Futbol Benden Ahlaki Ödün Vermemi İstiyor. Her şeye rağmen seviyorum.

Dahi kafalar

New member
Amerikan futbolu bana göre dünyadaki en güzel spordur. Her oyun, hayatta fiziksel olarak en usta kişiler tarafından gerçekleştirilen üst düzey bir satranç manevrasıdır. Oyunun incelikleri, karar verme, hepsinin koordineli dansı: gerçekten muhteşem. Ve profesyonel düzeyde, futbol neredeyse kendi heyecanının sesiyle uğulduyor. Harika bir oyunun ortasında, izleyebildiğim için bile şanslı olduğumu düşündüğüm anlar var. Futbolun Amerika’daki en popüler seyirci sporu olması benim için şaşırtıcı değil.

Ancak NFL’nin kendisi başka bir hikaye. Dünyanın en kârlı spor liginin uygulamaları, oyunculara – tüm sporun güvendiği insanlara – o kadar paralı ve hatta aşağılayıcı olabilir ki, bundan sık sık iğreniyorum.

Lig, birden fazla takımda cinsel taciz ve saldırı iddialarını yanlış değerlendirdi. Yeni koçluk yeteneklerini işe alırken adam kayırmacılığa güveniyor gibi görünebilir. Ve baş antrenörlük kademelerini yeterince çeşitlendirmede başarısız oldu. (32 teknik direktörden sadece dördü Siyah.)

Bu ay sonra başlayacak olan NFL draftı, ligde beni rahatsız eden şeyin bir başka örneği. Liseden en az üç yıl sonra olan oyuncular, tüm kolej uygunluklarını tüketmişlerse girebilirler. Çok günlü draftın kendisine kadar geçen aylarca süren süreç boyunca, bu oyuncular (tam anlamıyla) tartılır, ölçülür ve yargılanır – bazı yönlerden spor için anlamlı, diğerlerinde ise en iyi ihtimalle etik olarak sorgulanabilir ve en kötü ihtimalle kınanabilir.

Birincisi, oyuncuların bir dizi yönetici ve koçun önünde çeşitli fiziksel testler (40 yarda koşusu gibi) gerçekleştirdiği NFL keşif birleşmesi var. aynı zamanda bir televizyon izleyicisi. Bu tür bir değerlendirme elbette mantıklı. NFL’de oynamak istiyorsanız, bunu yapabilecek fiziksel kapasiteye sahip olmanız gerekir.

Her işte olduğu gibi mülakatlar var. Ancak NFL’de, oyunculara aşağılayıcı ve uygunsuz sorular sorulan bir geçmiş var. 2018’de, o zamanki LSU’ya geri dönen Derrius Guice’e, “Annenin kendini sattığını duydum – bu konuda ne düşünüyorsun?” Ve o yalnız olmaktan çok uzaktı. Eski Dallas Cowboys alıcısı Dez Bryant’a 2010 draftında annesinin seks işçisi olup olmadığı soruldu. Geçtiğimiz on yılda, oyunculara cinsel yönelimleri hakkında da “Erkeklerden hoşlanıyor musunuz?” gibi sorular soruldu.

New Hampshire Üniversitesi Franklin Pierce Hukuk Okulu’nda profesör ve Sportico’da meşru bir yazar olan Michael McCann, NFL adaylarından yapılan taleplerin kapsamı ve istilacılığının benzersiz olduğunu söyledi. “Bildiğim kadarıyla tipik mesleklerde böyle bir şey yok” dedi.

The Times’daki işim için röportaj yaptığımda, cinsel yönelimim veya annemin bir fahişe olup olmadığı sorulmasından korkmadım. İlkini yapmak federal istihdam yasasını ihlal eder (ve ikincisini yapmak en hafif tabirle şaşırtıcı olurdu). Neden birinin bu soruları sormak isteyebileceğini bir kenara bırakırsak, NFL’nin bunu yapmaktan kurtulması nasıl mümkün olabilir?

Teoride, potansiyel oyuncular ligi dava edebilir, ancak potansiyel bir işverene dava açmak işe alınmak için iyi bir yol değildir. Tüm hayatınız NFL’ye ulaşmakla ilgiliyse, tam olarak başka bir yere bakamazsınız.

Ocak ayında lig, draft sürecinde oyunculara sorulan “saygısız, uygunsuz veya profesyonel olmayan” soruları çözdüğünü duyurdu. Aday adayları hakkında bağnaz sorular sorduğu tespit edilen takımlar, draft seçimini kaybetmeye ve en az 150.000 dolar para cezasına çarptırılmaya zorlanabilir.

NFL umutluları da fiziksel olarak savunmasızdır. Toplu İş Sözleşmesi sayesinde ligdeki oyuncular için mevcut olan korumalar, potansiyel oyuncuları kapsamaz. McCann’in bana söylediği gibi, “Müstakbel oyuncuların pazarlık masasında kimse yok.”

Elbette, bir işe başvururken hiçbirimiz sağlık yardımı alamıyoruz. Ancak çok azımız bizi ciddi yaralanma riskine sokan seçmelere katılmak zorundayız. Michigan lineback oyuncusu David Ojabo, bu yıl NFL izcileri için profesyonel bir gün vitrini sırasında Aşil tendonunu yırttı. Hâlâ yüksek bir draft hakkı olması bekleniyor, ancak süreç sırasında incinen herkes için durum açıkçası zayıf.

Ve Ojabo ve diğer potansiyel müşteriler için geri dönüş yok. Taslağı keşfeden oyunculara üniversiteye geri dönme seçeneği sunan NBA’den farklı olarak, NFL esnek değildir. Draft için beyan ederseniz, bu kolej futbol kariyerinizin sonu olur.

Ve oyuncular liseden üç yıl geçmeden drafta giremeyecekleri için, herhangi bir para kazanmadan önce kariyerlerini sonlandıran yaralanmalar açısından daha büyük risk altındadırlar. Başka hiçbir büyük profesyonel sporun lige girmek için bu kadar katı bir kuralı yoktur. NFL yazarı Mike Florio’nun 2015’te savunduğu gibi, üç yıllık kural “ligleri kolej futbolcularının sömürülmesinde suç ortağı yapıyor ve üç yılı (çoğunlukla) ücretsiz oynamaktan başka seçeneklerinin kalmamasını sağlıyor.”

2003 yılında, eski Ohio Eyaleti yıldızı Maurice Clarett, 2005 yılına kadar drafta giremediği için milyonlarca dolarını kaybettiğini ileri sürerek bu kurala mahkemede itiraz etmeye çalıştı. Ancak 2. ABD Devre Mahkemesi Temyiz Mahkemesi, 2004’te aleyhine karar verdi.

Ama ya her şey yolunda giderse ve NFL’de oynama hayalini gerçekleştirirsen? O zaman bile, kariyeriniz büyük ölçüde kontrolünüz dışında. NFL oyuncuları birçok şeydir. Ama aynı zamanda genellikle tamamen harcanabilirdirler. Ortalama kariyer yaklaşık üç yıl sürer ve sözleşmeler her zaman garanti edilmez – yani bir oyuncu dört yıllık bir sözleşme imzalayabilir, bir yıl sonra takımdan çıkarılabilir ve sözleşmenin geri kalan üç yılı için ödeme yapılmayabilir.

NFL takımları kimin draft edileceğine ve nereye gideceklerine karar verir. Bir franchise ile başarılı olabilecek oyuncular başka bir franchise ile başarısız olabilir ve asla başka bir şans elde edemezler. The Ringer için NFL’yi takip eden bir muhabir olan Kevin Clark’ın bana söylediği gibi, “Coğrafya NFL’de kaderdir” Patrick Mahomes can çekişen New York Jets tarafından draft edilmiş olsaydı, herkesin bildiği bir isim olur muydu? Muhtemelen değil.

Bir başka kirli sır da, NFL takımlarının aslında kazanmakla pek ilgilenmediğidir; kötü takımlar bile milyarlarca dolar kazanabilir. “Bu franchise’ların çoğu bunu ‘Biliyor musun? Biraz para kazanacağız,” dedi Clark. “Belirli bir yılda kaç takımın önceliklerini kazanamaması hayran kitlelerini şaşırtacaktır.”

Bu hayran değil. Memleketimin takımı Cincinnati Bengals, onlarca yıldır berbattı. Ama yine de kârlıydılar (çoğunlukla vergi mükellefleri tarafından ödenen bir stadyumla), bu yüzden takımı iyi yapabilecek türden dramatik değişiklikler yapmaya ihtiyaçları yoktu. Aslında, takımlar korkunç olmaktan bazı yönlerden fayda sağlar. NFL’deki en kötü takım genellikle bir sonraki yılın draftında bir numaralı seçimi alır. (Bengaller 2020’de oyun kurucu Joe Burrow’u bu şekilde indirdi.)

Peki neden deva yapmayan ve umursamadığı için ödüllendirildiği için görünüşe göre kazanmaya başlayan bir takımı destekliyorum? O zaman neden deva yapayım? İyi bir cevabım yok.

Ve evet, sporun kendisinin, sevdiğim sporun, ortaokul çağındaki çocuklardan profesyonellere kadar oyuncuların beyinlerine zarar verdiğinin farkındayım. Erken başlangıçlı Parkinson, bunama, kronik travmatik ensefalopati (CTE) ve futbol sonrası hayatlarını acılı, zor ve bazen yaşanmaz hale getirebilecek diğer nörolojik hastalıkları riske atarken ben tribünlerde tezahürat yapıyorum.

Yine de, diğer insanların beyzbol maçlarına gittiği Nisan ayında hala futbolu düşünüyorum. Neredeyse her yıl taslağı, heyecanla bağırarak izliyorum – çocuğunuzun nişanlandığını öğrendiğinizde vereceğiniz tepkiye benzer şekilde – Michigan’dan, mezun olduğum okul seçildiğinde. Oyunun birçok insanı mutsuz ettiğini bilsem de bu beni mutlu ediyor.

Normalde ahlaki açıdan bu kadar esnek değilim. İçimde birazcık bile mide bulandırıcı hissettiren televizyon programlarını izlemeyi bıraktım. Ve çalışanlarına iyi davranmayan kurumlara karşı genellikle hoşgörülü değilim. Futbol için verdiğim tavizlerden gurur duymuyorum ve mühlet değilim, onları nasıl yapabildiğimi anlıyorum.

Meslektaşım Jay Caspian Kang bu yılın başlarında bir sütunda bir açıklama yaptı. “Bugün futbolu izleme şeklimiz, modern yaşamda bu tür tavizlerin ne kadar yaygın hale geldiği için ilginç olan bir teslimiyet gibi geliyor” diye yazdı. Ve sanırım bu kadar – gerçekten teslim oldum. Ve futbolu sevdiğim için izlemeye devam edeceğim. Korkunç bir akrabayı ya da kötü bir erkek arkadaşı ya da kız arkadaşı sevdiğiniz gibi seviyorum – çünkü bu aşk beni kendi ağına dolaştırdı. Ve dürüst olmak gerekirse, kaçmak istemiyorum.