Enflasyon, Faiz ve Konut Paradoksu

Dahi kafalar

New member
Mesleğimin mesleki tehlikelerinden biri, insanların bana piyasaya ne olacağını sorması. Çeşitli ünlü finans devlerine atfedilen cevabı – dalgalanacaktır – ya da daha doğru bir şekilde “Allah bilir” cevabını vermekle asla mühletmiyorum. Ancak bazı tahminler güvenli görünüyor. Açıkçası, Federal Rezerv önümüzdeki aylarda faiz oranlarını art arda yükseltecek ve enflasyonun kabul edilebilir seviyelere düştüğüne dair açık işaretler olana kadar bu süreci sürdürecek.

Ama Fed eğrinin çok gerisinde değil mi? Enflasyon 40 yılın en yüksek seviyesinde, ancak Fed daha yeni yükselmeye başladı. Şimdi oranları büyük ölçüde artırması gerekmez mi?

Eh, hayır. Para politikasının gerçekte nasıl çalıştığı hakkında konuşmamız gerekiyor. Ve bunu yaptığımızda, mevcut politika hakkında rahatsız edici bir paradoks olduğunu göreceğiz. Fed zam yapmalı: Enflasyon durdurulmalı ve pratik bir mesele olarak faiz oranları kasabadaki tek oyun. Yine de daha yüksek oranlar büyük ölçüde konut piyasasını vurarak işleyecek – ve uzun vadede Amerika ile ilgili büyük sorunlardan biri, yeterince konut inşa etmememiz.

Para politikası tartışmalarının kafa karıştırıcı olabilmesinin bir nedeni, Fed’in kontrol ettiği faiz oranlarının ortalama tüketici için hiçbir doğrudan anlam ifade etmemesidir. Fed çok kısa vadeli oranlar belirleyebilir – aslında, faiz hedefinde etkin olarak bankaların birbirlerine gecelik borç verdikleri faiz oranıdır. Ancak hiçbir önemli, gerçek dünya kararı bu faiz oranına bağlı değildir.

Bunun yerine uzun vadeli oranlar önemlidir, çünkü para politikası esas olarak uzun ömürlü varlıklara olan talebi etkiler. İki yıl içinde ortadan kalkacak bir yazılıma, hatta üç ya da dört yıl içinde yıpranacak ya da eskiyecek bir makineye yatırım yapıp yapmamayı düşünen bir işletme, ne kadar faiz hissesi gerektiğini çok fazla değiştirmez. Ancak, bir ev gibi onlarca yıl sürecek bir şey satın alıp almamaya karar verirken faiz maliyetleri çok önemlidir. Aslında ekonomi için en önemli faiz oranları, tahmin etmişsinizdir, konut ipotek oranlarıdır.

Ve olay şu: Mortgage oranlarını doğrudan Fed belirlemese de, bankalar krediler için ne kadar ücret alacaklarına karar verirken, Fed’in gelecekte ne yapacağını düşündüklerine çok dikkat ediyor. Kısa vadeli faiz oranlarının artmasını beklerlerse, daha sonra daha fazlasını alabilecekleri için paralarını bağlamak istemiyorlar çünkü hemen ev kredileri için daha fazla ücret almaya başlayacaklar.

Yeterince Mühlet, herkesin Fed’in kısa vadeli faiz oranlarını gelecek yıl boyunca birkaç kez artırmaya devam etmesini beklemesiyle, ipotek oranları – ve ticari borçlular için uzun vadeli oranlar – şimdiden pandemi öncesi için aşağı yukarı fırladı FED henüz yükselmeye başlamış olsa da seviyeler:

Borç alanlar için kötü zamanlar. Kredi… FRED

Çok sıkı para zaten burada. Bu neredeyse kesin olarak ekonomiyi soğutacaktır; Şeyleri enflasyonu kontrol etmeye yetecek kadar soğutacak mı – yoksa çok fazla soğutarak resesyona yol açıp açmayacağı – görmemiz gereken bir şey.

Her durumda, Fed için herhangi bir alternatif görmüyorum. Enflasyonun ekonomiye yerleştiğini düşünmüyorum; piyasalar ve tüketiciler, bir yıl içinde çok fazla düşmesini bekliyor. Ancak yerleşebilme şansını almak istemiyoruz. Yani Fed gerekir zam.

Ancak bir sorun var. Fed’in enflasyonu kontrol etme çabaları, esas olarak konut piyasası üzerinden çalışacak, satışları ve inşaatı aşağı çekecektir. Amerika’nın uzun vadede yeterince ev inşa etmemiş olması bu kadar kötü olmazdı.

Yaklaşık 2014’ten bu yana, Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından tahmin edildiği gibi barınma maliyeti, genel yaşam maliyetinden çok daha hızlı artıyor. Ev fiyatlarından bahsetmiyorum; Daireler için kira oranlarından ve “sahibinin eşdeğer kirası”ndan, büronun evlerin ne için kiralanacağına ilişkin tahmininden bahsediyorum. İşte resim:

Evim güzel pahalı evim. Kredi… FRED

Neler oluyor burada? Cevap, 2000’lerdeki konut balonu ve çöküşünden sonra, yeni konut inşaatının dibe vurduğu ve hiçbir zaman tam olarak toparlanamadığıdır:

konut büstü. Kredi… FRED

Bunlardan bazıları Kaliforniya ve New York gibi yerlerde Nimbyism’e atfedilebilir, ancak konut inşaatı gecikti ve imarın çok liberal olduğu Teksas gibi yerlerde bile barınak maliyetleri arttı. Dolayısıyla bu ülkede gerçekten daha fazla konut inşa etmemiz gerekiyor.

Sorunu görüyorsunuz. Enflasyonu düşürmek için en azından bir süre daha yüksek faiz oranlarına ihtiyacımız var. Ancak daha yüksek oranlar, büyük ölçüde zaten çok düşük olan konut inşaatını baskılayarak “işe yarayacak”.

Şimdilik bir alternatif göremiyorum. Prensip olarak, örneğin vergileri artırarak ekonomiyi soğutmaya çalışabiliriz (bu konuda iyi şanslar). Belki daha da önemlisi, pandemi yardımının etkileri azaldıkça tüketicilerin kademeli olarak geri çekilmesi ve düşen enflasyon, sonunda faiz oranlarını geri indirmemize izin verebilir.

Ancak şimdilik, Fed bir baskı sorununu kısmen daha az baskılayıcı ama yine de gerçek, daha kötü bir sorun yaratarak çözmeye kararlı görünüyor.

Hızlı Hit

Yükselen kiraların etkisi.

Faiz oranlarının işletme yatırımları üzerinde fazla bir etkisi yoktur.

Daha yüksek oranlar konut yangınını söndürür mü?

Enflasyon değil: Gerçek getiriler arttı.