Demokratlar Neden Bu Adamları Boyun Eğmiyor?

Dahi kafalar

New member
Bu seçim sezonundan çıkardığım en büyük sonuç şu olurdu: Neredeyse olduğumuz yerdeyiz. Bu seçim sezonuna Demokratların hafif bir avantaja sahip olduğu neredeyse eşit olarak bölünmüş bir Meclis ve Senato ile girdik. Muhtemelen onu, Cumhuriyetçilerin hafif bir avantaja sahip olduğu, neredeyse eşit olarak bölünmüş bir Meclis ve Senato ile bırakacağız. Ama bulunduğumuz yerdeyiz.

Partilerin veya adayların yaptığı hiçbir şey bu temel dengeyi gerçekten değiştirmedi. Cumhuriyetçiler, Gürcistan’da acıklı bir şekilde beceriksiz bir Senato adayı olan Herschel Walker’ı aday gösterdiler, ancak anketler yarışın temelde bağlı olduğunu gösteriyor. Demokratlar, Pensilvanya’da felç geçiren ve iletişim kurmakta zorlanan John Fetterman’ı aday gösterdiler, ancak anketler Senato yarışının temelde birbirine bağlı olduğunu gösteriyor.

Onca kampanyadan, paradan ve bağırışlardan sonra, seçim dengesi hâlâ bıçak sırtında.

Bunun hesabı ne? Toplumun temel yapısıdır. Amerikalılar kendilerini eğitime göre aşağı yukarı eşit iki kampa ayırıyorlar. Üniversite diploması olmayan insanlar GOP’a akın ederken, bir diploması olan insanlar Demokratlara akın etti.

Eric Levitz, New York Magazine’de şöyle yazıyor: “Eğitim kutuplaşması yalnızca bir Amerikan olgusu değil, hemen hemen her Batı demokrasisinde çağdaş siyasetin tanımlayıcı bir özelliğidir.”

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Demokratlar, işçi sınıfı seçmenlerini ve beyazların yanı sıra sağa doğru sürüklenen Siyah ve Hispanik seçmenleri geri kazanmak için kahramanca çabalar sarf ettiler. Joe Biden’ın yerel gündemi büyük ölçüde bununla ilgili: altyapı işleri, genişletilmiş çocuk vergi kredisi, şirketler üzerindeki vergilerin artırılması. Bu yıl Demokratlar, Pennsylvania’da sweatshirt giyen Fetterman ve Ohio’da Tim Ryan gibi işçi sınıfı seçmenlerine hitap edecek şekilde tasarlanmış adaylar gösterdiler.

Çalışmıyor gibi görünüyor. Ruy Teixeira, Karlyn Bowman ve Nate Moore’un geçen ay American Enterprise Institute için bir anket verisi anketinde belirttiği gibi, “Üniversite olmayan ve kolej beyazları arasındaki uçurum büyümeye devam ediyor.” Demokratların Nevada gibi yerlerde işçi sınıfı İspanyol seçmenlerini kaybetme konusunda endişelenmek için nedenleri var. Bir Demokrat anketör Politico’ya “Nevada’da Demokratlar kazanamıyorsa, beyaz işçi sınıfı hakkında istediğiniz kadar şikayet edebiliriz, ancak gerçekten çok daha geniş bir işçi sınıfı sorunuyla karşı karşıyayız” dedi. Üniversite diploması olmayan Siyah seçmenler bile bir dereceye kadar Demokratlardan uzaklaşıyor gibi görünüyor.

Demokratik stratejistlerin işçi sınıfını neden kaybettiklerine dair raporlar yazabilmeleri için ormanlar feda edildi. Bazıları ırksal kızgınlığın beyaz işçi sınıfını uzaklaştırdığına inanıyor. Bazıları Demokratların ilerici kültürel meselelere çok fazla zaman harcadıklarına ve ekmek ve tereyağı ekonomisine daha fazla odaklanmaları gerektiğine inanıyor.

Bu analizlerin sorunun ölçeğini ele almaya başlamadığını söyleyebilirim. Amerika kendini iki farklı kültüre ayırdı. Bir kültüre dayanan partinin diğer kültürdeki seçmenlere ulaşması ve kazanması, hatta diğer kültürdeki insanların ne düşündüğünü anlaması çok zor.

Amerikan siyaseti üzerine onlarca yıl boyunca kırmızı ve mavi Amerika haberciliği arasında gidip gelirken, sosyal, kültürel, ahlaki ve ideolojik çatlakların çatlaklardan uçurumlara doğru genişlediğini gördüm.

Politika birçok insan için bir din haline geldi. Üniversite eğitimi almış Amerikalılar ile üniversite eğitimi olmayan Amerikalılar artık örneğin hükümetin rolü hakkında farklı fikirlere sahip değiller, rakip yaşam biçimleri yarattılar. Üniversite eğitimi almış Amerikalılar ile üniversite eğitimi almamış Amerikalıların vatanseverlik ve inançla farklı ilişkileri vardır, farklı giyinirler, farklı yiyeceklerden zevk alırlar ve bedensel ceza, cinsiyet ve tabii ki ırk hakkında farklı fikirleri vardır.

Sınıflar arasındaki farkları şu veya bu faktöre indirgeyemezsiniz. Her şey bu.

Ama asıl sorun bu bile değil. Amerika her zaman büyük kültürel farklılıklara sahip olmuştur. 2001 yılında, Atlantik için Montgomery County, Md.’nin derin mavi bölgesini güney-orta Pennsylvania’daki Franklin County’nin kırmızı bölgesiyle karşılaştıran uzun bir makale yazdım.

O zamanlar bile belirgin olan geniş sosyo-ekonomik ve kültürel farklılıkları not ettim. Ancak röportajlarımda tonlarca düşmanlık olmadan bir fark olduğunu gördüm.

Örneğin, Ted Hale orada bir Presbiteryen bakanıydı. “Beklediğiniz kadar dargınlık yok,” dedi bana. “İnsanlar finansal olarak mücadele edeceklerini anlamaya başladılar. Bu onların kimliğinin bir parçası. Ama ekonomi onların tanrısı değil. Bazılarının anlamadığı şey bu. İnsanlar bir topluluk duygusuna portföylerinden çok daha fazla değer veriyor.”

O günlerde kızıl Amerika gezilerimde pek sınıf savaşı bilincine rastlamadım. Ülkeyi bir lise kafeteryasına benzettim. Sporcular burada, inekler orada, serseriler başka yerde. Yaşa ve yaşat.

Artık insanlar sadece farklılık görmüyor, tehdit görüyorlar. İnsanlar barikatlar kurmuş ve diğer sınıfı güzel, doğru ve iyi olana bir tehdit olarak algılamıştır. Bu düşmanlığın son birkaç on yılda neden arttığını tam olarak anlamıyorum, ancak her zamankinden daha yerleşik sosyo-ekonomik-kültürel-politik koalisyonları değiştirmeyi çok zorlaştırıyor.

Tarihçiler, Avrupa toplumları şiddetli sınıf karşıtlıklarının yükü altındayken, Amerikalıların nispeten daha az sınıf bilincine sahip olduğuna inanırlardı. Bu değişti.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .