Harika Bir Podcast, Değerli Bir Anı ve Clarence Thomas’a Kıvrılmış Bir Bakış

Dahi kafalar

New member
Yazı New York City’den uzakta geçirdim ve bu hafta gerçek hayatımın ritmine geri döndüm. Zaten, burada en çok ele aldığım üç konuyla ilgili şeyler beni çok şaşırttı.

Müzikte, görme fırsatım oldu 14 yaşındaki Charles Kirsch, bir düzine deneyimli sanatçıyı bir araya getiren bir kabare gösterisini sunuculuk yapıyor. Bu hafta ünlü 54 Aşağıda, tasarıda öne çıkan isimlerin, bazen on yıllar önce rol aldıkları şovlardan şarkı yaptıkları yer aldı.

Charles, açıkçası bana kendimi hatırlatıyor. Broadway müziğine dalmış olarak büyümediğimi bilmek sizi şaşırtabilir. Aksine, bu bültende daha önce yazdığım gibi, üniversitenin sonlarına doğru, Stephen Sondheim’ın “A Little Night Music”inin yerel bir prodüksiyonu beni öyle etkiledi ki, önce Sondheim’daki her şeyi, sonra her şeyi toplamak zorunda kaldım. müzikaller. Charles böceği benden çok daha önce kaptı. Birkaç yıl önce evimde bir partideydi. İçeri girince hemen konuya girdi ve belirsiz bir müzikalin CD’si olup olmadığını sordu. (Cole Porter’ın “Something for the Boys”, umursayanlar için!) Daha sonra piyanonun başındaydım ve Irving Berlin’in “Mr. Başkan,” bir başka derinden (ve haklı olarak) belirsiz bir müzikal. Muhtemelen 10 ya da 11 yaşındaydı ve gerçekten de o şarkıyı söyledi.

Ve şimdi podcast’i “Backstage Babble”da 120’den fazla bölüm var. Şiddetle tavsiye ederim – adam son derece çekici bir şekilde bir bilgin. Sık sık, dil podcast’im olan “Lexicon Valley”den bir Broadway podcast’ine geçmem gerektiği söylendi. Ama Charles zaten işi yapıyorken neden ben yapayım?

Bir süre uzak kaldıktan sonra eve döndüğünüzde, Sizi bekleyen çok sayıda basılı materyal var ve benimkinin içinde, Siyahların İngilizcelerini inceleyen bir Stanford Üniversitesi fahri profesörü olan dilbilimci John Rickford’un “Speaking My Soul: Race, Life and Language” adlı bir anı kitabı vardı. Hem Karayipler’de hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde insanlar. John benim tez danışmanımdı ve arkadaşım olmaya devam ediyor. Oğlu Cornell Üniversitesi tarihçisi Russell Rickford ile birlikte yazdığı, Black English üzerine şimdiye kadarki en kullanışlı başlangıç kitabı olan “Spoken Soul”u üretti ve anıları bu kitabı mükemmel bir şekilde tamamlıyor.

Yıllar önce, John ve ben, Mississippi’de Jamaika Patois’inin öğelerini ve belirsiz bir Afrika dilinin öğelerini içeren bir lehçeyi konuşan bir Siyah topluluk olduğu iddiasını takip eden bir grup dilbilimcinin parçasıydık. Onu asla bulamadık. (Mississippi’de bir şey bilen varsa bana haber versin!) Ama yol boyunca bazı ilginç konuşmalar yaptık. Bu lehçede konuşan birini tanıyıp tanımadığı sorulduğunda, küçük bir kasabada yaşlı bir Siyah kadın, “Çoğu insan oldukça iyi İngilizce konuşur, ama bazı insanlar sadece konuşuyor gibi görünüyor!” Konuşma devam ederken, Black English’in sadece bir hatalar toplamı olduğu konusunda çok yaygın ve anlaşılır – ama yanlış – görüşe sahip olduğunu anladım.

John’un kariyeri, standart olmayan konuşma biçimlerinin zenginliğini ve meşruiyetini göstererek, bu yanlış izlenime dikkatle karşı koymaya adanmıştır. Örneğin, John’un konuşarak büyüdüğü Guyana kreolünde, “Ona verdim” demenin, bu cümleyi Guyana aksanıyla konuşmaktan standart bir İngilizce konuşmacının söylediği “Mi bin gi am” demeye kadar pek çok yolu vardır. zar zor takip edebilir. Bazıları için bu bir tür kaos önerebilir, ancak formlar sosyoekonomik sınıf, örgün eğitim düzeyi, amaçlanan ton vb. içeren ince bir faktör kompleksine göre kullanılır. John’un bu konuda öğreteceği sonsuz şeyler ve daha pek çok şey var.

Olduğu gibi, az önce bir Esquire’a rastladım. makale Bu, Güneydoğu Amerika’nın Deniz Adalarında ve çevresinde köleleştirilmiş Siyah insanlar tarafından yaratılan Guyanalıya benzer bir lehçe olan Gullah creole’de cömert pasajlarla açılır. Yazarı Mitchell Jackson, Adalet Clarence Thomas hakkında Thomas’ın büyüdüğü küçük Black Georgia kasabasında başlayan ve Gullah’ta bazı yerlilerin kendi aralarında konuştuğu anlatımla başlayan bir yazı yazdı.

Bu, Thomas’ı yerinden oynatmanın bir yolu olarak – Thomas’ın mütevazı Siyah işçi sınıfı kökleriyle, büyük ölçüde varlıklı, beyaz çevrelerde mutlu bir şekilde dolaşan ve aralarında büyüdüğü insanların refahıyla sözde ilgisiz olan şimdiki hayatı arasındaki bir karşıtlığı işaret etmek için tasarlanmıştır.

Jackson, Thomas’ın muhafazakar içtihatlarının temelde Siyah karşıtı olduğunu ve bu nedenle Thomas’ın kendi Siyahlığından tiksindiği için kendi halkını sabote eden bozuk, uğursuz bir figür olduğunu savunuyor. Jackson, “Diğer Siyahlara zarar vermek için bu kadar güçlü bir Siyah adam görmemiştik” diye yazıyor. “Bana yabancı çünkü halkımı seviyorum ve katılaşmış kalbinde bize karşı olduğunu görebiliyorum.”

Bu küstah – karikatürize, gerçekten – sunum, analiz olarak sorgulanabilir. Diğer şeylerin yanı sıra, “The Enigma of Clarence Thomas”ın yazarı Brooklyn College siyaset bilimci Corey Robin tarafından oldukça yakın zamanda sunulan nüansı göz ardı ediyor. Kesinlikle Thomas’ın yardımcılarından biri olmayan Robin, Thomas’ın içtihadının, ister onunla hemfikir olunsa da, Siyah milliyetçiliğiyle pek çok yönden uyumlu, tutarlı ve hiçbir şekilde kötü niyetli olmayan bir felsefeye nasıl dayandığını açıklıyor. Robin’in yazdığı gibi, “Thomas Siyah olan muhafazakar bir adam değil. Thomas, muhafazakarlığı ezici bir şekilde Siyah insanların çıkarları tarafından tanımlanan ve onların anladığı şekliyle onların çıkarlarına yönelik olan bir Siyah adamdır.” Öte yandan Jackson’ın yaklaşımı sadece kaba ve aceleci değil, aynı zamanda eskimiş Thomas-ırk-haini tezi yeni bir şeymiş gibi yazılmış.

Şu anda, ulusumuzdaki korkunç partizanlık derecesi hakkında çok konuşuyoruz. Başkalarının fikirlerine açık olmanın ülküsüne bağlılık beyan ederiz. Yine de Jackson, konu Thomas’a geldiğinde, nezakete olan bu ilginin hiçbirinin geçerli olmadığı ve onu korkunç, zavallı bir figür olarak tartışmanın bir içgörü niteliği taşıdığı duygusuna örnek teşkil ediyor. Görünen o ki, Siyah muhafazakarlığı sadece Siyah görüşünün ne olmaması gerektiğinin bir kanıtı olarak değerli olan tek bir Siyah düşünme yolu var.

Önce insanların niyetlerinin iyi olduğunu varsaymak faydalı olacaktır. Birini canavar diye yazmak son çare olmalı. Bununla devam etmek hemen iyi bir tiyatro yapar, ama aynı zamanda bir tür ritüel düşmanlıktır.

Kirsch’ün podcast’i bir zevk. Rickford’un anıları bir eğitimdir. Jackson’ın makalesi saftır. Hepsi, farklı nedenlerle, almaya değer.

Geri bildiriminiz var mı? [email protected] adresine bir not gönderin.

John McWhorter (@JohnHMcWhorter) Columbia Üniversitesi’nde dilbilim alanında doçenttir. “Lexicon Valley” podcast’ine ev sahipliği yapıyor ve en son “Woke Irkçılık: Yeni Bir Din Siyah Amerika’yı Nasıl İhanet Etti” kitabının yazarıdır.