Hayal Kırıklığına Uğramış Evanjeliklerin Boş Jestleri

Dahi kafalar

New member
Son zamanlarda etkili evanjeliklerin Donald Trump’tan yavaş yavaş uzaklaştığına dair cesaret verici işaretler var.

Washington Post, geçen ay Trump’ın evanjelik danışma kurulunun eski bir üyesi olan Mike Evans’ın kendine acıyan bir makalesinden alıntı yaptı: “Beyaz Saray’ı kazanmak için bizi kullandı. Bizi dehşete düşüren şeyler söylediğinde ağzımızı ve gözlerimizi kapatmak zorunda kaldık.” Din Haber Servisi, kendini muhafazakar Hıristiyan papazları göreve getirmeye adamış bir grubun lideri olan David Lane’in yakın zamanda Trump’ı MAGA vizyonunu “kişisel şikayetlere ve kibire” tabi kılmakla eleştiren bir e-posta gönderdiğini bildirdi. Pazartesi günü Semafor, Iowa’da önde gelen bir Hıristiyan muhafazakar aktivist olan Bob Vander Plaats’ın Evanjeliklerin Trump’ın kazanabileceği mühlet olmadığını söylediğini aktardı.

Texas Monthly’nin bir zamanlar “Trump’ın Havarisi” olarak tanımladığı Dallas televizyoncu Robert Jeffress bile, Newsweek’e Cumhuriyetçi bir iç savaşın parçası olmak istemediğini söyleyerek onu yeniden desteklemeyi erteliyor.

Eski başkanı benzersiz bir felaket figürü olarak gördüğüm için – 2024’te kaybetme olasılığı şu anki seçkin Cumhuriyetçi favori Ron DeSantis’ten daha yüksek, ancak aynı zamanda galip gelirse ülkeyi yok etme olasılığı daha yüksek – onun evanjelik yapısının kırılmasını hevesle takip ettim. destek. Ancak, Christian Today’in genel yayın yönetmeni Russell Moore bana, Evanjeliklerin Trump’tan uzaklaşmasını henüz ciddiye almadığını söyledi. Ne de olsa, daha önce benzer bir yerde bulunduğumuza dikkat çekti.

Trump’ın ilk başkanlık kampanyasının başlangıcında, birkaç önemli Evanjelik figür onu destekledi. Moore, “Değişen, Donald Trump’ı desteklemeye başlayan tabandan evanjelik seçmenlerin sayısındaki artış oldu” dedi. “Liderler bir adayı kucaklıyor ve bu nedenle takipçileri kucaklıyor değil. Gerçekten tam tersi.”

Moore, Güney Baptist Konvansiyonu Etik ve Dini Özgürlük Komisyonu başkanı olarak eski işine neredeyse mal olan bir duruş olan Trump’a sürekli olarak karşı çıkan ender evanjelik liderdir. (Kilisede cinsel taciz ve beyaz milliyetçiliği ele alması nedeniyle Sözleşme’den 2021’de ayrıldı.) Moore, son altı yılda din dışı eskiyle yarı mistik bir bağlantı kuran Hıristiyan sağın tabanının şundan şüpheleniyor: başkan, Trump’a bağlı kalmaya karar verirse, müstakbel liderlerinin endişeleri buharlaşacak. Moore, “Artık isteksizlik hakkında pek bir şey okumuyorum, çünkü örneğin ‘Access Hollywood’dan sonra veya 6 Ocak’tan sonra hemen geri dönen isteksizlik gördüm,” dedi.

O halde önemli olan, sıradan evanjeliklerin duygularıdır. Public Religion Research Institute tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, sağ eğilimli beyaz Evanjelik seçmenlerin Cumhuriyetçi birincil tercihlerinde yakından ayrıldığını ortaya çıkardı: Yüzde 49, Trump’ın aday olmasını isterken, yüzde 50 başka birini istiyor. Ancak Moore, tabandan evanjeliklerin çoğunun henüz başkanlık siyasetine odaklanmadığını, bu nedenle hangi yöne gideceklerini bilmek için çok erken olduğunu düşünüyor.

Moore, son altı yılın muhafazakar Evanjelizm’in karakterini değiştirdiğini ve onu daha önce daha militan ve daha apokaliptik – başka bir deyişle daha Trump benzeri hale getirdiğini söyledi. Bazı insanlar için Trump, inançlarının itici gücü bile olabilir: Pew anketi, beyaz Trump destekçilerinin yüzde 16’sının yapmadı2016’da yeniden doğmuş veya evanjelik olarak tanımlanmak, bu tanımlamaları 2020 yılına kadar benimsemişti.

Moore, İsa’nın diğer yanağını çevirme ve düşmanlarını sevme yönündeki tembihine atıfta bulunarak, “Bazı Hıristiyanlar arasında Dağdaki Vaaz’ın daha önce göreceğimizden çok daha fazla reddedildiğini görüyorum” dedi. Bunun yerine Moore, “zayıflık olarak bir nezaket fikri” olduğunu söyledi. Rahipler Moore’a, merhamet hakkında İncil’deki fikirleri vaaz ettikleri için cemaatlerinden geri tepme aldıkları hakkında konuştular ve insanlar, “Bu, bu kadar düşmanca bir kültürde artık işe yaramıyor” dedi.

Christian Today’in genel yayın yönetmeni Russell Moore, henüz Donald Trump’tan evanjelik mesafeyi ciddiye almadığını söylüyor. Kredi… melisa altın/redux

Bu arada, dedi Moore, İsa’nın radikal şefkatinden ilham alanlardan bazıları kiliseyi terk ediyor. Moore, “artık doğaüstüne inanmadıkları veya kilisenin ahlaki öğretilerini artık kabul edemedikleri için” hayal kırıklığına uğrayan evanjelikler her zaman olmuştur, dedi. Ama şimdi, “Kilisenin kendisinin ahlaksız olduğunu düşünen giderek daha fazla genç evanjelik buluyorum” dedi. Evanjelizme yeni, Trump yanlısı üyelerden bahseden Moore, “Eğer takas, onlardan daha fazlasını almak ve İsa’yı İsa ile ilişkilendirdikleri için gerçekten en iyi genç insanlarımızdan bazılarını kaybetmekse,” dedi. Bu, bu iyi bir takas değil.”

Ticaret, elbette, Cumhuriyetçi Parti’nin kendisini Trump’a tabi kılmayı seçerek yaptığına çok benziyor. Evans’ın ağıtının aksine, kimse vardı ağzını ve gözlerini kapatmak. Cumhuriyetçiler güç istedikleri için bunu seçtiler ve şimdi eleştirileri büyük ölçüde kaybedilen güçle ilgili.

Moore’la, Trump Anayasa’nın “feshedilmesi” çağrısında bulunmadan önce, ama Amerika’nın en şiddetli Yahudi düşmanlarından ikisiyle yemek yedikten sonra konuştum. O toplantının herhangi bir Christian Trump destekçisi için bir dönüm noktası olup olmadığını sordum. Sadece “Trump hakkında zaten endişeleri olan insanlarla” iniş olduğunu söyledi. Yeniden doğmuş Trump eleştirmenleri, çoğunlukla sadece seçilip seçilemeyeceği konusunda endişeleniyorlar, bu da hala seçilebilmesinin bir nedeni.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .