Aile Masalları ve Büyük Buhran

Dahi kafalar

New member
Birçok okuyucu bana cevap verdi. haber bülteni Geçen Cuma, büyük büyükbabamın Vermont’taki Buhran sırasındaki hayatı hakkında. Avustralya kadar uzaktaki komşulardan, akrabalardan ve okuyuculardan duydum. Bazıları Büyük Buhran’ın teşvik ettiği dayanıklılık ve dostluk hakkında hararetle yazarken, diğerleri acıya odaklandı. İşte bazı e-postalarınızdan düzenlenmiş alıntılar.

Benim de bazı eski aile günlüklerim var (Hubbard, Iowa’dan büyük büyükannem) ve Depresyonun ailesini nasıl etkilediğini de merak ediyordum. Başlangıçta benzer temalar vardı – Kara Perşembe hakkında hiçbir şey yoktu ve hemen etkisi yoktu. (Lindbergh’in kaçırılmasından da bahsetmişti!) Ancak, işlerini (çiftlik aletleri), çiftliklerini, evlerini vb. kaybetmeleriyle sonuçlanan uzun, yavaş bir aşağı doğru sarmal vardı.

Linda Hoopes
atlanta

Ailem Büyük Buhran sırasında gençti ve bundan derinden etkilendiler. Annem bana ayakkabılarımı daha uzun süre dayanmaları için nasıl karton bantlayacağımı gösterdi. En sevdiği söz, “Kullan, eskit, yap ya da onsuz yap” idi. Bize “Hallelujah, I’m a Bum” gibi şarkılar söyledi. Söylemeye gerek yok, göze çarpan tüketimden kaçınmayı oldukça kolay buluyorum; Büyük Buhran hala hayatımda bir faktör. Minnettarım ve biraz becerikliyim.

elizabeth çağrı
Greenwich, New York

Görünüşe göre büyük büyükbaban aptallara acı çekmiyor. Olanlara rağmen elinden gelenin en iyisini yaptı, elinden geldiğince adamları çalıştırdı. Zamanlar korkunçtu ama o atlattı. Kötü ekonomi ve göçmenlere karşı olumsuz tutum nedeniyle daha kötü bir dönem olamazdı. Yine de bir şekilde başardılar.

Yeşim Leong
Mill Valley, Kaliforniya

O zamanlar – ve kesinlikle şimdi – kendi kendine yeterlilik kavramı, Vermontluların, özellikle de yerli Vermontluların kendilerini kandırdıkları bir efsanedir. Büyük büyükbabanız kısmen işinin dalgalanan genel giderleri nedeniyle ayakta kaldı, ama aynı zamanda o zamanlar, şimdi olduğu gibi, parası olan insanlar, genellikle devleti olmayanlar veya nakiller, ekonomiye nakit pompaladılar.

Stephen D’Agostino
Okumak, Vt.

Büyükannemi iyi tanıyacak kadar şanslıydım. 1883’te Londra’da doğdu, Londra Kulesi’nde Thames nehrinin kıyısındaki toplarda oynadı. 12 yaşında okulu bıraktı ve çamaşırcı oldu. Defalarca onun hikayelerini dinledim. Çok zekiydi, çalışkandı ve sahip olduğu her şey için çabalıyordu. Biri annem olmak üzere üç çocuk yetiştirirken diğer üçünü kaybetti. Tanıdığım en güçlü kadın. Bu bilgi ve içgörüye sahip olduğum için şanslı değil miyim? Bunu yazmalıyım ve sen benden bunu yapmamı istedin.

Christine Lindsay
Anka kuşu

Buhran başladığında babam 4 yaşındaydı. Neyse ki babası Western Union’daki işine devam etti, ancak New Hampshire’ın kuzeyindeki demiryolu boyunca çalıştığı için çoğu zaman Hoosick Falls, NY’deki evinden uzaktaydı. Babamın teyzesi ve amcasının bir çiftliği vardı ve ürünleri ailenin karnını doyurmasına yardımcı oluyordu. Büyükannem, bankayı sadece ipotek faizinin ödenmesini kabul etmeye ikna etti, bu yüzden zor olsa da hayatta kalmaya yetecek kadar paraları vardı. Sekiz kardeşi ve ebeveyni ile New York, Schaghticoke’de yaşayan annem, zaman zaman açlığın eşiğindeydi.

Pişmanlığım, aile geçmişi için hafızama güvenmek zorunda kalmam ve büyükannemi ve babamı kaydedecek ya da onların hikayelerini yazacak araçlara ya da öngörüye sahip olmamam.

Laurice Haney
Woodstock, Ga.

Oklahoma’daki büyükbabamın sol omzunda, Ekim 1929’daki borsa çöküşüyle başladığını iddia ettiği bir seğirme vardı. Büyükannem, şansı yaver gitmeyen yolcuları arka kapıdan beslerdi. Gece kalacak yerleri yoksa verandada uyumalarına izin verdi. Annem, büyükannem ona artık bunu yapacak kadar yiyecekleri olmadığını söyleyene kadar, bir öğrenci arkadaşı için ilkokula fazladan yiyecek getirirdi.

William Moyer
Colorado Springs, Colo.

Babam 1928’de Dartmouth’a çok iyi durumda bir Chicago uzunluğu olarak başladı ama ailesi iflas etti. Bana 1932’de haftada 25 dolardan felsefe alanında lisans derecesiyle bir iş bulduğu için şanslı olduğunu söyledi. Yine varlıklı bir Chicago ailesinden olan annem, Connecticut Kadınlar Koleji’ne girdi. Atını aldı. Depresyona bakışı: “İnsanlar bunun ne kadar kötü olduğunu abartıyor.” Babam sadece susacaktı. İki gezegen.

Richey Umut
Prescott, Arizona.

Yoksul Rus göçmeni dedem 1910’da bu ülkeye tek kelime İngilizce bilmeden geldi. Bir şekilde eczacı olarak derece elde etmeyi başardı ve emlak yatırımları yoluyla ailesi için istikrar yarattı ve iki çocuğunu da üniversiteye gönderdi. Pazardaki çöküş o kadar yıkıcıydı ki, büyükbabam karısından ve çocuklarından uzakta intihar edebilmek için Kanada’ya giden bir trene bindi. Neyse ki planını gerçekleştirmedi.

Dedemin çatısı altında büyüdüm. Mali olarak toparlansalar da, Buhran izini bıraktı. Büyükannem onlarca yıllık giysiler giyer, ip biriktirir ve çay poşetleri kullanırdı. Dedem artık gayrimenkule veya hisse senedine yatırım yapmıyor ve tüm parasını torunları için tasarruf hesaplarına yatırıyordu. Onu son derece zeki, çekici ve cömert bir adam olarak hatırlıyorum.

Stacia Friedman
Philadelphia

Makaleniz, 1890 doğumlu bir sirk sanatçısı ve rodeo girişimcisi olan büyük büyükannem Violet Gill’in güzel anılarını geri getirdi. Doğdum. Büyük büyükbabanın sana kendisiyle ve geçmişle, iyisiyle kötüsüyle bir bağlantı bırakması harika.

kil yıkayıcı
Shepparton, Kuzey Victoria, Avustralya

Haber bülteniniz, babamın bana o dönem hakkında anlattığı pek çok hikayeyi aklıma getirdi. Evvel, ona “Büyük Buhran nasıldı?” diye sordum. “Kenny, her şeyden önce, o kadar da iyi değildi” diye yanıt verdi.

Ken Artis
Black River Falls, Wis.

Okuyucular Yazıyor (Başka Şeyler Hakkında da)

2023’teki ilk bülteninizde, “Hem Amerika Birleşik Devletleri’nden hem de yurt dışından, hayatın birçok kesiminden çeşitli insanlardan yeni yıl için umutlarını paylaşmalarını istedim” yazdınız. Umutlarım büyüdü! Yine de yazarlarımızın, müzisyenlerimizin, sanatçılarımızın vs. söyleyeceklerini kaçırdım. Kısacası, en anlayışlı olması muhtemel olanların 2023 beklentileri hakkında okumayı özledim: yaratıcı sınıfımız.

Eduardo Tenenbaum
Millbrook, New York

Günün Sözü

“İnsanoğlu zor seçimler yapmak zorundadır. Artık cennette değiliz. Dünya süt ve balla akmaz.”

— Todd G. Buchholz, “New Ideas From Dead Economists”, gözden geçirilmiş baskı (2007)

Geri bildiriminiz var mı? not gönder [email protected] .