Akıllı Saatim Vücudumla İlişkimi Nasıl Ele Geçirdi?

Dahi kafalar

New member
En dibim, kendimi güzel bir yemekte masanın altında telefonumla donakalmış halde yakaladığım zamandı. Bir saat önce koşumu bitirdiğimden beri “antrenman durumuma” atadığı sayıların düzelip düzelmediğini kontrol ederek akıllı saatimin uygulamasını açıyordum. Rakamlar değişmemişti, bu yüzden uygulamayı kapattım ve biraz kaşlarımı çatarak yeniledim. Kırıldı mı? Arkadaşım ne yaptığımı sordu. “Hiçbir şey,” diye yalan söyledim.

Yarış maratonlarında hızlandığım o akıllı saati ilk başlarda çok sevmiştim. Aniden, vücudumun farkına bile varmadığım şeylerle ilgili ölçümler aldım: laktat eşikleri, VO₂ max, Kalp atış hızı değişkenliği. Her akşam, bu cihazın performansım hakkında ne düşündüğünü söyleyen eksiksiz bir raporum vardı.

Çok geçmeden saatteki sayıları düşünmeden edemedim. bağımlısıydım.

Akıllı saat çağının şafağında, 2015’te Apple Watch’un piyasaya sürülmesiyle Tim Cook, yeni cihazı, uygulamalar ve özelliklerle dolu, bir sonraki olmazsa olmaz gadget olarak, istek uyandıran bir teknoloji olarak tanıttı. Dalgalı bir başlangıçtan sonra, akıllı saatlerin popülaritesi son yıllarda patladı ve 2026 yılına kadar 230 milyon adetlik sevkiyata ulaşması bekleniyor. Son zamanlarda, şirketler bu cihazları lüks ürünler olarak değil, daha çok temel tıbbi cihazlar, ilgili herkes için ihtiyaçlar olarak pazarlıyor. sağlık hakkında. Pandeminin ortasında, bu adım işe yarıyor gibi görünüyor.

Bazı markaların artık atriyal fibrilasyonu kontrol etmenizi sağlayan EKG monitörleri ve düşük kan oksijeninin yararlı bir sinyal olabileceği bir koronavirüs enfeksiyonu sırasında yararlı bir özellik olan nabız oksimetreleri var. Diğerleri cildinizin güneşe maruz kalmasını izleyebilir. Ormana düşerseniz, Apple bizi oldukça endişe verici reklamlarla temin eder, saati yardım isteyebilir. Ve bu tür bir izleme sadece saatlerle sınırlı değil: Bir uygulama aracılığıyla dün gece nasıl uyuduğunuzu bildiren akıllı yataklar, sağlık izleme ev teknolojilerinin bir cephaneliği arasında yer alıyor. Kalp atış hızınızı ve vücut ısınızı ölçecek ampuller geliştirilmekte. Lumen adlı nefes kesici bir ürün, kullanıcıları “antrenmanınız için yeterli enerjiniz olup olmadığını veya yakıt almanız gerekip gerekmediğini görmek için metabolizmanızı okuyabildiğini iddia ettiği bir tüpe nefes almaya davet ediyor. ”

Mesaj açık. Kendi kendini niceleme artık sadece hevesli değil – bu çok önemli. Ünlü olarak sağlıklı görünen insanlardan oluşan bir liste bu iddiaları onaylıyor. Coros, maraton dünya rekoru sahibi Eliud Kipchoge için bir saat yapıyor. Jennifer Aniston, nefes alma düzenlerinden kandaki oksijene ve uykuya kadar her şeyi izleyen Oura yüzüğüne “bağımlı” olduğunu söylüyor. 2017’de Gwyneth Paltrow, Frédérique Constant Horological akıllı saatini ve kadınların “Daha Fazla Hareket Et, Daha İyi Uyu, İyileş” şeklindeki keskin komutunu tanıttı. ”

Fakat yaşamsal belirtilerimizin bu sürekli izlenmesi gerçekten daha iyi bir sağlık sağlıyor mu? Henüz net bir cevap yok. Bir çalışma, kilo vermeye çalışan ve giyilebilir teknolojiyi kullanan ve aslında saatsiz meslektaşlarına göre daha az kilo vermeye yardımcı olan kişilerin olduğunu buldu. American Journal of Medicine’de yapılan bir inceleme, “giyilebilir cihazların sağlık sonuçları için bir fayda sağladığına dair çok az gösterge buldu. ” Diğer bir konu ise giyilebilir cihazların ölçüm yeteneklerinin bazı metrikler için kusurlu olmasıdır.

Ayrıca, güvenlik ağı satış konuşmasının tüm bu nicelleştirmenin büyük bir dezavantajını görmezden gelmesinden endişe ediyorum: Kendi bedenlerimizi tanıma yeteneğimizi etkileyebilir. Sağlığınızı bir cihaza devrettiğinizde ve onu bir sayıya dönüştürdüğünüzde, o cihaz size ait olmaktan çıkar. Veriler öz-farkındalık anlamına gelir. Bir gadget’ın bize ne zaman ve nasıl hareket edeceğimizi, ne zaman yorulduğumuzu, ne zaman acıktığımızı söylemesine izin veriyoruz.

Akıllı saatimle bazen sabahları uyanır ve nasıl uyuduğumu görmek için uygulamamı kontrol ederdim – hala yorgun olduğumu fark etmek için bir dakikanızı ayırmak yerine. Saatimin stres seviyelerimi ölçebildiğini keşfettiğimde, sanki pahalı bir psikolojik piramit şemasını bileğimde taşımaya başlamış gibiydim. Stresimi izlemek için saatimi ne kadar çok kullanırsam, stres seviyelerim o kadar yükseldi.

Yönetici koçu ve performans uzmanı Brad Stulberg, “The Practice of Groundedness. “Kültürümüz, ölçülebilir başarının başarının baskın hakemi olduğuna dair sınırlayıcı inancı teşvik ediyor ve bu cihazlar tam da bu konuda oynuyor” dedi. “Sanki hayatını yaşamak yerine bu oyunda kazanmaya çalışıyorsun. Vücudunuzun nasıl hissettiğini öğrenmek yerine, bir numaranız var. ”

Peloton’daki fitness uygulaması Strava veya topluluk özelliklerinde olduğu gibi sosyal veya rekabetçi bir bileşen ekleyin ve zindeliğin teşvik edebileceği kontrol ve güçlendirme duyguları hızla tersine dönüşebilir. Bir maraton antrenman döngüsünün yarısında yeni bir numara keşfettim: Saatim genel kondisyon seviyemi ölçebilir, ona bir sayı atayabilir, zaman içindeki değişimini çizebilir ve seviyelerimin diğerlerine kıyasla cinsiyet ve yaşa göre nasıl sıralandığını söyleyebilir. Onayını çok istiyordum.

Bir bağımlılık gibi geliyorsa, bunun nedeni akıllı telefon ve diğer dijital bağımlılıklara benzer şekilde çalışabilmesidir. Bağımlılık, bu cihazların teşvik etmek için tasarlandığı şeydir.

Stanford Üniversitesi’nde psikiyatri ve davranış bilimleri profesörü ve bağımlılık davranışını araştıran “Dopamin Ulusu: Hoşgörü Çağında Dengeyi Bulmak” kitabının yazarı Anna Lembke, “Bu teknolojiler özünde egzersizi bile uyuşturdu” dedi. “Hareketlerimi takip eden giyilebilir bir cihaz muhtemelen kötü olamaz çünkü bu sadece bir saat ve ben sadece, örneğin fiziksel sağlığımla ilgili olan kalp atış hızımı izliyorum” diye düşünebilirsiniz. Ama aslında, bağımlılığa benzer bir şekilde, bu giyilebilir cihazlara takıntılı bir şekilde takıntılı hale gelebiliriz. ”

Bu cihazlar sadece davranışınızı kaydetmekle kalmaz, aynı zamanda onu etkiler ve geri dönmenizi sağlar. Dış doğrulamaya bağımlı hale gelirsiniz. Bu kendi içinde yeni bir şey değil: Kendinizi bir terazide tartmak, vücut kitle indeksinizi hesaplamak veya adım hedeflerinizi ölçmek gibi, sağlıklı olup olmadığınızı içgüdüsel olarak bilmektense bir sayı okumak daha kolaydır. Ancak sağlığa giden yolu ölçemezsiniz. Gerçek çok daha zor.

Bir süre akıllı saatim muhtemelen daha sağlıklı olmama yardımcı oldu. Daha fit olduğumu biliyorum. Ama sağlığımın artık kendi bedenimde, hatta aklımda bile olmadığını hissetmeye başladım. Uygulamayı açana kadar antrenmanımın nasıl geçtiğini bilmiyordum.

Sayıları – ve onayladıkları başarıyı – genel olarak yeterince iyi hissetmenin bir kısayolu olarak kullanıyordum. Egzersiz artık baskıdan kurtulmama yardımcı olmuyordu; buna ekliyordu.

Elbette bu saatler faydalı olabilir: sağlık verileri için, daha fazla hareket etmenizi, hatta ormana düşerseniz o acil aramayı hatırlatmak için. Birçoğumuz izlendiğimizi bildiğimizde daha iyi seçimler yaparız.

Ancak rakamlara bir mola vermenin zamanının geldiğini düşünüyorsanız, önümüzdeki yıl için bir meydan okuma öneriyorum: İpuçlarınızı bir cihaz yerine vücudunuzdan almayı deneyin.

Ben de öyle yaptım. Salgının bir noktasında saatimi çıkardım. Bileğimde yıllarca güneşi engellemek için harcadığı bir deri şeridi bıraktı. Sonra onu kaybettim ve bulmak için hiç uğraşmadım.

Ayar her zaman doğal gelmiyordu. Güveninizi başka bir şeye devrettiğinizde, geri gelmesi biraz zaman alır. Ama sonunda saymayı bıraktım, takip etmeyi bıraktım.

Şimdi bazen pandeminin kasvetli ortamında koşmaktan geri dönüyorum ve kendimi harika hissediyorum, tıpkı “Hook” filmindeki yetişkin Peter Pan’ın nasıl uçacağını yeniden öğrenmesi gibi. Kilometreler bittiğinde kaybolur. Ve bunların olduğunu bilen tek kişi benim.

Lindsay Crouse (@lindsaycrouse), toplumsal cinsiyet, hırs ve güç üzerine yazan Opinion’da bir editör ve yapımcıdır. Kadın sporlarına yaygın reform getiren Emmy adayı Opinion Video dizisi “Equal Play”in yapımcılığını yaptı.

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .