Haiti Çok Uzun Süredir Güçlü Güçlerin Oyuncağı Oldu

Dahi kafalar

New member
PORT-AU-PRINCE, Haiti — Temmuz ayında Christelle Pierre’in mahallesini işgal eden silahlı adamlar ona kesin bir seçim yaptı: kaç ya da öl. İlk çocuğuna altı aylık hamileydi. Adamlar, bu şehirde kontrolsüz bir şekilde dolaşan acımasız suç çetelerinden birinin üyeleriydi. Mahalleyi hızla yakıp kül ettiler.

Onunla geçen ayın sonlarında, halka açık bir parkta bir kare kartonun üzerinde doğum yaptıktan birkaç gün sonra burada tanıştım. Bez bebek bezleri, tüylü battaniyeler ve özenle biriktirdiği bebek yatağı yanmıştı. Kocası da gitmişti. Cemaati ele geçiren gangsterler onu başından vurarak vücudunu da yakmaya terk etti.

“Bebeğimle sokaklarda kalamam” dedi bana. “Ama gidecek hiçbir yerim yok. Barınak yok, yemek yok, ilaç yok, iş yok. Bu ülkede sadece kaos var.”

Haiti serbest düşüşte.

Buradaki en güçlü kişi, takma adı Barbecue olan bir çete lideridir (verilen isim: Jimmy Chérizier). Adamları, ülkenin yakıt ve yiyecek kaynaklarının dağıtımını engelleyen alevli barikatlar kurdular. Çoğu siyasi ve iş dünyası liderleriyle bağları olan çeteler, yakıt ve yiyecek akışını keserek Haiti’nin ekonomisini neredeyse tamamen kapattı. Açlık pek çok aileyi alt üst ediyor. Burada 10 bin civarında insanı öldüren kolera, yeniden yayılmaya başladı.

Resmi olarak, Haiti hükümetine, eski cumhurbaşkanının bir yıl önce suikaste uğramasından sonra ABD ve diğer büyük bölgesel güçlerin desteğiyle iktidara gelen, son derece popüler olmayan bir başbakan vekili Ariel Henry tarafından yönetiliyor. O ve onun yabancı destekçileri, daha temsili bir geçici hükümet kurmayı ve demokrasiye dönüşün yolunu açmayı amaçlayan Haitili sivil toplum gruplarından oluşan bir koalisyonun önerisini görmezden geldi. İstifasını talep eden sokak protestoları haftalardır büyük şehirleri sarstı. Güvenlik durumu o kadar vahim hale geldi ki, Cuma günü Henry, gereğinden fazla eşleşen polisin sokakları yeniden ele geçirmesine yardım etmek için uluslararası bir güvenlik görevi talep etti.

Cité Soleil’de kolera semptomları olan bir çocuk bir kliniğe getirilir. Kredi… Richard Pierrin/Agence France-Presse — Getty Images
Silahlı çeteler arasında çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan çocuklar derme çatma bir sığınağın zemininde uyudu. Kredi… Odelyn Joseph/Associated Press
Port-au-Prince’de Eylül ayında akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı yapılan grev sırasında yakıt için konteyner taşıyan bir adam. Kredi… Johnson Sabin/EPA, Shutterstock aracılığıyla
Port-au-Prince’in Pétion-Ville banliyösünde bu ay Ariel Henry’nin istifasını talep eden protestocular. Kredi… Odelyn Joseph/Associated Press

Görünen tüm karmaşıklığına rağmen, mevcut karışıklık, son 230 yıldır bu adadaki hemen hemen her krizi tetikleyen aynı soruya dönüyor: Haiti’yi kim yönetecek? Ve Haitililer bu soruyu kendi başlarına çözme şansına gerçekten sahip olacaklar mı, yoksa daha önce dışarıdakiler ülkenin geleceğinde belirleyici bir rol oynayacak mı?

The New York Times için genç bir muhabir olarak Haiti’ye ilk gittiğimden beri bu soruyla boğuşuyordum. Köleleştirilmiş insanların tek başarılı çağdaş isyanından sonra, 2004 Haiti’nin bağımsızlığının iki yüzüncü yıldönümünün konutasıydı. Haiti’deki deneyimlerim, Afrika ve Asya’daki muhabirlik kariyerimin ana konularından biri olan küresel güneyin daha önce sömürgeleştirilmiş halkları için kendi kaderini tayin ve kendi kendini yönetme hakkını verdi. Ve beni şimdi buraya geri getiren kendi kaderini tayin etme sorunuydu. Haiti uzun zamandır bağımsızdı, ama gerçek özgürlüğü neredeydi? Uzun zamandır seçimler var ama gerçek demokrasisi neredeydi?

O zamanlar, ülkenin demokratik olarak seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan karizmatik eski bir Katolik rahip olan Jean-Bertrand Aristide, bir kısmı ülkenin küçük, zengin seçkine içindeki uzun zamandır düşmanları tarafından desteklenen ve eskiden sadık müttefikleri olan şimdiki sadık müttefikleri tarafından desteklenen bir protesto dalgasıyla karşı karşıya kaldı. onu gelişen bir otokrat olarak görüyordu. Parlamento seçimlerinin en son turu yapılmamıştı ve Aristide esasen kararnameyle yönetiyordu. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı ortakların her biri, bir tür siyasi baskı olarak vaat edilen yardımlarda yüz milyonlarca dolar engelledi. İnsan hakları aktivistleri, Aristide’nin hükümetini korumak ve hükümetini eleştirenleri korkutmak ve hatta öldürmek için sokak çetelerini güçlendirdiğini söyledi.

Birdenbire bu karmaşık hikayenin içine düştüm. Büyük bir son dakika haberinde günlük haber muhabiri olduğunuzda, artan değişikliklerde kaybolmak kolaydır. Günlerimi sokaklarda, çoğu Aristide’ye sadık, şehrin kenar mahallelerinden gelen sıradan insanlarla görüşerek geçirdim. Öfkeleri aşikardı ve şiddetli sokak çatışmalarında ortaya çıktı.

O zamanlar Haiti’deki birçok yabancı muhabir gibi, akşamlarımı benim gibi genç Haitililerden ülke hakkında bilgi edinerek geçirdim: 20’li yaşlarında, Kuzey Amerika’da üniversite eğitimi almış, İngilizce ve Fransızcayı akıcı konuşabiliyor, kozmopolit bir bakış açısına sahip. Zengin ebeveynleri, Aristide’nin yeniden dağıtımcı politikaları tarafından tehdit edilen işletmelere sahipti ve onu görevden almak isteyen siyasi partileri ve adayları desteklediler. Sonsuz Prestige bira şişeleri ve tavuk djon djon tabakları üzerinde, görüşlerim belki de kaçınılmaz olarak onlarınkiyle şekillendi ve ortaya çıkan şeyin katı gerçekliğini ustaca yumuşattı: Haiti halkının çoğunluğunun iradesinin gasp edilmesi.

Şubat 2004’ün sonunda, silahlı bir ayaklanma Aristide’yi iktidardan uzaklaştırdı ve onu sürgüne götüren bir Amerikan jetine bindirdi. Amerikan Deniz Piyadeleri kısa bir süre sonra geldi ve Başkan George W. Bush, “Haiti’nin umutlu bir geleceği olması esastır. Bu yeni bir bölümün başlangıcıdır.”

Aristide’in gitmesini kim istemişti? Hükümetine karşı birçok sokak protestosuna katılmıştım ve muhalefetin tamamen küçük bir zengin seçkine ile sınırlı olmadığını gördüm. Ancak yoksullar arasındaki muazzam popülaritesi göz önüne alındığında, Haitililerin çoğunluğunun onu dışarı çıkarmak istemesi pek olası görünmüyor.

Aristide güçlü düşmanlar edinmişti. Fransa’nın, şimdi kurtarılmış kolonisine verdiği iğrenç borcun telafisi olarak, Haiti’ye 21 milyar dolar pay vermesini talep etmişti. Fransızlar, onun tahttan indirilmesini talep eden ilk uluslar arasındaydı. Aristide’nin müttefikleri daha sonra onun gidişini adam kaçırma olarak adlandıracak; Fransız büyükelçisi, geçenlerde The New York Times’a ABD ve Fransa’nın fiilen bir “darbe” gerçekleştirdiğini söyledi. ABD’li yetkililer uzun süredir her iki nitelemeyi de reddettiler. Daha sonra, The New York Times’daki araştırmacı gazetecilik, güçlü bir muhafazakar Amerikan örgütünün muhalefeti nasıl şekillendirdiğini gösterecek ve ABD’nin rolü hakkında yeni sorular ortaya çıkaracaktı.

Başka bir yerde, Aristide gibi bir lider görev süresini tamamlayabilir, yenilgiyle karşı karşıya kalabilir ve ardından siyasi kinlerini besleyebilir ve kenardan düşmanlarına burnunu sokabilirdi. Kendi hayal kırıklığınızı seçme hakkından başka öz-yönetim nedir? Ama burası Haiti, bir avuç lider dışında hepsinin görevden ayrıldığı bir ülke: sürgünde ya da tabutta.

29 Şubat 2004’te buradaki havaalanında asfaltta durup, Aristide’yi sürgüne taşıyan Amerikan uçağını izlerken, telafisi mümkün olmayan bir şeyin kaybolduğunu hissetmekten kendimi alamadım. Temsil ettiği şeyin en iyisi – gerçek demokrasi ve hakkaniyete giden bir yol olarak dışarıdan ve içeriden adil yeniden dağıtım talebi ortadan kalktı. Geriye en kötü dürtüsü kaldı: Başkanlığını güvence altına almaya yardım eden çeteler. Haiti’nin hiçbir zaman tam anlamıyla kurtulamadığı bir travmaydı ve onu dünyanın en güçlü ülkesinin gölgesinde yaşayan parçalanmış bir ulus bıraktı – bir öcü, bir baş ağrısı, bir piyon.

Dünya Haiti’ye ne borçlu? bugün? Her şeyden önce kendi haline bırakmak. Haitililere kendi ülkeleri için farklı bir gelecek hayal etmeleri için zaman, alan ve destek vermek.

ABD’nin eski Haiti özel elçisi Dan Foote, o zamandan beri Washington’un politikasının son derece açık sözlü bir eleştirmeni haline geldi. Bana, “Amerikan dış politikası hâlâ bilinçaltında, Haiti’nin kendilerini organize edemeyen bir grup aptal Siyah olduğuna inanıyor ve onlara ne yapmaları gerektiğini söylememiz gerekiyor, yoksa gerçekten kötüleşecek. Ama enternasyonaller her müdahale ettiğimizde Haiti’yi mahvetti. Haitililere bir şans vermenin zamanı geldi. Olabilecek en kötü şey nedir? Durumu bizden daha mı kötü hale getiriyorlar?”

Haiti, Kristof Kolomb’un 1492’de adanın kuzey kıyısına ayak basmasından bu yana daha güçlü uluslar tarafından kullanılmış ve suistimal edilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri, Haiti’den çekinmek ve boğmak arasında gidip gelerek, önce ülkeyi tanımayı reddederek, ardından 1915’te işgal ederek, Haiti’yi işgal etti. 19 yıllık bir yarı koloni. Soğuk Savaş hesaplamaları, 1957’den 1986’ya kadar baba ve oğul Duvaliers’ın acımasız rejimleri boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nin Haiti’nin siyaseti ve ekonomisi üzerindeki derin etkisini, bazen rahatsız edici bir şekilde elinde tutmasını sağladı.

Ülke, yıkıcı bir deprem ve bir dizi fırtına ve kasırga tarafından hırpalanırken, son on yılda Haiti siyaseti daha da kırılgan hale geldi. Siyasi sahneye, güvenilir bir şekilde yolsuzluk ve suç şebekeleriyle bağlantı kurmakla suçlanan Amerikan destekli merkez sağ liderler hakim oldu.

Tecrit ve yabancı müdahalesi arasında, ülkenin siyasi kültürü, zararlı bir kardeş katili paranoya güvecine dönüştü. Modern bir endüstriyel ekonominin yokluğunda, ülke hızla tabakalaştı. Parasının çoğunu mal ithal ederek ve bunları herkese satan bir tüccar sınıf var – Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Fransa ve ötesinde gelişen bir diasporadan geçimlik ücretler ve havalelerle hayatta kalan umutsuzca yoksul insanlar.

Bu yıllar Haitililerin seçimlere olan inancını sarstı. 1990’daki ilk gerçekten demokratik seçimde, uygun seçmenlerin yarısından fazlası oy kullandı. Son seçimde, yüzde 20’den azı yaptı.

Haitililer de anlaşılır bir şekilde, yabancılara çok az inanmaktadır. 53 yaşındaki bir güvenlik görevlisi olan Jean Rosier, Haiti’deki birçok insanın bana söylediklerini tekrarladı.

“Uluslararası güçler Haiti’de değişiklik istemiyor” dedi. “Zayıf olmamızı, fakir olmamızı tercih ediyorlar. Ellerimizi uzatmamızı istiyorlar ki onlara tükürebilsinler.”

Eğer Birleşik Devletler daha önce Haiti’yi Amerikan kapitalizmi için bir oyun alanı ve tecavüzcü komünizme karşı bir siper olarak değerlendirdiyse, şimdi sadece Haitili göçmenleri dışarıda tutmak istiyor.

Tarih, Amerika Birleşik Devletleri’ne Haiti’de hesabını verecek çok şey verdi, ancak iki ülke o kadar birbirine girdi ki, Birleşik Devletler’in eylemsizliği bile bir tür eylemdir.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Batı Yarımküre işlerinden sorumlu kıdemli direktörü Juan Gonzalez, geçen ay ABD’nin herhangi bir hizbi desteklemek için parmağını ölçeğe koymadığını söyledi. “Haiti’de gerçekten kolay bir düzeltme yok” dedi. “Ayrıca, sorunları çözmeyi sadece Haitililere bırakmanın, ülke içindeki gerçekten, gerçekten endişe verici ve kötüleşen durumu görmezden geldiğini düşünüyorum.”

Mevcut kriz görünüşte imkansız bir bulmaca sunuyor. Mevcut hükümet zayıf ve meşruiyeti yok; büyük ölçüde ABD ve diğer Batılı güçlerin desteğiyle yerinde kalır.

Hemen hemen her yabancının ve mevcut hükümetin dürtüsü, anayasa dışı hükümeti Haiti halkının isteklerini temsil eden bir hükümetle değiştirmek için mümkün olan en kısa sürede seçimler yapmaya çalışmaktır. Ama güvenliğin olmadığı bir ülkede güvenilir bir seçim yapmak pek mümkün değil. Ve bir seçim, hatta teknik olarak adil ve özgür bile olsa, gerçek bir özyönetim için gereklidir ama yeterli değildir. Burada hükümete bir nebze olsun güven ve inancı yeniden tesis etmek için çok daha fazlası gerekecek.

Haitililerle yaptığım görüşmelerde, sonunda bir tür siyasi iflas ilan etmenin, tüm eski siyasi borçları temizlemenin ve Haiti’yi ileriye taşımak için yeni bir anlaşma ile yeniden başlamanın zamanının geldiğine dair ince ama ısrarlı bir umut kırıntısı buldum.

Rakip siyasi partiler, sendikalar, taban topluluk grupları ve insan hakları aktivistleri dahil olmak üzere Haiti toplumunun geniş bir kesimi, siyasi bir geçiş için ayrıntılı bir çerçeve önermek üzere bir araya geldi.

Montana Anlaşması olarak adlandırılan anlaşmaları, atanmış bir geçici başkan çağrısında bulunuyor ve grup üyeleri, bu yılın başlarında iş için fikir birliği adayı olarak Fritz Jean adlı eski bir Haiti merkez bankası başkanını seçtiler. Jean bana ülkenin kurumlarını yeniden inşa etmek ve seçimler için çalışmak için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu seçimlerde cumhurbaşkanlığına aday olmayacağına söz verdi.

Haiti halkı, bu ülkenin tarihinin büyük bir bölümünde, dışarıdan ve içeriden gelen güçlü güçlerin -sömürgeci ve yeni-sömürgeci güçlerin, ekonomik elitlerin, küresel suç ağlarının, kendi ceplerini doldurmaya çalışan politikacıların oyuncakları olmuştur.

Haiti Kreyól’de bir kelime var, “granmoun”. Kelimenin tam anlamıyla tercüme edildiğinde, “büyük insan” anlamına gelir. Ama asıl anlam daha derin bir şeyi yakalar. Büyükanne olmak kaderinizin sahibi olmak, hayatınızın ve geleceğinizin kontrolünde olmak. Bir granmoun egemen bir varlıktır.

Montana Anlaşmasını uygulamaya koymaya çalışan grubun lideri Magali Comeau Denis, Haiti’nin geleceğini nasıl gördüğünü açıklarken bana bu kelimeyi tanıttı. Ardından şunları söyledi: “Bu, ekonomik, sosyal, politik ve toplumsal gruplarla birlikte, doğrudan masada, girdilerini vererek, değişiklik yaparak ve itirazlarını duyurarak geleceğimiz hakkında gerçekten konuştuğumuz Haiti tarihinde ilk kez. ,” o bana söyledi. “Budur. Bu bizim şansımız.”

Haiti’nin kaderini gerçekleştirmesine, devriminin vaat ettiği bağımsız Siyah cumhuriyet olmasına yardım etmenin ilk adımı, geri kalanımızın yolundan çekilmesi olabilir.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .