Çin Amerika’yı Nasıl Kaybetti?

Dahi kafalar

New member
Geleceğin tarihçileri 2022’ye baktıklarında, şu soruyu sorduklarında seçebilecekleri çok şey olacak: O yıl olan en önemli şey neydi? Brexit, Chexit, Ruxit veya Trumpit miydi?

Bu, kısmen Avrupa Birliği’nden pervasız 2020 çıkışının körüklediği, dünyanın altıncı en büyük ekonomisi olan İngiltere’nin çöküşü müydü? Rusya’yı Batı’dan ayıran – buna Ruxit diyorum – dünya çapında enerji ve gıda piyasalarında kargaşa yaratan, Vladimir Putin’in Ukrayna’yı haritadan silmeye yönelik çılgın girişimi miydi? GOP’un Donald Trump’ın 2020 seçimlerinin çalındığı Büyük Yalanına neredeyse tamamen bulaşması mıydı – Trumpit – bu da demokrasimizin en aziz varlığını aşındırıyor: barışçıl ve meşru bir şekilde güç aktarma yeteneğimizi mi?

Yoksa Çin’in, Çin ekonomisinin Batı ile kırk yıllık istikrarlı entegrasyonunun sona ermesi, Pekin’deki meslektaşım Keith Bradsher tarafından Batılı çokuluslu şirketlerin bugün nereye koymayı düşündüklerini açıklamak için popüler hale getirdiği kısaltmayla sembolize edilen Chexit için Başkan Xi Jinping’in güdüsü müydü? bir sonraki fabrikaları: “ABC – Çin’den Başka Her Yerde.”

Bu zor bir çağrı. Ve sadece hepsini bir arada listelemek size sadece 2022 tarihinin nasıl bir menteşeye dönüştüğünü anlatır. Ama benim oyum Chexit’e gidiyor.

Amerikalı tüketicilere büyük fayda sağlayan kırk yıllık ABD-Çin ekonomik entegrasyonuna sahibiz. İçinde bulundukları sektöre bağlı olarak, bazı Amerikalılar için yeni ihracat fırsatlarına ve diğerleri için işsizliğe yol açtı. Yüz milyonlarca Çinlinin aşırı yoksulluktan kurtulmasına yardımcı oldu. Enflasyonu azalttı ve herhangi bir büyük güç savaşını önlemeye çalıştı.

Genel olarak bakıldığında, artık o dönemi özleyeceğiz çünkü dünyamız daha az müreffeh, daha az bütünleşmiş ve jeopolitik olarak daha az istikrarlı olacak.

Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinde bir konteyner nakliye limanı. Kredi… Jade Gao/Agence France-Presse — Getty Images

Ama gitti.

The New Yorker’ın Çin uzmanı Evan Osnos’un Ekim ayında belirttiği gibi: “2012’de Amerikalıların yüzde 40’ı Çin hakkında olumsuz bir görüşe sahipti; Pew Araştırma Merkezi’ne göre bugün yüzde 80’den fazlası bunu yapıyor.”

Çin’in demokratik bir hükümeti olsaydı, şu anda oradaki biri kesinlikle “Amerika’yı nasıl kaybettik?” diye soruyor olurdu.

Amerika bu ilişkinin aşınmasında suçsuz değil. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hem ekonomik hem de askeri olarak yakın emsalimiz olan jeopolitik bir rakibimiz olmamıştı. .Pekin’in yükselen meydan okuması karşısında hiçbir zaman rahat olmadık, özellikle de Çin’in itici gücü petrol değil, tasarrufları, sıkı çalışması ve ev ödevleri – yani, eğitim ve bilime güçlü bir vurgu yaparak ulusal büyüklüğe ulaşmak için fedakarlık yapma istekliliği. Eskiden bizdik.

Ancak bunun çok daha fazlası Çin’de. Çin’in Amerika’yı ne kadar kötü kaybettiğini anlamak için Pekin’e şu soruyla başlayabilirsin: “Nasıl oluyor da Washington’daki en büyük, en güçlü lobiye sahipsin — ve sana bir kuruşa mal olmadı– ve yine de onu mahvettin?”

ABD-Çin İş Konseyi ve Amerika Birleşik Devletleri-Çin Ticaret Odası’ndan bahsediyorum. Amerika’nın en büyük çok uluslu şirketlerini temsil eden bu güçlü iş grupları, Çin ile daha fazla ticaretin ve Çin’e ve Çin’den yapılan yatırımın bir kazan-kazan olduğu konusunda yaklaşık kırk yıl boyunca enerjik bir şekilde lobi yaptılar. Çin’deki Avrupa Birliği Ticaret Odası da öyle.

Bugün, bu lobiler çoğunlukla sessizleşti.

Ne oldu? Dört eğilimin doruk noktasıydı.

İlki 2003 yılında, Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne (Amerika sayesinde) kabul edilmesinden kısa bir süre sonra, Çin’deki piyasa reformlarının önde gelen savunucusu – Başbakan Zhu Rongji – istifa ettiğinde başladı. Zhu, ABD şirketlerinin Çin’de olmasını istedi çünkü Çinli şirketlerin dünyada etkin bir şekilde rekabet edebilmek için kendi ülkelerinde en iyilerle rekabet etmesi gerektiğine inanıyordu.

Ancak Zhu’ya, Çin’in kıyı bölgelerinin yapabileceği şekilde küresel olarak rekabet etme konusunda hiçbir çıkarı veya yeteneği olmayan devlete ait Çin endüstrilerinin egemen olduğu Çin’in birçok iç eyaleti karşı çıktı. Ve giderek daha etkili hale geldiler.

Çin, DTÖ’ye katıldığında ve Batı pazarlarına muazzam tarifesiz veya indirimli tarife erişimi kazandığında, Çin’in devasa devlet alımları yaparken yabancı tedarikçilere karşı ayrımcılık yapma yeteneğini sınırlayacak olan hükümet alımları konusunda bir DTÖ tarafı anlaşması imzalamaya söz verdi. Ama Çin bunu asla imzalamadı. Bunun yerine, muazzam devlet satın alma gücünü devlete ait endüstrilere yönlendirmeye ve onları sübvanse etmeye devam etti.

Çok fazla Çin endüstrisi, Çin’de fabrikalar inşa eden Batılı şirketlerin fikri mülkiyetini kopyaladı veya çaldı. Çin endüstrileri daha sonra korunan iç pazarlarını ölçek kazanmak için kullandılar – ve sonra aynı Batılı şirketlerle yurtiçinde ve yurtdışında rekabet ettiler – VE Pekin tarafından sübvanse edildi.

2018’deki bir sütunda açıkladığım gibi: ABD DTÖ’yü protesto ettiğinde bile – Çin’in haksız yere ABD kredi kartı şirketlerini dışarıda tuttuğu ve ardından DTÖ’deki tahkim davasını kaybettiği zaman olduğu gibi – Çin hala 17. onlara açılmak için bir yıllık söz. O zamana kadar UnionPay gibi Çinli şirketler Çin’in kredi kartı piyasasına o kadar hakim oldular ki Visa gibi ABD şirketlerinde kırıntılar kaldı. AB’nin bugün Çin’e yaptığı ihracatın İsviçre’ye yapılan ihracattan sadece biraz daha fazla olmasına şaşmamalı mı?

Dünya Ticaret Örgütü ve diğer ekonomik yetkililer, 2019’da Pekin’de düzenlenen uluslararası bir toplantıda. Kredi… Floransa Lo/Reuters

İşte bu yüzden birçok ABD ve Avrupalı şirket, Çin’in piyasa manipülasyonlarına başka bir gözle bakmaktan, orada hala para kazanıyorlardı, hükümetlerine şikayet etmeye – ama onlardan misilleme korkusuyla Pekin’e şikayet etmemelerini istemeye – bugün için bakmaya gittiler. Tedarik zincirlerini Çin dışında her yere genişletmek. Apple bile artık Vietnam ve Hindistan’a daha fazla güvenmek için üretimi çeşitlendiriyor.

“ABD iş dünyası Çin’i sevdi – her zaman gerilim vardı, ama eskiden bir fırsat ve ortaklık duygusu vardı. Çin’in iş dünyasını Çin’e küstürmesi çok uğraştı ama Çin bunu yaptı” dedi.

Uzun süredir Çin’de çalışan bir ABD’li iş yöneticisinin, Trump’ın Pekin’le ticaret savaşına başlamasından sonra bana Trump’ın Amerika’nın hak ettiği Amerikan başkanı olmadığını, ancak Çin’in hak ettiği Amerikan başkanı olduğunu söylemesine şaşmamalı. Birisi bizim tarafımızdan oyunu aramak zorunda kaldı.

Şimdi Başkan Xi aynısını kendi tarafında yaptı. Çin’deki AB Ticaret Odası Başkanı Joerg Wuttke’nin bir röportajda belirttiği gibi, Xi’nin piyasalar ve pragmatizm yerine Marksizm ve ideolojiyi vurgulayan bir platformda eşi benzeri görülmemiş bir üçüncü dönem için seçilmesi “bana Çin ekonomisinin dışa açılmasının çok önemli olduğunu gösteriyor. devam etmeyecek. … Çin’in kendisini diğer ülkelerden ayırdığını ve Batı’nın liberal, piyasa odaklı modeline karşı bir model oluşturacağını varsaymalıyız.”

İkinci eğilim, Çin Komünist Partisi liderliğinin Çin gençliğinin demokratik özlemlerini bir hiper-milliyetçilik yangın hortumuyla söndürmeye çalıştığı 1989’daki Tiananmen Meydanı’nın sonrasına kadar uzanıyor. Pekin’deki meslektaşım Vivian Wang geçenlerde, uzun süredir Çin milliyetçiliğinin bayraktarı olarak kabul edilen ve “Çin’in ileri yürüyüşü durdurulamaz” diyen siyasi yazar Wang Xiaodong ile bir röportaj yaptı. Ancak Wang Xiaodong, The Times’a, Xi’nin yönetimi altında, sosyal medyadaki diğer etkileyiciler tarafından teşvik edilen Çin milliyetçilik hareketinin çok ileri gittiğini söyledi: “Ben milliyetçiliğin vaftiz babası olarak adlandırıldım. onları ben yarattım. Ama onlara asla bu kadar çılgın olmalarını söylemedim.”

2018’de Çin’de iş dünyası ve hükümet yetkilileriyle konuşurken bunun tadına vardım. Çin’in adil olmayan ticaret uygulamalarını gündeme getirdiğimde, tepki şöyle geldi: “Siz Amerikalıların çok geç kaldığını biliyor musunuz? Artık itilip kakılmak için çok büyüğüz. Bunu on yıl önce yapmalıydın.” Bu tür bir kibirin ülkelerin başını belaya soktuğunu söyledim.

Bu da üçüncü bir eğilime yol açıyor: Çin’in kilit komşuları Japonya, Kore, Vietnam, Hindistan ve Tayvan’ı korkutarak tüm Güney Çin Denizi’nde hakimiyet kurmaya çalışan çok daha agresif bir Çin dış politikası.

Şanghay’da koronavirüs testleri yapmak için görevlendirilen bir sağlık çalışanı. Kredi… Hector Retamal/Agence France-Presse — Getty Images
Güney Çin Denizi’ndeki Fiery Cross Reef’te Çin tarafından inşa edilen yapay bir adada bir havaalanı. Kredi… Ezra Acayan/Getty Images

Ancak son eğilim en rahatsız edici olabilir: Çin, pandemiyi uzak tutmak için Batı yapımı etkili aşıları ithal etmek yerine, tüm yeni araçların yanı sıra tüm şehirlerin karantinaya alınmasını kullanan “sıfır Covid” politikasına güveniyor. gözetleme durumu: dronlar, yüz tanıma, her yerde bulunan kapalı devre televizyon kameraları, cep telefonu takibi ve hatta taranması ve kaydedilmesi için bir QR kodu sunması gereken restoran müşterilerinin takibi.

Hem Covid’i hem de özgürlüğün patlamasını önlemek için bir Xi stratejisi gibi geliyor.

Xi’nin kavrayamadığı şey, yarı iletkenler ve mRNA aşıları gibi 21. yüzyılın en ileri teknolojilerinin tümünün büyük, karmaşık küresel tedarik zincirleri gerektirdiğidir, çünkü hiçbir ülke giderek karmaşıklaşan bileşenlerinin her birinde en iyi olamaz. Ancak bu tür tedarik zincirleri, ortaklar arasında büyük miktarda işbirliği ve güven gerektiriyor ve Xi’nin son on yılda çarçur ettiği şey de tam olarak bu.

Xi’nin Çin’in tek başına her şeyde en iyi olabileceğine olan inancı, Çin basketbol takımının dünyanın en iyi basketbol takımını her zaman yenebileceğine inanmak gibidir.

Beni şüpheli renklendir.

Ama aynı zamanda beni endişelendiriyor. İtiraf ediyorum, “Çin” terimini kullanmayı sevmiyorum. “Çince konuşan insanlığın altıda biri”ni daha çok tercih ederim. Uğraştığımız şeyin gerçek ölçeğini yakalar. Çin halkının geliştiğini görmek istiyorum; dünya için iyidir. Ama bugün yanlış yolda gidiyorlar. Ve insanlığın altıda biri hala çok bağlantılı dünyamızda yanlış bir dönüş yaptığında – örneğin Çin, hala neredeyse 1 trilyon ABD Doları Hazine borcuna sahip – herkes acısını hissedecek.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .