Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, sıkıyönetim girişiminin ardından görevden alındı

Fantestik lady

Global Mod
Global Mod
Daire başkanlığının açıkladığı sonuçlara göre, meclisteki toplam 300 milletvekilinden 204'ü cumhurbaşkanının isyan nedeniyle görevden alınması lehinde, 85'i ise karşı oy kullandı.

Aynı şekilde, muhalefetin 7 Aralık'ta sunduğu ve başarısız olan ilk gensoru önergesinin ardından başarılı olan bu yeni gensoru önergesinde de üç çekimser ve sekiz boş oy vardı.

Yoon Şu anda görevden uzaklaştırıldı ve Anayasa Mahkemesi'nin görevden alınmasını onaylayıp onaylamamasını bekliyor. Bunun için 180 gününüz var.

Olay yerindeki AFP gazetecilerine göre polise göre en az 200.000 protestocu Parlamento önünde sonucu bekliyordu ve bunu duyduklarında sevinçten havaya uçtular.

Başkent Seul'ün başka bir bölümünde ise yaklaşık 30.000 kişi cumhurbaşkanını desteklemek için toplandı.

Ana muhalefet partisi Demokrat Parti'nin lideri Park Chan-dae, “bugünün görevden alınmasının halk ve demokrasi için büyük bir zafer olduğunu” belirtti.

AFP'ye konuşan 52 yaşındaki protestocu Choi Jung-ha, “Biz halk olarak bunu birlikte başarmamız şaşırtıcı değil mi?” dedi ve dondurucu soğuğa rağmen sonucu duyunca sokakta dans etmeye başladı.

“Anayasa Mahkemesi'nin görevden alınmayı destekleyeceğinden yüzde 100 eminim” diye ekledi.

Güney Kore'nin geçici başkanı kim kalacak?

Başbakan Han Duck-soo ülkenin cumhurbaşkanı vekilliğini devralacak ve “istikrarlı yönetim” uygulayacağına söz verdi.

Mahkeme onun görevden alınmasını onaylarsa, Yoon Suk Yeol Kendisi, 2017 yılında lider Park Geun-hye davasından sonra Güney Kore tarihinde sonu bu şekilde biten ikinci başkan olacak.

Ancak Parlamento tarafından onaylanan görevden alma kararının iki ay sonra Anayasa Mahkemesi tarafından geçersiz kılındığı bir emsal de var; Başkan Roh Moo-hyun'un 2004'teki suçlaması.

Başkan Yoon63 yaşında ve düşük popülerlik seviyeleri ile, 3 Aralık gecesi sıkıyönetim dayattığını ve milletvekillerinin toplanmasını önlemek için orduyu Parlamentoya göndererek ülkeyi şaşırttı.

Bütçe konusunda muhalefetle mücadele eden cumhurbaşkanı, siyasi rakiplerini “devlet karşıtı güçler” gibi davranmakla suçladı ve bu aşırı önlemle ülkeyi komünist rejimin “tehditlerinden” korumaya çalıştığını söyledi. Güney Kore.

Karar, binlerce protestocunun derhal harekete geçmesi ve Parlamento kapılarında orduyla karşı karşıya gelmesiyle bir öfke hareketini ateşledi.

Milletvekilleri bir araya gelmeyi başardılar ve birkaç saat içinde oylarıyla sıkıyönetim kaldırıldı.

Yoon Suk-Yeol yanıtladı

Yoon Suk Yeol, ülkeyi şok eden kısa süreli sıkıyönetim girişimi nedeniyle muhalefetin çoğunlukta olduğu Parlamentoda ikinci bir oylamada görevden alınmasının ardından Cumartesi günü siyasi geleceği için savaşacağına söz verdi.

Yoon, Güney Kore'de arka arkaya azledilen ikinci muhafazakar başkan oldu.

Yoon, “Şimdilik dursam da, son iki buçuk yılda insanlarla birlikte geleceğe doğru yaptığım yolculuk asla durmamalı. Asla pes etmeyeceğim” dedi.