Erdoğan’dan ‘Kamu Bankası’ Daveti

arkamikontrolet

New member
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz akşam NTV’de gerçekleştirilen bir canlı yayında gündeme ait değerlendirmelerde bulundu. Yaptığı açıklamalarda çabucak her mevzuya değinen Erdoğan, vatandaşlara dikkat çeken bir davette bulundu. Recep Tayyip Erdoğan, kredi çekmek isteyen vatandaşların özel bankaları değil, kamu bankalarını tercih etmesi gerektiğini söylemiş oldu. Pekala niye?

Türkiye’de bir müddetdir, yeni bir ekonomik model test ediliyor. Bu model kapsamında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), siyaset faizlerini neredeyse her ay düşürüyor. Fakat bu faiz indirimlerinin kredi veren kuruluşlara da yansıması gerekiyor ki bu biçimde bir şey çabucak hemen gerçekleşmedi. O denli ki bilhassa de özel bankalar, vatandaşa devasa yükseklikte faiz oranlarıyla kredi veriyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tam da bu niçinden ötürü kamu bankalarından kredi kullanılması gerektiğini söylüyor.

“bu biçimde bir sömürü çarkı içerisine girmeyin”

Bu makas bilhassa de özel bankaların bu hususta hala sömürü çarkını devam ettirme çabasının olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarıma sesleniyorum; diyorum ki kamu bankalarına gidin. bu biçimde bir sömürü çarkı içerisine girmeyin.” formunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sermayelerle kurulan bankalara sert çıktı. An prestijiyle kamu bankaları ile özel bankalara ilişkin internet sitesinin kredi kullanım araçlarını kullanarak sorgulama yaparsanız, birebir fiyattaki ve tıpkı vadeye sahip kredilerde cepten çıkacak toplam paralar içinde binlerce lira fark olduğunu kendi gözlerinizle bakılırsabilirsiniz.

Kamu bankaları bu hususta hassas. Vatandaşını mutlaka yüksek faizle sömürme üzere bir uğraşın içerisine giremez.Bundan rahatsız olacak özel kesim bankaları biliyorum lakin bunu söylemeye mecburum. Bu ülkede tüketim iktisadına takviye vereceksek, sömürü yoluyla değil vatandaş temin ettiği kredisini gelsin sizinle kullansın. Uygun yeri veren kamu bankasına gidecek. Konut, araç kredisini buradan temin edecek. Faizden medet umulmasını muhakkak gerçek bulmuyoruz.” tabirlerini kullanan Erdoğan, faizle ilgili görüşünü de bir defa daha lisana getirmiş oldu.