Güçlü Deprem Sarıyor Burma ve Tayland, en az 150 kişi öldü

Fantestik lady

Global Mod
Global Mod
Merkez merkezinden 250 kilometre uzaklıktaki Birmanya başkenti Naipyidó'da, genel hastane yüzlerce yaralı aldı, ancak kapasite yetersizdi. Birkaç hasta yerde veya geçici sedye üzerinde tedavi edildi.

Burma'daki depremler olağandışı değil. Saging başarısızlığı, 1930 ve 1956 yılları arasında yediden fazla altı büyüklükte deprem kaydetmiştir. Hızlı kentleşme, altyapı zayıflığı ve planlama eksikliği kırılganlığı artırır.

Bangkon'da 30 kattan fazla yapımdaki bir bina düştü.
(Minakaj/AFP)

Birmanos yetkilileri altı bölgede olağanüstü hal ilan etti. Ayrıca uluslararası bir yardım çağrısı da yayınladılar. Fransa, Hindistan ve Avrupa Birliği işbirliği yapma istekliliğini doğruladı. Tayland hükümeti Bangkok'ta olağanüstü hal ilan etti.

Burma Askeri Kurulu Başkanı Min Aung Hlaing, en az 144 kişinin öldüğünü ve 732'sinin yaralandığını, ancak kurban sayısının muhtemelen “artacağı” konusunda uyardı.

“Herhangi bir ülkeyi, herhangi bir organizasyonu veya Burma'daki herhangi bir kişiyi yardım etmeye davet etmek istiyorum. Teşekkürler,” dedi televizyonda yapılan bir konuşmada, başkentte bir hastaneyi ziyaret ettikten sonra.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) acil durum yönetim sistemini etkinleştirdiğini ve Dubai Lojistik Merkezi'nin malzemeleri yaralı için hazırlamak için seferber ettiğini açıkladı.

“Kitle Kurbanları Bölgesi”

Birmanya ordusunun olağandışı yardım talebi, altyapı ve sağlık sisteminin dört yıllık iç savaş tarafından yerleşik olduğu bir ülkede zarar oranının bir göstergesidir.

Merkez merkezinden 250 kilometre uzaklıkta bulunan Naipyidó Genel Hastanesi yüzlerce kurban aldı.

“Hiç benzer bir şey görmedim. Durumu ele almaya çalışıyoruz,” dedi “bitkin” olduğunu kabul eden bir doktor.

Hastane doygunluğundan önce, birçok yaralı muhafazanın dışında, yerde veya geçici sedyelerde tedavi edildi. Bir yetkili merkezi “kitle kurbanları bölgesi” olarak nitelendirdi.

Akşam vakti AFP gazetecileri, kurtarma ekiplerinin bir anneyi zaten bir anne almaya çalıştıklarını gördüler, başkentte çöktü.

Her ikisi de ciddi şekilde yaralandı, ancak cankurtaranların onlara ulaşamadığını söyledi.

“Yüzlerce yaralı”

Deprem Tayland'ın kuzeyinde ve aynı zamanda merkez üssünden yaklaşık 1000 kilometre uzaklıktaki başkent Bangkok'u salladı.

Taylandlı yetkililer, 30 kattan fazla yapımdaki bir binanın içeride düzinelerce işçi ile çöktüğü başkentte olağanüstü halde karar verdi.

Başbakan Yardımcısı Phumtham Wechayachai, gazetecilere en az üç işçinin öldüğünü ve molozda 81 kişinin sıkıştığını, ütülerin ezilmesi ve çimento bloklarının kalıntılarını söyledi.

Bang Sue Bölge Polisi müdür yardımcısı Worapat Sukthai, “Yeri denetlemeye geldiğimde, yardım istediğini duydum.” Dedi.

“Yüzlerce yaralı olduğunu hesaplıyoruz, ancak hala kurban sayısını belirleme sürecindeyiz.”

Chiang Mai'de Tayland'ın ikinci büyük şehir ve tapınaklarıyla ünlü popüler turizm merkezi 76 yaşındaki Sai, deprem meydana geldiğinde bir mağazadaydı.

“Mağazadan diğer müşterilerle koştum” dedi. “Hayatımda hissettiğim en güçlü titreme idi.”

Deprem bölge genelinde hissedildi ve titremeler Çin, Kamboçya, Bangladés ve Hindistan'a kadar uzakta kaydedildi.

Burma'daki depremler nispeten yaygındır. USGS'ye göre, 1930 ve 1956 yılları arasında 7 veya daha yüksek büyüklükte altı deprem 7 veya daha yüksek büyüklükte deprem 7 veya daha yüksek büyüklükte deprem kaydedildi.

Birmanos şehirlerinin gelişim ritmi, güvencesiz altyapı ve zayıf kentsel planlama ile birleştiğinde, ülkeyi depremlere ve diğer felaketlere karşı savunmasız hale getiriyor.

Buna ek olarak, Burma, Şubat 2021'de silahlı etnik gruplar ve muhaliflerle savaşan kanlı bir baskı ve orduyu tetikleyen askeri darbeden istikrarsızlığa daldı.

Ajans bilgileriyle