Grant Wahl Sevgi Dolu Bir Kocaydı. Mirasını Daima Koruyacağım.

Dahi kafalar

New member
9 Aralık 2022 Cuma günü iş gününün sonuydu. Bir Zoom aramasını bitiriyordum ki telefonum aramalar, kısa mesajlar ve e-postalarla titremeye başladı. ESPN muhabiri Gabriele Marcotti, kocam Grant Wahl ile birlikte Dünya Kupası’nı takip ettiği Katar’dan bana ulaşmaya çalışıyordu.

Gabriele eski bir dost. 20 yıl önce düğünümüzdeydi. Şimdi, bana telefonda meslektaşlarının Grant’in Arjantin-Hollanda maçının sonlarına doğru stadyum basın kutusunda yere yığıldığını söylediğini söyledi. Görgü tanıklarının Grant üzerinde CPR’ye başladığını duymuştu. Nefesim kesildi, “Nabzı var mıydı?” Gabriele bilmiyordu. Kısa süre sonra Grant ambulansla Hamad Genel Hastanesine nakledildi. Bir saatten fazla bir süre sonra, acil servisteki bir doktoru güncelleme için takip ettim. Grant’im ölmüştü.

Haber kamuoyuna açıklanır açıklanmaz söylentiler ve dezenformasyon yayılmaya başladı. Görünüşte açıklanamaz bir trajedinin ortasında, bu kadar şok edici bir şeyin nasıl meydana gelebileceğini açıklayabilecek anlatılara tutunmak için anlaşılır bir refleks var. Grant’i seven bizler bile kederimizde öyle yaptık. Ancak kısa süre sonra yabancılar Grant’in ölümünü Covid-19 aşılarına yüklemeye başladı, bu çok iyi bildiğim bir oyun kitabı ve peşini bırakmayacağım bir hareket.

Dezenformasyon tedarikçilerinin Grant’in ölümünü Covid aşılarına bağlayacağını biliyordum ve bunu yapmak için hangi taktikleri kullanacaklarını biliyordum. Ayrıca, bu insanların inandıkları şeyleri halka açık bir şekilde çürütmenin, onlara arzuladıkları ilgiyi verme riskini taşıdığını ve daha fazla trollemeye davet ettiğini de biliyordum. Ancak bu durum, bir bulaşıcı hastalık uzmanı ve epidemiyolog olarak veya Biden-Harris geçiş Covid Danışma Kurulunda görev yaparken uğraştığım diğerlerinden farklıydı. Buydu benim Grant ve ona ne olduğunu öğrenmem gerekiyordu. Ve bu bilgiyi herkese açık bir şekilde paylaşmam gerektiğini biliyordum: Gerçekleri empati ile eşleştirmek, trolleri etkisiz hale getirmenin en iyi yoludur.

Böylece, Grant’in ölümünü takip eden günlerde kederimi yuttum. Grant’in otopsi için eve uçması için çalıştım. Çeşitli bürokratik ve lojistik engellerin üstesinden gelmek zorlu bir görevdi ve çok fazla yardıma ihtiyacım vardı. Otopsisi, dünyanın en iyi patologlarından ve adli tıp bilim adamlarından bazılarının görev yaptığı New York Şehri Baş Tıbbi Muayene Ofisinde yapıldı. Otopsi sonuçlarının şüphe götürmez olmasını istiyordum.

Kredi… Getty Images aracılığıyla Doug Zimmerman/ISI Fotoğrafları

Ön sonuçları 13 Aralık’ta aldım. Grant’in kalbinden kan taşıyan büyük kan damarı olan aortu yırtılmıştı. Evvel haberini aldım, içimdeki her şey üniversite öğrencisiyken tanıştığım uzunlukları korumaktı. Söylentilere son vermeli ve dikkatleri yeniden Grant’in mirasına odaklamalıydım. Acımı daha da derinlere gömdüm. Ertesi gün yazılı bir açıklama yaptım. The New York Times, CBS, NPR ve “The Peter King Podcast” ile röportaj yapmayı kabul ettim.

Substack’ta veya sosyal medyada dezenformasyona veya tacize yanıt vermedim. “Zavallı kocanı öldürdüğünü şimdi anlıyorsun. Karma bir orospu. Pandemi boyunca tecavüz ve ölüm tehditleri de dahil olmak üzere bu tür mesajları daha önce almıştım, ancak Grant hakkında onları almak aşağılıktı, özellikle de ıstırap dalgaları beni tüketmekle tehdit ederken.

Ancak bu dezenformasyon fırsatçıları yakın zamanda Damar Hamlin’in oyun içi kalp durmasının suçunu Covid aşılarına atmak için aynı oyun kitabını kullandıklarında baraj yıkıldı. Bu makaleyi yazmam gerektiğini biliyordum.

Aşı dezenformasyon oyun kitabı, sahte uzmanların kullanımını, mantıksal safsataları, imkansız beklentileri, özenle seçilmiş verileri ve komplo teorilerini içerir. Tek bir kalifiye tıp veya halk sağlığı uzmanı, kocamın Covid aşısından öldüğü iddiasını desteklemedi. Bilişsel önyargılar olarak da bilinen mantıksal yanılgılar, bilgiyi basitleştirmek için kullandığımız, ancak aynı zamanda bizi muhakeme hatalarına karşı savunmasız bırakan zihinsel kısayollardır. En yaygın mantık hatası, A’nın B’den önce olduğu için A’nın B’ye neden olması gerektiğidir. aşı oldular ama bu aşıları nedeniyle öldükleri anlamına gelmiyor. Açık olmak gerekirse, Covid aşısından sonra Covid dışı sebeplerden ölüm riskinde artış yok.

Diğer mantıksal yanılgılar arasında ardışık olmayanlar, cevabı varsayarak soruyu sormak ve alternatif hipotezleri dikkate almamak yer alır. Aşı dezenformasyon uzmanları, kocamın aort anevrizmasına Covid aşısından çok Covid enfeksiyonunun neden olma olasılığı çok daha yüksek olan kalp kası iltihabı olan miyokarditi yanlış bir şekilde bağladılar. Evet, aort ve kalp aynı civarda ama ilgi burada bitiyor. Mantıken Kovid aşısının onun durumu için bir risk faktörü olduğu sonucu çıkmıyor. Diğerleri, sanki bilgiler gizleniyormuş gibi, ölümüyle ilgili soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Ben de Grant’ime ne olduğunu öğrenmek istiyordum. Bir şey mi kaçırdım? Bunu önlemek için yapılabilecek bir şey var mıydı? Bu yüzden otopsi istedim.

Aşı dezenformasyon uzmanları, genetik bağ dokusu bozukluklarının çıkan aort anevrizmaları için önemli risk faktörleri olduğunu (ve erken genetik test sonuçlarının gösterdiği gibi, kocamın durumunda en olası risk faktörü olduğunu) not etmeyerek, iddialarını desteklemek için özenle seçilmiş verilere sahipler.

Dezenformasyon vurguncuları kişisel çıkarları için Grant ve Bay Hamlin’inki gibi trajedilerden yararlandıklarında, aileleri yeniden travmatize ederek bilgiyi yorumlama ve gerçeği yalanlardan ayırt etme becerimizi tehlikeye atıyorlar ve hepimizi riske atıyorlar. Bunun devam etmesine izin vermenin sonuçları felaket olacaktır. Dezenformasyon tüccarları, aşıların kocamı öldürdüğünü iddia ediyor, ancak aynı zamanda çocuk felcinin Amerika Birleşik Devletleri’ne geri dönmesinden ve Ohio’daki pek çok çocuğun şu anda kızamıktan muzdarip olmasından en azından kısmen sorumlular. Yakın zamanda yapılan bir Kaiser Aile Vakfı anketi, halkın büyük bir kısmının hala rutin çocukluk aşılarını desteklerken, çocukların kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı aşılanması şartını iki yıl öncesine göre önemli ölçüde daha az insanın desteklediğini ortaya koydu. Aralık ayında Kongre, askeri hazırlığı tehdit etmesine ve ulusumuzun güvenliğini riske atmasına rağmen, askerler için bir Covid aşısı yetkisini yürürlükten kaldırdı.

Ben karmaya inanıyorum. Bana karşı bir tehdit olarak kullanılsa bile. Dünyaya sunduklarımızın, onunla ilgili deneyimlerimizi şekillendirdiğine inanıyorum. Karma, Grant’i hayatıma sokan şeydi. Karma, evliliğimizi, her bir parçamızı talep eden denemeler, zorluklar ve bitmeyen iş baskıları aracılığıyla ayakta tutan şeydir. Karma, Grant’in bu kadar çok insanın hayatına dokunmasının nedenidir. Bunu, New York City’deki birkaç yüz kişinin bizzat katıldığı ve Zoom üzerinden çok daha fazlasının katıldığı anma töreninde hatırladım. Karma, çok sayıda yayında, sosyal medyada ve özel mesajlarda takdirle karşılandı.

Grant nezaketi, açık sözlülüğü ve cömertliğiyle hatırlanacak. Mirası, habercilik yaparak, insan haklarını destekleyerek ve eşitlik için mücadele ederek gerçeği aramaya olan bağlılığıdır. Ortak değerlerimizle yaşayarak Grant’i onurlandırmaya devam edeceğim. Kederimi verimli bir şeye kanalize ediyorum: başkalarının acılarından çıkar sağlayacak olanlara karşı halkın sağlığını korumak.

Bir bulaşıcı hastalık doktoru ve epidemiyolog olan Céline Gounder, Kaiser Aile Vakfı’nda kıdemli bir araştırmacı ve Kaiser Health News’in genel editörüdür. Aynı zamanda “Epidemic” adlı podcast’in sunucusudur.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .