Elon Musk ile ‘Eğlence’ Olmadan ‘Güvenli Finansman’ Heceleyemezsiniz

Dahi kafalar

New member
Weed şakasına rağmen, Elon Musk’ın düşmanca devralma teklifindeki Twitter hisseleri için 54.20 dolarlık “en iyi ve son teklif”in ne nihai ne de en iyi olması muhtemel değildi. Ve böylece Musk’ın sosyal medya şirketine yaptığı sürpriz teklifle yarattığı gürültülü çalkantı, sahne arkası finansman ve anlaşma yapmanın bariz ve çok daha sessiz yerine taşındı. Belki daha sessiz, ama yine de sıkıcı değil.

Ve bu kaçınılmaz olarak OPM’nin veya diğer insanların parasının bir tür banka konfederasyonu, büyük hissedarlar ve doğal olarak özel sermaye ve hedge fon hükümdarları şeklinde girişi anlamına geliyordu. Bu adamlardan birkaçıyla tartıştım – ve sizi temin ederim ki onlar hepsi yıllardır. O zamanlar, Apollo Küresel Yönetim’in Yahoo’nun ele geçirilmiş kemiklerini 5 milyar dolarlık satın alması gibi, teknoloji şirketi spekülasyonlarına ve hatta doğrudan satın alımlara daldılar ve çıktılar (ve Apollo, Twitter’daki karmaşada yine başını kaldırdı).

İlginç bir şekilde, Twitter her zaman finansörlerin radar ekranlarındaydı ve aktivist yatırımcılar, küresel olarak tanınan bir markanın neden bu kadar zayıf bir hisseye sahip olduğunu merak ediyor, diğer dijital hisseler yükselirken genellikle halka arz fiyatına yakın topallıyor. “Bu korkunç bir iş,” derdim. “Olması gerekmese de.” Ve omuz silkip devam edeceklerdi.

Gelgit nasıl değişti. Musk, Twitter ile niyetini açıkladığından beri, aynı adamlardan en az yarım düzine arama yaptım – bu adamla yıllar boyunca defalarca röportaj yaptığımdan, sanırım durum tespiti için gereken şey bu mu? — bana Musk’ın ciddi olup olmadığını soruyordu. Ama bence gerçekten şunu demek istediler: Deli mi?

Cevabım her ikisine de evet oldu, çünkü ikisi burada herhangi bir çelişki içinde değil, anladığım kadarıyla, kendisi yapabildiği sürece paranın cebinde olduğunu kanıtla.

Pekala, Musk kesinlikle ciddi olduğunu ve evet, biraz deli olduğunu kanıtladı, Perşembe günü para için taahhütleri olduğunu, ancak şu ana kadar o büyük özel sermaye ve koruma isimlerinden hiçbirinden olmadığını açıkladı. Dosyasında, güvence altına alınmış 46.5 milyar dolarlık fona sahip olduğunu söyledi – daha önce Tesla’yı gizli tutma konusunda verdiği boş bir söz, bu da Wall Street’teki güvenilirlik temsilcisini zedeledi (ve ona koltuk parasına eşdeğer para cezasına mal oldu). Bu sefer gerçekten paraya sahip gibi görünüyor, bankacısı Morgan Stanley gibi oyuncuların yanı sıra Bank of America, Barclays ve bir dizi başka bankadan borç ve öz sermaye finansmanı kombinasyonu. Şu anda Musk, kişisel olarak 21 milyar doların peşinde, onun için bile küçük patates yok, tabii araya girecek zengin arkadaşlar bulmadıkça ve yapacakları belli değil.

Yani Twitter hissedarları arasında bir ihale teklifiyle devam edebileceğini söyleyen Musk için her şey hazır. Hata yapmayın: Bu hem onun hem de imparatorluğunun amiral gemisi Tesla için son derece riskli. Finansman koşulları ayrıntılı olmasa da, servetinin çoğu, yönettiği elektrikli otomobil şirketinin öz sermayesinden geliyor. Tesla’nın değeri yükseldi – bazıları çok yüksek diyor – bu da onu dünyanın en zengin insanı yaptı. Ancak tüm bu kaldıraç aynı zamanda Musk’ın hayatının bahsini yaptığı anlamına geliyor.

Onun kredisine göre, ulaşımın geleceği, uzay araştırmaları ve enerji kullanımı gibi büyük ve muhtemelen aşılmaz zorlukların üstesinden gelen teknolojideki birkaç figürden biri ve olmaya devam ediyor. İnsanlar, bazen gerçekten toksik olabilen iğrenç Twitter çekimleri için beni onu patlatmaya zorladığında, en azından, diyelim ki başka bir çevrimiçi flört servisini kurarken bunu yapmadığını not ediyorum.

Ve Musk’ın bir hafta sonu tweetinde belirttiği gibi, Twitter yönetim kurulunun çoğunun gerçekten sahip olmadığı oyunda skin olması için söylenecek bir şey var: “Vay canına, Jack ayrılıyor, Twitter yönetim kurulu toplu olarak neredeyse hiç hisseye sahip değil! Nesnel olarak, ekonomik çıkarları hissedarlarla uyumlu değil.” Bahsettiği adam, bir Twitter kurucu ortağı, eski CEO ve ayrılan yönetim kurulu üyesi olan Jack Dorsey, yönetim kuruluna yönelik alışılmadık eleştirisinde aynı şeyin altını çizdi. “Sürekli olarak şirketin işlevsizliği oldu” diye tweet attı. Onları ilk seçen kişinin o olduğunu boşver.

Dorsey, Musk’ın tarafını tutuyor gibi görünüyor (gerçi Dorsey, Musk’ın büyük bir Twitter hissesi elde etmesini çok daha zorlaştıran zehirli hapı onaylamaya oy verdi) ve Kurtarmaya gelen başka bir beyaz şövalye olmadığı düşünülürse, Vanguard gibi diğer büyük hissedarların da öyle olduğundan şüpheleniyorum.

Yani şimdilik, internet tarihindeki en iyi kumarbaz olabilecek sadece Musk. Ya da roket adama yakın bir kişinin işaret ettiği gibi, onun en muhteşem Icarus’u.

4 Sorular

Bill Browder, Rusya’daki önemli bir yabancı portföy yatırımcısı olan Hermitage Capital Management’ın CEO’su ve kurucu ortağıdır. Son kitabı “Dondurucu Düzen: Kara Para Aklama, Cinayet ve Vladimir Putin’in Gazabından Kurtulmanın Gerçek Bir Hikayesi”. Cevaplarını düzenledim.

Geçenlerde şöyle dediniz: “Rusya’yı anlamak için kriminolog olmanız gerekiyor. İnsanlar devlete ülkeye hizmet etmek için girmezler. Devlete para çalmak için giriyorlar.” Bir kriminolog ülkeyi nasıl değerlendirir?

Her şeyden önce, bir kriminolog Rus hükümetini egemen bir devletin hükümeti değil, bir suç örgütü olarak tanımlar. Hükümetteki bakanlıkları kâr merkezleri olarak ve bakanları, kendi bölgelerinde olabildiğince çok para çalan ve sonra bir kısmını Mafya patronu Vladimir Putin’e devredecek olan mafya alt patronları olarak göreceklerdi.

Kriminologlar ayrıca suçlularla pazarlık yapmadığınızı söylerler; onları cezalandırıyorsun. Rusya ne zaman korkunç bir şey yapsa, suçla orantılı bir ceza vermeni söylerlerdi.

Ne yazık ki, Rus politikamız bunu anlamayan ve zirveler, müzakereler ve diplomasi ile Putin’e diğer devlet başkanlarına davrandığı gibi davranan insanlar tarafından yönlendiriliyor. Putin’in tepkisi bize gülmek ve her adımda avantaj sağlamak oldu.

Ukrayna’daki durum Putin ile yarattığı oligarklar arasındaki ilişkiyi ne yapacak? Değişim için gerçek bir baskı var mı, yoksa umutsuzca tehlikeye mi atılıyorlar?

Rus oligarklarına yönelik yaptırımlar onlar için yıkıcı oldu. Yatlara ve uçaklara el koymanın etkileyici görüntüsünün ötesinde, yaptırımlar tüm dünyada oligarkların banka hesaplarını dondurmak gibi tehlikeli bir etkiye sahip. Oligarşileri medyada görmek zor olsa da, küresel finans dünyasında fiilen kişi olmayan kişiler haline geldiler.

Ne yazık ki, bu acıya rağmen oligarkların Putin üzerinde hiçbir etkisi yok. Tamamen Putin’in keyfine göre varlar. Her an paralarını, özgürlüklerini ya da hayatlarını Putin’e teslim edebilirler. Çok korktukları için Putin’e herhangi bir şekilde meydan okuma ihtimalleri çok düşük.

Oligarklara yaptırım uygulanmasının asıl amacı, Putin’in parasını onun için ellerinde tutmalarıdır. Bu nedenle, Putin’in deniz aşırı zenginliğini ele geçirmenin ve kaynaklarını savaşı sürdürmek için tüketmenin tek gerçek yolu onlara yaptırım uygulamak.

2018’de İspanya’da bir Rus emriyle tutuklandığınızda kendinizi kurtarmak için Twitter’ı kullandınız. Elon Musk hizmete sahipse Twitter’ın gücü değişir mi?

Twitter’ın Elon Musk devralması durumunda daha da güçleneceğini düşünüyorum. Hiç kimseden korkmuyor – kesinlikle Putin değil – ve sempatileri doğru yerde. Ruslar işgal ettikten ve iletişimi kesmeye çalıştıktan sonra Ukraynalılara Starlink uydu internet hizmetini sağladı. Putin’in dünyanın en zengin adamı olduğunu, hatta Musk’tan bile daha zengin olduğunu iddia etti ve bir tweet’inde Putin’i Twitter’da “tek tek mücadeleye” davet etti, bunun anlamı ne olursa olsun. Ben mühletim, o hizmetten sorumlu olsaydı, Putin’in hayatını daha da zorlaştırırdı, bu benim için iyi olurdu.

Bir avukat olan Sergei Magnitsky’nin, dolandırıcılığı ortaya çıkarmak için emriniz üzerine çalıştığı için Rus hükümeti tarafından işkence gördüğü ve öldürüldüğü bildirildi. İnsan hakları ihlallerinden şüphelenilen yetkilileri hedef alan ve Putin’in “ varoluşsal bir tehdit ” olarak gördüğü Magnitsky Yasası’nın yanı sıra, onun mirası nedir?

Sergei Magnitsky’nin öldürülmesi, dünyayı değiştiren olayların zincirleme reaksiyonunu başlattı. Kendi adıyla anılan Magnitsky Yasası 34 ülkede var ve dünyanın dört bir yanından kleptokratlar ve insan hakları ihlalcileri için sonuçlar yaratıyor. Sadece Putin’in yandaşlarına karşı değil, Uygur soykırımına karışan Çinli yetkililere, Jamal Khashoggi’yi öldüren Suudi suikastçılara ve Güney Afrika’yı yağmalayan Gupta kardeşlere karşı kullanıldı. Artık dünyadaki her insan hakları kurbanı, tazminat aramak için bir araca sahip ve her diktatör, çalınan parasının güvende olup olmayacağı konusunda endişelenmeli.

Sergei’nin öldürülmesi ayrıca, Danske Bank’ın yardımıyla Rusya’dan Batı’ya aklanan Rusya’dan gelen yaklaşık 230 milyon dolarlık kirli parayı açığa çıkaran soruşturmaya yol açtı. Bu soruşturma, Rusların gelecekte kara para aklamaları için artık geçerli olmayan kara para aklayan bankaları, kurumları ve ülkeleri ortaya çıkardı. Letonya, Estonya ve Kıbrıs gibi bütün ülkeler o kadar çok incelemeye tabi tutuldu ki, hükümetleri bu planları kapatmaya zorlandı.

En önemlisi, öldürüldüğünden beri olanlar onun anlamsız bir ölümle ölmediğini ve fedakarlığının gelecekte hayat kurtaracağını umduğunu gösteriyor.

Netflix ve (Not) Chill

Uzun süredir akış harikası Netflix, bu hafta büyük bir yetişkinlik tadı aldı. Bu yılın ilk üç ayında 200.000 abone kaybı bildirdi, on yıldaki ilk düşüşü. Bunların bir kısmı tek seferlik koşullardan (Ukrayna işgalini protesto etmek için Rusya’dan çekildi) ve bazıları daha uzun vadeli zorluklardan (herkes ve annesi bir akış hizmeti sunuyor, hepsi bir başarı değil – sen, CNN+). Bir akış öncüsü olan Netflix, bu hizmetlerin çoğundan uzun süredir yararlanıyordu, ancak her şey gibi, sonsuza kadar süremezdi. Bu, özellikle Netflix’in yalnızca 2021 mali yılında planlanan 17 milyar dolarlık, binlerce özel şov ve filmle içerik için yaptığı yaygın harcamalar için geçerlidir. Bazılarının bunu konveyör bant programlaması olarak nitelendirmesine şaşmamalı.

Netflix önce başarılı bir model yakalamış olabilir ama şimdi herkes havuzda. Şunu düşünün: Yirmi yıl önce, tüm ABD televizyon endüstrisinde yaklaşık 180 şov yayınlandı, oysa 2021’de 560’a yakın vardı ve bunun büyük bir bölümünü akış oluşturuyordu. Ve görünürde bir son yok. Netflix’in kurucu ortağı ve CEO’su Reed Hastings’in önceden düşünülemez olanı ima etmesi belki de sürpriz olmamalı: reklam odaklı bir versiyon. Bazıları bunu marka dışı bulsa da, bence esas olarak postalanan DVD’lerden hemen hemen herkesten önce akışa geçen Hastings gibi. Tüm yeni zorluklara rağmen eski yöntemlerle çok az duygusal ilgisi olan bilgili bir stratejist. Wall Street, Kasım ayının en yükseği 700 $’lık stok yolu ile Netflix’in kendisini yeniden İslahat yeteneğine inanmıyor gibi görünüyor. Şu anda 218 dolar civarında.