ABD’nin Taliban ile Çalışma Zamanı Geldi

Dahi kafalar

New member
Amerika Birleşik Devletleri geçen yaz Afganistan’dan çekildiğinde, kritik bir seçimle karşı karşıya kaldı: çoğunlukla dış yardımla ayakta tutulan bir devletin çöküşüne izin vermek veya iktidardaki eski düşmanları olan Taliban ile çalışmak, bu sonucu önlemek için.

Son ABD askeri uçuşunun Kabil’den ayrılmasından dört aydan fazla bir süre sonra, Biden yönetimi henüz net bir karar almadı ve tırmanan bir insani krizin ortasında yarım önlemlerle birlikte karışmayı seçti. Zaman bitiyor.

ABD, Afganistan’da başarısız bir devleti önlemek için Taliban liderliğindeki hükümetle çalışmanın acı hapını yutmalı. Yaptırımlar ve donmuş yardımlarla hükümete diz çöktürmek, artık kontrolün Taliban’da olduğu gerçeğini değiştirmeyecek, ancak sıradan kamu hizmetlerinin çökmesini, ekonominin bozulmasını ve Afganların geçim kaynaklarının daha da daralmasını sağlayacak.

Bu, 20 yıllık yatırım ve angajmandan sonra Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere kimsenin çıkarına değil. Başarısız bir devlet, Batı’nın hükümetle çalışması için çok az yer bırakarak aşırılık yanlısı grupların gelişmesi için verimli bir zemin olacaktır – ne kadar kusurlu olursa olsun — daha fazla tehdidi önlemek için.

Afganlar zaten felaket için geri sayım yapıyor. Nakit temelli ekonomileri paraya aç; açlık ve yetersiz beslenme artıyor; memurlar büyük ölçüde ücretsiz; ve temel hizmetler darmadağın.

ABD ve müttefiklerinin, Taliban’ın devralmasına cezalandırıcı önlemlerle yanıt vermesi şaşırtıcı değil: kamu harcamalarının dörtte üçünü karşılayan yardım akışının durdurulması, Afgan devletinin yurtdışındaki varlıklarının dondurulması, ülkenin küresel finanstan kesilmesi. sistemi ve Taliban’a yönelik yaptırımları sürdürmek – ki bu şimdi yönettikleri tüm hükümeti cezalandırıyor. Bu oyun kitabı, Washington’un genellikle sakıncalı rejimleri cezalandırmaya çalıştığı şeydir. Ancak sonuç siviller için felaket oldu.

Yıkıcı kuraklıklar, pandemi ve ayrıca Taliban’ın yönetimdeki beceriksizliği, dünyanın en kötü insani krizinin ortaya çıkmasında rol oynadı. Ancak Batı’nın yeni rejimi tecrit etme yönündeki acil adımları Afganistan’ın erimesini tetikledi. Bu özellikle böyleydi, çünkü yardım musluğunu kapatan ülkeler, 20 yılı aşkın bir süredir Afgan devletinin ona bağımlılığını sağladı.

İzolasyon hızlı ve kolaydı: Paraya veya siyasi sermayeye mal olmadı ve onaylamama zorunluluğunu yerine getirdi.

Yardım kuruluşlarının her zamankinden daha çaresiz alarmlar vermesiyle, ABD ve diğer Batılı ülkeler, Taliban’ın etrafından dolaşarak Afganlara yardım etmek için kademeli adımlar attılar. Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşları tarafından sağlanan acil yardım için fon büyüdü ve en büyük payı 2021’de yaklaşık 474 milyon dolar ile Washington sağladı. ABD hükümeti ayrıca yaptırımlarından insani yardım alanlarını kademeli olarak genişletti ve Güvenlik Konseyi’nin BM yaptırımlarından muafiyetler çıkararak, yardım sağlayanların yasal risk almadan işlerini yapmalarını kolaylaştırması.

Ancak bu adımlar yetersiz. Sağlanan gıda, sağlık hizmetleri ve sınırlı diğer yardım türleri, Afgan sivillerin yaşadığı korkunç koşulları hafifletmek için yalnızca bir yere kadar gidecek. Asgari düzeyde işleyen bir kamu sektörünü restore etmek ve Afganistan’ın ekonomik serbest düşüşünü durdurmak, sıradan işlere yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını ve hükümete veya hükümet aracılığıyla yardım yasağının hafifletilmesini gerektirecektir. Bu olmadan, insani yardımın hafifletici olmaktan daha fazlası olabileceğine dair çok az umut var. Ve yasak devam ederse, yardım yardımına devam eden bağımlılık neredeyse garanti altına alınır çünkü devleti atlatmak kurumlarının kurumasını sağlayacaktır.

ABD, eski isyancılar olarak Taliban ile şimdi kontrol ettikleri devlet arasında bir ayrım yapmalıdır.

Bu, bir grup olarak Taliban’a yönelik yaptırımları kaldırmaya başlayarak başlar (bazı bireylere yönelik yaptırımları ve bir silah ambargosunu yürürlükte bırakarak); kırsal kalkınma, tarım, elektrik ve yerel yönetişim gibi alanlarda belirli devlet işlevlerinin finanse edilmesi; ve Afganistan’ı küresel finans sistemine yeniden bağlamak için merkez bankası operasyonlarını restore etmek.

Kamu hizmetlerine destek özellikle önemlidir çünkü sadece Afganlar bu hizmetlere ihtiyaç duymaz, aynı zamanda hükümet aynı zamanda ülkenin en büyük işverenidir.

Bu adımların atılması da Batı’nın çıkarlarına hizmet edecektir. Ülkeden artan göçü ve umutsuz gelire sahip Afganların artan yasadışı narkotik üretimini frenlemeye yardımcı olacak. Ayrıca, Afganistan’daki İslam Devleti üyesi ve diğer gruplardan gelen terör tehditlerini bastırmak için Taliban’ın ABD ile işbirliği yapmasını sağlamak için en azından sınırlı bir fırsat yaratabilir.

Afganistan, şüphesiz, Taliban yönetimi altında son yıllarda olduğundan daha yoksullaşacak ve hiçbir ülke, yardımı son hükümetin elde ettiği ölçekte geri getiremeyecek. Ancak nüfusun, ekonomiyi bir şok dalgasıyla vuran ani kesinti yerine, azalan bir destek düzeyi için bir süzülme yoluna ihtiyacı var.

Batılı başkentlerin bu tür tedbirlerin Taliban’ın itibarını güçlendireceği veya fonları kötü amaçlara yönlendirme kabiliyetine ilişkin endişeleri, kısıtlamalar getirilerek ve izlenerek giderilebilir.

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin, bu kış aç Afganların hayatta kalmasına yardım etmekten fazlasını yapma konusunda isteksiz olmaları şaşırtıcı değil. Güç kullanarak iktidarı ele geçiren militan bir İslamcı grubu meşrulaştırma emsalinden muhtemelen rahatsızlar. Ve Taliban’ın geçmişine ve mevcut insan hakları ihlallerine göz yummuş gibi görünmek son derece nahoş.

Taliban üzerindeki baskıyı sürdürmeyi de amaçlayan isteksizliği anlayabiliyorum. Ancak son yirmi yılda Batılı güçlerin, her kim olursa olsunlar, Afgan yetkililerinin kendi taleplerine boyun eğdirme yeteneklerini sürekli olarak nasıl abarttığını gördüm. ABD güvenliğine ve mali desteğine tamamen bağımlı olan hükümetler, Washington’un tercih ettiği barış yapma, savaşma ve yolsuzlukla mücadele stratejilerini benimseme baskısını savuşturdu.

Bu, Batı’nın Taliban’ın insan haklarına saygı duymasını ve güvenlik öncelikleri konusunda işbirliği yapmasını sağlama çabalarından vazgeçmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak beklentiler mütevazı olmalıdır.

Taliban hiçbir zaman kadın hakları konusunda Batılı değerlerle uyumlu bir politikaya sahip olmayacak. Sınırlı demokratik yönetişim biçimlerini bile benimseme belirtileri göstermiyorlar. El Kaide’nin kalıntılarını kontrol altında tutsalar bile, onları yok etmek veya teslim etmek için aktif önlemler almaları da olası değil.

Washington’da veya Avrupa başkentlerinde hiç kimse bu tür bir hükümetle çalışmayı düşünmekten memnun olamaz.

Ancak alternatif daha kötü, her şeyden önce Taliban yönetimi altında yaşamaktan başka seçeneği olmayan ve geçim kaynaklarına ihtiyacı olan Afganlar için.

Zor seçim yapılmalıdır.

Laurel Miller (@LaurelMillerICG), Uluslararası Kriz Grubu’nda Asya programı direktörü, 2013’ten 2017’ye kadar ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Afganistan ve Pakistan’ın yardımcısı ve ardından özel temsilci olarak görev yaptı.

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .