Bir Araştırmacı Olarak Filistinlilerin Sağlığını İnceliyorum. Dikkatini Hissetme Zamanı.

Dahi kafalar

New member
Bu yıl, İsrail seçimleri öncesinde, bir araştırma projesi üzerinde çalışmak ve ailemle orada vakit geçirmek için işgal altındaki Batı Şeria’daki memleketim Nablus’a döndüm. Kontrol noktaları, seyahat izinleri (tıbbi bakım için gerekli olanlar dahil), Batı Şeria’yı çevreleyen ayırma duvarı ve yolların kapatılması gibi İsrail’in Filistinlilerin hareketine getirdiği kısıtlamaların Filistinlilerin sağlığı üzerindeki etkisini incelemek için bir hibe almıştım.

Önceki çalışmalarım ve Filistin sağlığı ve esenliği üzerine yapılan mevcut araştırma, bana ne bulacağım konusunda iyi bir fikir verdi: sağlık devasına erişimde çok sayıda yük ve tahmin edilebileceği gibi yüksek depresyon, stres, kaygı ve güvensizlik oranları.

Mücadele, kayıp ve travma hikayeleri duymayı bekliyordum. Ve özellikle gençler arasında ciddi bir çaresizlik hisseden düzinelercesini duydum.

Yolculuğumun, Batı Şeria’da 2006’dan bu yana Filistinliler için en ölümcül yılın en ölümcül ayına denk gelmesini beklemiyordum: 2022’de şimdiye kadar en az 150 kişi öldürüldü, iki düzineden fazla çocuk da dahil, neredeyse tamamı Filistinli. İsrail askeri şiddetinin bir sonucu. Ya da Filistinlilerin hayatlarını tanımlayan günlük şiddeti nasıl doğrudan deneyimleyeceğimi.

Yakında İsrail’in yeniden başbakanı olacak olan Benjamin Netanyahu tarafından oluşturulan aşırı sağcı koalisyonun Filistinlilere yönelik daha şiddetli baskıları ve hatta belki de sıklıkla tahmin edilen üçüncü intifada veya ayaklanma hakkında konuşulurken, Durun ve Batı Şeria’daki Filistinliler için işlerin şimdiden ne kadar kötü olduğunu değerlendirin – özellikle 2022’de.

Gezimden birkaç hafta sonra, yaklaşık 160.000 nüfuslu bir şehir olan Nablus, orada üslenmiş yeni kurulmuş bir Filistin silahlı direniş grubu olan Aslan İni’ni bastırma çabaları sırasında İsrail Ordusu tarafından abluka altına alındı. Şehir, İsrail ordusu tarafından işgal edilmiş bir bölge olan Batı Şeria’nın geri kalanından etkili bir şekilde ayrıldı ve bu kapatma üç hafta sonrasına kadar kaldırılmadı. Bu, şehre giren veya çıkan tüm araçların saatlerce bekletildiği ve arandığı (bazen Filistinlilerin telefonlarının ve sosyal medya hesaplarının aranması dahil) veya şehre giriş ve çıkışlarının tamamen engellendiği anlamına geliyordu. Bunun şehrin ekonomisi üzerinde yıkıcı etkileri oldu ve sağlık hizmetlerine, eğitime ve sosyal toplantılara erişimi engelledi, şehrin sakinleri arasındaki ölçülemez stres ve belirsizlikten bahsetmiyorum bile.

Askeri ve yerleşimci şiddetinin zaten tırmandığı bir zamanda şehrin kapatılması başlı başına bir şiddet eylemiydi; güvenlik gerekçeleriyle tutarlı bir şekilde haklı görülen ancak tüm Filistinlilerin potansiyel tehditler olduğu varsayımı altında işleyen toplu cezalandırmanın bir parçasıydı. gibi davranılmalıdır.

Filistinli gençler, İsrail ordusunun sürekli ve şiddetli yönetimi olmadan serbest dolaşımı veya yaşamı asla tanımadılar. İsrail askerlerine yönelik çok sayıda silahlı saldırının sorumluluğunu üstlenen Aslan İni’nin ortaya çıktığı bağlam budur. Nablus kuşatması da dahil olmak üzere İsrail’in Batı Şeria’daki en son kısıtlamaları, büyük ölçüde bu gruplar etrafındaki halk seferberliğini caydırmayı amaçlıyor.

Baskılar, tüm Filistinlilerin, yerleşimci şiddetinden ve Batı Şeria’nın dört bir yanında konuşlanmış İsrail ordusuyla karşılaşmaktan kaçınmak için hayatlarının en küçük yönlerini bile ayarlamaları gerektiği anlamına geliyordu.

Kapatma sırasında, Nablus ve çevresinde yaşayan pek çok kişinin hayatı, Filistinlilerin seçme yetkisinin olmadığı ve onlara karşı hesap verme sorumluluğu olmayan bir varlık olan İsrail hükümetinin kapatmayı kaldırma kararını vermesini bekledikleri için esasen askıya alındı. ve hayatın olağan bir görünüşe geri dönmesine izin ver. Kapatma, Filistin’in kutlanan zeytin hasadı sezonunun başlangıcında gerçekleşti ve benimki de dahil olmak üzere birçok ailenin zeytin toplamak için toplanmasını engelledi ve buna cesaret edenleri yerleşimcilerin saldırılarına karşı daha da büyük bir riske maruz bıraktı. Nablus’ta konuştuğum herkes, hatırlayacak kadar yaşlı olanlar için, bunların 2000’lerin başındaki ikinci intifadadan bu yana on yıllardır hatırlayabilecekleri en kötü koşullar olduğunu söyledi.

Nablus’ta bir Filistin köyü olan Awarta’da zeytin hasadı mevsimi için hazırlanıyor. Kredi… Ofir Berman

Doktorlar, hemşireler, hastalar ve tıp fakültesi üyeleri ve öğrencilerle bir dizi odak grup yürüttüğümde, İsrail’in tecrit uygulamalarının neden olduğu hasarın boyutunu ölçmenin benim için imkansız olduğu ortaya çıktı. Örneğin haftalarca Nablus’ta 7 gün 24 saat devriye gezen İsrail’in askeri gözetleme insansız hava araçlarının amansız vızıltısı – birçok kişi bunu bir tür psikolojik işkence olarak adlandırdı. Bunu nasıl ölçebilirim? Bir odak grup için, bir halk sağlığı fakültesi üyesi 90 dakika geç geldi ve şehre girmek için gitmeye çalıştığı yolun bir kontrol noktası tarafından kapatıldığını, bu nedenle farklı bir yoldan gitmesi gerektiğini açıkladı ve bu deneyimi birisinin anlatabileceği kadar gelişigüzel bir şekilde anlattı. Yanlışlıkla birbirine uymayan iki çorabı giydiğini açıklayın. Bunun gibi olaylar normalleştiğinde bir popülasyonun ruhu hakkında ne diyor?

Sadece adalet ve hakkaniyete bağlı bir araştırmacı olarak değil, aynı zamanda ailesi Batı Şeria’dan gelen biri olarak Filistinliler için durumun gerçekliğini aktarma sorumluluğunu uzun zamandır hissettim. Nablus’ta, yakın bir köyden bir kadın ve 1948’de kurulduğunda İsrail tarafından kuşatılan bir Filistin kasabasından bir erkeğin çocuğu olarak dünyaya geldim. Babam bizi ABD’ye taşımadan önce Nablus’ta gazetecilik ve siyaset bilimi dersleri verdi. büyüdü. Ben de artık bir profesörüm çünkü onun izinden gitmek istiyordum. Babam gibi siyaset bilimci değilim; Ben halk sağlığı uzmanıyım. Elbette iki konu her ortamda iç içedir: Sağlık doğası gereği politiktir. Ancak Nablus’ta bu bağlantının ne kadar derin olduğunu hatırladım.

Bu bağlam, Filistinliler için biraz daha fazla özgürlük ve ağır kısıtlama ve şiddet içeren diğer dönemlerle noktalanan dönemlerle, son 50 yılda büyük ölçüde aynı kaldı. Çocukken ve yetişkin hayatımın büyük bir bölümünde her yaz Batı Şeria’daki ailemi ziyaret ettim. Düşman İsrail askerlerinin belgelerimize baktığı uzun, dolambaçlı kontrol noktalarını hatırlıyorum. İsrail’in uyguladığı elektrik sokağa çıkma yasaklarını hatırlıyorum, geceleri sadece mum ve fener kullanarak geçiriyoruz. Tel Aviv’deki havaalanına seyahat edebildiğimi, ancak Batı Şeria’ya giden yolculuğun yarısında Filistinli taksilerin bizi almasına izin verilmediği için taksi değiştirmek zorunda kaldığımı hatırlıyorum. Şimdi ben ve Filistin kökenli diğerlerinin, vatandaşlığı veya ikamet ettiği ülke ne olursa olsun, İsrail’in özel izni olmadan o havaalanını kullanmasına bile izin verilmiyor. Bunun yerine, İsrail son Filistin havaalanını bombaladığı ve yenisinin inşasına izin vermediği için, Ürdün üzerinden Batı Şeria’ya girip çıkıyoruz. (Şanslı birkaç kişi son zamanlarda İsrail’in güneyindeki bir havaalanından uçmayı başardı.)

Ayrılmamın planlandığı son gece, İsrail askeri güçleri eski Nablus kentine baskın düzenleyerek beş Filistinliyi öldürdü ve en az bir düzineyi daha yaraladı. Benim için sadece birkaç dakika ötede neler olduğunu bilmek uykusuz bir geceydi.

Ertesi gün, beni şehirden çıkarabileceğine dair güvence veren bir taksi şirketiyle yapılan birçok panik aramasının ardından oradan ayrıldım. Her gün bu şartlar altında yaşamaya zorlanan Filistinlilerin aksine benim orada geçirdiğim zamanın bir bitiş tarihi vardı. Şimdi verilerimi incelemek ve analiz etmek için kaldım.

Yine de, ne kadar titiz olursa olsun, İsrail’in yarım yüzyıldan uzun süredir devam eden askeri işgali altında yaşayan Filistinliler için, özellikle de bunun gibi anlarda nasıl hissettirdiğini yakalayabilecek hiçbir çalışmanın olmadığını kabul ediyorum.

Bununla birlikte, bir akademisyen olarak benim rolümdeki belki de en büyük mücadele, ne yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmaktır. Müddet, bazı ekstra akıl sağlığı tesisleri insanların travmayla baş etmelerine yardımcı olur. Tele sağlık randevularının artan kullanımı, birçok Filistinlinin deva için seyahat etme ihtiyacını azaltabilir. Hedeflenen sağlığı geliştirme ve önleme çabaları, Filistinlilerin sağlığını daha geniş bir şekilde iyileştirecek ve bozuk sağlık sistemleriyle etkileşimi daha az gerekli hale getirecektir. Filistin Yönetimi, seçkinleri zenginleştirmek ve güvenlik bütçesini artırmak yerine, sahip olduğu sınırlı araçlarla Filistin sağlığını iyileştirmek için elinden gelen çabayı göstermede aktif olmadı.

Yine de bu tavsiyelerin hiçbiri Filistinlilerin sağlığı, esenliği ve gelişmesinin önündeki temel engeli ele almıyor. Filistinlilerin ruh sağlığıyla ilgili yakın tarihli bir raporun belirttiği gibi, “Hastalık siyasiyse, o zaman çözüm de siyasidir: işgale son vermek ve baskı ve eşitsizlik yapılarını ortadan kaldırmak.”

Uluslararası hükümetler, medya kuruluşları ve savunuculuk grupları, İsrail’deki son seçimlerin sonucuna odaklanırken, Filistinlilere yönelik artan baskıya ilişkin endişeler geçerli, ancak geçen yıl yaşananları tam olarak anlayamıyorlar. Ne olacağı konusunda endişelenmemiz gerekiyor, ancak başka bir neslin refahını ve istikrarlı ve onurlu bir varoluş umudunu çoktan aşındırmış olan şiddeti ve ağır akıl sağlığı baskısını da göz ardı edemeyiz.

Nablus’un kapatılması benim ABD’ye dönmemden kısa bir süre sonra sona erdi ve neredeyse her gün Filistinlilerin öldürülmesi biraz da olsa yavaşladı. Filistinliler, dünyanın geri kalanının genellikle görece sakin olarak adlandırdığı duruma geri döndüler, ancak gerçekte hiçbir halkın kabul edemeyeceği veya kabul etmemesi gereken koşullar bunlar. Batı Şeria’daki silahlı saldırılar veya Gazze Şeridi’ndeki bombalama kampanyalarının ardından yalnızca fiziksel iyiliğe bakmak, böyle bir ortamda yaşama, çalışma, oyun oynama, çocuk yetiştirme, okula gitme ve bir hayat kurmaya çalışma deneyimini dümdüz ediyor. belirsizlik, travma ve şiddet ortamı. Onlarca yıldır süren ve kolayca onlarca yıl daha dayanabilecek olan.

Yara M. Asi, Central Florida Üniversitesi Küresel Sağlık Yönetimi ve Bilişim Okulu’nda yardımcı doçent ve Harvard Üniversitesi FXB Sağlık ve İnsan Hakları Merkezi’nde misafir öğretim üyesidir. Batı Şeria’da 2020-21 Fulbright ABD bursiyeriydi.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .