Bu Yıl İyi mi Kötü mü Oldum? İşte Yeni Matematik.

Dahi kafalar

New member
İşte bir yılın daha sonundayız ve insanların bu sıralarda yapmaya alışkın olduğu gibi, ben de düşünüyordum. İyi bir insan oldum mu? Varlığımın insanlığa net bir faydası oldu mu? Son kullanma tarihim geldiğinde -ister cinayet eşekarısı, ister sığır süngerimsi ensefalopati veya beni aniden kızıl bir sise dönüştüren bir çöp kamyonu ile karşılaşma nedeniyle- Aziz Petrus, Brahman veya benzer şekilde her şeyi bilen bir yargıcın benimle buluşmasını bekliyorum. incinin kapılarında ya da enkarnasyonlar arasındaki belirsizlikte, çetelemi rapor et ve şimdi nereye gideceğimi söyle.

Dürüst olmak gerekirse, çok dürüst olmamakla birlikte, bu çıkış görüşmesinin nasıl gideceği konusunda endişeliyim. Dürüst olmak gerekirse, çok dürüst olmasa da hoş karşılanmayacak bazı şeyler yaptım. Kabul ediyorum: Etrafta sallayacak güzel bir ahlaki erdem buketim yok. Bunun yerine sahip olduğum şey, sonsuz mutluluğu fazlasıyla hak ettiğime dair yıkık dökük bir kanıt.

Sana yalvarmak için burada değilim, ey Bekçi. Charlie Daniels’ın Şeytan’a karşı oynaması gibi saf bir muhakeme virtüözü gösterisiyle gözlerinizi kamaştırmak için buradayım.

Bu iddiayla başlamama izin verin: Biz insanlar, ahlaki varlıklar olarak, yaptıklarımız kadar yapamadıklarımız için de suçlu olabiliriz. Bazı suçlular proaktif olarak yanlış işlerken (geleneksel olarak komisyon günahları olarak bilinir), diğerleri bunu eylemsizlik veya tamamen ihmal (ihmal günahları) yoluyla yapar. Örneğin, soğukkanlı bir katil aktif bir suçludur, bir binanın bakımını yapmayı başaramayan ve ardından çöken, kiracılarını yaralayan ve öldüren kalitesiz bir emlak müteahhidi pasif bir müteahhittir. Açıkçası, ikisi de yanlış yaptı. Ancak katil apaçık bir ahlaki gerçeği sergilerken (kişinin yapmaması gerekeni yapması kötüdür), geliştirici daha incelikli bir gerçek sunar (yapmamak kötüdür). yapmahangisi meliyapmak).

Elbette, ey Ebedi Fedai, eğer öyleyse, sen de aynı fikirde olacaksın. kötüyapılması gerekeni yapmamak, o zaman iyi yapılmaması gerekeni yapmamak. Başka bir deyişle, ihmaller ayıplanabilirse, övülmeye de değer olabilir.

Bu temel ahlaki kavrayışın şaşırtıcı sonuçları vardır. Örneğin, zimmete para geçirmek yanlışsa, zimmete para geçirmemek doğrudur. Yıllar boyunca zimmete geçirdiğim ne kadar para olursa olsun, beni takip ederseniz övgüye değer bir şekilde zimmete geçirmediğim çok daha fazlası var. Onca bankayı, onca hayır kurumunu, çalmadığım onca hukuk firmasını düşünün. Çaldığım para miktarı, eğer herhangi bir para çaldıysam, çalmış olabileceğim akla gelebilecek tüm paraya kıyasla son derece küçüktür. Elbette, kısıtlamam bana artı sütununda birkaç puan kazandırmalı.

Her sabah haberleri bir gaflar ve suçlar dizisi olarak okurdum, ilerledikçe daha da sinirlenirdim. Ama sonra fark ettim: Olabilecek ama olmamış kötü şeylere kıyasla her günkü kötü şeyler çok küçük kalıyor, aynı zamanda olan hemen hemen her kötü şey kişisel olarak yaptığım ya da zaten çoğunu yaptığım bir şey değildi. Her gün gurur duymam için şimdi gördüğüm o kadar çok şey var ki. Örneğin ben hiçbir şeyi havaya uçurmadım. “Daha İyi Gündem Oluşturun” ifadesini ben bulmadım.

Eylemsizliğimizde birleşseydik hangi kötülüğü başaramayacağımızı bir düşünün.

Ama her şeye gücü yeten, yapabileceğim ama yapamadığım çok fazla iyilik olduğunu protesto ettiğini duyar gibiyim. Örneğin, insanlığa hizmet edebilecek yeteneklerimin ve yeteneklerimin körelmesine izin verdim. Doğru, harika resimler yapmadım, harika romanlar yazmadım ya da bilimsel atılımlar yapmadım. Burada kanepede uzanmış ESPN izliyorum.

Öte yandan, beni dışarıdaki karanlığa fırlatmadan önce, tembel hayvanımın iyi tarafları olduğunu belirtmek isterim. Çok kısa olan hayatım boyunca üretilen arka’nın tüm itici ve türevlerinden – “soyut” resimler, plop heykeller, “yat rock” ve tüm bu “otokurgu” eserler – kişisel olarak çok azını ürettim. . Yapmadığım tüm kötü arkaların mirası güvende.

Öyleyse geri çekil Aziz Pete ya da her kimsen. Tampa’e geri git Bu kadar yargılayıcı olmayı bırak. Ya da şair Adele’nin sözleriyle, beni rahat bırak. Keyifli bir ölümden sonraki hayatı hak edip etmediğime dair yakıcı soru, daha önce ve herkes için cevaplandı.

Şimdi tartışmayı duydun, Koca Adam, mutluluktan vazgeç.

Crispin Sartwell, Pennsylvania, Carlisle’deki Dickinson College’da felsefe öğretiyor. “Orijinal Günahın Nesi Bu Kadar İyi?” “Question Everything: A Stone Reader” adlı yeni antolojide yer alıyor.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .