Hayırseverlikten Daha İyi Ne Olabilir?

Dahi kafalar

New member
Bu makale, Times Opinion’un 2021 Tatil Verme Rehberi’nin bir parçasıdır. Bu yıl nereye bağış yapılacağına ilişkin diğer fikirler için lütfen bkz. kılavuzumuzun geri kalanı burada .

Bu tatil sezonunda, sadaka ile karşılıklı yardım arasındaki fark hakkında çok düşünüyorum. Belki de beni sosyal bağ kurmaya iten pandemi ile ilgili bir şeydir. Ya da belki de köklerime dönüyorum. Ailem, çocukluğumun çoğunda varlıklı, hatta tam anlamıyla orta sınıf değildi. Ama insanlara vermek için büyük bir iştahımız vardı.

Büyük-büyük-büyükbabam, bankaların Siyah insanlara borç vermesinden çok önce kırsaldaki Siyah topluluğuna küçük krediler verdi. Ebeveynlerim ve kardeşleri için, ihtiyaçları olduğunda insanları evimize almak, yemek atlayan birini gördüğümüzde insanları beslemek ve işe gitmekte zorlanırken bir araba vermek gibi görünüyordu. Büyük anneannem tüm çocuklarına ve çocuklarına vermenin iki kuralını hatırlatmaya bayılırdı: Daima kendine alacağından daha iyisini ver ve verdiğin şeye asla dikkat çekme. Bunu başkaları için yapmanın – elinizden gelenin en iyisini yapmak ve insanlara itibarlarını sağlamak – zamanımız birinin verdiği şeylerin alıcı tarafına geldiğinde, onların da bize aynısını verecekleri anlamına geleceği ima edildi. Bu karşılıklılık, karşılıklı yardımlaşmayı diğer bağış türlerinden ayıran şeydir.

Artık ailemin karşılıklı yardımlaşma kültürünün sosyal sınıfımıza çok uygun olduğunu biliyorum. Zenginlerin para vermekten hoşlandığı daha doğruyken, zenginlerin para dağıttığına inanıyoruz. yükselt para. İster bir yardım, ister bir hayır kurumu ya da bir bağış toplama olarak adlandırın, hayırseverlik, en zengin Amerikalılar için oldukça organize bir meseledir. Neyin hayırsever sayılacağına dair bazı niteliklerle birlikte, araştırma üstüne çalışma, düşük gelirli insanların yüksek gelirli insanlardan daha cömert olduğunu gösteriyor.

Bunun pek çok nedeni var, ancak bu yıl üzerinde düşünmemiz gereken özellikle bir tane olduğuna inanıyorum: Düşük gelirli insanlar daha fazla veriyor çünkü verme, yalnızca maddi ihtiyaçları karşılamakla kalmayan bir karşılıklılık kültürü oluşturuyor aynı zamanda onları daha dirençli kılan siyasi gücü ve sosyal bağlantıları da inşa eder.

Ekonomik koşullarınız sizi iyi şansın değişken doğasına karşı duyarlı hale getirdiğinde, esnek olmanın tatil ikramiyesi almak kadar önemli olduğunu öğrenirsiniz. Bu yıl çeşitli topluluklarıma baktığımda, dayanıklılığın düşük olduğunu görüyorum ve bu hem yüksek eğitimli, varlıklı arkadaşlarım hem de işçi sınıfı arkadaşlarım ve ailem için geçerli. Sosyal bağ oluşturacak türden bir bağışa ilham vermek istiyorsak, belki de yoksullar gibi vermeliyiz.

Open Democracy için yazan Matthew Whitley, karşılıklı yardımlaşma ile hayırseverlik arasında bir ayrım yaparak, karşılıklı yardımlaşma ve hayırseverlik arasında bir ayrım yapar ve karşılıklı yardımlaşmanın kolektiviteye olan çağrısına atıfta bulunur: “yukarıdan aşağıya” çözümlerden ziyade yatay dayanışma ağlarını, her iki yönde akan ve bir toplumun yaşamını sürdüren ağları vurgular. topluluk. ” Somut terimlerle, karşılıklı yardımlaşma, bir topluluk üyelerinin, bir metin veya e-posta zinciri üzerinden, çevrimiçi bir sosyal medya grubunda, parkta bir kaffeeklatsch sırasında yapılan konuşmalar aracılığıyla diğer bir üyenin neye ihtiyacı olduğunu araştıran ve ardından en iyi nasıl yapılacağını öğrenen bir topluluk üyelerine benziyor. o topluluk üyesiyle işbirliği yaparak bu ihtiyacı karşılayın.

Yani belki bir grup komşu, örneğin uyku tulumlarını satın almayı veya çatıyı yamamayı veya ihtiyacı olan kişiye yemek dağıtmayı koordine ediyor – yardım iki yönlü veya ilişkisel. Karşılıklı yardım insanlar arasındaki ilişkileri teşvik ederken, hayırseverlik insanlar ve kuruluşlar arasında bağlar kurar. Her ikisi de bir bakım işi arasında faydalı olabilir. Ancak karşılıklı yardımın, bir topluluğun daha fazla verme yolu inşa etme kapasitesini genişletme avantajı vardır. Özellikle bu tatilde beni en çok etkileyen kısım bu.

Toplu olarak bizim için acımasız bir iki yıl oldu ve bu vahşiliğin çoğunu bireysel olarak yaşıyoruz. Covid, aileleri, arkadaş ağlarını ve dernekleri mümkün olan en küçük parçalara ayırdı ve bizi evlerimize sürgün etti. Kamusal alanlara girdiğimizde bile, kamusal yaşamı yasaklayan sosyal norm ağları ördük. Bu yüzden çoğumuz yalnızız. Araştırmacılar, pandeminin zirvesinde insanların yüzde 40’ının daha önce olduğundan daha fazla sosyal olarak izole edilmiş hissettiğini buldu. Bazılarımız hem tecrit edilmiş hem de terörize edilmiş durumdayız: Beyaz ırk şiddeti, polis vahşeti ve hatta rutin etkileşimlerin kabalığı bile bazı grupları diğerlerinden daha fazla etkiliyor. Gergin ve birbirimize kızgınız, mantıklı bir şekilde gerçek canavarlardan ve mantıksız olarak hayaletlerden korkarız. Sessiz kutlamalar ve “yeni normali” yeniden başlatmamız için başarısız girişimlerin olduğu bir ortamda, bir kolektifin parçası olarak vermek özellikle iyi hissettiriyor.

Karşılıklı yardımlaşma en derin inançlarımdan birini yansıtıyor: her büyük siyasi sorunun kökleri günlük yaşamlarımızdadır. Ulus devletlerimiz bizi başarısızlığa uğrattığında, bunun nedeni, biz zaten birbirimizi başarısızlığa uğratmış olmamızdır. Karşılıklı yardım, kültürümüzün bizi birbirimizden izole eden rekabetçi bireyselleşmesi için bir düzelticidir. Köpeğinizi gezdirirken veya ayak işlerini yaparken karşılaşabileceğiniz biri için gerçek ve acil bir sorunu çözmek için komşularınızla bağlantı kurmak, nihayetinde kendinize bir hediyedir.

Yerel bir karşılıklı yardım kuruluşu veya amacı bulmak, bir hayır kurumu bulmaktan biraz daha fazla çaba gerektirebilir, ancak buna değer. Empatimizi ve sosyal bağlarımızı genişletecek şekilde vermek için kas hafızasını geliştirir. Doğrudan ihtiyacı olan insanlara para ve zaman vermenin bir yolunu bulmak için yardıma ihtiyacınız varsa, Alexandria Ocasio-Cortez ve Mariame Kaba’nın Mutual Aid 101 rehberine göz atabilirsiniz. Başlamanın bir başka iyi yolu da, tercih ettiğiniz arama motorunda “karşılıklı yardım” ve şehrinizi aramaktır. Örneğin, Kuzey Carolina’daki bölgemde Mutual Aid Carrboro, karşılanmayan ihtiyaçlar için ortak bir kulak veriyor ve sonra onları karşılıyor.

Size şunu da söylemek isterim bağışınızın büyük koruyucusu olacak üç kuruluş hakkında. Her birinin benim için kişisel bir önemi var. Bir araştırmacı ve eğitimci olarak, erişilebilir beşeri bilimlerin ve sosyal bilimler eğitiminin özgürleştirici potansiyeline inanıyorum. Kütüphaneler ve iyi okunan bir aile sayesinde ilham verici edebiyat ve sosyal bilimlere erişim hayatımın gidişatını kesinlikle belirledi. Bu fırsatı herkes için istiyorum, ancak genellikle bunu üniversiteye gidecek kadar şanslı olanlara ayırıyoruz.

Ben açıkçası yüksek öğrenime inanıyorum. Tüm profesyonel kimliğimi bunun üzerine koydum. Ancak yüksek öğrenim, sosyal çatışma ve açgözlülük için her derde deva değildir. Halk, farklı türdeki kanıtları ve hakikat iddialarını değerlendirme yeteneğini ve entelektüel meraka yönelik temel bir yönelimi paylaşmadığında neler olduğunu gördük. Yanlış bilgi ve dezenformasyon siyasi bir strateji haline geldi. Kültürel olarak duyarlı tarih, edebiyat, STEM ve güncel olayları öğretmeye yönelik sert, politik güdümlü saldırılardan başka bir yere bakmaya gerek yok. “Eleştirel ırk teorisi” olarak yanlış etiketlenen şeye yapılan saldırı, hümanist araştırma fikrinin ta kendisine yapılan bir saldırıdır.

Tek bir entelektüel geleneğin aklı köşeye sıkıştırmış değildir ve beşeri bilimler eğitiminin kamusal yaşam için bu kadar hayati olmasının nedeni budur. Ne yazık ki, servet eşitsizliği ve finansal baskılar, bir grupta hümanist öğrenmeyi seçkin bir ayrıcalık haline getirmekle tehdit ediyor. Durham, N.C.’deki Night School Bar, yapabildiğiniz kadar öde sınıfları aracılığıyla sosyal sorgulamayı kullanıma sunmaya çalışan bir kuruluştur.

Araştırma savunuculuğumun çoğu yüksek öğrenim için olmuştur, ancak eğitim bir sürekliliktir. Üniversitede ortaya çıkan eşitsizlikler, boru hattında çok daha erken başlar. Winston-Salem, N.C.’deki Carter G. Woodson Okulu, bölgenin Siyahi ve Latin öğrencilerine hizmet etmek için 25 yıllık bir misyona devam ediyor. Okul, aileleri bir okul çiftliği programı, bir robotik programı ve çok rekabetçi bir futbol takımını içeren kapsamlı bir müfredata dahil eder. Ayrıca, kapsamlı K-12 eğitimine yönelik, test etmeyi vurgulayan ve tüm çocuğa bakmayı vurgulayan dengeli bir yaklaşıma sahiptir. Okul, öğrencilere ve mütevazı ailelere çok kapsamlı hizmetler sunduğundan, çok fazla finansal ihtiyacı var.

Son olarak, daha büyük ölçekte, Mother Health International (MHI) benim için çok kişisel olan bir verme yöntemi sunuyor. “Kalın” kitabımdaki makalelerden biri erken doğum deneyimimi anlatıyor – hayatımın en travmatik sağlık deneyimiydi. Bununla birlikte, bu makalede detaylandırmadığım şey, bunun ABD sağlık hizmetleriyle yaşadığım tek travmatik veya olumsuz etkileşimden çok uzak olduğu gerçeğidir. Sağlık sistemimiz çoğu insan için bir piknik değildir, ancak kadınsanız daha da kötüdür. Yazar ve feminist ekonomist Caroline Criado Perez bu konuda iyidir. “Görünmez Kadınlar: Erkekler İçin Tasarlanmış Bir Dünyada Veri Önyargısı” adlı kitabı, emniyet kemeri ölçümlerinden ilaç testlerine kadar birçok alandaki verilerin kadın sağlığını nasıl hesaba katmadığına dair çileden çıkaran bir araştırmadır.

Ve bu başarısızlıklar, ırk, sınıf ve cinsel kimlik ve yetenek tarafından birleştirilir. Bu sistematik sağlık eşitsizliklerinin en göze çarpan sonucu, Siyah çocuklar ve Siyah hamile insanlar için yerel ve uluslararası ölüm oranlarıdır. MHI, Amerika Birleşik Devletleri ve Uganda’da savunmasız kadınlar ve bebekler için kültürel olarak duyarlı savunucular olan ebeleri eğitmektedir.

Karşılıklı yardım topluluğu, bu tatil sezonunda dünyanın köşenizi daha iyi hale getirecek. Night School Bar’a, Carter G. Woodson School’a veya Mother Health International’a bağış yapmak, başkalarına hayati hizmetler sağlama kapasitelerini artıracaktır. Hepinize iyi bayramlar ve vicdani bağışlar.

Bu makalenin bir parçasıdır Times Opinion’un Tatil Verme Rehberi 2021 . Yazarın adı geçen kuruluşlarla doğrudan bir bağlantısı yoktur. Times Opinion’s Giving Guide 2021’de bahsedilen herhangi bir kuruluşla ilgileniyorsanız, lütfen doğrudan web sitesine gidin. Ne yazarlar ne de The Times, gruplarla ilgili soruları yanıtlayamaz veya bağışları kolaylaştıramaz.

Tressie McMillan Cottom (@tressiemcphd), Chapel Hill Bilgi ve Kütüphane Bilimleri Okulu’ndaki Kuzey Carolina Üniversitesi’nde doçent, “Kalın: Ve Diğer Denemeler”in yazarı ve 2020 MacArthur üyesidir.