‘Gitmek istemedim ama gittiğime sevindim’: anın sloganı

Dahi kafalar

New member
Yakın zamanda karlı bir Cumartesi sabahı, kendimi yataktan yarı resmi kıyafetler giyip sinagogun kapısından geçmeye ikna ettim. Bu, beni tek yatak odalı dairemden çıkarıp insan toplumuna götüren türden şeyler yapmaya kendimi zorlamaya yönelik bir dizi girişimin sonuncusuydu.

Ayin sırasında herkes ayaktayken ben ayaktaydım, herkes oturduğunda oturdum, herkes şarkı söylerken şarkı söyledim. Koltuk komşumla garip küçük bir konuşma yaptım ve sosyalleşme ciddi bir şekilde başlamadan önce eve döndüm. Ama daha önce kanepeme güvenle yerleşmiştim ve donmuş ayaklarım yavaş yavaş pembeye dönüyordu, gittiğime sevindiğimi fark ettim.

Son aylarda neredeyse her defasında kendimi bu şekilde evden çıkmaya mecbur ettim. Kendimi kötü müzikli grup fitness derslerine, birkaç sevimsiz partiye ve hafif bir Covid vakası geçirdiğim güzel bir hafta sonu tatiline sürükledikten sonra böyle hissettim. Dışarı çıkmak ve insanlarla tekrar etkileşim kurmak zor olacakmış gibi geliyor – ve çoğu zaman, en azından biraz – ama bunu yaptığım için her zaman mutluyum.

Pandeminin başlarında, güvenli bir şekilde ayrı kalmak için yeni hizmetleri, dijital platformları ve alışkanlıkları benimseyen milyonlarca Amerikalıdan biriydim: Mağazada market alışverişi yerine Instacart, kütüphane gezileri yerine OverDrive , yerel spor salonu yerine antrenman akışı. Bu hizmetler en kötü aylarda yardımcı oldu (bazen gerekliydi), savunmasız hasta ve yaşlı insanları ihtiyaçlarla buluşturdu, restoranları aç müşterilerle, canı sıkılan müşterileri e-kitaplarla incitti.

Fakat maske kısıtlamaları kalkmış ve vaka sayıları kış zirvesinden düşmüş olsa da, yaşadığım New York şehri yakın çevreye geri döndüğünde bile , Bu yaşam tarzını sallamak zor buldum. Aşırı rahat, eve bağlı varoluşa alıştım. Geri çekilmekten çok, önlemin acil durumlarda yapılması amaçlandığından, pandemi davranışlarımızın gelecekte de yaşamın bir parçası olmaya hazır olduğundan, toplumsal yaşamı ve kamusal alanları aşındırmasından endişe ediyorum.

Bu, çoğunlukla dizüstü bilgisayar sınıfının bir sorunu gibi görünebilir: benim gibi geçen yılların çoğunda uzaktan çalışabilen ve bazen kendi bilgisayarlarından daha pahalı olan dijital kolaylıkları karşılayabilen beyaz yakalı işçiler. fiziksel dünyadaki benzerleri. Ancak, hala evde çalışabilenlerden daha geniş bir toplum kesimine dokunuyor.

Amerikalıların restoranda yemek yeme iştahının, pandemi büyük ölçüde geride kaldıktan sonra bile azalacağını öne süren çok sayıda anketi düşünün. (Washington, DC’deki insanlar Ocak 2020’ye kıyasla perakende ve restoran yerlerinde yaklaşık yüzde 30 daha az zaman harcıyorlar.) Daha fazla hayalet mutfak, teslimat siparişi hazırlayan ancak fiziksel bir restoran veya mağazası olmayan yerler görebiliriz.

Kütüphaneler, dijital kaynaklara artan ilginin ve bununla birlikte bütçe yeniden tahsislerinin uzun vadede onlarla birlikte olacağını tahmin ediyor. Pandemi sırasında birçok ibadethane kalıcı olarak kapatıldı. Diğerleri için, Zoom hizmetleri kalıcı, üzücü bir ek olabilir. Harris Poll anketine katılanların yüzde 75’inin “Kovid sosyal mesafe uygulaması sırasında evde veya arkadaşlarımın evinde dışarı çıkmak yerine daha küçük sosyal toplantıları tercih ettiğimi fark ettim” diyerek, sosyalleşme bile kamusal alandan özel evlere taşınmaya hazır görünüyor. barlara veya restoranlara.”

Evet, bazı anketler, Amerikalıların pandemi öncesine kıyasla birçok türden daha fazla mağaza içi alışveriş yapmayı beklediklerini gösteriyor (mevcut davranışlar bunu pek doğrulamıyor, en azından birçok mavi eyalette) . Ancak diğer alışkanlıklarla ve bunlardan kaynaklanan yapısal değişikliklerle birleştiğinde, geleceğin daha fazla teslimat, daha fazla çevrimiçi hizmet, daha fazla tecrit, küçük, hendekli ev krallığında daha fazla zaman görmeyeceğine inanmak zor.

West Chester Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Jasmin Tahmaseb McConatha, pandemi sırasında birçok insanın evde vakit geçirmeye alıştığını gördüğünü söyledi. . “İnsanların kapana kısıldığı bir noktaya gelebilir” dedi. “Dışarı çıktıklarında endişeleniyorlar.”

Evden çıktığımda kesinlikle endişelenmiyorum. Artık hayatta kalmak için ihtiyacım olan şeylerle evimi terk etmem arasındaki bağın koptuğunu, bunu yapma arzumun azaldığını görüyorum.

Dış dünyaya çıkmak, kişisel alanımıza giren, bizden talepte bulunan veya metro direklerine fıstık ezmesi bulaştıran insanlarla yüzleşmek demektir. Anneleriyle yaptıkları bir tartışma hakkında çok yüksek sesle konuşan ya da sinemada horlayan ve yapamayan insanlar – çünkü sokaklara, kafelere ya da metroya en az sizin kadar hakları var – nazikçe davet edilirler. kapıya ve bir palto verdi.

Paylaşılan sosyal alanın öngörülemezliğinin aynı zamanda sürpriz olasılığını ve beklenmedik bir zevk şansını da beraberinde getirdiğini hatırlamaya çalışıyorum ki bu en başta diğer insanların yanında yaşama sevincinin yarısıdır.

Pandemi öncesi zamanlarda günümü güzelleştiren şeyler küçük ve plansızdı – güvercinlerin yakalanmasını yasaklayan bir sokak tabelasını fark etmek ya da bir yabancının bir barbekü restoranında salata sipariş ettiği için diğerini azarladığını duymak. Şık bir sınır ve üç parçalı bir takım elbise içinde bardan çıkarken, purosu tembel tembel dudağına sarkmış bir adamın aniden ortaya çıkmasına değer verdim. Bunun gibi anlar planlanamaz, çiftleştirilemez veya düzenlenemez.

Ayrıca toplumun hüsrana uğramasının da meselenin bir parçası olduğu anlar olmadı mı? Başkalarının davranışlarının (özellikle metroda – her zaman metroda olduğu görülüyor), sabrımızı ve empatimizi test etme şekli, hepimize sürekli ve bazen de memnuniyetle, isteklerimizin, ihtiyaçlarımızın ve endişelerimizin sadece bir olduğunu hatırlattı. kişi milyarlarca arasında.

Henüz bir ebeveyn değilim, ancak bunun çocuklarla yaşam için iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Ya da zorlu insanlarla yaşam için. Ya da belki de başka hiçbir şey için değil, insan toplumlarının uzun zamandır başkalarıyla birlikte yaşadıklarında daha acılı, neşeli ve dolu olarak kabul ettiği yaşamın kendisi için bir uygulamadır.

Dr. Tahmaseb McConatha bana, bir süredir bir şey yapmadığınızda, bunun rahat olmayacağını ama bir topluluğun parçası olmak için bu geçici rahatsızlığın üstesinden gelmeye değer olduğunu söyledi. “Eğer yapmazsan, hayatında bir şeyler eksik olacak” dedi.

Pandemi döneminin tüm kolaylıklarından kurtulmamıza gerek yok. Bir daha bakkaldan evde seltzer kasaları taşımaya çalışır mıyım bilmiyorum. Ancak ayrı yaşamamıza izin veren alışkanlıkları ve birlikte yaşamaya geri dönerken bunlardan hangilerinin yardımcı olmaktan çok zarar verdiğini düşünmeye başlamalıyız.

Dijital kitaplık uygulamamı ve ara sıra toplu gıda teslimatımı devam ettireceğim. Ama restoran teslimatı yerine kocam ve ben biraz daha dışarıda yemek yiyeceğiz. Kendimi sinagoga geri götürüyorum – sadece Cumartesi ayinleri değil, hafta içi yüz yüze etkinlikler de. “İçim gitmedi ama iyi ki gitmişim” mottom oldu. Asma köprüyü indirmenin ve ortak bir sosyal dünyanın planlanmamış zevklerine izin vermenin küçük yollarını bulmaya çalışıyorum.

Michal Leibowitz (@michalleibowitz), Opinion’da editör asistanıdır.

The Times, editöre çeşitli mektuplar yayınlamaya kararlıdır . Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazı ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

Facebook , Twitter (@NYTopinion) üzerinden The New York Times Opinion bölümünü takip edin ) ve Instagram .