Gerçekten İkinci Bir İç Savaşla mı Karşı Karşıyayız?

Dahi kafalar

New member
San Diego’daki California Üniversitesi’nde siyaset bilimci olan Barbara F. Walter, iç savaşlar yaşamış birçok insanla röportaj yaptı ve bana hepsinin bunun geldiğini görmediklerini söylediklerini söyledi. Hepsi şaşırdı, dedi. “Onu inceleyen biri için ne zaman bile, yıllar öncesinden belli oluyor. ”

Eğer dürtünüz Amerika’nın tekrar iç savaşa girebileceği fikrini reddetmekse, bunu aklınızda bulundurmaya değer. Şimdi bile, bu ülkenin içki sarhoşluğu içindeki dağılmasından duyduğum sürekli korkuya rağmen, tam bir erime fikrini aklımdan çıkarmakta zorlanıyorum. Ancak Walter gibi iç savaş üzerine çalışan bazılarına, özellikle 6 Ocak’tan bu yana, bariz değilse de, bir Amerikan çöküşü pek olası görünmüyor.

Bu ay çıkan iki kitap, bu ülkenin iç savaşa çoğu Amerikalının anladığından daha yakın olduğu konusunda uyarıyor. Walter, “Civil Savaşlar Nasıl Başlar: Ve Nasıl Durdurulur” kitabında şöyle yazıyor: “İç savaşların nasıl başladığını gördüm ve insanların gözden kaçırdığı işaretleri biliyorum. Ve bu işaretlerin burada şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde ortaya çıktığını görebiliyorum. Kanadalı romancı ve eleştirmen Stephen Marche, “Bir Sonraki İç Savaş: Amerikan Geleceğinden Gönderiler” adlı kitabında daha serttir. Marche, “ABD’nin sonu geliyor” diye yazıyor. “Soru nasıl olduğu. ”

Toronto’daki Globe and Mail’de, şiddetli çatışmalar üzerine çalışan bir bilim adamı olan Thomas Homer-Dixon, yakın zamanda Kanada hükümetini bir Amerikan patlamasına hazırlanmaya çağırdı. “2025 yılına kadar Amerikan demokrasisi çökebilir ve yaygın sivil şiddet de dahil olmak üzere aşırı iç siyasi istikrarsızlığa neden olabilir” diye yazdı. “2030’a kadar, eğer daha erken değilse, ülke sağcı bir diktatörlük tarafından yönetilebilir. John Harris’in Politico’da yazdığı gibi, “Ciddi insanlar artık ‘İç Savaş’ı metafor olarak değil, gerçek bir emsal olarak kullanıyor. ”

Elbette, tüm ciddi insanlar değil. Harvard siyaset bilimci Josh Kertzer, Twitter’da birçok iç savaş alimini tanıdığını ve “çok azı Amerika Birleşik Devletleri’nin bir iç savaşın eşiğinde olduğunu düşünüyor. ” Yine de iç savaş konuşmasını geri çevirenler bile Amerika’nın ne kadar tehlikeli bir yer olduğunu kabul etme eğilimindedir. Atlantik’te, Marche’nin kitabı hakkında yazan Fintan O’Toole, iç savaş kehanetlerinin kendi kendini gerçekleştirebileceği konusunda uyarıyor; İrlanda’daki uzun çatışma sırasında, her iki tarafın da diğerinin harekete geçtiği korkusuyla hareket ettiğini söylüyor. Bir şey, diye yazıyor, “ABD’nin dağılabileceği ve bunu şiddetle yapabileceği gerçek olasılığını kabul etmek. Bu olasılığı bir kaçınılmazlık olarak çerçevelemek oldukça farklıdır. ”

O’Toole ile iç savaşı önceden tahmin edilen bir sonuç olarak ele almanın saçma olduğu konusunda hemfikirim, ancak şimdi açıkça mümkün görünüyor olması hala oldukça kötü. İç savaşla ilgili spekülasyonların huysuz kenarlardan ana akıma kayması, başlı başına bir sivil kriz işaretidir, ülkemizin ne kadar kırık olduğunun bir göstergesidir.

Walter ve Marche’nin endişelendiği türden bir iç savaş, bir savaş alanında karşı karşıya gelen kırmızı ve mavi orduları içermez. Olursa, daha çok bir gerilla isyanı olacak. Walter’ın bana söylediği gibi, o da Marche gibi, akademik bir “büyük silahlı çatışma” tanımına, yılda en az 1.000 ölüme neden olan bir tanım olarak güveniyor. “Küçük silahlı çatışma” yılda en az 25 kişinin ölümüne neden olan bir silahlı çatışmadır. Bu tanımla, Marche’nin iddia ettiği gibi, “Amerika zaten bir iç çekişme halindedir. İftira ile Mücadele Birliği’ne göre, çoğu sağcı aşırılık yanlıları 2018’de 54, 2019’da 45 kişiyi öldürdü. , muhtemelen pandemi nedeniyle.)

Walter, iç savaşların öngörülebilir kalıpları olduğunu savunuyor ve kitabının yarısından fazlasını bu kalıpların diğer ülkelerde nasıl ortaya çıktığını ortaya koymak için harcıyor. Bunlar, en çok kendisinin ve diğer akademisyenlerin “anokrasiler” olarak adlandırdıkları, “ne tam otokrasiler ne de demokrasiler” olan, ancak ikisinin arasında bir şey olan ülkelerde yaygındır. Uyarı işaretleri arasında ideolojiden çok kimliğe dayalı yoğun siyasi kutuplaşmanın yükselişi, özellikle de her biri diğeri tarafından ezilmekten korkan kabaca eşit büyüklükteki iki grup arasındaki kutuplaşma yer alıyor.

Sivil şiddeti kışkırtanların, statülerinin kaydığını gören daha önce baskın gruplar olma eğiliminde olduklarını yazıyor. “Savaşları başlatan etnik gruplar, ülkenin ‘kendilerinin olduğunu veya olması gerektiğini’ iddia edenlerdir” diye yazıyor. Bunun bir nedeni, solda şiddet aktörleri olmasına rağmen, ne o ne de Marche solun bir iç savaş başlatacağına inanmıyor. Marche’nin yazdığı gibi, “Sol radikalizm, çoğunlukla sağ radikalleşmenin koşullarını yarattığı için önemlidir. ”

Sağdaki birçok kişinin hem iç savaş hayalleri kurduğu hem de planladığı bir sır değil. Bir yıl önce Capitol’ü dolduranlardan bazıları, üzerinde “MAGA Civil War” yazan siyah sweatshirtler giydi. Gerçeküstü, şiddetli, meme takıntılı bir hükümet karşıtı hareket olan Boogaloo Bois, adını bir İç Savaş devam filmi hakkında bir şakadan alıyor. Cumhuriyetçiler giderek silahlı çatışma fikrini ortaya atıyorlar. Ağustos ayında, Kuzey Karolina Temsilcisi Madison Cawthorn, “Seçim sistemlerimizde hileli olmaya ve çalınmaya devam ederse, o zaman bu tek bir yere gidecek ve bu kan dökülecek” dedi ve isteksiz olsa da, seçime gitmeye istekli olduğunu öne sürdü. yukarı kollar.

Walter, Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ı kaçırmayı planlayan adamlara atıfta bulunarak, modern iç savaşların “tıpkı bunlar gibi kanunsuzlarla, şiddeti doğrudan halka taşıyan silahlı militanlarla başladığını” yazıyor. ”

Walter’ın argümanında pek ikna olmadığım kısımlar var. Örneğin, Amerika’nın bir anokrasi olarak statüsünü düşünün. Amerika’nın demokratik gerilemesinin endişe verici boyutunu göstermek için dayandığı siyaset bilimi önlemlerine itiraz etmiyorum. Ama bence otoriterlikten demokrasiye geçen ülkeler ile diğer yöne giden ülkeler arasındaki farkı hafife alıyor. Yugoslavya gibi bir ülkenin, onu bir arada tutan otokratik sistem ortadan kalktığında neden patladığını görebilirsiniz; yeni özgürlükler ve demokratik rekabet, Walter’ın “etnik girişimciler” olarak tanımladığı şeyin ortaya çıkmasına izin verir. ”

Bununla birlikte, demokrasiden otoriterliğe geçişin aynı şekilde istikrarsızlaştırıcı olacağı açık değil. Walter’ın da kabul ettiği gibi, “Liberal demokrasilerin çöküşü yeni bir olgudur ve hiçbiri topyekûn bir iç savaşa girmedi – henüz. Bana göre, Amerika’nın Cumhuriyetçi bir cumhurbaşkanı altında Macar tarzı sağcı bir otokrasiye kireçlenmesi tehdidi, kitlesel sivil şiddetten daha yakın görünüyor. Teorisi, güç kaybına karşı isyan eden irredentist sağ kanat hiziplerine dayanmaktadır. Ancak sağ, giderek artan bir şekilde, seçmenler istese de istemese de iktidarı koruyabilmesi için katıksız sistemimize hile karıştırıyor.

Yine de doğrudan bir iç savaş olası değilse de, bana pek çok Amerikalı’nın birlikte büyüdüğü demokratik istikrara dönüşten daha olası görünüyor.

Marche’nin kitabı, bu ülkenin nasıl bozulabileceğine dair, her biri mevcut hareketlerden ve eğilimlerden yola çıkılarak tahmin edilen beş senaryo sunuyor. Bunlardan birkaçı bana tamamen makul gelmiyor. Örneğin, Waco, Ruby Ridge ve Malheur Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı’nda aşırı sağla federal çatışmaların tarihi göz önüne alındığında, bağımsız bir yurttaş kampını dağıtmaya kararlı bir Amerikan başkanının, ayaklanmaya karşı koyan bir ordu generalini değil, FBI’ı göndereceğinden şüpheleniyorum. doktrin.

Yine de Marche’nin anlatılarının çoğu, 6 Ocak’ın sağ ayaklanmanın zirvesi olduğu ve Amerika’nın temelde iyi olduğu bir gelecekten daha hayal edilebilir görünüyor. “Her şey yoluna girecekmiş gibi davranmak çok kolay” diye yazıyor. kolay bulmuyorum

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .