Bob Dole’u Değiştirmeye Çalıştım. Şimdi Haklı Olduğunu Anladım.

Dahi kafalar

New member
Beyaz Saray için 1996 yarışının başlarında, Bob Dole’un başkanlık kampanyasının üst düzey liderliği bizi rahatsız eden bir şey fark etti: Konuşma noktalarını ne kadar dikkatli hazırlarsak hazırlayalım, Senatör Dole senaryodan çıkacak gibi görünüyordu.

Çoğu zaman senaryodan uzak bir yol.

Bu yüzden olasılıkları düşündük: Belki de 72 yaşındayken Bay Dole’un görme yeteneği sorundu. Ancak giderek daha büyük tipler istenen etkiye sahip olmadığında, birinin Senato çoğunluk liderine gitmesi ve ona verdiğimiz kağıtlardaki kelimeleri görüp göremediği gibi hassas bir soruyu gündeme getirmesi gerektiğine karar verdik.

O birisi bendim. Basın sekreteri olarak, doğduğum yıl olan 1960’ta Kongre’ye ilk kez seçilen bir adama, gözleri sönüyor mu diye sormak benim için vazgeçilmez bir görevdi.

Bay Dole sorumu bir an düşündü ve yanıtladı: “Hayır, gayet iyi görebiliyorum. Bir kahrolası değer duyamıyorum. Ama gözlerim iyi. ”

Yıl boyunca söylediği birçok şey gibi ve kampanya basın sekreteri olarak onun yanında harcadığım yüz binlerce mil gibi, cevabında ticari markasından daha fazlası olduğunu anlamam biraz zaman aldı. kuru mizah

Pazar günü 98 yaşında ölen Bay Dole, gayet iyi duyabiliyordu. Dinlemekte güçlük çeken kampanya ekibindeki bizdik.

Defalarca, ardı ardına konuşmalar yaparak kampanyasına istediğini söyleyeceğini söyledi. Bunun bir sorun olduğunu düşündük. Geriye dönüp baktığımda, bunun bir hazine olduğunu düşünüyorum.

Bakın, Bay Dole, siyasetin para birimi olan dikkat çekmek için bugün övülecek olan sahnelenmiş öfke içinde bir ürün veya trafik gibi paketlenmek istemedi. Konuşma noktaları okuma veya öfke gösterme taleplerimize direnmesi kampanyasına zarar vermiş olabilir. Ama eğer öyleyse, şimdi bunu siyasetin 1996’da ne hale geldiğinin ve bugün siyasetin ne hale geldiğinin bir iddiası olarak görüyorum.

Politikacıların kendileri hakkında en çok açığa vurduğu zamanlar senaryosuz anlardır. Pek çok politikacı, senaryo dışı anlarda kendilerini alaycı, zalim veya gerçek dışı olarak gösterse de, Bay Dole bunun yerine nadir görülen bir empati sergiledi.

Örneğin, 1996’da California Valisi Pete Wilson, bir Cumhuriyetçi, iki yıl önce yeniden seçimleri sert bir kanun ve düzen mesajıyla kazanmıştı, bu yüzden Los Angeles’ta bir hapishaneye bir gezi düzenledik. Bay Wilson, bir tur ve bir basın toplantısı için yedekte.

Bay Dole’un hapiste gördüğü sefil suçluları döverek bir şeyler söylemesi için mükemmel bir şekilde hazırlanmış bir fırsattı. Bunun yerine, ilk yorumu, o hücrelerdeki adamlardan bazılarına onları seven birinin eli değip değmediğini yüksek sesle merak etmek oldu.

Kimse bu insanlık notunu Bay Dole’a yazmamıştı. Basın tarafından ele alındığından bile emin değilim. Ama siyasi amaçlarla kapatmakta zorlandığı bir şefkatten kaynaklandı.

Senato gelenekleri Bay Dole için de gerçekti ve ucuz politik tiyatrodan daha önemliydi.

1995’te Başkan Bill Clinton’ın Dr. Henry Foster’ı Cerrah olarak aday göstermesi, sosyal muhafazakarlar arasında öfke uyandırdı. Bay Dole’u şahsen reddetmeye ve adaylığı Cumhuriyetçi ilk sezona girerken puan kazanmanın iyi bir yolu olarak yenmeye yardım etmeye çağırdım.

Bay Dole reddetti. Manevranın iyi bir politika olabileceğini düşündü, ancak komite protokolünü ihlal edecek ve Foster duruşmalarına başkanlık eden Kansan arkadaşı Senatör Nancy Landon Kassebaum’a saygısızlık edecekti.

Aslında bir kurum olarak Senato’ya saygı duymanın değerini gördü. O zaman bunun komik olduğunu düşünmüştüm. O zamandan beri, Senato’nun birçok norm ve geleneğini çiğnemesine tanık olduktan sonra, Bay Dole’un haklı olduğu açık.

Diğer bazı komik fikirleri ona sorun çıkardı. 1996’da hem muhaliflere hem de seçmene saygı duyan siyasi mizah henüz ortadan kalkmamıştı. Ama hakaret ve suistimal için zemin kaybediyordu.

Muhtemelen Calvin Coolidge’den bu yana özlü sözün en büyük Amerikalı uygulayıcısı olan Bay Dole, sık sık mizahının muhabirler tarafından yaşının çok küçük bir bölümünde kaybolduğunu fark etti.

Bir keresinde, kampanya uçağında bir muhabir Bay Dole’a bir hisse senedi sorusu sormuştu: Her seçmenin onun hakkında bilmesini istediği tek şey neydi?

Bir politikacı gibi cevap verebilir ve bir tampon çıkartması sloganı atabilir ya da bir gözyaşı çağırabilirdi. Bunun yerine aptal soruyu basit bir şekilde reddetti: “Beni yener. ”

Bunu izleyenler, elbette, Bay Dole’un vizyon duygusundan yoksun, mizah duygusundan yoksun muhabirler tarafından yazılmış, kulakları tıkayan hikayelerdi.

Yine de, bunu kişisel olarak almadı. Habercilik işini yaptığı için bir muhabiri nadiren karalardı. İkinci Dünya Savaşı’nda bir savaş alanında neredeyse ölüme terk edildiğinde, kötü bir hikayeden ve hatta kaybedilen bir seçimden daha beterini görmüştü.

Doğru, Bay Dole 1996’da kaybetti ve suçu kimin üstleneceği konusunda hiçbir yanılsaması yoktu. Bu kampanyanın özet özeti, onu zayıf bir aday olarak gösteriyor.

Ancak o zamana kadar Amerikan siyaseti, bugün işgal ettiğimiz kutuplaşmış ve zehirli yere giden yoldaydı. Bob Dole’un gerçekliği ve hileye girişme veya rakiplerini şeytanlaştırma konusundaki isteksizliği zayıflıksa, bu onun hakkında mı yoksa siyasetin ne hale geldiği hakkında daha fazla şey söylüyor mu?

Bob Dole ilkeli ve hatta partizandı, evet. Ama mücadeleci ruhunu alçakgönüllülük, mizah ve saygı ile mayaladı. Bu onu zayıflatsaydı, Amerikan siyaseti daha fazla zayıflık ile daha güçlü olurdu.

Nelson Warfield, Senatör Bob Dole’un 1996 başkanlık kampanyası için ulusal basın sekreteri olan bir siyasi medya danışmanıdır.

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .