6 Ocak ve Amerika’nın Kırık Ruhu

Dahi kafalar

New member
“İşler bozuk gibi. ”

Bunlar, Sarah Lyall’ın The Times’ta salgından yıpranmış sinirlerimizle ilgili son makalesindeki ilk üç kelime değildi. En süslü değillerdi. Ama bana en gerçek gibi geldiler – ya da daha doğrusu, anımızın özüne damıtılmış gerçeği. Bu ülke çalışmıyor, olması gerektiği gibi değil.

Evet o çalışıyor, devasa bir ekonomiye (zenginliği çok fazla eşitsiz bir şekilde dağıtır), karmaşık bir ulaşım ağına (altyapı mevzuatı sayesinde gelişmek üzere) ve Amerikalılara tarihsel olarak hızlı ve kahramanca genişleyen aşı teslimatı, onları kabul etmek için yeterince sağlam köklere sahipti. .

Ama demokratik ideallerimiz açısından? Belirtilen değerlerimiz? Temel memnuniyetimiz mi?

Biz bir karmaşayız ve pandemi esas olarak zaten orada olan bir çirkinliği ortaya çıkardı ve hızlandırdı. Bir yıl önce bugün ABD Capitol’deki şiddet, Covid kapanmaları ve korkularının yokluğunda gerçekleşir miydi? belki değil sonra. Ama ilk öksürükten önce oraya gidiyorduk.

6 Ocak ayaklanmasının yıldönümü, haklı olarak, demokrasimizi baltalamak için yoğunlaşan çabalara dikkat çekti, ancak aynı zamanda bizi ülkenin sivil ruhunun bozulmasını ve ruh halinin kötülüğünü düşünmeye de teşvik etmelidir.

6 Ocak’ın simgelediği şeyin bir parçası buydu ve Sarah’nın makalesi de bununla ilgiliydi. Özellikle müşteri çılgınlıklarını ve çöküşlerini inceledi, ancak bunlar, bizi ayakta tutan kurumlara ve geleneklere saygısızlıkla el ele giden bir pislik ve bencillik gösteriyor. Demokrasiye yönelik saldırılar, dürüstlüğün çöküşünden ayrılamaz.

2021’deki son bültenimde, birçok Amerikalının karamsarlığına karşı geri adım attım ve son birkaç aydan veya yıldan daha uzun zaman aralıklarına baktığımda, iyileşme yörüngeleri, umut yayları gördüğümü belirttim. Bunları hala görüyorum ve aşıların filo geliştirmesinde göz kamaştırıcı bir şekilde Covid testlerinin eksikliğinden dolayı herhangi bir üzüntüyü giderebileceğimize ve yapmamız gerektiğine inanıyorum. Ülke olarak, tür olarak hâlâ bol miktarda meyve suyumuz var.

Ama düzensiz bir şekilde yönlendiriliyor. Boşa harcandı. Ve çoğu zaman güçlü öfke akımlarıyla rekabet edemez, bu günlerde değil. Bu akımlarla ilgili olarak, Sarah’nın makalesindeki başka bir pasaj beni yakaladı ve benimle kaldı. Bir danışmanın kendisine söylediklerini başka sözcüklerle ifade ederek, “Kısmen sorun, beklenti ile gerçeklik arasındaki kopukluk” diye yazdı.

Danışman tüketici deneyimine değiniyordu, ancak bu değerlendirme büyütülebilir ve Amerikan deneyimine uygulanabilir. Ülke olarak övünçlerimizden biri de herkese ne kadar yükseğe ulaşmasını, ne kadar büyük hayal etmesini söylediğimizdir. Ama bu aynı zamanda bizim açmazlarımızdan biri. Bir vaatler ülkesi, her zaman yerine getirilmeyen bir vaatler ülkesi olacaktır.

Şu anda çok az neşe var. Bunun yerine: suçlama, kin ve edepsizlik – ki bu düşüncenin nedeni ve bir savunmanın eksenidir. Yeni bir yıla başlarken ve sallanırken, kırılanı düzeltmenin en iyi yolunun bir balyoz olmadığını anlayabilir miyiz? Capitol’deki isyancılar bunu gözden kaçırdılar. Geri kalanımız yapmamalıyız.

<saat/>

Cümlelerin Aşkına

Panta Petroviç Kredi. . . Oliver Bunic/Agence France-Presse — Getty Images

Kısmen tatil tatili nedeniyle, “For the Love of Cümleler” Aralık ortasından beri yayınlanmadı, bu nedenle bugünkü taksit, o kadar geriye uzanan adayları barındırmak için normalden biraz daha uzun olacak. Daha fazla uzatmadan:

Jon Mooallem, The Times’da, “Bu yaz Sırp keşiş Panta Petroviç hakkında okuduğumda, onu hemen sevdim – hatta onun, insan sevmeyen bir keşiş olduğu için benden hoşlanmayacağını anlamış olsam bile,” diye yazdı. “Yeni başlayanlar için, adam rolüne benziyordu: 70 yaşında, lekeli yanaklı ve erkeksi, sakalı eski bir süpürgenin dibi gibi yelpaze gibi uçuşuyor, kemer için ip ve püsküllü kahverengi bir yeleğin beyaz kollu bluzu. Estetik olarak, kemansız çatıdaki bir kemancıya benziyordu. Ya da çatı. (Greenville, N.Y.’den Lynne Sheren’e ve Attleboro, Mass.’den Vipan Chandra’ya adaylıkları için teşekkürler.)

The Times’a bağlı kalarak, Manhattan’daki yeni bir İngiliz et lokantasında restoran eleştirmenimiz Pete Wells şöyle diyor: yemek odasının etrafına asıldı. Bunlar, 54 onsluk bir kaburga pirzolası gibi devasa rugby takım arkadaşlarınızı getirmekten, mahkumların son yemeğine, 38 onsluk bir şatobriand gibi devasa, aşağı doğru, makul bir şekilde yiyebileceğiniz et dilimlerine kadar uzanıyor. Bir piton gibi kanepede sessizce uzanmak için ertesi gün izin alabilirsen kendin. (Christine Fischetti, Aspinwall, Pa.)

İşte bilim yazarı Dennis Overbye, kozmos için özel bir büyüteç üzerinde: “Fransız Guyanası’ndaki bir uzay limanında, teknoloji, hırs, metal ve tellerden oluşan bir krizalite sarılı bir kelebek gibi oturmak, en büyük, en güçlü ve 10 dolardır. milyar, şimdiye kadar uzaya fırlatılan en pahalı teleskop. (Nina Koenigsberg, Manhattan)

İşte David Segal, Londra’daki Dickensvari bir bakımevinin nasıl bir hale geldiğiyle ilgili makalesindeki insanlardan birini anlatıyor – tabii ki! — lüks daireler: “Bay. 77 yaşındaki yeminli mali müşavir olan Burroughs, sanki bir golf turnuvasını anlatıyormuş gibi dikkatli ve zar zor bir fısıltıdan fazlasını konuşuyor. (Sharon Green, Owings Mills, Md.)

İşte Gail Collins, Bret Stephens ile haftalık çevrimiçi “Konuşma”sından: “Bağımsız olarak kaydolmak, hayırsever bir bağış toplayıcısına iyi düşünceler göndererek yardım etmek istediğinizi söylemek gibidir. (Paula Diamond, Amagansett, N.Y.)

Bret farklıydı. “Bağımsız olarak mutluyum” diye yazdı. “Alakart sipariş vermek gibi, diğer herkes aslında bir araya gelmeyen bir bento kutusuyla sıkışıp kalıyor. ” (David Calfee, Lake Forest, Hasta.)

Bret ayrıca 2021 ile ilgili olarak şunları söyledi: “Yıl için çok büyük umutlarım vardı Gail. Melania ve Donald sessizce Beyaz Saray’dan çıkarlardı, o modaya uygun, o ise rezil bir haldeydi. (Christine Sheola, Ithaca, N.Y.)

The New Yorker’a devam : Calvin Trillin, bir Louisiana gazetesinin deveyi ısıran bir kadın hikayesinden epik bir şekilde paketlenmiş bir tanesini yeniden üreterek lede sanatını (bir makalenin açılış sözleri için gazetecilik jargonu) inceledi. (Evet, doğru okudunuz. ) “Dikkat edin,” diye gözlemledi Trillin, “okuyucunun yavaş başlayan ve yavaş yavaş yerel durakların hemen yanında ıslık çalan bir ekspres trene dönüşme fırsatı vermeden ıslık çalan tek bir noktalamasız cümleyle nasıl çekildiğine dikkat edin. kapalı. ” (Steve Estvanik, Seattle ve Laurie Caplan, Astoria, Ore. , diğerleri arasında)

The London Review of Books’ta Hannah Arendt hakkında Jenny Turner şöyle: “İlk başta Almanca konuşan New York Yahudi basını için Almanca, sonra da bir biranın coşkulu, alaycı İngilizcesiyle polemik makaleleri yazdı. yaylı çalgılar dörtlüsündeki eski hayatını unutmamış salon kemancısı. ” (Roman Kadron, Palm Beach Bahçeleri, Fla.)

The Guardian’da Catherine Bennett, Covid’in verdiği tüm zarara rağmen, İngiltere başbakanı Boris Johnson’ın “maskelere sanki yüzüne karşı solcu bir komploymuş gibi davrandığını” belirtti. (Marilyn Wilbanks, Ellensburg, Wash.)

The Washington Post’ta Dana Milbank, gerrymandering’in mevcut durumunu şöyle değerlendirdi: “GOP tarafından kontrol edilen eyaletlerde nefes kesen yeniden bölgeleme kötüye kullanımı sayesinde, bir avuç şanssız Kongre üyesi dışında hepsi bundan böyle bu korkunç sızlanmaları dinlemekten muaf tutulacak. ‘seçmenler’ olarak adlandırılanlar, ‘seçimler’ olarak bilinen can sıkıcı yarışmalardan kurtulmuş ve ‘demokrasinin diğer nahoş gerekliliklerinden korunmuştur. ‘” (Valerie Congdon, Waterford, Mich.)

Son olarak, bir manşet – ara sıra olağanüstü olanın “Cümlelerin Aşkına” kutsal alanına girmesine izin veriyoruz. The Thane, Insane, Slays Mainly in Dunsinane adlı The Times film eleştirmenlerinden A. O. Scott’ın “The Tragedy of Macbeth” adlı incelemesinin üstünde göründü. (Bonnie Friedman, Pukalani, Hawaii ve Laura Day, Wheatland, Mo.)

The Times’tan veya diğer yayınlardan “For the Love of Cümleler” bölümünde bahsedilecek olan son yazıların favori parçalarını aday göstermek için lütfen bana e-posta gönderin burada ve lütfen adınızı ve ikamet yerinizi ekleyin.

<saat/>

Okuduklarım (ve Yazdıklarım)

1968’de Joan Didion. Kredi. . . Julian Wasser/Time Life Resimleri, Getty Images aracılığıyla

• Joan Didion’un 23 Aralık’taki ölümü, çalışmalarının birçok mükemmel değerlendirmesine yol açtı. Özellikle ilgimi çeken, Didion hakkındaki birçok hatalı varsayımı bilgece kaydeden ve düzelten Zadie Smith’in The New Yorker’ıydı. Didion’un ilk denemeleri ve gazetecilikte radikal bir şeffaflığa nasıl öncülük ettikleri üzerine kendi düşüncemi yazdım. Olduğu gibi, 2017’den bu sütunda daha önce Didion’un övgülerini söyledim.

• Başka bir büyük kayıp: Betty White, geçen hafta 99 yaşında. Bu özellik için on yıl önce onunla birkaç saat geçirdim. İşte TimesTalks serisi için Manhattan’daki sahnede 2011’de yaptığım röportajın sesi.

• Elizabeth Holmes’un üç adet elektronik dolandırıcılık ve bir adet elektronik dolandırıcılık suçundan mahkûmiyeti, 2019’daki bu sütunumu hem Amerikan tarihi hem de bu belirli Amerikan anı bağlamında onun hayalleri ve planlarıyla ilgili olarak yeniden ortaya çıkarmaya sevk ediyor. .

• Renay Mandel Corren’in oğlu Andy tarafından yazılan ve Kuzey Karolina’daki The Fayetteville Observer’da yayınlanan bu gülünç ve saygısız ölüm ilanı viral hale gelse de, gözden kaçırırsanız diye bir kez daha belirtiyorum ve “çok şey olacak” iddiasını. iflas ettiği birçok göz alıcı yerde yas tutuyor: McKeesport, Pa., Renay’ın doğum yeri ve jambona ve ateizme ilk aşık olduğu yer; Renay’in hayallerinin, kredi notunun ve evliliğinin gömülü olduğu Fayetteville ve Kill Devil Hills, N.C.; ve tabii ki Miami, Fla. Renay’ın anne babası, amcaları, teyzeleri ve her yerdeki tüm Miami Dolphins hayranlarının sonsuz umutlarının oldukça derinlere gömüldüğü yer. ” Baştan sona hemen hemen bu ton. (Gail Lord, Santa Ana. , California ve Priscilla Travis, Chester, Md., diğerleri arasında)

• Olivia Nuzzi’nin New York dergisinde Mehmet Öz’e yaklaşımı kadar vahşi ve akılda kalıcı çok az siyasi profil vardır. Yazının tamamı okumaya değer.

• Farklı bir damarda, Honor Jones’un The Atlantic’te evliliğini sona erdirmek üzerine yazdığı bu güzel yazı.

• Ayrıca The Atlantic’te, James Parker’ın yeni, yaklaşık sekiz saatlik belgesel “The Beatles: Get Back” hakkındaki değerlendirmesi, Parker kursuna denk olan, coşkulu bir düzyazıdan oluşan bir smorgasbord. (Kristin Lindgren, Merion İstasyonu, Pa.)

• Başka bir kaleci: Times pop müzik eleştirmeni Jon Caramanica, onunla konserlere gitme anılarıyla annesini övdü. “Geçen yıl ölen annem bana herkesten çok müzik verdi” diye yazdı. “Bana içinde bulunacak bir özgürlük ya da kimlik olduğu fikrini verdi. Jon ekledi, “hiçbir şey sevdiğiniz birinin kurumasını izlemek gibi cilanızı soyamaz. Sanki benim tarafımdan yapılacak herhangi bir yanlış hareket onu tehlikeye atabilirmiş gibi beni tereddütlü yaptı. (Paul Geoghegan, Whitestone, N.Y. ve Ross Parker Simons, Pascagoula, Bayan.)
<saat/>

Kişisel Bir Notta

Barack Obama, babasıyla birlikte. Kredi. . . Associated Press aracılığıyla Amerika için Obama

Aralık ayının başlarındaki bir haber bülteninde, Amor Towles’ın son romanı “The Lincoln Highway”i okumaya başladığımdan ve bundan keyif aldığımdan bahsetmiştim. ” Geçen haftaya kadar bitirmedim: Son tarihler, tatil taahhütleri ve daha fazlası yoluma çıktı. Ayrıca acelem yoktu. Sonunu yapmak istedim.

Sadece son bölümünde, ana temalarından birini tam olarak takdir ettim: hiçbirimizin ebeveynlerimizden kaçamayacağımız derece.

Oh, eğer çok istediğimiz veya ihtiyacımız olan buysa, onlardan fiziksel olarak uzaklaşabiliriz. Ama duygusal olarak? Psikolojik olarak mı? İyi ya da kötü, hiç özgür olduğumuzu düşünmüyorum.

Anne ve babalarından ne kadar farklı olduklarını, sanki anne babalarının onlarla ne kadar az ilgisi olduğunu kanıtlamak için hemen işaretleyen arkadaşlarım var. Ancak bu kataloglama – bu bilinç – ebeveynlerinin kalıcı varlığının kanıtıdır, onlar için en az ebeveynlerinin onlara aşıladığı değerler üzerinde gururla duran arkadaşlar için daha az güçlü değildir. Anne babalarının örneğinden etkilenseler de, onlardan iğrenseler de, bu kız ve oğulların hepsi aynı referans noktasını kullanıyor. Kendilerini aynı kıstasla ölçüyorlar.

Oğulları cumhurbaşkanlığı için en istekli olan veya bunu elde eden ebeveynlerin bıraktığı özellikle belirgin damgaya takıldım. (“Oğullar” diyorum çünkü örnek kız grubu çok ama çok daha küçük kalıyor, umarım uzun sürmez. ) O erkeklerin özellikle babalarıyla olan ilişkileri beni büyülüyor.

Barack Obama’nın ilk anısının başlığına bakın, “Babamdan Düşler. ” Sadece babasına yetişmek için değil, aynı zamanda onu aşmak için de çok uğraşan selefi George W. Bush’a bakın: O bu ikinci terimi alırdı; o Irak’ın derinliklerine inecek, Saddam Hüseyin’i devirecek ve Orta Doğu’yu yeniden kuracaktı. Annesi hala hamileyken babası ölen Bill Clinton’a bakın. Ne bir delik kaldı. Ne açlık besledi.

2014’te bir sütunda babaların gölgeleri hakkında daha uzun yazdım, bu yüzden şimdi daha fazlasına gerek yok. Ayrıca, bu başkanlar, bizi üreten insanlara ayak uydurmaya veya onları yaşatmaya çalışan geri kalanımızın sadece güçlendirilmiş versiyonlarıdır. Bizim hakkımızda doğru ya da yanlış olduklarını kanıtlamak için.

Ailemin benim hakkımda yaptığı bazı kaba değerlendirmeler -çoğu durumda kullanılıp atılan sözler- hafızamın kara tahtasındaki silinmez tebeşir gibidir. Ama daha bol inanç ifadelerinden bazıları da orada kalıyor ve eğer daha soluk ve lekeliyseler, bu benim suçum. Tüm bu sözler, tüm bu yargılar: Kişiliğimin kullanım talimatları gibiler. Nasıl çalıştığını açıklıyorlar.

Ve “The Lincoln Highway”in beni etkilemesinin sebeplerinden biri de tüm bunları nasıl yüzeye çıkardığı. Ana karakterleri için, ebeveynlerin eylemleri ve eylemsizlikleri sadece geçmişten gelen ayrıntılar değildir. Yerçekimi gibi varlar – bir topraklama kuvveti, sabit bir çekme.