Oynak Meclisleri Öğrenin
Sonunda zaman geldi – bugün sizi aylardır beklediğim bir kitaba tanıtacağım. Ancak, kitabın konusu 2024 için biraz sıra dışı, çünkü modern montaj programlamasına bir giriş. Belki neden tüm insanların montajcılarıyla yüzleşmeniz gerektiğini merak ediyorsunuz, ama daha fazlası. Her şeyden önce, bu blog yazısı kitabın okunmasının bence yararlı olup olmadığı sorusuyla ilgilidir. Hadi başlayalım!

Golo Roden, yerel web GmbH'nin kurucusu ve CTO'sudur. Olaylara ve hizmetlere dayalı olarak dağıtılmış mimarilere özellikle dikkat ederek web ve bulut uygulamalarının ve arıların anlayışı ve geliştirilmesi ile ilgilidir. Yol gösterici ilkesi, yazılımın gelişiminin kendi başına bir son olmaması, ancak her zaman aşağıda bir profesyonellik izlemesi gerektiğidir.
Kitap “Modern Meclis Programlanmasına Giriş” olarak adlandırılır ve “öğrenme ve iyi ve iyi aktarılmış” altyazısını getirir. Scot W. Stevenson tarafından yazılmıştır ve Temmuz 2024'te Dpunk-Verlag'daydı [Anm. d. Red.: Ein Verlag der Haberler group] Ortaya çıktı. Yayıncı o kadar nazikti ki, bir incelemenin bir kopyası ücretsiz. Ancak, bu blog yazısındaki fikrimin yayıncı ile koordine edilmediğini vurgulamak bizim için önemlidir. Bu benim kişisel ve dürüst değerlendirme ve inceleme için bir dikkatim yok. Bu bizim için önemlidir, çünkü incelemeler güvenilir olmalıdır ve bu sadece neyi sevdiğimi ve neyin olmadığını özgürce söyleyebilirsem garanti edilir. Sadece önceden.
Neden tüm insanları bir araya getirmelisiniz?
Kitaba girmeden önce, belki de kısaca şu soru: Neden 2024'te Meclisin programlamasıyla karşılaşmalısınız? Daha önemli bir şey yok mu? Yazar ayrıca bu soruyu önsözde tam olarak soruyor:
“Meclisin programlanması üzerine modern bir kitap, hangi nokta?”
Bu nedenle yazar, konunun açıklamalara ihtiyaç duyduğunun farkındadır. Bir yandan, çalışmaları sırasında meclislerle uğraşmak zorunda kalacak olanlar olduğunu yazıyor. Öte yandan, montajı anlamanın bilgisayarların daha iyi anlaşılmasına yol açacağına inananlar da vardır. Her ikisi de kitabı okumak için oldukça meşru nedenlerdir, ancak: Kitap esas olarak üçüncü bir hedef grup için, yani kendilerini iç mekana daldıran ve merakla anlaşılanlar için ve tüm şeylerin kaputun altında nasıl çalıştığına dair bilgi ile anlaşılanlar için yazılmıştır. Bence bu hissettiğim hoş ve dürüst bir açıklama.
Önerilen editoryal içerik
Rızanızla, burada harici bir YouTube videosu (Google Ireland Limited) burada davet edilir.
YouTube videosu her zaman yüklenir
YouTube videosu artık yüklüyor
Modern Montaj Programlamasına Giriş (Scot W. Stevenson tarafından)
Öğrendiğiniz her şeyin her zaman doğrudan bir avantajı olmamalıdır. En azından kendisi için belirli şeylerle başa çıkmak için çok eğlendiriyor ve sıfırlar ve bunlar kesinlikle bunun bir parçası. Bu bağlamda, kitap kariyerinizi doğrudan tanıtmayabilir, ancak entelektüel oyun içgüdünüzle karşılaşabilir ve hatta belki de ufkunuzu genişletebilir. Bundan bağımsız olarak, montajcıların belirli bir anlayışının hepimizin her gün uğraştığı makinenin daha iyi anlaşılmasına yol açtığına inanıyorum.
Meclise referansım
Meclis X86'yı yıllar önce öğrenmeye çalıştım. Bu yüzden biraz temelim var, ama hiç gerçekten devam etmedim. Ancak, birisi gerçekten Meclis Meclisinde bulunduğunda büyük bir saygım var. Mart ayında, canlı akışımızdan birinde “Pers Prensi” bilgisayar montajının kaynak kodunu analiz eden bir geliştiricim vardı. Daha doğrusu, kodu analiz etti ve ben de bu konuda sorular sordum. Çok heyecan verici buldum ve bu kitabın içerik açısından mükemmel bir şekilde dayandığı şey. Başka bir deyişle, canlı akışı gördüyseniz ve sevdiyseniz, kitap da ilginizi uyandırmalı ve zevklerinize çarpmalıdır.
Ama nihayet kitaba: 250'den fazla sayfaya sahiptir (bu nedenle oldukça kompakttır) ve beş bölümden fazla uzanan 25 bölüme ayrılmıştır. İlk bölüm bir dizi temel terim ve temel kavramdan önce ele alınır: negatif sayılar ikili sistemde nasıl çalışır? Kayıt nedir? CPU ve alüminyum arasındaki fark nedir? CISC nedir, ris nedir, opdode nedir, anımsatıcı nedir?
Bir taban olarak makine
İlk 70 sayfa, ortak bir dilin oluşturulması ve montajcılarla çalıştığınız, ancak günlük yaşamda çok sık temas etmediğiniz seviyenin temel bir anlayışıyla ilgilidir. On yıl önce çok şey biliyordum, ama okumak için heyecan verici buldum çünkü iyi bir genel bakıştı. Montajcıların prensipte her yerde benzer olduğu iyi ayrıntılıdır, ancak somut uygulama büyük ölçüde işlemcinin mimarisine ve ilişkili komuta bağlıdır. Kitap, Open RIS v Standard ile ilgileniyor, ancak aynı zamanda diğer mimarilerde işlerin nasıl çözüldüğünü gösteriyor. Bu, montajlarla iki seviyede çalışan iyi iletir, yani soyut bir kavramsal seviye ve işlemci işlemciden farklı bir teknik beton seviyesi.
İkinci bölüm daha sonra ayrı RIS-V modüllerine genel bir bakışla başlar. Bunlar mevcut kayıtlar, kelimenin boyutu, adres türleri ve bu nedenle her şeyden önce gerçek komutta. Burada çeşitli komutlar, verilerin yüklenmesi ve depolanması, karşılaştırma, koşullar ve öğütme gibi basit görevlerden başlayarak nispeten hızlı bir şekilde sunulur ve açıklanır. Sözde komutlar ve özel durumlar da komutların iç yapısının yanı sıra ele alınmaktadır. Bu kısım sorunun derinliklerine giriyor ve bu aynı zamanda kitabın gücü ve zayıflığıdır: bir yandan RIS V komutlarına tam bir genel bakış elde edilir, diğer yandan bu bölüm bir ders kitabından daha fazla referansdır. Okuyun, ancak sizi daha sonra kitaba göz atmaya yönlendiren şeyleri uygulamayın ve sürekli ileri geri atlamanız gerekir.
Montajlı Kodu Temizle
Bu nedenle üçüncü bölüm, daha büyük birimlerdeki temel blokları birleştirerek öğrenilenlerin derinleşmesi ile ilgilidir. Tabii ki, bunu saf bir şekilde yapabilirsiniz, ancak daha deneyimli geliştiricilerden öğrenmeniz tavsiye edilir. Bunlar aşağıdakiler gibi konulardır:
- Verimli bir kod nasıl yazarsınız?
- Karşılaştırmaları ve şubeleri nasıl yapılandırabilirim?
- Döngüleri nasıl yazarım?
- Çarpma ve bölünmeyi nasıl uyguluyorsunuz?
- Sistem çağrılarını montajlara nasıl entegre edersiniz ve standart C kütüphanesiyle nasıl etkileşim yapabilirim?
Uygulama için ayrılır!
Bu yasa aynı zamanda kitabın yüzde 85 ila 90'ına kadar, ancak iki bölüm daha var: dördüncü bölüm belirli projelerden bahsediyor. Ancak, bu bölüm iki büyük proje için sadece 25 sayfa içermektedir. Aslında, bu benim için kitabın en büyük zayıflığı: uygulama çok kısa. “VV riski şakacı ve kurulan riskini öğrenmeyi öğrenin” alt başlıklı bir kitabın eğlenceli görünümünü özlüyorum. İlk 225 sayfa pratik olarak yeni bir yabancı dilin dilbilgisini ve kelime dağarcığını açıklıyor, ancak sonunda basit bir cümle söylemeye geliyorsunuz. Bence bu bir utanç, daha pratik odaklı bir yapı isterdim. Kitabın çok potansiyeli olduğundan ve bence meclisin heyecan verici bir konu olduğunu düşünüyorum, ancak sadece teorik olarak öğrenmek istemiyorum, aynı zamanda pratik bir şekilde de kullanabiliyorum.
Ve böylece buraya gelmemek için: kitap kötü değil, sadece bir ders kitabı olarak sınırlı bir uzatma. Meclislerde temiz programlamada ayrıntılı bir bölümle, aramaya daha fazla referansdır. Başlık yüzünden başka bir şey bekliyordum.
Son olarak, ikinci kısım son on sayfayı içerir. Bunlar tipik hatalar, iyi stil ve diğer bağlantılardır. Bu bağlamda, bu gerçek bir beşinci kısım değil, daha ziyade bir bağlantıdır.
Okumaya değer mi?
Ne kalıyor? Meclislerle ilgileniyorsanız, bir bilgisayarın ve özellikle işlemcinin nasıl çalıştığını bilmek istersiniz ve oldukça düşük bir konu ile uğraşmaktan korkmuyorsanız ve aynı zamanda oyun içgüdünüzün çok fazla olması durumunda, kitapla çok eğlenebilirsiniz. Bahsedilen nedenlerden dolayı Meclis hakkında biraz daha fazla şey öğrenirseniz, ancak daha fazla elle alınmayı tercih ederseniz, kitapta doğru olanı bulamayabilirsiniz. Ancak, bu iyi bir kitap.
(Mayıs)