Çocuğuma Öğretebileceğim En Değerli Şey Nasıl Tembel Olacağıdır

Dahi kafalar

New member
3 yaşındaki oğlum “Abba, bir fikrim var” diyor. “Pijamalarınızı ve büyük maskenizi giyin, ışığı kapatın ve yatağa girin. ”

Kulağa harika geliyor, dedim dürüstçe. Uyku apnesi maskemi takıyorum, yumuşak, yıpranmış pamuklu pijamalarımı giyiyorum ve onunla birlikte kabarık beyaz yorganın altına giriyorum. Saniyeler içinde, nefes alma makinemin tanıdık yumuşak hırıltısıyla uykuya daldı. Uyuyan bedenimin görüntüsünü ve sesini iyi bilir; Kronik yorgunluğa neden olan otoimmün bir hastalık olan Lupus’um var. İyi bir günde, 10 saat kadar uykuyla idare edebilirim. Durumum bazen haftalarca alevlendiğinde, günün ve gecenin çoğunda uyumam gerekiyor.

Çocuğum doğmadan önce, yorgunluğumun iyi bir ebeveyn olmamı imkansız kılacağından korkuyordum. Ve sık sık ebeveynlik ihtiyaçları ve yorgunluk arasında denge kurduğum doğrudur. Beklemediğim şey, dinlenmeye, uyumaya ve rüya görmeye öncelik vermenin aynı zamanda çocuğuma sunabileceğim somut bir şey olmasıydı.

Her gün beni uyuklarken görüyor ve içeri girmek istiyor. Özenle hazırlanmış yuvalar kuruyor ve kocaman yastık yığınlarına lüks bir şekilde yaslanarak pencereden dışarı bakıyoruz. Tanıdığım çoğu 3 yaşındaki çocuk yatmadan önce kavga eder ama biz soğuk kış akşamlarında yorganın altına sımsıkı sarılır, aynı anda keyifle iç çekeriz.

2022’de Amerika yaşamak için yorucu bir yer. Tanıdığım hemen hemen herkes yorgun. Akşam yemeğinden sonra iş e-postalarına cevap vermekten bıktık. Çökmekte olan bir yaşlı bakım sisteminde kıdemli aile üyelerine bakmaktan, çocuklarımızın okullarında bir kitlesel çekim hakkında endişelenmekten bıktık. İşlenmemiş kederden ve bakımsız hastalık ve depresyondan yorulduk. Orman yangınlarının Batı’da hayatın bir gerçeği haline gelmesinden, Güney ve Doğu’yu vuran sel ve kasırgalardan bıktık. Bu bitmeyen salgından gerçekten bıktık. En çok da her şey yolundaymış gibi devam etmeye çalışmaktan yoruluyoruz.

Giderek artan sayıda insan bu artan yorgunluğu atmayı reddediyor: Şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde pandemi öncesinde 6,4 milyon olan açık pozisyon sayısı 10 milyona yükseldi.

Bu eğilime gençler öncülük ediyor; Milyonlarca kişi önümüzdeki yıl işini bırakmayı planlıyor. Bazı orta yaşlı insanlar günümüz gençliğinin tembelliğini kınıyor, ancak kronik olarak hasta bir Gen X ebeveyni olarak ve kariyerimin çoğunu, yaşamları doğal olarak yavaş olduğu için insanları ölme eğiliminde olan bir haham olarak, gençleri bu konuda neşelendiriyorum. Büyük İstifa.

Eziyetin sınırlarını gördüm. Çocuğumun tembel olmayı öğrenmesini istiyorum.

İngilizce “lazy” kelimesi, zayıf veya zayıf anlamına gelen Almanca “laisch” ve yanlış veya kötü anlamına gelen Eski İskandinav “lesu” kelimelerinden türetilmiştir. Tembellik üzerine çalışmalar yapan bir sosyolog olan Devon Price, bu iki kökenin, kavramda yerleşik olan ikiyüzlülüğü yansıttığını belirtiyor.

İnsanlara (kendimiz dahil) tembel dediğimizde, çoğu zaman üretken olamayacak kadar yorgun ve zayıf olduklarına dikkat çekerken, aynı zamanda onları kötü amaçlarla işten çıkmak için aciz numarası yapmakla suçlarız. Dr. Price’ın dediği gibi, “Tembel insanların acı çekmeyi hak eden kötü sahtekarlar olduğu fikri, en başından beri kelimenin içine yerleşmiştir. ”

Tembellikten kaçınmak, Amerikan rüyasının ayrılmaz bir parçasıdır. New England’ı sömürgeleştiren Püritenler, tembelliğin lanete yol açtığına inanıyorlardı. Bu teolojiyi, ruhlarını üretken işçilere dönüştürerek “kurtardıklarını” iddia ettikleri Siyah insanları köleleştirmelerini haklı çıkarmak için kullandılar.

Bu görüş Amerikan kültüründe varlığını sürdürmüştür. Yüzlerce yıl sonra, patronun servetini inşa etmek için kendine zarar verme noktasına kadar çalışmak Amerika’da hala “iyi bir iş ahlakı” olarak övülüyor ve “tembel” kelimesi hala ırkçılık ve adaletsizlikle bağlantılı. Çoğu zaman tembellikle suçlananlar fakir, barınmayan, genç, siyahi, esmer, akıl hastası, şişman ve kronik olarak hasta insanlardır. Servetlerinin ne kadarının miras kaldığı önemli değil, tembel milyarderleri nadiren duyuyoruz.

On yıllardır kronik yorgunluğum nedeniyle “tembel” olarak etiketlenmekten korktum. Değerimi kanıtlamak için kendimi fiziksel sınırlarımı aştım, ağır hastalığa kadar. Engelli aktivizmi bana damgalayıcı dinlenmenin sadece bedenim için değil, dünya için de kötü olduğunu öğretti. Pandemi, evde kalmanın ve daha az şey yapmanın bir tür aktivizm olabileceğini içtenlikle gösteriyor. Pandemi, herkes için trajik sonuçlarla birlikte, bu ülkedeki en temel çalışanlar için dinlenme süresinin nasıl yaygın olarak mevcut olmadığını da gösterdi. Hastalık izninin olmaması, aile sağlık izni ve temel, düşük ücretli işlerde evden çalışma fırsatı, pandeminin viral yangınlarına gazyağı attı.

Pandemi sonrası bir geleceğe umutla baksak bile, artan iklim bozulmaları ile kırılgan, ısınan bir gezegende yaşamaya devam edeceğiz. Daha az çalışmanın, daha az seyahat etmenin ve daha az yakıt yakmanın, bir yandan da birbirimize daha çok bağlanmanın ve onları önemsemenin yollarını bulmamız çok acil. Başka bir deyişle, türümüzün bir geleceği olmasını istiyorsak tembellikten utanmamız çok önemlidir. Dünya yanıyor; dinlenmek bu alevleri söndürmeye yardımcı olacaktır.

Şu anda, Omicron varyantı çılgınca yayılırken, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, insanları rehberlik konusundaki kararlarına dahil ederek, zaman zaman benim gibi bağışıklığı baskılanmış kişilerin sağlık hizmeti almasını veya evden ayrılmasını daha tehlikeli hale getirdi. Yüksek riskli bir kişi olarak, sorumlular için kâr ve üretkenliğin hayatta kalmamdan daha önemli olduğunun acı bir şekilde farkındayım. Engelli bir aktivist olan Sunaura Taylor’ın belirttiği gibi, ezici ekonomik sistemimiz kaçınılmaz olarak engelli insanları kullanılıp atılabilir olarak ele alırken, güçlü insanları tehlikeli, sömürücü işlere hapseder. “Çalışmama hakkı,” diyor Bayan Taylor, “hem engellilere hem de güçlü bedenlere layık bir idealdir. ”

Tembellik, çalışmaktan ya da çalışmaktan kaçınmaktan daha fazlasıdır; aynı zamanda güneşte ya da bir başkasının kollarında tembellik etmenin keyfidir. Eski bir dostla birlikte olmanın, kahve kokusunun tadını çıkarmanın veya ılık bir esinti yakalamanın hayatın sonunu bile daha keyifli hale getirebileceğini, bakımevindeki çalışmalarım aracılığıyla öğrendim. Gelecek daha belirsiz hale geldikçe, çocuğuma şu anda gezegenin tadını çıkarmayı öğretmek istiyorum. Ona yapay olarak dayatılan bir aciliyet duygusu olmadan çimenlerde tembellik etmeyi ve bulutları izlemeyi öğretmek istiyorum. Kronik olarak hasta bir vücutta iyi yaşamayı öğrendiğim yolların çoğu – şimdiki anı yavaş ve nazikçe alarak, gelecek hakkında kesinlik aramaktan vazgeçerek, uyuklayarak, hayal kurarak, ilişkileri besleyerek ve şiddetle severek – yaşayan herkes için geçerlidir. bu kronik hasta gezegende.

Elbette, çocuğuma tembel olmayı öğretmeme izin veren benim ayrıcalığım. Bu ülkede ve başka yerlerde birçok insan tüm zamanını çalışarak geçiriyor, bazıları birden fazla işte çalışıyor. Birçoğu hala barınma ve yiyecek sağlamak için mücadele ediyor. Birçokları için tembellik bir seçenek değildir.

Ama dinlenme lüks olmamalı; zamanımız bize aittir ve doğası gereği bir meta değildir. Zamanımızı geri almak, yaşamlarımız üzerinde herkesin hak ettiği bir egemenlik eylemidir. Siyah aktivist Tricia Hersey, şekerleme piskoposu “Dinlenme” diyor, “kurtarılmış bir gelecek için radikal bir vizyon. ”

Bugün çocuğumla tepe oyunu oynuyoruz. Evdeki her battaniyenin dev bir yığınının altında, yumuşak otlarla dolu bir tepe gibi davranıyoruz. Sıcak nefesi boynumda, sıska uzuvları yumuşak karnıma yayılmıştı.

“Şşş, Abba,” diyor. “Tepeler hareket etmez veya konuşmaz… sadece hareketsiz dururlar ve bir şeyleri büyütürler. ”

Çocuğuma tembel olmayı öğretiyorum ve şu ana kadar gerçekten iyi gidiyor.

Elliot Kukla, yas tutan, ölen, hasta veya engelli olanlara manevi bakım sağlayan bir hahamdır. Gezegensel bir kriz zamanında dinlenmenin gücü hakkında bir kitap üzerinde çalışıyor.

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .