Geri Dönüş Koşuşturmasında, Savunmasız Kişilere Ne Olur?

Dahi kafalar

New member
“Covid-19’un artık hayatımızı kontrol etmesine gerek yok” diyen Başkan Biden, Birliğin Durumu konuşmasında, arka odada test edilmiş Kongre üyelerine rağmen maskesiz bir odaya seslendi. Daha sonra cömertçe teklifte bulundu: “Bağışıklık yetmezliğiniz varsa veya başka bir savunmasızlığınız varsa, tedavilerimiz ve ücretsiz yüksek kaliteli maskelerimiz var. İlerlerken kimseyi geride bırakmıyoruz veya kimsenin ihtiyaçlarını görmezden gelmiyoruz.”

Ama bu tam olarak doğru değil. Pandemi boyunca, bağışıklığı baskılanmış Amerikalılar, Covid nedeniyle ciddi hastalık riski daha yüksek veya benim gibi, korumak için çaresiz olduğumuz savunmasız aile üyeleriyle yaşayanlar, çoğu zaman kendimizi talihsiz bir parantez gibi hissettiler. Kabulleniyoruz ama kolayca unutuluyoruz.

Pandemi bitmedi ve henüz başka bir alt değişken yayıldıkça, topluma katılma yetenekleri diğer herkesin davranışına bağlı olanlara çok az gerçek saygı duyuluyor. Hepimiz inkar edilemez bir şekilde izolasyondan acı çektik. Ancak önlemleri geri alma telaşı, bazılarını sonsuza kadar izole olmaya terk ediyor gibi görünüyor.

Görünüşe göre kimse başka türlü yapmanın nasıl görüneceğini bilmiyor. Bu hiç de küçük bir şey değil çünkü toplum, günlük hayatın nasıl yönlendirildiği konusunda en savunmasız olanları nadiren hesaba kattı. Bu salgın sırasında değil, kesinlikle ondan önce de değil. En büyük sayı için en büyük iyilik, değişmez bir biçimde, harcanabilir bir azınlığın varlığını ima eder.

Toplumun güvencesiz tarafına taşındığımdan beri (13 yaşındaki kızıma Mart 2020’de kanser tedavisinin bir parçası olarak karaciğer nakli yapıldı) , Savunmasızlara ne borçlu olduğumuzu düşünüyordum. Sürekli merak ediyorum: Kendimi burada bulmadan önce böyle bir güvencesizliğin gerçekten farkında mıydım? Sadece kuyuların arasında yaşadığım bir hayata devam etseydim kim olurdum?

“Her zaman bunun nüfusun çok küçük bir azınlığı olduğu ve makul olmayan sayıda insandan çok küçük bir grup için fedakarlık yapmalarını istediğinize dair bir his vardır” dedi Dr. Boghuma Kabisen Titanji, Emory Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalık uzmanı. “Birini Covid’e karşı daha savunmasız yapan şeyin tanımlarına baktığınızda,” diye açıkladı, “esas olarak koruma sağlayamıyoruz” nüfusun önemli bir kısmı.

Tahminler, Amerikalıların yaklaşık yüzde 3 ila yüzde 4’ünün bağışıklığı baskılanmış olduğunu gösteriyor. Bazıları, bağışıklık sistemini baskılamak için günlük ilaçlar alan kızımla aynı kategoriye giriyor. Kanser hastaları genellikle kemoterapi sırasında bağışıklık sistemlerini geçici olarak yok eder. Diğerlerinin, enfeksiyonla savaşma yeteneklerini değiştiren, otoimmün veya başka türlü koşullar veya hastalıkları vardır. Toplamda, yedi milyon insan, sevdiklerini saymazsak, kuzeyde bir yerde bu yünlü alana düşüyor. Ve bu sayı, ortalama olarak yetişkinlerden daha iyi ücret alsalar da, henüz aşıya uygun olmayan 5 yaşından küçük çocukları içermiyor. (Omicron dalgalanması sırasında, pandemi başladığından bu yana 5 yaş altı çocukların en fazla hastaneye kaldırıldığı ülke Amerika Birleşik Devletleri’nde rapor edildi.) Süre olmak üzere, sevdiklerimizin Covid’den kurtulacağını gösteren birkaç umut verici çalışma oldu, ancak hiçbirimiz istemiyoruz Bunun doğru olup olmadığını görmek için deneyin bir parçası olun.

Büyük resimde çok fazla olmadığımızı anlıyorum; bizi ağırlamak külfetli hissettirebilir. Ancak bu, sorunu görmenin yalnızca bir yoludur. Ya empati ve içermeyi öğretmenin faydalarını da hesaplarsak?

Başka bir deyişle: Ya bu zamanı bir düzeltme fırsatı olarak görebilirsek? Covid, güvenlik açığının kapsamını ve tanımını genişleterek herkesin birbirini koruma ihtiyacını içtenlikle anlamasını sağladı. Yaşlanan ebeveynlerimiz, astımlı benliklerimiz için endişelendik. Her gece cesur cephe işçileri için “hep birlikte” alkışlıyorduk. Bu anlayışı ileriye doğru uygularsak ne olur? Ya dünyanın artık bu kadar gamsızca bölünebilir olduğunu düşünmüyorsak? Bize eşlik edemeyenlerin bilincinde olmadan hayatın nasıl olduğuna geri dönmek yerine, neden farklı popülasyonlar için duruma özel düşünceler olmasın?

Pratik açıdan bu, örneğin kemoterapi gören bir çocuğun ailesinin sınıf arkadaşlarından ve öğretmenlerinden onu Covid’e karşı korumak için maske takmasını isteyebileceği anlamına gelebilir ( ve grip gibi diğer hastalıklar), okula uymak için dava açmak zorunda kalmadan. Ofisler maskeli alanlar oluşturabilir veya yerinde test ve esnek çalışma düzenlemeleri sunabilir. Restoranlar, patronlardan aşı kartlarını göstermelerini ve hastalanmamalarını isteyerek çalışanları korumaya devam edecekti.

Öncekine dönmek herkes için mümkün değildir; bunun yerine, herkesin günlük yaşama katılma şansını hak ettiğini kabul eden yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Filozof Martha Nussbaum’un bana önerdiği gibi, savunmasız kişilere neye ihtiyaçları olduğunu sorarak başlayabiliriz.

Chicago Senfonisi ve Boston Senfonisi dahil olmak üzere ulusal çapta on üç orkestra tam da bunu yaptı. Bir araştırma ve danışmanlık firması olan WolfBrown tarafından yönetilen Audience Outlook Monitor Covid-19 Çalışması, izleyicilerin geri dönmek için yeterince rahat hissetmelerini sağlayan şeyleri ölçmek için devam eden bir çabadır. (Orkestraların genellikle daha büyük risk altında olabilecek daha yaşlı izleyicileri vardır.) Şimdiye kadar, çoğu müşteri, sayıların düşme eğiliminde olmasına rağmen, hala maskeleri yerinde istediklerini söylüyor. Washington DC, tiyatro organizasyonları ile çalışan bir şemsiye organizasyon olan Theatre Washington tarafından yapılan bir ankette de maske takmayı tercih etti.

WolfBrown’ın yönetici müdürü Alan Brown bana “Sanat grupları erişilebilirlik konusunda gerçekten iyi” dedi. “Bunu çeşitli engelli ve yeteneklere sahip insanlar için uzun süredir yapıyorlar.” Yine de, şu anda odak noktasının uzun vadeli değişikliklerden çok koltukları doldurmak olduğunu söyledi. Erişilebilirlik kavramı değişti ve sektörümüz henüz gerçekten bir yanıt bulamadı” dedi.

Bazı performanslar, maske gereksinimleri düşse bile korunamaz mı? Özel, tek seferlik performansları kastetmiyorum. Demek istediğim, öngörülebilir gelecek için bazı performanslar için maskelere ihtiyaç duyabiliriz ya da tehlikede olan bireyler için tiyatronun belirli alanlarını belirleyerek kalıcılık içinde kapsayıcılık sunabiliriz.

Ne de olsa Covid ortadan kaybolmuş gibi değil. BA.2 varyantı yükselişte. Maske zorunluluğu düşerken Beyaz Saray, sigortasız kişiler için ücretsiz test ve aşılama ile Covid-19 için henüz hazır olmayan bir tedavi olan monoklonal antikorların satın alınması ve dağıtımı için paranın kuruduğunu duyurdu.

Bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri’nin günde yaklaşık 600 Covid’den ölüm görmesine rağmen güvenlik ağlarını kaldırıyoruz. Bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Titanji, “En yüksek risk altındakiler aşılanmamışlar olsa da, “bu korumaları ne zaman azaltmamız gerektiğini belirleyen ölçütlere baktığınızda,” dedi, “hangileri belirlemede doğru gruplara odaklanıyoruz? Ne kadar aşırı ölüme tahammülümüz olduğu açısından kabul edilebilir mi? Çünkü esasen bu aşırı ölümler, toplumdaki en savunmasız insan grupları arasında orantısız bir şekilde gerçekleşiyor.”

Dr. New York Üniversitesi Cerrahi ve Transplant Uygulamalı Araştırma Merkezi direktörü Dorry Segev, sorunu gerçekten bölümlere ayıramayacağımızı, bunun sadece bazıları için bir risk olduğunu düşünerek belirtiyor. Bunun nedeni, varyantların enfeksiyonla savaşamayanların vücutlarında kuluçkaya yatabilmesidir ve biliyoruz ki, hepimiz potansiyel olarak savunmasızız.

Bir toplum tüm nüfusun ihtiyaçlarını karşılasaydı, ücretsiz testler, aşılar ve maskeler için fon sağlamaya devam etme kararı daha bütünsel olarak görülecekti. Ve eğer en az yedi milyon Amerikalıyı ve aile üyelerini uçuşlardan, tiyatrolardan, okullardan ve trenlerden kaçınmayı düşünmeye zorlamak istemiyorsak, o zaman yaratıcı düşünmek zorundayız. Bu senaryoda, çok daha pratik ve çok daha az politik olmamız ve ayrıca başkalarının iyiliği için bazı küçük rahatsızlıklar yaşamaya istekli olmamız gerekir.

Bu seçimle toplum olarak gerçekten yüzleşmek ne anlama gelir?

Martha Nussbaum’a çalışmalarında topluma ve kırılganlığa odaklanmasını sordum. Bana e-posta yoluyla aradığı şeyin, “temel adalet ve haklar meselesi olarak savunmasızlığımızı birçok yönden koruyan bir toplum için” olduğunu söyledi. Bu, kapsamlı sağlık sigortasının ve suç önlemenin genişletilmesi ve ayrımcılığın ve güvenli olmayan çalışma ortamlarının ele alınması anlamına gelir. Dr. Nussbaum, “Şu anda nerede olduğumuzu, neyi başardığımızı ve nerede başarısız olduğumuzu sorarak ulusumuzu gözden geçirmeliyiz” dedi.

Sürekli başarısızlıkları düşünüyorum – eğitim, empati, hayal gücü. Toronto’daki York Üniversitesi’nde felsefe profesörü olan Alice MacLachlan, sağlık ve hastalıkla ilişkimize eşlik eden dikkatsizliği, korkuyu ve kibiri de fark edebileceğimiz bir zaman, diye yazdı bana. Seçimlerimizin başkalarını nasıl etkilediği konusunda dikkatsizlik. Kendimizin hasta olacağından korkarız. Defterin bu tarafına asla düşmeyeceğimize dair kibirimiz.

Hayatımda, bazen diğerlerinden acıma duygusundan çok acı çektikleri o zavallı ailenin mırıltısından aktif kaçınmaya kadar değişen bir mesafe olduğunu hissediyorum. Hasta olmak başka olmaktır. Vay canına. Ben sen değilim. Empati boşluğu, genel topluma, savunmasız olmanın veya savunmasız olmanın ne anlama geldiğine ve hepimizin buna ne kadar yakın yaşadığımıza dair çarpık bir fikir verir.

Northwestern Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Steven Thrasher, “Sabitliğin ilkelerinden biri, güç fikrini hasta olmamakla birleştirmesidir ve zayıfsanız, hastalığın başınıza gelmesine izin vermenizdir” dedi. ve yakında çıkacak olan “The Viral Underclass: The Human Toll When Inequality and Disease Collide” kitabının yazarı. “Ve bu salgının hepimizin savunmasız olduğumuza dair daha iyi bir his yaratmaması çok yazık.”

Herkesin bıktığını biliyorum. Başkalarının deva konusunda ısrar etmemin haksızlık olup olmadığını merak ediyorum. Ben özel bir ricayım. Ben bir sorunum. Kuralları severim. Dünya ne kadar açılırsa, kendimi o kadar köşeye sıkışmış hissediyorum. İzolasyona geri dönmemizi istemiyorum.

Kızım, kendi adına, benim de rahatlamam ve “normal” hayata dönmem gerektiği konusunda aşırı endişelendiğimi düşünüyor. Beni görmüyor, sahne arkasında, onun içinde kalmasına izin vermek için dünyanın parçalarını umutsuzca erişebileceğim yerlere yerleştiriyor.

Onu ve kız kardeşini gerçekten gören bir toplum istiyorum. Göz ardı edilebilir bir yüzde olmadığımız, ancak değer katan ve dolayısıyla dikkate alınmaya ve hesaba katılmaya değer insanlar olduğumuz bir dünya. Toplumun bizi katılmaya davet etmesini istiyorum. Şimdiye kadar çözüm odaklı olamayacak kadar yorgundum. Sadece hayatta kalmak için çok uğraştık. Yalnız kalmamalıyız, bunun için endişelenmemeliyiz, cevaplar için çabalamamalıyız.

“İroni şu ki, eğer kırılganlığı daha az damgalanmış, daha az yalıtılmış, daha az utanç verici ve görünmez yaparsak,” diye yazdı Dr. MacLachlan, “ondan daha az korkabiliriz. Bu, fırlatıp attığımız pandeminin bize verdiği bir fırsat.”

Sarah Wildman, Opinion’da personel editörü ve yazarıdır.

The Times, editöre çeşitli mektuplar yayınlamaya kararlıdır . Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazı ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

Facebook , Twitter (@NYTopinion) The New York Times Opinion bölümünü takip edin ) ve Instagram .