Gençlerimizin Ruh Sağlığı İçin Karar Zamanı

Dahi kafalar

New member
Pandemi boyunca bazen kendimi ikiye bölebileceğimi hissettim ve yine de ebeveynleri beni her gün arayıp onları görüp göremeyeceğimi soran tüm çocuklara ve gençlere davranamadım. Bazen saatler ekliyorum ve benim de gergin olduğumu bilerek gecenin ilerleyen saatlerinde çalışıyorum.

Pandemi öncesi korkunç ruh hali değişimleriyle boğuşan ve ardından büyükanne ve büyükbabasını Covid’e kaptıran ve bana maske takarak nefes alamadığını söyleyen 11 yaşındaki bir kız çocuğu için endişeleniyorum. Ebeveynlerinin en son varyanttan yakında öleceğinden korkmasının yanı sıra panik atak geçirmesine neden oluyor.

Bana bir silahı olsaydı kendini vuracağını söyleyen tedavi ettiğim bir genç için endişeleniyorum ve bir çatıya tırmanıp atlamayı planlayan ve son anda ikinci bir düşünceye sahip olan bir başkası için endişeleniyorum. İntihar davranışından önce genellikle bir tetikleyici gelir ve birçok genç için Covid ile ilişkili benzersiz stresler, özellikle önceden bile aşırı yüklenmiş bir akıl sağlığı sistemi ile birleştirildiğinde, bu katalizörü sağlamıştır.

Geçtiğimiz birkaç ay içinde hastalarım ve ben şahsen tekrar etkileşime girmeye başladık. Bu, Covid’in neden olduğu hasarı açıkça ortaya koydu, çünkü duygusal acıları Zoom’un aksine üç boyutta çok daha dokunaklı görünüyordu. Bu gerçek, yakın zamanda, çocukların bakımını denetleyen iki büyük tıbbi kuruluş tarafından pediatrik ruh sağlığı ve acil durum bildirimleriyle ilgili bir genel cerrahın tavsiyesinde vurgulandı. Bu bildiriler karaya oturabilir, hepimizin her gün içine düştüğü pek çok tavsiyede boğulabilir. Ancak daha etkili ruh sağlığı taraması ve müdahale stratejileri geliştirmek için silahlara çağrıdır ve Kovid’in gençler, özellikle de beyaz olmayan gençler üzerindeki orantısız etkisini vurgularlar. Dinlemeliyiz.

Omicron ile, insanlar pandeminin başlangıcındaki travmatik hatıralara geri dönerken, kaygının bir tür TSSB yanıtında daha da kontrolden çıkmaya başladığı açıktır. Birkaç hafta öncesine kadar, neredeyse her şeyin daha iyiye gittiğini hissedebiliyordum. Çocuklar hem yerel hem de kolejde okula döndüler, spor yaptılar ve okul sonrası etkinliklere katıldılar ve herkes açıkça endemik olan şeye uyum sağlıyor gibiydi. Şimdi ne olacak?

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, okuldan tıbbi izin alan ve profesörlere e-posta göndermemi veya gerekli evrakları doldurmamı isteyen aşırı depresif ve bunalmış üniversite öğrencilerinden giderek daha fazla telefon alıyorum. Kolejlerinin yakınında onları tedavi edecek klinisyenler bulamıyorum ve kolej sağlık hizmetleri genellikle sağlayabilecekleri düzenli akıl sağlığı bakımı miktarıyla sınırlıdır.

Bir genç adam yurt odasında aşırı doz alacaktı ve R.A. kampüs güvenliğini aradı ve yerel acil servise götürüldü. Ertesi sabah taburcu oldu, okuldan ayrıldı ve eve döndü. Daha fazla hastaneye yatmayı reddetti ve evinin yakınında hastaları bizzat gören yoğun bir ayakta tedavi programı yoktu ve geçmişte sanal bir “gündüz programı” ile olumsuz bir deneyim yaşadı.

Birkaç gün sonra, aşırı doz almayı planlayarak kendini banyoya kilitledikten sonra annesi polisi aradı. Acil servise götürüldü ve burada başka bir hastanede yatan hasta yatağı için saatlerce bekledi.

Bundan sonra işler düzeldi: Hastaneden taburcu edildi ve bir yatılı tesise girdi. Son derece iyi gidiyor ve yatılı tedavi bittikten sonra üniversiteye geri dönmek istiyor. Yine de, hastaneye yatmadan önce acil serviste kalmanın travmasını yaşaması gerekip gerekmediğini, ilk etapta hastaneye yatırılıp yatırılmayacağını daha uygun yoğun ayakta tedavi seçenekleri olup olmadığını merak ediyorum.

Gençlerin ruh sağlığı için uzun bekleme süreleri ve yetersiz kaynaklar trajik biçimde yaygındır. Son zamanlarda, NewYork-Presbyterian Morgan Stanley Çocuk Hastanesindeki acil servisimizde çocuklar ve gençler, yatak için ortalama üç ila dört gün bekleyebiliyordu. Bu, bariz bir çözüm sayesinde hala kabul edilemez iki ila üç günlük bir bekleme süresine dönüştü: Yatan hasta ünitelerimizden birine altı yatak daha eklendi – bu kolay bir iş değildi.

Halihazırda, ruh sağlığı hizmetlerine yönelik her portalda, yatılı ve ayakta tedavi için, şahsen ve Zoom üzerinden trafik sıkışıklıkları var. Çoğu zaman çocukları sevk edecek veya diğer terapi türlerini kullanarak yanımda tedavi edecek başka klinisyenler bulamıyorum çünkü herkes zaten çok meşgul.

Bu kıtlık pandemiden önce gelir. 2019’da yapılan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki zihinsel sağlık bozukluğu olan 7,7 milyon pediatrik hastanın yaklaşık yarısının tedavi görmediğini buldu. Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her 100.000 genç için 47 çocuk ve ergen psikiyatristi olması gerektiğini tahmin ediyor, ancak ulusal ortalama 100.000’de bu tür doktorlardan yalnızca 11’i.

Artan bakım ihtiyacı, bu eksikliği tam bir krize dönüştürdü. 2021’in başlarında 12-17 yaş arası kızların acil servis ziyaretleri arasında, şüpheli intihar girişimlerinde 2019’un aynı dönemine göre yüzde 50’den fazla artış oldu. Bu yılın ilk altı ayında, ülke genelindeki çocuk hastaneleri, 2019’un aynı dönemine göre 5-17 yaş arası kişilerde kendine zarar verme ve intihar vakalarında yüzde 45 artış.

Hem 2021 Amerikan Kurtarma Planı hem de henüz onaylanmamış olan Build Back Better, pediatrik ruh sağlığı için önemli tahsislere sahiptir. Madde Suistimali ve Akıl Sağlığı Hizmetleri İdaresi, ruh sağlığı ve bağımlılığı için 3 milyar dolarlık fon dağıtıyor ve bu fonların yüzde 25’i çocuklar, gençler ve aileler için, ağırlıklı olarak kriz bakımına odaklanıyor. Build Back Better, 165 milyon dolar sağlayacak.

Açık soru, bu paranın nasıl tahsis edileceğidir. Okullarda daha fazla klinisyene, daha fazla çocuk psikiyatristine, daha iyi taramalara, daha fazla kriz servisine ve 72 saatlik acil değerlendirme birimlerine, daha fazla yatan hasta yatağına ve çocukları hastaneden uzak tutmak ve sonraki yatışlara geçişlerini sağlamak için tasarlanmış yoğun ayakta tedavi programlarına ihtiyacımız var. Örneğin, gençler tarafından tekrarlanan intihar girişimleri, bir psikiyatri hastanesinden taburcu olduktan sonraki ayda en yaygın olanıdır.

Ayrıca, özellikle intihara meyilli gençlere ulaşmak için bakım ve önleyici hizmetlere erişimi iyileştirmemiz gerekiyor. Uzaktan temelli zihinsel “telesağlık” konusunda büyük bir genişleme olmasına rağmen, okullarımızda ve çocuk doktorlarının ofislerinde daha fazla zihinsel sağlık “yerde botlarına” ihtiyacımız var. 2017 yılında ülkemizdeki okulların yüzde 40’ından daha azında tam zamanlı hemşire vardı. Ortalama 1.211 öğrenciden psikologlar sorumlu. Pediatrik ruh sağlığını tedavi etmek için daha fazla klinisyen alıp eğitmemiz ve cephaneliğimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bir meslektaşım, okul temelli ruh sağlığı hizmetleri sağlamak üzere üniversite mezunlarını eğitmek için AmeriCorps tipi bir program geliştirmeyi önerdi.

İyi ve tutarlı bakımın zihinsel sağlık sorunları olan gençlerin hayatlarını nasıl değiştirebileceğini ilk elden gördüm. Az önce eski bir hastamdan teşekkür eden bir tatil kartı aldım. Onunla birkaç okuldan atılmış bir gençken tanıştım. Onu tedavi ettiğim süre boyunca ilaçlarını idare ettim ve iki kez hastaneye yatırdım ve yoğun bir ayakta tedavi programında tedavi gördü. Daha sonra, memleketindeki ilçe lisesine geri dönmeden önce bir yatılı tedavi merkezinde üç yıl geçirdi.

Mezun olduktan sonra iki önlisans ve bir lisans derecesi aldı ve şu anda ergoterapi alanında yüksek lisans programında öğrenci. Kız arkadaşı ve iki köpeğiyle birlikte yaşıyor, eklediği resimde “Happy Hanuka” bandanaları takıyor. İhtiyacı olan tüm çocuklar ve ergenler bu şekilde bakıma erişebilmelidir. Bu krizden ders çıkaracak ve sonunda gençlerimizin refahına yatırım yapacak mıyız?

İntihar düşünceleriniz varsa, 1-800-273-8255 numaralı telefondan Ulusal İntiharı Önleme Yaşam Hattını arayın (TALK). Ek kaynakların bir listesini şu adreste bulabilirsiniz: İntihardan Konuşmak. com/kaynaklar .

Jonathan Slater, NewYork-Presbiteryen Morgan Stanley Çocuk Hastanesinde çocuk ve ergen psikiyatristidir.

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .