Canlı Yayınlanan Savaş

Dahi kafalar

New member
Çoğu Amerikalı gibi ben de Ukrayna’daki savaşı olağan, modern bir şekilde takip ettim: kablolu haberleri, sosyal medya videolarını ve söylentilerini, gazeteleri ve birkaç podcast’i ve YouTube derslerini tüketerek. Bunların çoğu, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin arka planı, Donbas bölgesindeki çatışmanın tarihi ve Rus ve Ukrayna halkı arasındaki karmaşık kültürel ve dilsel ilişki gibi faydalı bağlamlar sundu. Yine de, günümüzün bilgi toplama biçimi hakkında hem parçalanmış hem de doğuştan şüphelenilen bir şey var. Eldeki görev, mümkün olduğunca çok sayıda iyi bilgiyi bir araya getirmek ve ardından her şeyi tutarlı bir anlatı içinde birleştirmeye çalışmaktır.

Çoğunlukla, tüm bu parçalanmış bilgileri net bir anlayışa getirmek açısından, netliğin seyrek anları, görünüşe göre Ukraynalılar tarafından çekilmiş, hem işgalin dehşetini hem de Rusların cesaretini gösteren videolardan geldi. direnç. Twitter, Instagram ve TikTok gibi sosyal medya siteleri artık Ukrayna’nın bu görüntüleri ile doldu taştı. Kiev’de nöbet tutar gibi görünen sıradan vatandaşların ya da şehirlerdeki hedefleri vuran durağan Rus tanklarını veya füzelerini savuşturan sürücülerin bu görüntüleri, savaşla ilgili bilgi boşluklarını dolduran ve ahlaki öfkemize hayat veren görsel bir dil yaratıyor.

Önceki nesillerde bize tutarlı bir televizyon yayını veya bir gazete hikayesi olarak gelecek olan bilgiler, şimdi duygu uyumlarını ortaya çıkaran parçacıklar halinde geliyor. Ya da biraz daha basit söylemek gerekirse, bu cep telefonu videoları aynı anda hem tarihin kanıtı hem de tarihin metni haline geldi.

Ukrayna’nın işgali, elbette, sosyal medya beslemelerimiz aracılığıyla akan şiddet olaylarını ilk kez görmüyoruz. Arap Baharı sırasında on yıldan fazla bir süre önce patlak veren çatışmalar, cep telefonu videolarında yayınlandı. Birkaç yıl sonra, telefonlar Suriye’deki sivil ölümlerini yakalamaya devam etti.

2014 yılında Michael Brown’ın Ferguson, Mo.’da öldürülmesinden sonra, protestoların ilk birkaç gecesini yerdeki protestocular tarafından canlı olarak yayınlanan videoda izledim. Askeri araçları, çevik kuvvet teçhizatlı polis memurlarını ve West Florissant Bulvarı üzerinde gezinen göz yaşartıcı gaz bulutlarını böyle gördüm. Tüm bu görüntüler CNN, MSNBC ya da Fox News’de mevcut olabilirdi, ancak canlı yayınların içerdiği şey kamerayı tutan kişinin tepkileriydi. Onları izlemek neredeyse yasadışı geliyordu; görmememiz gereken bir şey görüyor ve duyuyorduk.

Yaklaşık bir yıl sonra, St. Louis’deki bir IHOP’ta bu canlı yayıncılardan biri olan Bassem Masri adında bir adamla tanıştım. 2018’de hayatını kaybeden Masri, o zaman bana polis tarafından kaç kez kenara çekilip taciz edildiğini, şehirdeki Siyah toplulukla hissettiği bağları ve Ferguson ile Filistin mirası arasında gördüğü bağlantıları anlattı. Bu ayrıntılar bir yazar olarak benim için önemliydi çünkü bir kişinin geçmişi ile eylemleri arasında çoğunlukla kolay olan bağlantıları yarattılar. Ancak hikayeyi yazmak için eve gittiğimde, Bassem Masri’yi bir polis memuru ve protestocu kalabalığında kendi video prodüksiyonuna rakip olacak şekilde hayata geçirebilecek baskıya verebileceğim çok az şey olduğunu fark ettim.

Bu kişiselleştirilmiş röportaj biçiminin, özellikle de kimsenin gerçekten neler olup bittiğini anlayamadığı kaotik çatışmalarda, nihayetinde hikaye anlatımının nihai biçimi haline geleceğini anladım. Sadece daha anlık ve gerçek hissettirmekle kalmadı aynı zamanda aracıyı, yani beni ve medyadaki meslektaşlarımı da ortadan kaldırdı. 2014’te, bazıları tarafından zaten bir şekilde güvenilmez olarak görülüyorduk, ancak şimdi, hem sol hem de sağ tarafından eski medyaya karşı yaygın bir güvensizlik çağında, tam anlamıyla düşmanlar olarak görülebiliriz.

Bu videoların internette gezinme hızı ve inanılırlığı ve Batı’da yarattıkları duygusal tepki hakkında bu sefer yeni bir şey var gibi görünüyor. Sosyal medya ve Ukrayna’nın işgali hakkında belki de söylenebilecek en doğru şey, milyonlarca insanın ilk kez bir savaşı telefonlarından izlediği ve ne kadar mantıksız olursa olsun cesaretin her görüntüsüne neredeyse ahlaki olarak inanmak zorunda kaldığıdır. Görüntüleri CNN’de veya kendi sosyal medya yayınlarında izleme seçeneği göz önüne alındığında, çoğu kişi ikincisini seçiyor çünkü bunun bir özgünlük havasıyla ve ana akım medyanın varsayılan “gündemleri” olmadan geldiğine inanıyorlar. Çatışmanın ilk birkaç gününde, sahadaki gerçeği bulma arzusu buharlaşmış gibi geldi. Onun yerini alan, vahşi, korkunç ve kanlı bir istilayı “Braveheart” filminin Ukrayna versiyonuna dönüştüren fantastik bir vizyondu.

Havaya uçurulan televizyon kulelerinin görüntüleri, Rus helikopterlerinin uçaksavar ateşi gibi görünen görüntülerin, füzelerle vurulan apartmanların ve Kiev vatandaşlarının kendilerini silahlandırdığının heyecan verici görüntüleri tüm dünyada görüldü. Bunların çoğu gerçektir, ancak daha pek çoğu doğrulanmadı veya doğrulanmadı. Bir apartman binasına hava saldırısının nasıl göründüğünü görebiliriz, ancak gerçekten başka bir şey bilmiyoruz. Bu bina nerede? Kim ateş etti? Kaç kişi öldü? Ukrayna’da bile var mı?

Tahmin edilebileceği gibi, Ukrayna’dan gelen daha heyecan verici görüntülerden bazıları yalanlandı veya doğruluğu ciddi şekilde sorgulandı. Bu, altı Rus uçağını düşüren sözde savaş pilotu Kiev’in Hayaleti’nin videosunu ve Zelensky’nin kahramanca öldüğünü, ancak aslında hepsinin hala hayatta olduğunu söylediği Yılan Adası’nda görevli askerlerin bildirilen ölümlerini içeriyor. Ukraynalı genç bir kızın bir Rus askeriyle karşı karşıya geldiğini iddia ettiği geniş çapta dolaşan video, aslında Batı Şeria’daki evinin yakınında filme alınan genç bir Filistinli aktivist Ahed Tamimi’yi gösteriyordu. Görüntüler 2012’de çekildi.

Hangi videoları önemseyip hangilerini umursamayacağımızı biz seçiyoruz. Bu yeterince basit görünüyor. Göreceli kabulümüz ve duygusal tepkilerimizin tınısı, elbette, önceden sahip olduğumuz inançların karışımına dayanır. Bu durumda, anlayışımız doğru görünüyor: Kişi Vladimir Putin’den nefret etmeli ve egemen bir ulusun işgali karşısında öfke duymalı. Amerikalılar olarak, anavatanlarını zalim bir istiladan korurken Ukrayna halkının cesaretini de alkışlamalı ve onlardan ilham almalıyız.

Ama aynı anda iki düşünceyi kafamızda tutabilmeliyiz. Bir: Ukrayna’nın işgali insani bir felakettir ve hem Ukrayna’da hem de Rusya’da yaşamları yok edecek benzersiz bir istikrarsızlaştırıcı olaydır. İki: Ukrayna hakkında gördüklerimizin çoğu – halka ilham veren görüntüler ve videolar – gerçek değil. Geçen hafta iki arkadaşımla birlikte sunduğum podcast’e Ukrayna ve Rusya uzmanı Sophie Pinkham geldi. Ukrayna’da olup bitenler hakkında söylenenlerin kabaca yüzde 75’inin ya doğrulanmadığını ya da tamamen yanlış olduğunu tahmin ediyor.

O zamanlar sosyal medya bağımlısı olsaydık ve yayınlarımız, askerlerimiz ve onların askerleri, Iraklılardan canlı yayınlanan videolarla dolup taşmış olsaydı, 2003’teki Irak savaşı sırasında tepkinin nasıl olacağını merak etmeden edemiyorum. Müttefikler, kitle imha silahları aramak için ülkeyi bastı. Amerikalılar, kahverengi Müslüman insanlar tarafından çekilen görüntüleri bu kadar önemser miydi? Doğruluğu konusunda Ukrayna’dan gelen görüntülerden daha mı şüpheci olacaklardı? Bugün Irak’ın işgaline ilişkin videolar yayınlansaydı, Amerikan platformlarında yayınlanmasına bile izin verilir miydi, yoksa “dezenformasyon” olarak etiketlenip bastırılır mıydı? Yoksa geçen yılki Şeyh Cerrah ihtilafından çıkan Filistin videolarını engelleyene benzer bir algoritma tarafından mı engelleneceklerdi?

Dünya iklim değişikliğinden, pandeminin uzayan enkazından ve Çin ile ABD arasında yeni bir Soğuk Savaştan kaynaklanabilecek çatışmalara batarken bu sorular sorulmalı ve tartışılmalıdır. Sosyal medya videolarının duygusal gücü ve pek çok insanın, çok ham ve görünüşte filtresiz oldukları için onlara daha fazla güvenilirlik atfetmesi, onlara gerçekliği ve gerçeksizliği karşı koyamayacağımız veya kontrol edemeyeceğimiz şekillerde şekillendirme potansiyeli veriyor.

Geri bildiriminiz var mı? [email protected] adresine bir not gönderin.

Opinion ve The New York Times Magazine yazarlarından Jay Caspian Kang (@jaycaspiankang), “The Loneliest Americans”ın yazarıdır.