Hayır, K-Pop Bir Hükümet Komplosu Değil. Şimdi beni yalnız bırak!

Dahi kafalar

New member
Güney Koreli uzunluk grubu BTS, yıllardır hayatımı mütevazı bir şekilde mahvediyor.

Plak şirketleri Ekim ayında BTS’in yedi üyesinin zorunlu askerlik hizmetlerinden muaf tutulmak istemeyeceklerini ve grubun 2025’e kadar ara vereceğini, bu noktada bu K-pop idollerinin hizmetlerini tamamlayacaklarını açıkladığında çok rahatladım.

Haber, askere alınan yedi Elvis’in büyüklüğünde “kalp kırıklığı” yarattı. Grubun en yaşlı üyesi olan 30 yaşındaki Jin, 13 Aralık’ta ilk askere giden oldu ve onun üniformalı ve vızıltı kesilmiş fotoğrafları tahmin edilebileceği gibi bir sosyal medya çılgınlığı yarattı. Ancak Güney Kore, BTS’nin her yıl gayri safi yurtiçi hasılaya katkıda bulunduğu tahmini 5 milyar doları aşacak.

Umarım Güney Kore hükümetinin grubu emekli olmaya zorlaması, genel olarak K-pop’un ve özel olarak da BTS’in kurnaz bir planın parçası olarak Kore devleti tarafından finanse edildiğine dair ısrarcı söylentiyi sona erdirir. Sürekli olarak ele almamın istendiği bir söylenti. Başlatmış olabileceğim bir söylenti.

Arka hikaye şöyle: 2014’te Kore popüler kültürünün kökenleri üzerine bir kitap yazdım. BTS o zamanlar zar zor bir şeydi. O zamanlar Batı dünyasının tanıdığı tek Koreli sanatçı, görüntüsü YouTube’da bir milyar kez izlenen ilk kişi olan “Gangnam Style”ı yapan Psy’dı. Birçok insan başarısını bir şans olarak gördü. Dünyayı, yolda olan Kore pop kültürü tsunamisi konusunda uyarmak istedim.

Bir – sadece bir! Tezlerimden biri, 1990’lardan başlayarak, Kore hükümet yetkililerinin küresel bir popüler kültür ihracatçısı haline gelerek ülkelerinin yumuşak gücünü artırmak için seferber olmalarıydı. Güney Kore, Kore eğlencesini dünyayla paylaşılabilir kılmak amacıyla bütün bir ulusu genişbant için kablolamada öncüydü. Kültür Bakanlığı bünyesinde yeni bir alt bölüm, K-pop’a ve “Kore dalgası”nın diğer yönlerine ayrıldı. İlk günlerde bakanlık, diğer dillerde dublaj yapılacak Kore dizileri için ödeme yapmak gibi projeleri sübvanse etti.

Kitabın yayınlanmasının hemen ardından, bu fikir kitaptaki pek çok fikirden sadece biri! – dişleri çıkmaya başladı. İnsanlar duymak istediklerini duydular, o da Kore dalgasının bir Potemkin dalgasından başka bir şey olmadığıydı: Kore derin devleti propagandası ve saçmalık.

Bir radyo sohbet programı için bir web sitesi başlığı, yanıltıcı bir şekilde, sunucuya göre benim – veya daha doğrusu “Euny Kong” un – Güney Kore’nin nasıl “toplu halde havalı ürettiğini” tartışacağımı söyledi. Başka bir makale, Euny Hong’a göre Korece olan her şeyin popülaritesinin hükümet tarafından uydurulduğunu iddia etti.

İnsanlar neden bu anlatıya kilitlendi? Cevabı en iyi şekilde, bir editörün 2013’te kitabımı reddettiğinde bana söylediği bir şey özetliyor: “Gangnam Style” görüntüsünün gerçekten bir milyar kez izlenmediğini söyledi. Kore hükümeti görüntüyü 100.000 kez tıklaması için 10.000 kişiyi işe aldı, diye ısrar etti. Karşılaştığım diğer birçok insan gibi o da, eskiden yoksul durumda olan küçük bir Asya ülkesinin bir tür maskaralık olmadan “kültürel bir darbe” gerçekleştirebileceği fikrine irkildi.

Ve beni neşeyle K-pop’u çivilemek için kullanan her insan için, kafamı çiviye takmak isteyen en az bir K-pop fanı vardı. Kötü tweetler aldım. Kızgın e-postalar aldım. K-pop ile ilgili büyük bir etkinlikte, Koreli bir plak şirketinin yöneticisi beni bir kenara çekti ve Güney Kore hükümetinin kültürel ihracatı desteklemedeki rolü hakkında konuşmayı bırakmamı söyledi. Bana, insanların plak şirketinin hükümet tarafından finanse edildiğini düşüneceklerinden endişelendiğini söyledi – Koreli şirketler yaratıcılıktan veya iş anlayışından yoksundu.

Kore pop kültürü Batı’da giderek daha fazla ana akım haline geldikçe – Kore çarşaf maskelerinin aniden her yerde hazır ve nazır hale geldiğini hatırlıyor musunuz? – herkes sakinleşmeye başladı. Bu erteleme yaklaşık 2017’den 2019’a kadar sürdü. Sonunda, bir Fransız manastırında tavukları kovalamak ve Chartreuse’u içeren bir cinayet gizemi yazmak gibi istediğim şeyleri yapmakta özgürdüm.

Ardından BTS geldi.

Nisan 2019’da BTS, “Map of the Soul: Persona” albümünü yayınladı, Beatles’tan bu yana 12 aylık bir süre içinde Billboard 200 listesinde üç 1 numaralı albüme sahip olan ilk grup oldu. Aniden insanlar benden sadece BTS hakkında konuşmamı istedi. Ve sadece BTS değil, özellikle de – bazılarına göre – BTS üyelerinin temelde Güney Kore hükümeti tarafından kamu diplomasisi amacıyla yapılmış golemler olduğu.

BTS’in Instagram’da yaklaşık 70 milyon takipçisi var. Bu milyonlarca insan gerçek miydi yoksa bot muydu, insanlar bilmek istiyordu. Kendisine BTS ARMY (“Gençlik için Sevimli Temsilci MC” anlamına gelen veya gelmeyebilecek bir kısaltma) adını veren bu gizemli süper hayran grubu nedir? Neden aidat ödeyen, gerçek kart taşıyan yarım milyon üyesi var? Onları kim işe alıyor?

Komplo teorileri, Haziran 2020’de Donald Trump’ın Tulsa, Okla’da bir miting düzenlemesinin ardından hararetli bir zirveye ulaştı. TikTok’taki K-pop hayranları, Bay Trump ve destekçilerini trollemek amacıyla güçlerini birleştirerek bilet kapmak için güçlerini birleştirdi ve koltukları boş bıraktı. Ralli. İşe yaramış olabilir: Floridalı bir siyasetçi, olayın “yabancı propaganda” olduğunu tweetledi. Alexandria Ocasio-Cortez’i, K-pop ajanlarını (bunlar nedir?) ve BTS’i (“Büyük Zamanlı Sosyalistler” anlamına geldiğini söylediği) Bay Trump’ı “baltalamak” için “komplo kurmakla” suçladı. İşte o zaman BTS’in kültürel nüfuzunun boyutunu anladım: Birisi size sosyalist diyene kadar Amerika’da bir hiçsiniz.

Daha iyi olur. Geçen yıl, yeni McDonald’s BTS Meals’in seks kaçakçılığıyla bir ilgisi olduğuna dair bir söylenti dolaştı ve bunun nedeni, bir tavuk kanadının bir görüntü oyun karakteri gibi şekillendirilmesiydi. Bağırmadan taşıyabileceğim bu kadar bilgi.

Ortaya çıkmasına yardım ettiğim söylenti beni üzdü. En azından 13 Aralık öncesine göre daha doğru: Askere alınan BTS üyeleri gerçekten de Kore hükümetinin hizmetinde olacak. Ve bununla, nihayet aradığım huzuru bulabilirim.

Euny Hong (@euny), “Kore Havalılığının Doğuşu: Nasıl Bir Ulus Pop Kültürü Yoluyla Dünyayı Fethediyor?” kitabının yazarıdır.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .