Bu Savaş Benim Adımda Değil

Dahi kafalar

New member
Vladimir Putin’in Ukrayna’da “özel bir askeri operasyon” başlattığını duyurduğunu okuduğumda midem bulandı.

Kanlar içinde sivillerin ve bombalanan konut binalarının görüntüleri telefonumu ve televizyonumu dolduruyor. Hala titrek hissediyorum. Ve kızgın.

Bay Putin’in dilimi nasıl kötüye kullandığı beni fiziksel olarak etkiledi. Rusça konuşanların haklarını savunuyormuş gibi yapmak için çalıyor. Rusça benim ana dilimdir. Çocuklarımla konuştuğum dil bu. Ve bunun savaş dili olmasını istemiyorum. Maalesef bu hale geldi.

Bu sözler Ukrayna’da ateş altında olanlar için hiçbir rahatlık sağlamayacaktır – ama benim gibi Rus vatandaşlarının yapabileceği en az şey, uzaktan bile sessiz kalmamaktır. Her şey 2014’te başladığında konuşmadığım için pişmanım.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ve Rus destekli ayrılıkçıların savaş başlatmasının üzerinden sekiz yıl geçti. Donbas bölgesinde. Şimdi oradan Ukrayna’nın daha barışçıl bölgelerine kaçan 1,5 milyon insan yeniden can ve evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Barış için tüm umutlar tükenmiş gibi geliyor.

Savaşmaya ve özgürlüklerini savunmaya hazır birçok Ukraynalı tanıyorum. Biri bana “Şu anda olanlar çok korkutucu ama Ukraynalılar zafere kadar bağımsızlık için savaşacaklar” diye yazdı. Bir diğeri, “Diktatörü durdurmak için son şans” dedi. Bunu sosyal medyada da söylüyorlar. İmkanı olanlar askere gidiyor. Diğerleri barınaklar inşa ediyor, ilk yardım ve yiyecek sunuyor. Yurtdışındaki Ukraynalılar sosyal medyada paylaşımlarda bulunuyor, yaptırımlar ve hava desteği ve insani yardım çabaları için para toplama çağrısında bulunuyor.

Ama karşı taraf için ön saflarda yer almaya hevesli birini göremiyorum. Belki de Kremlin’in yıllardır suistimal ettiği “kardeş ulus” tabiri, sınırın diğer tarafında ebeveynleri, kardeşleri ve arkadaşları olan Ruslar için gerçek bir anlam ifade ettiği içindir.

Ya da belki de bundan sonra gelecekle ilgili korku ve üzüntü yüzündendir – daha az özgürlük ve daha fazla acı. Rusya’daki yaşlı ebeveynlerim un ve pirinç gibi temel ihtiyaç maddelerini stokluyor. Birkaç ekonomik kriz yaşadılar ve önceki yaptırımların sonuçlarını gördüler. İnsanlar, rublenin çökeceğinden korkarak nakitlerini çıkarmak için bankalarda sıraya giriyor. Savaş, neredeyse kesin olarak ekonomiyi vuracak ve geçen Ocak ayında ortalama devlet emekli maaşının ayda 200 dolardan az olduğu bir ülkede zaten aşırı eşitsizliği derinleştirecek.

Rus dostlarından endişelenmemelerini söyleyen mesajlar aldım, bu savaş “Rusya ile Batı arasında bir siyasettir ve yakında sona erebilir”. Ya da haberlerin “yorucu” olduğunu, özellikle de Batı’nın “kendi propagandasını” yaptığı için. Diğerleri, Rusların sekiz yıldır Donbas bölgesinde ölmekte olduğu göz önüne alındığında, bu savaşın tek seçenek olduğunu öne sürdüler – St. Petersburg’da Putin’in “bize başka seçenek bırakmadılar” sözleriyle bir fotoğrafını gösteren bir ilan panosunu tekrarladılar. Bütün bu Ruslar mutlaka Bay Putin’in büyük destekçileri değil. Birçoğu basitçe bitkin, korkmuş veya sürekli bir propaganda akışına maruz kalmış durumda.

Yani evet, Rus dilinin nasıl savaş dili olduğunu görebiliriz. Bay Putin öyle yaptı.

Rusça da yalanın dili olmuştur. Bay Putin, Rusya’nın “geleneksel değerleri” savunduğunu iddia ediyor, ancak bu yanlış. On binlerce Ukraynalı çocuk ve aileyi travmatize ederek ne tür değerler savunuluyor? Onları metrodaki bombalardan saklanmaya zorlamak mı? Birçoğu için savaş bölgesinden kaçmak bir seçenek değil.

Putin’in Rusya haritasını yeniden çizme ve bir imparatorluk yaratma konusundaki kuduz arzusu, onlara rahatlık sağlamak için mi? Bu saldırganlığı haklı çıkarmak için aktardığı sözde tarih yalanlarla dolu.

Rusya’da gerçekler ve dezenformasyon arasındaki çizgi uzun süredir bulanık. Geçen yüzyılın Sovyetler Birliği adına gerçekleştirilen dehşetlerini hatırlamakta ailem ve ben yalnız değiliz. Kremlin, milyonlarca Ukraynalının hayatına mal olan kıtlık Holodomor hakkındaki önemli gerçekleri yalanladı. Çeçenya’daki katliamları ve Beslan okul saldırısını badanaladı. Yine de unutmadık. Ve son yıllarda neler olduğunu görüyoruz – siyasi zulümler, artan baskı. Muhalefetin susturulması, Rusya’nın en önde gelen insan hakları örgütü Memorial’in kapatılması. Adım adım inkarı gördük ve tarihsel gerçeğin silinmeye çalışıldığını gördük.

Rusça korkunun dili haline geldi. Ailem telefonda siyaset tartışmaktan kaçınıyor; yalnız değiller. Kremlin ifade özgürlüğünü boğduğu için tanıdığım Rusların çoğu fikirlerini alenen ifade etmekten korkuyor. Politika hakkındaki görüşlerini paylaşmak için Sovyet dönemi mutfak sohbetlerine geri döndüler.

Kremlin’in Aleksei A. Navalny gibi seçimler ve siyasi mahkumlarla ilgili protestoları şiddetle bastırdığını gördük. Putin’in Ukrayna’ya geniş çaplı saldırısını başlattığı gün hükümet, protesto eden Rusların yargılanabileceği konusunda bir uyarı yayınladı.

Uyarının Rusların aynı gün yürürlüğe girmesini engellemediğini görünce hem cesaretlendim hem de korktum. Moskova’dan St. Petersburg’a ve Habarovsk’a kadar Rusya genelinde protestolar düzenlendi. Pankartlarda “Savaşa Hayır”, “Kötülüğü görüp susuyor musunuz? Suç ortağı!” Yaklaşık 1.800 kişi tutuklandı.

Ve sadece bu değil: Bazı Rus gazeteciler Ukrayna’nın işgalini açıkça kınadılar. Rus ünlüler de öyle. Tenis yıldızı Andrey Rublev, uluslararası bir turnuvada kamera merceğine bir işaretleyici kullanarak “savaş olmasın lütfen” yazarken, aktris Katerina Shpitsa hayatında ilk kez büyükannesinin olmamasının “daha iyi olabileceğini düşündüğünü” yazdı. Bu günü görmek için hayatta değilim.

Bu neredeyse eşi görülmemiş bir şey.

Sözlerinin savaş makinesini durduramayacağını hepsi biliyor. Ancak Rusya’daki en popüler bağımsız gazetecilerden biri olan Yury Dud’un dediği gibi, en azından çocukları bu hükümetin “emperyal çılgınlığını” desteklemediklerini bilecek. Bizim dilimizi savaş için değil barış için kullanıyorlar.

2014’te Rusya’dan ayrıldım ve nasıl nefes alacağımı ve özgürce konuşmayı öğrenmem yıllarımı aldı. Rus sınır kontrolünde pasaportumu göstermem gerektiğinde hala tüylerim diken diken oluyor.

Bunu yazdıktan sonra daha da korkunç olacak. Ama şunu söylemeliyim: Rusça bir savaş dili olmamalı. Bu savaş benim adıma değil.

Irina Kuznetsova (@IrinaKuzn) 2014 yılında Rusya’dan İngiltere’ye göç etti. Birmingham Üniversitesi’nde beşeri coğrafya doçentidir.

The Times, editöre çeşitli mektuplar yayınlamaya kararlıdır . Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazı ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

Facebook , Twitter (@NYTopinion) üzerinden The New York Times Opinion bölümünü takip edin ) ve Instagram .