İklim Değişikliği Konusunda Şimdiden İlerleme Şansı

Dahi kafalar

New member
Güney Afrika, elektriğinin yüzde 80’ini kömür yakarak üretiyor; bu, diğer tüm sanayileşmiş ülkelerden daha fazla. Yaklaşık 200.000 kişi, Johannesburg’un doğusundaki düzlüklerde yer alan kömür madenlerinde, kömür nakliyelerinde ve kömürle çalışan elektrik santrallerinde doğrudan istihdam ediliyor, ancak ülkenin geri kalanının refahı da kara kaya temeline dayanıyor.

Şimdi, Güney Afrika hükümeti, ABD ve Avrupa uluslarının yardımıyla, ekonomik büyümeyi baltalamadan kömürü bırakmak için cüretkar bir plana girişiyor. İşe yararsa, önerilen güneş ve rüzgar enerjisine geçiş daha hızlı büyümeyi hızlandırabilir ve kömüre bağımlı ülkelerin iklim değişikliğiyle yüzleşmesi için bir şablon oluşturabilir. Bu önemli bir fırsat ve desteği ve ilgiyi hak ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika’nın yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırmak için 8,5 milyar dolarlık uluslararası yardım paketinin bir parçası olarak 1 milyar dolardan fazla taahhütte bulundu ve ayrıntılar hakkında iki yıl süren görüşmelerin ardından, Pretoria’daki hükümet şubat ayında bir plan sunacak. yürütmek.

Önerilen yardım paketi, iklim değişikliğine uluslararası tepkide daha geniş bir değişimin parçası. Zengin ülkelerin daha az zengin ülkelere yardım etmesi gerektiğine dair rüzgarlı konuşmalar nihayet somutlaşıyor. Kasım ayında, ABD’nin de aralarında bulunduğu bir grup ülke Endonezya ile benzer bir ortaklık için 20 milyar dolar taahhütte bulundu, ardından Aralık ayında Vietnam’a 15.5 milyon dolar taahhütte bulundu. Aralarında Senegal ve Hindistan’ın da bulunduğu diğer ülkelerle görüşmeler sürüyor.

Amerika’nın iklim değişikliğine kendi yanıtı yetersiz olmaya devam ediyor ve bunun sonucunda Amerikalılar acı çekiyor, ancak ABD yarın fosil yakıtları yakmayı sihirli bir şekilde ve tamamen durdursa bile, bu iklim değişikliğinin gidişatını pek engellemeyecektir. Ülkenin, dünyanın geri kalanının da daha az fosil yakıt yakmasına yardım etmesi gerekiyor. Güney Afrika, başlamak için umut verici bir yer.

Güney Afrika’nın daha fazla elektriğe ihtiyacı var. Ülkenin kömürle çalışan termik santralleri düzenli olarak aşırı taleple karşı karşıya kalıyor ve bu da ulusal elektrik şirketi Eskom’u kesintisiz elektrik kesintileri uygulamaya zorluyor. Kesintiler geçen yıl her zamankinden daha kötüydü, büyük şehirlerdeki milyonlarca müşteriyi saatlerce elektriksiz bırakarak ekonomiyi bozdu ve büyümeyi yavaşlattı. Daha fazla elektrik üretmek için Eskom, kısmen Dünya Bankası kredileriyle milyarlarca dolar finanse edilen, dünyanın en büyükleri arasında yer alacak iki kömürlü elektrik santralini tamamlıyor.

Güney Afrika hükümetindeki çoğu lider, bu fabrikaları bir devrin sonu olarak görüyor. İklim değişikliği ülkeye giderek daha fazla zarar veriyor. Ekvatordan uzaktaki birçok ülke gibi, Güney Afrika da şiddetli sıcaklık değişimleri yaşıyor ve hem kuraklık hem de sel felaketiyle boğuşuyor.

Ülkedeki mevcut kömürle çalışan elektrik santrallerinin birçoğunun önümüzdeki yıllarda yenilenmesi gerekiyor ve rüzgar ve güneş enerjisi üretim maliyetlerindeki hızlı düşüş, yenilenebilir enerjinin nispeten düşük bir ek maliyetle kömür yerine ikame edilebileceği anlamına geliyor. Geçen yıl, ülke bu eski elektrik santrallerinden ilkini kapattı. Sitede bir güneş ve rüzgar çiftliği kurmayı planlıyor – yine Dünya Bankası tarafından sağlanan finansmanla.

Şu anda ABD ve Avrupalı ortaklarla görüşülen uluslararası yardım paketinin amacı, enerji geçişini hızlandırmak. Güney Afrika hükümetinin geçiş sırasında elektriğin fiyatını düşürmeyi amaçlayan mevcut planları kapsamında, ülkenin enerji santralleri bugünden 2050’ye kadar hala 3,9 gigaton karbon üretecek. daha hızlı bir geçiş, bu emisyonların kabaca yarısını önleyebilir.

Güney Afrika hükümeti, daha hızlı bir geçişe başlamak için önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 98 milyar dolara ve işi bitirmek için birkaç kat daha fazlasına ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor. Bu toplamın yalnızca küçük bir kısmını temsil eden 8,5 milyar dolarlık yardımın, Güney Afrika’nın geri kalanını toplamasına yardımcı olması amaçlanıyor.

Dış yardım, özel yatırımcılar için daha az çekici olan altyapı yatırımlarını destekleyebilir. Örneğin, Güney Afrika’nın elektriğe ihtiyacı olan insanlarla yenilenebilir enerji üretmek için en iyi yerleri birbirine bağlamak için iletim hatları inşa etmesi gerekiyor. Şili’de 2019’da tamamlanan benzer bir çaba üzerine yapılan bir araştırma, yeni iletim hatlarının güneş enerjisi üretiminde yüzde 51’lik bir artışa yol açarken şehirdeki hanehalkları için fiyatları keskin bir şekilde düşürdüğünü buldu.

İşlerini kaybetmesi muhtemel işçilerin de yardıma ihtiyacı olacak ve siyasi desteği sürdürmek için yaşamları ve toplulukları üzerindeki etkinin hafifletilmesi gerekiyor.

Yardımın ölçeği önemli bir siyasi atılımı temsil ediyor. Ancak bunun yeterli olmaması gibi çok gerçek bir tehlike var. Güney Afrika’ya yapılan yardımın sadece yüzde 4’ü hibe şeklinde. Geri kalanı, temel olarak, Güney Afrika’nın zaten çok borçlu olduğu yabancı borç verenlerden borç almasına yardım ediyor. Enerji geçişi için herhangi bir borçlanma yapılmasa bile, milli borç gayri safi yurtiçi hasılanın üçte ikisinden fazladır.

Güney Afrika için, güneş ve rüzgarı kömür enerjisinin ikamesi olarak değil, tamamlayıcı olarak ele alma eğilimi de olacaktır. Siyasi liderler, büyümeyi feda etmeye istekli olmadıklarını açıkça belirttiler ve hükümet planlarını sürdürürken bile, bazıları kömürün ülkenin en iyi seçeneği olmaya devam ettiğini açıkça savundu.

Başka bir deyişle, en zor iş önümüzde duruyor. İklim değişikliğini ele almanın aciliyeti ve benzer yardımları diğer ülkelere yayma ivmesi göz önüne alındığında, hızlı bir şekilde öğrenmek ve uyum sağlamak çok önemli olacaktır.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .