Eğitim Güzel Bir Bahçe gibidir

Dahi kafalar

New member
Bu makale Times Opinion’un bir parçasıdır s Tatil Verme Kılavuzu 2021. Bu kılavuz hakkında daha fazla bilgiyi şurada okuyun: Katie Kingsbury’den bir not , The New York Times’ın Opinion editörü.

Nicholas Kristof, The Times’dan Oregon valiliğine aday olmak için ayrıldı, ancak hayırseverlere yeni biçimlerde hayat vermeye yönelik yıllık tatil rehberi. Biz köşe yazarları ve haber bülteni yazarlarından, hayatları değiştirebileceğini düşündüğümüz hayır kurumları önermemiz istendi. Hepsi eğitimle ilgili dört tane seçtim. İkisi ev isimleri, biri daha az ama onunla kişisel bir bağlantım var ve biri oldukça küçük ama kalbime yakın. (İpucu: Kenya’da benim adıma bir köpek var.)

Eğitimi seçtim çünkü başkalarına – bu durumda, gelecekteki işverenlere ve vergi mükelleflerine – tahakkuk eden faydalar olan pozitif dışsallıklar üretiyor. Kendiniz için diktiğiniz ve yoldan geçenleri de memnun eden bir çiçek bahçesi, pozitif dışsallığa sahip bir şeyin başka bir örneğidir. İnsanlar eğitimleri için tüm faturayı ödemek zorunda kalsalardı, sosyal olarak optimal miktardan daha azını alacaklardı, çünkü ödülün sadece bir kısmını alacaklardı. Olumlu bir dışsallığın varlığı, eğitimin devlet tarafından finanse edilmesinin – veya bu durumda, hayır kurumlarının finansmanının – ekonomik gerekçesidir.

Wikimedia Vakfı vermek için ilk tercihim. 20 yıl önce doğan Wikipedia’yı hemen her gün kullanıyorum. Sayfalarını yazan ve düzenleyen yüz binlerce kişiye büyük hayranlık duyuyorum. Zamanlarını ve bilgilerini başkalarının yararına özverili bir şekilde verirler. Wikipedia, Ripuarian, Samogitian ve Zamboanga Chavacano dahil olmak üzere 300 dilde 55 milyondan fazla makaleye sahiptir. Wikimedia Vakfı, siteyi doğru bir şekilde “tarihteki en büyük açık bilgi koleksiyonu” olarak adlandırıyor. ” Ne kadar serin?

Elbette, Wikipedia’nın bazı sayfalarında siyasi amaçlı vandalizm ve düzenleme savaşlarıyla boğuşması gerekiyor, ancak bu sorunları kontrol altında tutmaya yardımcı olan bir açıklık ve kendi kendini iyileştirme kültürüne sahip. Ve hemen hemen her olgusal iddianın kaynağıyla bir bağlantısı olmasını seviyorum, böylece güvenilirliğini değerlendirebilirim. (Bununla birlikte, hikayelerimde son söz olarak Wikipedia’ya güvenmiyorum.)

Wikipedia’yı çalıştıran şeylerin çoğu ücretsiz emek olsa da, Wikimedia Vakfı’nın kadınlar ve diğer yeterince temsil edilmeyen gruplar tarafından ve hakkında daha fazla ve daha iyi sayfalar oluşturmayı amaçlayan WikiProject Women in Red, WikiGap ve AfroCROWD gibi teknoloji ve girişimler için paraya ihtiyacı var. İşte vermek için bir bağlantı.

Bir başka parlak ve faydalı çevrimiçi eğitim kaynağı, temelden (sincapları bir kutuya koyarak dörde kadar saymak) abstruse (vektör değerli fonksiyonların kısmi türevleri) arasında değişen konularda ücretsiz dersler veren Khan Academy’dir. Biyoloji, sanat tarihi, kimya, hukuk ve kişisel finans var. Ve tabii ki ekonomi! Ağustos ayında Times Opinion için hazırladığım ilk bültende asgari ücretle ilgili bir Khan Academy videosuna bağlantı verdim.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden üç derece ve Harvard Business School’dan MBA derecesine sahip bir bilge olan kurucusu Sal Khan’ın çocuklara dörde kadar saymayı öğretmek de dahil olmak üzere birçok öğretim videosunu kendisinin yapmasına bayılıyorum. O bir adamın prensi. Ve Khan Academy çalışıyor: Bağımsız çalışmalar, programlarının bir sonucu olarak yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde değil, Brezilya, El Salvador, Guatemala ve Sri Lanka’da da öğrenmede kazanımlar göstermiştir.

2019 itibariyle, Khan Academy materyalleri 43 dile çevrildi (doğru, Wikipedia kadar değil), 50’den fazla ülkede çeyrek milyon öğretmen tarafından kullanılıyordu ve Brezilya, Hindistan ve Peru’da sahada personelleri vardı. . Bütün bunlar ucuza gelmiyor. Khan Academy’nin yıllık bütçesi 50 milyon dolardan fazladır. İşte vermek için bir bağlantı.

Üçüncü hayır kurumu seçimim, çocuklara yatırım yaparak yoksullukla mücadele eden Uluslararası Çocuk. Bağışçılara bir çocuk atanır, otomatik aylık katkılarda bulunur ve çocukla iletişim kurar, gökkuşağı ve köpek çizimleri ile el yazısıyla yazılmış sevimli mektuplar alır. Bağışlar, okul sonrası ekstra yardımın yanı sıra tıbbi bakım, yaşam becerileri ve daha yaşlı alıcılar için iş eğitimi de dahil olmak üzere diğer kritik ihtiyaçlara yöneliktir. Uluslararası Çocuklar, katılımcılarının yüzde 97’sinin beşinci sınıfı ve yüzde 90’ının 10. sınıfı bitirdiğini hesaplıyor, bu oranlar katılımcı olmayanlarınkinden daha yüksek.

Birkaç yıldır Children International’a katkıda bulunuyorum ve Guayaquil, Ekvador’un eteklerinde yaşayan iki erkek kardeşime sponsorluk yapıyorum. Tesadüf eseri, Guayaquil’de aile arkadaşlarımız var, bu yüzden şehre yaptığım ziyaretlerden birinde, çocukların en küçüğü ve annesi ile Children International’ın yerel ofisinde buluşabildim. İç ısıtan bir deneyimdi. Annesi bana, bir Garfield bebeğini ve aile fotoğraflarını ortaya çıkarmak için katlanan, ustaca tasarlanmış bir kutu verdi. İşte bir çocuğa sponsor olmak için bir bağlantı.

Son olarak, Kenya’nın batısındaki kırsal Busia County’de 300’den fazla erkek ve kız öğrenciye eğitim veren ücretsiz bir özel okul olan International School for Champions’ı öneriyorum. Birçoğu yetim. Okul, internet sitesinde dul annesinin harçları ödeyemediği için çocukken okula gizlice girmek zorunda kaldığını anlatan Catherine Omanyo adlı bir dinamo tarafından kuruldu. “Öğretmen beni döver ve beni sınıftan atardı” diye yazıyor. Bir yetişkin olarak ücretsiz ders vermeyi denediğinde, yetkisiz bir okul işlettiği için neredeyse hapse atıldı. Böylece gerekli izinleri aldı ve Imprezza Akademisi’ne başladı, o zamandan beri Uluslararası Şampiyonlar Okulu olarak yeniden adlandırıldı.

Omanyo ve Daron Kendrick adında Amerika doğumlu bir papaz olan kocasını, Fordham Üniversitesi’nde girişimcilik öğreten New York’ta bir eğitimci olan ortak arkadaşımız Kate McKeown aracılığıyla tanıdım. McKeown okulun yönetim kurulunda oturuyor ve beni biraz bağış yapmaya ikna etti, bu yüzden bugün okulun benim adıma Pete adında bir köpeği var.

Uluslararası Şampiyonlar Okulu, son derece başarılı bir şekilde faaliyet göstermektedir. Yurtlar için tuğlalar yerinde yapılır. Elektrik için güneş panelleri ve yeni kazılmış bir kuyu var, ancak binalara su taşımak için borular yok. (Yine de bu, suyun mevsimlik bir dereden bir mil uzakta taşınması gerektiğinden bir gelişme. ) Omanyo ve Kendrick, hijyen ürünlerinden bilgisayarlara ve öğretmen maaşlarına (ayda 350 dolar) kadar her şey için para arıyorlar. İşte vermek için bir bağlantı.

<saat/>

Haftanın numarası

9. yüzde 2

Bir tahvil ve döviz yorum hizmeti olan Action Economics’in tahminine göre, Kasım 2021’e kadar 12 aylık dönemde ABD Üretici Fiyat Endeksi’ndeki artış. Resmi sayı Salı günü açıklanacak. Action Economics, Üretici Fiyat Endeksi’ndeki artış oranının Kasım ayında “zirveye çıkmaya hazır” göründüğünü söylüyor. Cuma günü, Çalışma İstatistikleri Bürosu, tüketici fiyatlarının Kasım 2021’e kadar 12 ayda yüzde 6,8 artarak 39 yılın en yüksek seviyesi olduğunu söyledi.

<saat/>

Günün alıntısı

“Covid-19’u kontrol etme mücadelesinde çok sayıda teknolojik atılıma rağmen, 2021’de 2020’ye kıyasla iki kat daha fazla insan öldü. Omicron varyantı, etkili aşıların pandemiyi sona erdirmeye yönelik yalnızca ilk adım olduğunu açık bir şekilde hatırlatıyor. ”

— Mariana Mazzucato ve Jayati Ghosh, “Herkes için Sağlık İnovasyonu,” Project Syndicate, 9 Aralık

<saat/>

Geri bildiriminiz mi var? coy-newsletter@nytimes adresine bir not gönderin. com.

Bu haber bülteninin bir parçasıdır Times Opinion’un Tatil Verme Rehberi 2021 . Times Opinion Giving Guide 2021’de bahsedilen herhangi bir kuruluşla ilgileniyorsanız, lütfen doğrudan web sitesine gidin. Ne yazarlar ne de The Times, gruplarla ilgili soruları yanıtlayamaz veya bağışları kolaylaştıramaz.