#Cleantok’un Narkotik Zevkleri

Dahi kafalar

New member
Pandemi uyuşukluğumun en derinlerinde, moralimi yükseltecek birkaç şeyden biri TikTok’ta düzenleme videoları izlemekti. 2020’de çocuklarım uzaktan eğitim yaparken, evdeki üçüncü sınıf ve okul öncesi öğrencilerin seslerini boğmak için ara sıra yatak odamın kapısını kapattım ve başka bir annenin temiz, tatmin edici dünyasına daldım ve sonra lekesiz buzdolabını yeniden doldurdum. renkli bir dizi meyve, sebze ve sevimli mini pepperoni.

Çok sayıda #cleantok yaratıcısı ve hayranı olsa da (bu hashtag bu yazı itibariyle yaklaşık 30 milyar izlenmeye sahip), benim favorim 3,7 milyon takipçisi olan @midwesternmama29. Adı Monica Brady ve yakın zamanda görüntülü sohbet ettiğimizde onun Michigan kırsalında yaşayan 28 yaşında üç kız çocuğu annesi olduğunu öğrendim. Brady, 2020 sonbaharında TikTok’ları temizlemeye ve organize etmeye başlamadan önce bir içerik yaratıcısı veya etkileyici olarak hiçbir deneyiminin olmadığını söyledi (bu terimden nefret etse de – kendisine “vahşi etkileyici” diyor).

Ben de anne-fluencerların dünyası söz konusu olduğunda şüpheciliğe düşüyorum. Özellikle Instagram’da, altın saatte bir kumsal/çiftlik/dağ fonunda estetik görünüşlü, görünüşte uslu çocuklarıyla poz verdiklerini gördüğümde, içimden hep “Benden daha iyi olduğunu mu düşünüyorsun?? ”

Ama Brady’nin videolarını izlediğimde böyle hissetmiyorum. Genelde kameraya bakmaz, sadece bakımlı bir elin görüş alanına girmesine izin verir. Sen de onu duymama eğilimindesin; size ne yapmanız gerektiğini veya nasıl daha iyi yapmanız gerektiğini söyleyen bir anlatım yok. Çoğunlukla, çileklerle dolu kapları çerçeveden dışarı kaydırmadan önce tek bir akıcı hareketle kapatmak gibi tatmin edici bir verimlilik sesini duyarsınız. Ya da bir buzdolabı kapısının kendinden emin ve sıkıca kapatılmış olan düzenleyici gümbürtüsü. Çoğu geleneksel A.S.M.R.’den hoşlanmıyorum -fısıltılı seslere veya parmakların birbirine dokunmasına dayanamıyorum- ama ortalığı toplama sesleri gerçekten işime yarıyor.

Concordia Üniversitesi’nde internet ve annelik üzerine araştırma yapan sosyoloji doktora adayı Kathryn Jezer-Morton’u arayıp Brady’nin videolarını neden bu kadar sürükleyici ve rahatlatıcı bulduğumu düşündüğünü sordum. Anlatım eksikliğinin anahtar olduğu konusunda hemfikirdi. “Anlatıcı olsaydı, dayanılmaz derecede sinir bozucu olurdu, çünkü özellikle kadınlar için temiz olmak ahlaki bir zorunluluktur” dedi. “İyi bir hizmetçi olmanız gerektiğine dair bir his var ve kirli bir eve sahip olmak bir düzeyde ahlaki bir başarısızlıktır. Bize ne yaptığını söyleseydi, demek istemese bile, ‘Benim yaptığımı yap’ olarak çıkacaktı. ‘”

Bazıları için, Marie Kondo’nun ve nesneleri göz önünde bulundurmayı ve onları elden çıkarmadan veya saklamadan önce “neşe saçıp çıkarmadıklarını” değerlendirmeyi içeren düzenleme yönteminin çekiciliğini alıyorum; ev mücadelesi gerçektir ve bazen dağınıklığı gidermek bunaltıcı görünebilir. Ama benim için, dairemi organize etmede aslında bir tatmin var çünkü bu, yarış beynimi mutlu bir şekilde yönlendirmeme izin veren bir görev. Düşünmeyi bırakmak istediğim kadar organize bir felsefe istemiyorum.

Jezer-Morton ayrıca bu tür videoların “doğal olarak yatıştırıcı” olmadığını düşünüyor. “Yaşadığımız koşullardan dolayı rahatlıyoruz.” Yani, hala kontrol edemediğimiz bir pandeminin ortasındayız ve normalde olabileceğimizden çok daha fazla evlerimize hapsolmuş durumdayız. olmak veya olmak istiyorum. Ve muhtemelen bir şeyin peşinde: Benim için, tamamen organize edilmiş ve verimli bir şekilde yönetilen bir dijital alana kısa bir süreliğine dalmış olmak, sakinleştirici gibi.

Brady, pandeminin evlerimiz hakkındaki düşüncelerimizi değiştirdiğini kabul etti. Hayranlarının, videolarının hayatlarındaki sıradan anları romantikleştirmelerine, sabah kahvelerinin tekrarlanan ritüelinden daha önce olmadığı şekilde zevk almalarına izin verdiğini söylediğini söyledi. Jezer-Morton, onu Brady’nin videolarıyla tanıştırdıktan sonra hemen dışarı çıkıp güzel kokulu bir yüzey temizleme spreyi satın aldığını söyledi. “Daha önce bir yüzey temizleyicim bile yoktu,” dedi ve kendi kendine “Güzel kokan bir tane alacağım. Bu gerçekten güzel olacak. ”

Neredeyse on yıl önce, The New Republic için temizliğin feministlerin son sınırı olduğu hakkında bir yazı yazdım. Temizlik hala kadın olarak kodlanıyor ve kadınlar, erkeklerin olmadığı şekilde kirli bir ev için yargılandıklarını düşünüyor. Sarah Thébaud, Sabino Kornrich ve Leah Ruppanner, 2019 tarihli bir araştırma makalesinde şunları yazdılar: “Kadınların ev çalışma saatleri son yıllarda azalmasına rağmen, kadınlar çoğu hanede daha fazla ev işi yapmaya devam ediyor, hatta kadınların kazancının kendileriyle aynı veya daha fazla olduğu yerlerde bile. kocalar. ”

Bunun son derece adaletsiz olduğunu ve erkek partnerlerin dürtmeden adil paylarını beklemeleri ve yapmaları gerektiğini söylemeye gerek yok. Ve ev temizliği kadınların çoğunluğunu yapmaya devam ettiği bir şey olduğu sürece, bunun için kredi ve hatta tazminat almalıyız. Brady’nin ve diğer #cleantok videolarının bir başka keyfi de bu: Aksi halde görünmez olan ve takdir edilmeyen temizlik ve düzenleme işini görünür kılıyor.

Videoları çok çalışma gerektiriyor. Bana bazen film çekmenin ve düzenlemenin tam bir günü sürebileceğini ve TikTok’un algoritması aracılığıyla hizmet almaya devam etmesinin sık sık – ideal olarak günde bir kez – paylaşım yapması gerektiğini söyledi, ancak bu hedefe her zaman ulaşmıyor.

Bir eliyle film çekiyor çünkü takipçilerinin daha doğal ve ilişkilendirilebilir bir estetiği takdir ettiğini hissediyor, ancak çabaları, elde edilen düzenlilik düzeyi ve stoklanan ürünlerin bolluğu açısından biraz istek uyandırıyor. “Bazı insanlar beni gerçekçi bulmasa da çoğunlukla insanlar beni gerçekçi olduğum için seviyor. Walmart’tan alışveriş yapıyorum. Dekorumun çoğu Walmart veya Amazon’dan. ”dedi.

Brady bana videoları kendisinin ürettiğini ve içeriğinden para kazanmak için reklamcılarla iletişim kurarak ve yorum yapanlarla etkileşim kurarak kendi bağlı kuruluş pazarlamasını da yaptığını söyledi; onun için bu yeni bir kariyerin başlangıcı. Şu anda, ayda kocasından daha fazla kazandığını söyledi. (Onun da çok derli toplu olduğunu, geceleri televizyon izlerken banyolarını temizlediğini ve çamaşırları katladığını söylüyor.)

Ebeveynleri iken izleyicilerine eğlence ve rahatlık getirdiği için iyi bir şekilde telafi ediliyorsa, heyecanlanırım. Umarım bu tür işleri yapan daha fazla yaratıcıya ödeme yapılır ve bence renkli yaratıcıların beyaz meslektaşlarıyla eşit ücret almaları önemlidir. Brady’nin çamaşırlarına koyduğu şeylerin yarısının ne kadar olduğunu hâlâ bilmesem de bahse girerim hepsi harika kokuyordur.

<saat/>

Temizlik ve Momternet hakkında daha fazlasını mı istiyorsunuz?

• Kathryn Jezer-Morton, son yirmi yılda etkileyici annelerin evrimi hakkında okunması gereken birkaç kitap yazdı. Bu ve bu benim favorilerim.

• Sevdiğim diğer iki cleanfluencer: @quenwilliamss, tembellik modundayken bana özellikle yardımcı olan temizlik tüyoları yapıyor. Ve sonunda bana lastikli çarşaf katlamayı öğreten @thefoldinglady, o şeytani şeyler.

• Ev Kültürü adlı ev içi yaşam hakkında bir haber bülteni yazan Meg Conley, ev içi emeği sosyal medyada tasvir etmenin karmaşık siyasetine değindi.

• 2016’da Taffy Brodesser-Akner, The New York Times Magazine için Marie Kondo’nun profilini çıkardı.

• 2019’da Jolie Kerr (“Temiz Bir Kişiye Sorun” podcast şöhretinden), The Times için “Çocuklarla Nasıl Temiz (Yeterli) Bir Ev Tutulur” başlıklı bir kılavuz yazdı. ”
<saat/>

Küçük Zaferler

Ebeveynlik bir eziyet olabilir. Minik zaferleri kutlayalım.

<saat/>

Tiny Victory’nizi yayınlama şansı istiyorsanız, bizi Instagram’da bulun. @NYTebeveynlik ve #tinyvictories hashtag’ini kullanın, bize e-posta gönderin veya Bu sayfanın altındaki Minik Zafer . Tam adınızı ve konumunuzu ekleyin. Küçük Zaferler, netlik ve stil için düzenlenebilir. Adınız, konumunuz ve yorumlarınız yayınlanabilir, ancak iletişim bilgileriniz yayınlanmaz. Bize göndererek, okuduğunuzu, anladığınızı ve kabul ettiğinizi kabul edersiniz. Okuyucu Gönderim Koşulları bize gönderdiğiniz tüm içerik ve diğer bilgilerle ilgili olarak.