G.O.P.’nin Sınırsız Zalimliğini Hafife Aldım.

Dahi kafalar

New member
Bu, Roe’nun son yıl dönümü olabilir. Yüksek Mahkeme, 49 yıl önce Cumartesi günü bu kararla kürtaj için anayasal bir hak oluşturduğundan beri, Cumhuriyetçiler üreme haklarını yontuyorlar. Şimdi, mahkeme kararı kesin olarak bozmaya hazırlanıyor – sadece Cumhuriyetçi Parti’nin uç unsurlarının değil, aynı zamanda liderliğinin de uzun süredir devam eden bir rüyasını gerçekleştiriyor. Biliyorum, çünkü onları durdurmaya çalışan hareketin önde gelen yüzlerinden biriydim.

Bundan yıllar sonra, tarihçiler geçmiş yirmi yıla kürtaja erişim mücadelesinde bir dönüm noktası olarak bakacaklar. Planlı Ebeveynlik’e liderlik ettiğim zamanlardan bir pişmanlığım varsa, o da kamuoyunun yanımızda olduğu hayati sağlık hizmetleri sağlamanın siyasi saldırının üstesinden gelmek için yeterli olacağına inandığımızdır. Cumhuriyetçi Parti’nin duygusuzluğunu ve siyasi çıkarlar için kadınların haklarını takas etme istekliliğini hafife aldım.

Karaca kararı Amerika Birleşik Devletleri’nde kürtajı son derece güvenli hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda daha yüksek kazançlara, artan eğitim seviyelerine ve özellikle Siyah kadınlar olmak üzere nesiller boyu kadınların iş gücüne daha fazla katılımına yol açtı.

Güvenli ve yasal kürtajın sona erdirilmesinin ilk kez platformunun bir parçası haline geldiği 1976 Cumhuriyet Ulusal Konvansiyonu’ndan bu yana, Cumhuriyetçi Parti bu ilerlemeyi geri alma kararlılığıyla giderek daha fazla tanımlanıyor. Benim için bir dönüm noktası 1994 yılında, ortaya çıkan Hıristiyan Sağın annemi, Teksas Valisi Ann Richards’ı ve ülke genelindeki Demokratları yenmeye yardım etmesiyle geldi. O zamana kadar, Teksas da dahil olmak üzere birçok Cumhuriyetçi üreme haklarını gururla desteklemişti. İster inanın ister inanmayın, Cumhuriyetçiler devletin ilk Planlı Ebeveynlik sağlık merkezlerinin çoğunun kurulmasında etkili oldular.

1994 Cumhuriyetçi toprak kayması, kürtaja karşı korkunun etkili bir siyasi taktik olabileceğini göstermeye yardımcı oldu. Yıllar sonra, o zamanlar hâlâ Indiana’dan bir kongre üyesi olan Mike Pence, Planlı Ebeveynliği ortadan kaldıracak bir yasa çıkardığında, başka bir muhafazakar eyalette kalan birkaç ılımlı Cumhuriyetçi seçilmiş yetkiliden biriyle tanıştım. İlçesinde üç sağlık ocağımız vardı ve her zaman destekçisi oldu. Bana oy veremez, dedi, sesi pişmanlık doluydu. Cumhuriyetçilerin ön seçimde birini ona karşı çalıştıracağına ve koltuğunu kaybedeceğine inanıyordu.

Bunu, hayatımın en gerçeküstü anlarından birinde, Ivanka Trump ve Jared Kushner Donald Trump’ın göreve başlamasından birkaç hafta önce benimle buluşmak istediklerinde ortaya çıkan saçmalıktan anlayabiliyordum. Planlı Ebeveynlik kürtaj sağlamayı bırakacaksa, söz verdiler, Bay Trump sadece örgütün fonlanmasını durdurmakla kalmayacak, aynı zamanda sadece artış Planlı Ebeveynlik için fon. Ama asıl istedikleri, her şeyden çok Planlı Ebeveynliğin siyasetten çıkmasıydı. Toplantı yalnızca, kürtajla gerçekte ne kadar az Cumhuriyetçi politikacının ilgilendiğini vurguladı; muhalefetleri tamamen üsleri için bir zafer elde etmekle ilgili.

Artık bildiğimiz gibi, Bay Trump, anayasal kürtaj hakkını devirmeye yardımcı olacağını söylediği yargıçları aday gösterme sözünü yerine getirdi. Mitch McConnell’in coşkulu yardımıyla, üç Yüksek Mahkeme yargıcının şimdi Roe’yu devirmeye hazır olduğunu doğruladı. Mississippi’nin 15 haftalık hamilelikten sonra çoğu kürtaj üzerindeki anayasaya aykırı yasağını desteklerlerse, 26 eyalet ya kesin ya da muhtemelen kendi yasaklarını uygulayacak. Orada hayatın nasıl görüneceğini biliyoruz, çünkü Teksaslılar şu anda onu yaşıyor. Austin’de bir doktor olan Amna Dermish, geçenlerde bana Teksas’ın eyalette kürtaj için koyduğu sınırların sadece birkaç gün ötesinde hastaları geri çevirmek zorunda olmanın nasıl bir his olduğunu anlattı. Bunu “ahlaki bir yaralanma” olarak nitelendirdi. Bunu her gün birkaç kez yapmak zorunda kalmak dayanılmaz. ”

Son 20 yıla dönüp baktığımda, Cumhuriyetçi Parti’nin siyasi güç için insanların hayatlarını takas etme isteğinin boyutunu tam olarak kavrayacak kadar alaycı olmadığımı görüyorum. Mükemmel sağlık hizmeti sunarsak ve üreme haklarına erişimin kadınlara ve ekonomimize nasıl yardımcı olduğunu gösterirsek ve ülkenin çoğunu kendi tarafımızda tutarsak bunun da geçeceğine inanıyordum. Yanılmışım. Bir hareket olarak, daha fazla çalışamayacağımızı biliyorum ama belki daha sert olabilirdik.

Yine de, tüm umutlar kaybolmaz. Yıllarca süren uzmanlığa ve sansasyonel manşetlere rağmen, Amerikalıların her zaman görünüşte zorlu bu konuda bölüneceği efsanesi tam da şudur: bir efsane. Gallup’a göre, ülkenin yüzde 80’i kürtajın herhangi veya belirli koşullar altında yasal olması gerektiğine inanıyor. Ve geçen yıl, American Bridge 21st Century, Planned Parenthood Action Fund ve Emily’s List ile ortaklaşa olarak, ankete katılan seçmenlerin çoğunluğunun (kadınların yüzde 71’i ve erkeklerin yüzde 64’ü) Cumhuriyetçilerin “kendi görüşlerine uymadıklarını” hissettiklerini buldu. kürtaj hakkında. Bunun nedeni, dinleri, sosyoekonomik durumları veya siyasi eğilimleri ne olursa olsun, hayatın her kesiminden kadınların kürtaj yaptırması olabilir.

Üreme haklarının erozyonu, bir azınlığın çoğunluk üzerinde iktidarını kullanmasının ham, eli ayağına dolanmış siyasetin bir sonucudur. Yüksek Mahkeme yaklaşık yarım yüzyıldır sahip oldukları bir hakkı geri almaya hazırlanırken dehşet içinde izleyen milyonlarca Amerikalı da aynı şekilde azimli ve kararlı olmalı. Ancak savaşmak için eşi görülmemiş düzeyde siyasi aktivizm gerekecek. Cumhuriyetçiler aşırı gündemlerini zorlayacaklarsa, bunun hesabını önemli olan yerde, sandıkta vermelerini sağlamalıyız.

Cecile Richards (@CecileRichards), American Bridge 21st Century’nin eş başkanı ve Amerika Planlı Ebeveynlik Federasyonu’nun eski başkanıdır.

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .