Annelerin Aç Çocukların Üzerinde Durduğu Yer

Dahi kafalar

New member
MOGADİŞU, Somali – Bir çocuktan daha uzun yaşamak, kalbinizin bir parçasını kaybetmek demektir. Afrika Boynuzu’nda başgösteren bir kıtlık, yakında yüzbinlerce daha küçük mezarın kıraç manzarayı bozmasına neden olabilir.

Somali, çöl ay manzaralarından geçimini sağlayan çiftçiler ve keçi çobanları ile sade güzellikteki sade bir ülkedir. Ülkede normalde yılda iki yağmur mevsimi olur, ancak bunlar iki buçuk yıldır başarısız oldu, ekinler kurudu ve kavrulmuş kahverengi toprakta keçi ve sığır leşleri bıraktı. Aileler hareket halinde, rengarenk ev yapımı çadırlar kuruyor ve aç çocukları beslemek için para kazanmak için iş arıyor.

Bu kısmen bizde olabilir: Kırk yılın en kötü kuraklığının iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğuna inanılıyor. Bunun anlamı, zengin ülkelerden kaynaklanan karbon emisyonlarının Somalili çocukları öldürdüğü ve bizi bir ahlaki sorumluluk bağıyla bu krize bağladığıdır.

Somali son kırk yılın en kötü kuraklığıyla karşı karşıya. Kredi… The New York Times için Giles Clarke

Burada kuraklık şöyle görünüyor: 14 aylık bir kız çocuğu olan Sabirin Omar, aşırı bir protein eksikliği türü olan kwashiorkor’dan muzdarip. Kızın cildi benekli ve pul pul dökülmüş, saçları sarı ve dökülmüş ve vücudu birikmiş sudan şişmiş.

Halihazırda üç çocuğunu kaybetmiş olan 27 yaşındaki annesi Amina Moallim, “Yeterince yiyecek alamıyor” dedi. Evvel ailesinin 100 keçisi olduğunu, ancak hepsinin öldüğünü ve ailenin yalnızca kendisi veya kocası günde en fazla 2 dolar kazanan tuhaf işler bulduğunda yemek yediğini açıkladı.

Parayı aldıklarında, aile günde tek bir öğünü paylaşıyor, örneğin biraz salçalı pilav gibi. Protein alacak para yok, bu yüzden Sabirin ailenin dördüncü ölü çocuğu olma riskiyle karşı karşıya.

Sabirin’i yüz binlerce ile çarpın ve resmi görmeye başlayın. Birleşmiş Milletler, kriz kıtlığa doğru tırmanırken, Temmuz ayına kadar 5 yaşın altındaki 1,8 milyon Somalili çocuğun akut bir şekilde yetersiz besleneceğini tahmin ediyor.

Somali’yi ziyaret etmek, dünyanın beslenme boşlukları karşısında başını döndürmektir.

• Berco’nun Chicago’daki Popcorn’u, büyük bir teneke için 2.500 $’a altın pullarla lüks “milyar dolarlık patlamış mısır” sunuyor.

• Sabirin gibi ciddi şekilde yetersiz beslenen çocuklar için yüksek proteinli, yüksek enerjili bir gıda olan Plumpy’Nut’un bir paketinin fiyatı 38 sent. Günde iki veya üç paket bir çocuğu canlandırabilir.
Ancak Somali’de ihtiyaç duyulan sadece yardım değil, aynı zamanda barıştır. Aşırılık yanlısı İslami bir grup olan Al Shabab hükümetle savaşıyor ve savaş ve kuraklığın birleşimi yaklaşık 3,8 milyon Somaliliyi evlerinden etti.

Birleşmiş Milletler uçağıyla Mogadişu havaalanına uçtum. Havaalanının etrafındaki alan iyi korunuyor (havan topları düşmediğinde) ve uluslararası yardım çalışanları bu güçlendirilmiş alanda yaşıyor, ancak dışarı çıkmak karmaşık. Bir yardım çalışanı bana onun üç yıldır Somali’de çalıştığını ve daha önce Mogadişu’yu ziyaret etmek için havaalanı yerleşkesinden ayrıldığını söyledi.

Korunan alanın dışına çıktığımda, çok sayıda silahlı adamın eşlik ettiği zırhlı bir araçtaydım. Sadece dizüstü bilgisayarımla dolaşmak benim için bu kadar karmaşıksa, ülkenin ücra köşelerine yardım ulaştırmaya çalışmanın nasıl bir şey olduğunu bir düşünün.

Mogadişu’daki Banadir Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesindeki gence bir sağlık ekibi yardım ediyor. Kredi… The New York Times için Giles Clarke

Ukrayna’daki başka bir savaş da burada, Somali’de çocukları öldürüyor. Somali’nin buğday ithalatının yaklaşık yüzde 90’ı Rusya veya Ukrayna’dan geliyordu ve bu savaş tüm gıda ve gübre fiyatlarını yükseltti. Belki daha da önemlisi, aksi takdirde buradaki insani krizi hafifletebilecek olan dikkati ve yardımı başka yöne çevirdi.

• UNICEF, şiddetli akut yetersiz beslenmeyi önlemenin maliyetinin çocuk başına yılda 55 dolar veya günde sadece 15 sent olduğunu tahmin ediyor.

• Büyük bir Amerikan köpeği, her gün 2 dolarlık köpek mamasını kolayca tüketir.
Köpeklerini seven ve lükslerinden zevk alan Amerikalıları utandırmaya çalışmıyorum (ben dahil!) ve gerçekte ABD, Ekim 2021’den bu yana 1,3 milyar dolar yardım sağlayarak Somali’ye cömert davrandı – insani yardımın üçte ikisi burada. Avrupa ve Körfez ülkeleri Amerika örneğini takip edebilir ve etmelidir ve daha fazlasını yapabilir.

Ama kabul edelim: Evcil hayvanlarımız diyet yaparken ve Somalili çocuklar açlıktan ölürken, zengin dünyanın kabul etmesi gereken sorumluluklar bunlar.

Açlık elbette sadece çocukları öldürmüyor; aynı zamanda onları okuldan uzaklaştırır ve kızları bazen çok daha yaşlı erkeklerle erken evliliklere zorlar.

Kredi… The New York Times için Giles Clarke

40 yaşındaki Habiba Abdulahi şimdiden dört çocuğunu kaybetmiş ve son derece hasta olan beşinci çocuğa bakıyor. Şimdi ileriye dönük bir yolu tartışıyor: 13 yaşındaki kızı Luul’u evlendirmek.

“Şu anki tüm sorunlara rağmen, ona iyi bir koca bulabilirsem Luul ile evleneceğim” dedi.

Luul’un kendisine danışılmamıştır ve evliliğin ufukta olabileceğinden habersizdir. Kızın yedi torununu kaybetmiş olan büyükannesi Hawa İbrahim, Luul’un evlenmek için genç olduğunu ancak bir düğünü ailenin hayatta kalması için bir yol olarak gördüğünü kabul ediyor. O zaman sadece ailenin besleyecek bir ağzı daha az kalmayacak, aynı zamanda Luul için diğerlerini besleyebilecek bir başlık parası da alacaktı.

“Adamın iyi parası varsa, onunla evleneceğiz” dedi.

Bu sert görünüyordu. Ama merak ettim: Yedi torunumu kaybetmiş olsaydım ve onun hayatı için sekizinci bir mücadeleyi izliyor olsaydım, her şeyi farklı görür müydüm?

2011’de Somali’de 260.000 kişinin hayatını kaybettiği bir kıtlık, yağmurların yağmadığı üç yağmur mevsiminin ardından yaşandı. Bu kez, beş yağmur mevsimi başarısız oldu ve bazıları durumun daha vahim olduğundan endişeleniyor.

Ancak kuraklık olmadığında bile, Somali çocukları korkunç bir oranda yetersiz beslenme nedeniyle kaybediyor. UNICEF, 2020’de Somali’de yaklaşık 72.000 çocuğun yarısı açlıkla ilgili nedenlerden öldüğünü söylüyor.

Unicef ve Concern Worldwide’ın desteğiyle Banadir Hastanesi, hasta çocukları hayatta tutmak için kahramanca bir iş çıkarıyor. Kredi… The New York Times için Giles Clarke

Yine de, bu makaledeki tüm rakamların yanlış olabileceğini kabul etmeme izin verin, çünkü savaşın ortasındaki yoksul bir ülkede doğru verileri toplamak imkansızdır. UNICEF istatistikçileri, 2020’de gerçek çocuk ölüm oranının 35.000’in altında veya 156.000’in üzerinde olabileceğini kabul ediyor.

Somali istatistikleri tuhaflıklarla dolu. Sözde kadınların yüzde 14’ü obez, ancak onlardan hiçbiriyle tanışmadım ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan çocukluk bodurluğu Afrika ortalamasının altında. Bundan şüpheliyim. Ancak Somali’nin sayıları belirsizken, açlık ve ölümler belirsiz değil. Artan açlığa doğru hızlı kayma da değil.

• Bling H20 için Swarovski kristalleri olan bir şişede “el yapımı alkali su” satıyor. 2.700 dolar bir şişe.

• Yeniden yerleşim kamplarındaki Somalililer, 20 litrelik bir bidonu suyla doldurmak için 4 sent tıslıyor. Bu, bir yıl öncesine göre iki kat daha fazla, bu nedenle su, yıkama gibi kullanımlar için karşılanamaz hale geliyor.
Mogadişu’daki Banadir Hastanesi’nde bebeğinin üzerine sarılan anne Marko Ali, “Suyu yemek pişirmek ve içmek için kullanıyoruz” dedi. “Banyo yapmak veya el yıkamak için su ayırmıyoruz.”

Belki de bunun bir sonucu olarak oğlu Mohamed ciddi bir kolera vakasına yakalanmıştır. Yetersiz beslenme genellikle çocukları dolaylı olarak vücudu zayıflatarak öldürür, bu nedenle ani ölüm nedeni kolera, kızamık, zatürree veya ishal olabilir.

UNICEF ve Concern Worldwide’ın desteğiyle hasta çocukları hayatta tutmak için kahramanca bir iş çıkaran Banadir Hastanesi’nde çocuk doktoru olan Dr. Hafsa Mohamed, “Ekonomik bir krizde hijyen daha da kötüleşiyor” dedi.

Hastanedeki çocukların çoğunda solucan olduğunu söyledi ve bir çocuğun solucan kustuğunu, diğerinin ise bebek bezi solucan doluyken fotoğraflarını gösterdi. Parazitler bu tür çocukları kansız bırakır ve aldıkları yiyecekler kendi vücutlarından çok solucanlara gidebilir.

• Bir albendazol solucan önleme hapı, UNICEF tarafından toplu olarak satın alındığında 4 sente mal olur ve solucanları öldürebilir.

• Ortalama bir Amerikalı şundan daha fazla harcıyor: yılda 1.300 $ israf edilen ve atılan yiyecekler üzerinde.
Dünyadaki her sorunu çözemeyiz, ancak herhangi bir krizin ne kadarının küresel ısınmaya atfedilebileceği konusunda kaçınılmaz olarak bazı belirsizlikler olsa bile, günümüzün iklim felaketlerinde çocuklarını kaybeden ailelere bazı yükümlülükler borçlu olduğumuzu düşünüyorum. İklim dır-dirdeğişiyor ve Birleşik Devletler kümülatif olarak Somali’nin saldığı karbonun 12.000 katı kadar karbon saldı, bu yüzden bir sorumluluk ölçüsü kabul edelim.

Yerinden edilmiş kadınlar bir dağıtım noktasında insani yardım bekliyor. Kredi… The New York Times için Giles Clarke

Sorumluluğumuzu yerine getirmek nasıl bir şey olurdu?

Bu, Afrika Boynuzu’nda başgösteren bu kıtlığı önlemek ve her başarısız yağmur mevsimini açlığın takip etmemesi için barajlar ve kuraklığa dayanıklı tohumlar gibi dayanıklılık önlemlerine yatırım yapmak için şimdi daha da büyük bir uluslararası çaba anlamına gelir. Bir çalışma, dayanıklılığa yatırılan her bir doların daha sonraki kayıpları ve insani yardım harcamalarını 3 dolara kadar azalttığını buldu.

Bazı yardımların boşa harcanmış gibi görüneceği doğrudur. Plumpy’Nut’u ağır derecede yetersiz beslenmiş çocukların ailelerine vereceğiz ve onlar da bunu diğer aç çocukları ile paylaşacaklar. Ya da belki yağmurlar yağacak, savaş duracak ve kıtlık uyarıları yanlış bir alarm olduğunu kanıtlayacak. İnsani yardım görevlilerinin son beş kıtlıktan 10’unu tahmin ettiğini belirtmek doğru olur.

Ancak alternatif risk, bu yüzyılın en kötü kıtlığıyla utanmamız ve yüzbinlerce çocuğun gereksiz yere telef olması.

Birleşmiş Milletler kıtlık koordinatörü Reena Ghelani, “Somali, potansiyel olarak 50 yıldır görmediğimiz bir ölüm ölçeğiyle küresel açlık krizinin merkez üssü” dedi. “Bu nesil çocuklar iyileşemeyecek.”

Açlıktan ölmek üzere olan Somalililerle röportaj yaparken, kendimi dayanılmaz bir düşünceyi düşünürken buldum: Bir Amerikan fabrika çiftliğinde kötü muameleye uğramış bir tavuk veya domuz, Somali’deki bir çocuktan daha fazla hayatta kalma şansına sahip.

Amerikan tavuklarının yaklaşık yüzde 5’i olgunlaşmadan ölürken, Somalili çocukların yüzde 11’i zaten 5 yaşından önce ölüyor – ve bu baharda kıtlık gelirse bu sayı hızla artacak.

“Bütün hayatlar eşit değerdedir” diyoruz ama Somalili bir çocuğun hayatı, yemek masasına bağlanmış bir civcivin hayatından daha az değerliymiş gibi davranılıyor.

Öyleyse Somalililere yardım edebilecek paramız var mı? Ahlaki düzeyde, yapmamayı göze alabilir miyiz?

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .