Beynin İyileştirme Yeteneği Hakkında Herkesin Bilmesi Gerekenler

Dahi kafalar

New member
Beynimiz, her yeteneğimizi yaratmak için birlikte çalışan milyarlarca hücreden oluşur. Sesler çıkarabilir ve kelimeleri konuşabilirim çünkü beynimdeki bu hücreler kablolu ve işlevseldir. Konuştuğumda beni anlayabilirsin çünkü beynindeki hücreler çevrim içi ve çalışıyor. Şu anda ekrandaki veya sayfadaki harfleri anlamlı kelimelere çevirmek için belirli hücre gruplarını kullanıyorsunuz.

Bir inme veya başka bir beyin travması yoluyla bu hücreleri yok edin ve artık okuyamayabilirsiniz, ancak yine de konuşabilir, şarkı söyleyebilir veya yazabilirsiniz. Her şey beynin nerede hasar gördüğüyle ilgili – hangi hücre sistemlerinin travmatize olduğu ve hangilerinin travmatize olmadığı.

Çok tartışılan, felç geçirdikten sonra okuma, düşünme ve soruları yanıtlama yeteneğini koruyan, ancak henüz tamamen iyileşmemiş olan Senato umutlu John Fetterman’ın durumunu ele alalım. Salı günü rakibi Mehmet Öz’e karşı yaptığı tartışmada birçok insanın yakından izleyeceği bir konu olan, kelimelere takıldı ve işitsel işlemede zorluk yaşadı. Bay Fetterman, yaralı hücresel devreleri atlamak için bazı röportajlarda soruları sorulduğunda okumak için altyazı gibi araçları kullanmayı tercih ediyor.

Kişisel deneyimimden yola çıkarak, işitsel işlemeyle ilgili bir sorun yaşamanın nasıl bir his olduğunu paylaşabilirim. Sanki duyduklarınız ile söylenenlerin anlamını anlama yeteneğiniz arasında küçük bir gecikme var gibi. Yirmi beş yıl önce, 37 yaşımdayken (şu anda beyniniz hem okuyor hem de yaşımı hesaplıyor olabilir), beynimin sol yarısında büyük bir hemorajik inme yaşadım. Birkaç saat içinde yürüyemez, konuşamaz, okuyamaz, yazamaz ya da hayatımın hiçbir anını hatırlayamadım. Bir kadın bedeninde bir anda bebek olmuştum.

İnme, her yıl 795.000’den fazla insanın yaşayacağı Amerika Birleşik Devletleri’nde önemli bir engellilik nedenidir. Toplumumuzun felçleri daha iyi anlaması gerekir, buna birisinin belirli yetenekleri nasıl yavaş yavaş geri kazanabildiği ve buna rağmen bilişsel olarak sağlam kalabildiği de dahildir. Ayrıca beynin kendi kendini nasıl iyileştirebileceğini ve çevrelerindekiler destekleyici ve şefkatli olduklarında felç geçirenlerin neden daha iyi iyileşebileceğini anlama konusunda da yetersiz bir iş yapıyoruz.

Felç olduğum sırada, Harvard Tıp Okulu’nda beyin araştırmaları öğreten ve gerçekleştiren bir sinirbilimci, özellikle beyin anatomistiydim. Kısmen kardeşimin şizofreni teşhisinden esinlenerek beyin hücrelerini mikroskop altında incelemek benim işim ve tutkumdu. Bir kız kardeş ve bir bilim adamı olarak, beynimin neden onları harekete geçirebileceğim şekilde rüyalarımı gerçeğe bağladığını anlamak istedim ve yine de kardeşlerimin rüyaları psikotik sanrılarda kayboldu. İş, felç iyileşmemde daha da kişisel hale geldi.

İki temel vuruş türü vardır. Bay Fetterman’ın geçirdiği iskemik inme, bir kan pıhtısı, bir kan damarının beyin hücrelerine oksijen ve diğer besinleri taşımasını engellediğinde, işlevlerini yerine getiremez hale geldiğinde meydana gelir. Sahip olduğum daha nadir hemorajik felç, bir kan damarı yırtıldığında ve kanın ait olmadığı yere beyin dokusuna sızarak beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneğini bozduğunda meydana gelir.

Eksiklikler, büyük ölçüde inmenin beynin neresinde meydana geldiğine ve travma geçiren hücrelerin işlevinin ne olduğuna bağlı olarak belirti olarak deneyimlenir ve gösterilir. Rahatsız edilmeyen hücreler gayet iyi çalışmaya devam edebilir. Bu, inme deneyimini kişiden kişiye farklı kılan ve etkilenen kişiyle ilgili yanlış anlamaların altını çizen şeydir. Birine bir soru sorulduğunda ve yanıtlandığında arasında hamile bir duraklama, bazılarını rahatsız etmek için mühlettir, ancak kişinin akıllıca düşünme ve akıl yürütme yeteneği hakkında derin bir şey söylemesi gerekmez.

Yaşadığım gibi bir felçten kaynaklanan ciddi hasar bile her zaman kalıcı değildir. Beynimiz, beyin travması meydana geldiğinde devreye giren iki yönlü bir savunma mekanizmasına sahiptir. Özellikle fiziksel travmanın meydana geldiği bölgelerde yeni nöronlar (nörogenez adı verilen bir süreç) yetiştirebilmekle kalmayıp, beyin hücrelerimiz nöroplastisite yeteneğine sahiptir, bu da diğer hangi nöronlarla iletişim halinde olduklarını yeniden düzenleyebilecekleri anlamına gelir.

Bilim adamları, sinir ağlarımızın hayatımızın ilk birkaç yılında tamamen geliştirilip kurulduğuna ve bu devrelerin ömrümüz boyunca kalacağına inanıyorlardı. Ancak şimdi, nöroplastisitenin, beyin hücrelerimizin yalnızca travmadan kurtulma yeteneğinin değil, aynı zamanda eskisinden daha güçlü yeni ağlar kurma yeteneğinin altında yatan, devam eden bir fenomen olduğu anlaşıldı. Nöroplastisite, beynin hayatımız boyunca öğrenme yeteneğinin altında yatan devam eden bir durumdur. Büyük travmayı takiben kendi beynimin tamamen iyileşmesi, nöroplastisitenin gücünün ve kayıp işlevi geri kazanma yeteneğimizin bir kanıtıdır.

Beyin dediğimiz üç kiloluk nörolojik doku kütlesi, sadece sahip olduğumuz her yeteneği yaratma gücüne sahip değil, aynı zamanda gerçeklik algımızı ortaya koyma gücüne de sahiptir. Nöronlar, hayatımız boyunca birlikte çalışan güzel ve kırılgan yaratıklardır. Bu nedenle, ne zaman herhangi bir beyin travması geçirmiş biriyle tanışsam, o kişinin hangi yeteneklerini kaybettiğine odaklanmıyorum, bunun yerine o kişinin deneyim nedeniyle hangi içgörüleri kazanmış olabileceğine hayret ediyorum.

Bay Fetterman’ın bir kamu görevi adayı olarak hastalığı ve iyileşmesi konusunda tamamen şeffaf olması medya ve halk için önemliydi. Doktorları sağlığıyla ilgili olarak, kampanyasında testler ve bilişsel sınavlara imza attığını söylüyor. Ancak iyileşmeye hayret etmek yerine – ciddi bir felçten sonra motor becerilerinin iyi olması, sorulara hızlı ve uygun bir şekilde cevap verebilmesi, görüşmeler sırasında bir vali yardımcısı olarak geçmiş deneyimlerinden bilgi toplamak için bilişsel becerilerini kullanabilmesi – çok daha fazlası odak onun olup olmadığı üzerinde görünüyor Gerçekteniyi veya ofis için uygun.

Beyni inceleyen bizler, Bay Fetterman’ın bilişsel yeterliliğinin gayet iyi göründüğünü hemen fark ederiz. Bay Fetterman’ın kamuoyunun dikkatini çekmesi ve altyazı koymaktan vazgeçmesi birkaç ay alabilir, ancak beynin nöroplastisitesi devam eden bir süreçtir ve onu onarmaya ve iyileşmesine yardımcı olmaya devam edecektir.

Bir kişinin hayatını nasıl yaşamayı seçtiği üzerinde nörolojik travma veya ölüme yakın deneyimlerden daha fazla etkiye sahip çok az şey vardır. Kendimizi nörolojik olarak bozulmuş bulduğumuzda, savunmasız hale geliriz ve bizi eleştirmek veya yargılamak yerine başkalarının bizi desteklemesine ihtiyaç duyarız. İnme ve iyileşme sürecimin ardından çok daha şefkatli ve empatik bir insan oldum. Belki de tek ben değilim.

Jill Bolte Taylor bir nörobilimcidir ve “My Stroke of Insight: A Brain Scientist’s Personal Journey” ve “Whole Brain Living” kitaplarının yazarıdır.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .