Blockchain’in Garip Cazibesi

Dahi kafalar

New member
Ailem bu yıl küçük bir Şükran Günü yemeği için bir araya gelmeyi başardı. Nisan 2020’den beri ilk toplantımızdı. Büyük bir yemekten sonra kuzenim sadece bir şey hakkında konuşmak istedi: kripto para birimi. New York’lu orta yaşlı bir Siyah adam, benden sadece birkaç yaş büyük, ama o yıllar onun iş güvenliğinde büyük bir fark yaratıyor. Reşit olduğunda, şehir için mavi yakalı bir iş buldu. 17 yaşından beri bu işte çalışıyor, bu yüzden nispeten genç bir adam olarak emekli olabilecek. Ve iş sendikalı olduğu için kuzenim emekli maaşı ve sağlık yardımlarıyla emekli olacak – ekonomik güvenliğe giden ve giderek daha nadir hale gelen bir yol.

Bu günlerde bizimki, bir tür ortaöğretim sonrası okula gitmeyi içeren, kimlik bilgilerini seven bir bilgi ekonomisidir. Kuzenimin liseden hemen sonra sendika işine girdiği gibi, vasıflı meslekler için yüksek ücretlerle bile, mavi yakalı esnaf genç işçiler için zor bir satış. Kuzenim tam olarak bir dinozor değil, ancak günlük ticaret veya aktif olarak bir yatırım portföyü yöneten hayal ettiğiniz türden bir adam değil.

Yine de Bitcoin konusunda kesinlikle çok heyecanlı. İkinci eylemini çözerken, kriptoyu “kuşak zenginliği” ve “özgürlük” inşa etmenin yolu olarak görüyor. ” Bu kelimeleri tırnak içine aldım çünkü onları finans sektörü planlarıyla ilgili konuşmalarda çok duyuyorsunuz ve bu bağlamlarda bir anlam ifade ettiğinden emin değilim. Bu hafta, New York belediye başkanı Eric Adams, ilk üç maaş çekini kripto para birimine dönüştürmek için kampanya vaadini yerine getiriyor. Mavi yakalı kuzenimin belediye başkanıyla çok ortak noktası var. Bir sonraki Amerikan sınırının cazibesi, sınıf çizgileri de dahil olmak üzere her türlü çizgiyi aşıyor. Buna bir saniye içinde geleceğim.

Bitcoin en iyi bilinen kripto para birimidir, ancak Ethereum, Dogecoin ve Tether gibi akranlarım arasında çokça gündeme gelen başkaları da var. Bazı insanlar, finansal piyasalara erişimi demokratikleştirmeyi ve bireysel yatırımcılara kaderlerini kontrol etmeyi vaat ettiği için kripto hakkında devrim niteliğinde konuşuyor. Bitişik bir alanda, değiştirilemez belirteçler – veya NFT’ler – benzer bir şey vaat ediyor. NFT’ler, neredeyse her şeyi temsil edebilmelerine rağmen, bir sanat eseri gibi, temeldeki bir nesneyi temsil eden kuponlar gibidir.

Benim açımdan, Şükran Günü yemeklerinden arta kalanlarla ilgili tartışma, kadınların ve beyaz olmayanların kripto para birimine ilgisi hakkında bir veri noktası getirdi. 2021’de yapılan bir anket, kripto ticareti yapan kişilerin bir teknisyenin genç, beyaz, erkek imajından çok uzak olduğunu buldu:

Bu anket kuzenim gibi birçok insanı yakaladı.

Beni büyüleyen şey, kripto ve NFT tartışmalarının ne kadar geniş bir alana yayıldığı ve bu kadar hızlı olması. Yüksek gelirli beyaz akranlarından ileri dereceli düşük gelirli beyaz olmayan insanlardan duyduğum aynı markayı sık sık duymuyorum. Tüketici profilinize (yaşınız, ırkınız ve cinsiyetiniz gibi biyografik veriler ve satın alma alışkanlıklarınız) bağlı olarak, muhtemelen bu finansal araçları çevrimiçi reklamlardan, sosyal medya gruplarından ve erken benimseyen meslektaşlarınızdan duymuşsunuzdur.

Hedefte çok alışveriş yapan eğitimli, yüksek gelirli akademik ve yazar arkadaşlarımdan kripto hakkında bir şeyler duyuyorum. Ayrıca, kripto para madenciliği yapmak ve NFT ticareti yapmakla ilgili hikayeler paylaşan finansal danışmanlardan ve üniversitedeki sınıf arkadaşlarımdan da kripto hakkında bir şeyler duyuyorum. Ancak ırksal ve coğrafi kimliklerim nedeniyle, işçi sınıfı arkadaşlarımdan ve ailemden de kripto hakkında bir şeyler duyuyorum. Facebook ve Instagram’dan kripto hakkında mesajlar alıyorlar ve mum-tozluk-devre mülk-mücevher çok seviyeli pazarlama planlarından Dogecoin ticaretine geçen arkadaşlarından. Kripto ve NFT’ler, bu çeşitli grupların ortak olarak paylaştığı tek şey olabilir. Sırf bu nedenle bile, bu teknolojilerin patlaması sosyolojik bir ilgiyi hak ediyor.

Tüm markalı kriptolar ve NFT’ler, blok zincirinin icadından doğdu. Blockchain’i kültürel bir yineleme olduğu kadar teknolojik bir yenilik olarak düşünmüyorum. Blockchain, yabancılar arasındaki dayanışma ile ilgilidir. İlk mekanik çağdan beri uğraştığımız şey bu. Tamamen teknik düzeyde, blockchain bir defterdir. Bu defter ademi merkeziyetçidir (gerçi bunu gelecekteki tartışmalarda biraz daha karmaşık hale getireceğiz) ve bu ademi merkeziyetçilik manipüle etmeyi zorlaştırıyor. Şimdi, ademi merkeziyetçiliğin amacı, ideal olarak, defteri kebire bilgi kaydeden hiç kimsenin, o deftere dayalı olarak bilgi alışverişinde bulunurken başka birine güvenmek zorunda olmamasıdır. Bir şey satın alırsam, sahiplik haklarıma benzersiz bir tanımlayıcı atanan defterde mülkiyetimi listeleyebilirim. Birisi mülkiyetime meydan okursa, defterin kaydı, mülkiyetin tanrı katmanıdır. Kimsenin benden alamayacağı bir şeye sahibim! Bu fikrin neden birçok insana, özellikle de mülkiyet hakları nesiller boyu yasal emsallere ve kültürel normlara kodlanmış insan gruplarına hitap ettiğini görmeye başlıyorsunuz. Polisin özel mülkümü talep etmek için kesinlikle seçkin alan adını kullandığı ve bu konuda hiçbir şey yapamadığım bir toplulukta yaşıyorsam, bu günlük güçsüzlük hissi, blok zinciri vaadini oldukça iyi hale getirecektir. Yine de bana göre, cevaplardan çok sorular sunuyor.

Bu sorular blockchain kültürüyle ilgili, teknik yeniliğiyle ilgili değil. Blockchain, finansal işlemlerimizdeki güveni kurumlardan ayırmayı vaat ediyor. Birinin bir şeye sahip olduğuna güvenmek zorunda değilim ya da bir kurumun bir şeye sahip olmamı savunacağına güvenmek zorunda değilim. Blockchain, güvenin bankalar ve düzenleyiciler gibi kurumlardan apolitik deftere geçtiğini söylüyor. Teoride, hiç kimse defterin sahibi değildir. Bu, kimsenin bir takasta pazarlık gücünüzü baltalayamayacağı anlamına gelir. Ama aslında defter böyle mi çalışıyor? Yaptığımız her şeyin politik bir nedeni ve sonucu olduğu bir dünyada apolitik bir platform mümkün mü? O cephede şüpheliyim. Ve sağlıklı şüphecilik, bir şeyin aldatmaca mı yoksa sadece riskli mi olduğuna karar verirken başlamak için iyi bir yerdir.

Geçen hafta Şükran Günü yemeği sohbetinden önce yapmış olmayı dilediğim bir şey yaptım. Bazı insanlarla kripto para birimleri ve NFT’ler hakkında konuştum. İlki, bir yazılım geliştirme şirketi olan Glitch’in C. E. O.’su olarak bilinen yazar ve girişimci Anil Dash ile geniş kapsamlı bir sohbetti. Blockchain, kripto ve NFT’lerin nüanslı bir değerlendirmesine sahip olmak için çok fazla çaba harcadı. Anıl’ın yıllardır teknoloji hakkında blog yazdığı Medium’da bir kültür ve teknoloji dikeyinde birlikte yazardık. Anıl, internet teknolojilerinin kültürel tarihi konusunda düşünceli ve bilgilidir. Aynı zamanda pragmatiktir ve eşitsizliğe yoğun bir ilgisi vardır. Bu uzmanlık ve duyarlılık karışımı, onu yurttaş tüketicilerin kesişimi ve günlük yaşamımıza sızan alternatif finansal teknolojiler hakkında konuşmak istediğim ilk kişi yaptı. Sohbet o kadar zengindi ki, önümüzdeki hafta başlayacak iki bölümlük bir tartışmada bunun hakkında yazacağım.

Bir ekonomist olan arkadaşım Darrick Hamilton, adaletsiz finansal sistemlerin tehlikesini son derece riskli alternatif para birimleriyle değiştirme konusunda çok agresif olmamamız gerektiği konusunda uyardı. Bu bana doğru geliyor. Bu bana yüksek öğrenimde yıllarca araştırıp yazdığım başka bir meşru planı hatırlattı: İnsanlara bu okullardan aldıkları çok pahalı, düşük kaliteli diplomaların onlar için iyi bir çözüm olmayabileceğini söylemek nadiren işe yaradı. Kültürün gücü budur. Anıl’a ilk sorumun arkasındaki mantık da bu: Blockchain hangi sosyal sorunu çözmeye çalışıyor? Kurumsal başarısızlıklar ve onları yönlendirmek için yarattığımız tatmin edici olmayan boşluklar hakkında konuşurken bunu tekrar tekrar soracağım.

<saat/>

Tressie McMillan Cottom (@tressiemcphd), Chapel Hill Bilgi ve Kütüphane Bilimi Okulu’ndaki Kuzey Carolina Üniversitesi’nde doçent, “Kalın: Ve Diğer Denemeler”in yazarı ve 2020 MacArthur üyesidir.