Ilımlı Cumhuriyetçilerin Artık Bir Evleri Yok ve Benim Yenilgimle Başladı

Dahi kafalar

New member
Son 30 yılda Cumhuriyetçi Parti, ılımlı ve liberal seslerinin yanı sıra ülkeyi partiden üstün tutan muhafazakar sesleri de etkili bir şekilde ortadan kaldırdı. Giderek daha fazla sağcı bir hizip tarafından bu devralmanın sonuçları arasında, 6 Ocak ayaklanmalarından bu yana giderek daha belirgin hale gelen demokrasiye yönelik tehditler yer alıyor.

1990’da Kongre’deki koltuğumu kaybettiğimde, bunun saldırı silahlarını yasaklayan bir yasa tasarısına ortak sponsor olduğum için olduğunu biliyordum. Ulusal Tüfek Derneği ve Vermont’taki ve başka yerlerdeki muhafazakar Cumhuriyetçiler beni yenmek için birleştiler ve bağımsız rakip Bernie Sanders’ı “iki kötüden daha azı” olarak nitelendirdiler. Önce, sağcı bir aday Cumhuriyetçi ön seçimde bana meydan okudu, ardından onun destekçilerinin çoğu genel seçimlerde Sanders kampanyasına yardım etti.

Planları: Bernie Sanders’ı bir dönem seçip bir dahaki sefere onu yenmek. Tek sorun: Onu ön seçimde aynı şekilde zayıflatamadılar ve genel seçimlerde sürekli olarak onu yenemediler. Ve gerisi tarih.

O zaman farkında değildim, ancak yenilgim Cumhuriyetçi Parti’nin ılımlı ve liberal kanadının ortadan kaldırılmasında erken bir adımdı. Kongre üyelerini ve eyalet düzeyindeki yetkilileri hedefleyen bu süreç, Newt Gingrich’in tam gaz partizanlık tarzının yükselişiyle başladı ve bugüne kadar devam etti. Maine’den Senatör Olympia Snowe gibi ılımlılar emekli olduğunda, parti genellikle onların yerine geçmek için daha fazla sağcı aday gösterdi. Yıllar geçtikçe, partinin katı eylemciler tarafından ele geçirilmesi – ve şimdi, New Hampshire’ın geçen haftaki ön seçimlerinde görüldüğü gibi, seçim inkarcıları – her zamankinden daha aşırı adaylarla sonuçlandı.

Bay Gingrich 1989’da tek oyla Cumhuriyetçi azınlık olarak seçildiğinde, kendisinin ve destekçilerinin görünüşte tek bir amacı vardı: yönetmek değil, Kongre’yi kontrol etmek, boğmak ve engellemek. Kongre’nin çalışmalarını boşa çıkardıkları için daha az fiili yönetim yaptılar ve birçok yönden stratejileri işe yaradı.

Planlarının uzun vadeli sonuçları, Donald Trump’ın seçilmesine ve günümüzün aşırı sağ aşırılığının yükselmesine yol açtı. Ayrıca, daha liberal genel seçim seçmenlerinin Cumhuriyetçi adaylar haline gelen sert yanlıları reddettiği eyaletlerde Cumhuriyetçi Parti ve çok partili hükümeti zayıflattı ve baltaladı.

Kırbaç olarak seçilmesinden yaklaşık üç hafta sonra Bay Gingrich beni ofisine çağırdı. Demokratlarla akşam yemeği yiyip yemediğimi sordu. Ben, dedim ki: Tennessee’den bir meslektaşım ve deneyimleri paylaşmak için düzenli olarak birinci sınıf üyelerimizi akşam yemeğinde ağırlıyorduk. Bay Gingrich durmamı istedi; Cumhuriyetçilerin Demokratlarla işbirliği yapmasını istemiyordu.

Vermontlu olduğumu ve kimsenin bana hangi insanlarla yemek yiyebileceğimi söylemediğini – aşırı kibarca değil – diye yanıtladım. Ancak talebi, ılımlı ve liberal Cumhuriyetçilerin düşüşünün habercisiydi. (Bay Gingrich The Times’a toplantıyı hatırlamadığını, ancak o sırada Cumhuriyetçi grubu birleştirmek için çalıştığını kaydetti.)

Takip eden birkaç yıl boyunca, Cumhuriyetçilerin Demokratlardan kasıtlı olarak karantinaya alınması izledi: yeni üyeler için ayrı yönelimler, iki partili faaliyetlerin keskin bir şekilde kısıtlanması ve üyelerin parti çizgisine uymaları konusunda artan bir ısrar. Seçildiğimde canlı ve iyi olan “bölgenize oy verme” fikri, Cumhuriyetçi mecliste aforoz oldu. Eşzamanlı olarak, evanjelik dini sağın silahlandırılması ve varlıklı muhafazakar bağışçıların örgütlenmesi, büyük ölçüde perde arkasında, ılımlı Cumhuriyetçilere ve Demokratlara karşı sıklıkla kullanılan para ve örgütlenme ile devam ediyordu.

Cumhuriyetçi Parti liderleri, muhafazakar tabanlarına sağlayamayacakları sonuçlar vaat ederek sağa kaymayı körüklediler: kürtajı yasaklamak, açığı ortadan kaldırmak, federal düzenlemeleri kesmek, LGBTQ haklarını kırmak ve vergileri büyük ölçüde azaltmak. Bay Gingrich’in “Amerika ile Sözleşmesi” – ve bunun neden olduğu hükümetin kapanması – onlarca yıldır tutulmayan vaatlerin zeminini hazırladı ve birincil seçmenleri, daha önce Cumhuriyet koalisyonunun kritik bir bileşeni olan ılımlı ve liberal seçilmiş yetkililere, özellikle de Kuzeydoğu’da, bu yetkililer parti çizgisini yeterince desteklemedikleri için kolayca suçlanabilecekken.

Cumhuriyetçi seçmenler ve adaylar giderek aşırı bir gündem benimsedikçe, bir Cumhuriyet Kongresi bile vaat ettikleri sonuçları üretemedi. Cumhuriyetçi yetkililer çok zenginler için önemli vergi indirimleri sağlarken ve George W. Bush yönetiminde çok sayıda muhafazakarı federal banka oturtarken, işçi ve orta sınıf insanların vergi yükünü anlamlı bir şekilde hafifletmeyi ya da herhangi bir şeyi tam olarak gerçekleştirmeyi başaramadılar. kültür-savaş hedefleri, bunun yerine eşcinsel evliliğin ülkenin kanunu haline geldiğini görmek.

Bu başarısızlıklar, Çay Partisi’nin yükselişiyle sonuçlanan sağa doğru bir kaymaya neden oldu. Ve Çay Partileri Başkan Barack Obama’yı ve onun Uygun Fiyatlı Deva Yasasını durduramadığında, 2016 başkanlık ön seçimlerine ve Donald Trump’ın yükselişine geldik. Partinin tabanı, Gingrich dönemi vaatleri yerine getirilmediği için öfkelenmiş ve yabancılaşmıştı.

Bu dönemde, Kuzeydoğu’daki bazı Cumhuriyetçiler akıntıya karşı yüzdüler. ABD Temsilciler Meclisi’ndeki selefim Vermont Senatörü Jim Jeffords, emekli olmadan önce bağımsız oldu. Son döneminde, Senatör Snowe, Ekonomik Deva Yasasını tam Senato’nun önüne koymak için komitede kritik bir oy kullandı. Sağlık deva İslahat’ın, komitede sessiz bir ölüme değil, tam Senato tarafından değerlendirilmeyi hak ettiğine inanıyordu. “Kontrol etmek” yerine “yönetmeyi” tercih etti.

Ancak uzun süredir liberal ve ılımlı Cumhuriyetçiliğin kalesi olan New England’da bile, ılımlılar şimdi Cumhuriyetçilerin ön seçimlerinde kaybediyor. Bu yıl, Trump destekli bir aday Massachusetts valisi adaylığını kazandı; Donald Trump tarafından onaylanan veya 2020 seçimlerinin geçerliliğini reddeden adaylar New Hampshire’da yarış kazandı; ve Vermont Cumhuriyetçiler Senato için sağcı bir isim aday gösterdiler. Giderek, köklü bir seçim geçmişi olmayan ılımlı adaylar, büyük ofisler için adaylık kazanamazlar.

Birkaç ılımlı ve liberal Cumhuriyetçi başarı öyküsü var, ancak bunlar kişiye veya duruma özgü anormallikler. Vermont’ta, 2003’ten 2011’e kadar vali olan Jim Douglas ve mevcut vali Phil Scott, uzun seçim kariyerleri ve onları aşırı sağ birincil rakiplere karşı daha dirençli kılan kişisel markalar inşa ettiler. Massachusetts Valisi Charlie Baker, 1990’larda, göreve aday olmadan çok önce, yetkin bir yönetici olarak ün kazandı.

Ancak New Hampshire Valisi Chris Sununu’nun bu yıl Senato’ya aday olmayı reddetmesi, ulusal Cumhuriyetçi Parti’nin ve seçilmiş yetkililerinin ön seçimlerde ve Kongre’de uyguladığı kültür ve felsefe hakkında çok şey söylüyor. Bu doktrin, Bay Sununu gibi son derece popüler bir merkez sağ valisi için bile ulusal bir siyasi kariyeri daha az ulaşılabilir ve cazip hale getirdi.

Demokratik geleneklerimizi devirmeye yönelik mevcut girişimlerin başarısız olacağına inanıyorum, ancak sağ kanadın her ne pahasına olursa olsun yönetim üzerinde kontrole odaklanmasının ürettiği başarıları anlamalıyız.

Bay Trump’ın seçilmesinin ötesinde, bu başarılar arasında federal yargıçlıklara onaylanan çok sayıda sağcı ideolog, oy haklarını kısıtlamaya yönelik büyük bir çaba, siyasette kara paranın artan varlığı, kürtaj haklarının ortadan kaldırılması ve mücadelede kritik ilerlemenin olmaması sayılabilir. küresel iklim krizi. Cumhuriyetçi Parti’deki ılımlı figürler, GOP komitesinin daha önce bir parçası olan kürtaj hakları destekçilerinden, 1980’de bağımsız olarak cumhurbaşkanlığına aday olan Illinois temsilcisi John Anderson gibi çevre savunucularına kadar bu politikaların çoğuna karşı çıktılar.

Bay Gingrich’in siyaset tarzı, o zamandan bu yana olanların çoğunu bilgilendirdi. Bay Trump ve yardımcıları altında, güç ve kontrol üzerindeki vurgu, yalnızca yönetme pahasına değil, aynı zamanda dürüstlük pahasına kaldı.

1950’de Maine’den ılımlı bir Cumhuriyetçi olan Senatör Margaret Chase Smith, McCarthyciliğe ve onun “dört iftira atlısı – korku, cehalet, bağnazlık ve karalama”ya saldırdı. Bugün Cumhuriyetçiler, Smith’in uyarısını bir ilham kaynağı olarak kullanıyor ve kendi aşırılıklarını rakiplerine yansıtıyor gibi görünüyor. GOP’ta herhangi bir anlaşmazlık için çok az yer kaldı – gerçekten de, Bay Trump’ı görevden almak için oy veren 10 Cumhuriyetçiden yalnızca birinin önümüzdeki Ocak ayında Kongre’de olması çok muhtemel görünüyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin ılımlı ve liberal sesleri tekrar saflarına katması için çok geç olabilir. Ancak ılımlı ve liberal Cumhuriyetçilerin odak noktası – hem seçilmiş yetkililer hem de bizi destekleyen seçmenler – tarihsel olarak Amerika’nın kritik sorunlarını çözmek için yönetmekti, kontrolü kendi iyiliği için elde etmek değil. Cumhuriyet Halk Partisi demokrasinin bir aracı olamıyorsa, özgür düşünceli ılımlılar bizim her zaman yaptığımız şeyi yapacaklardır: Vicdanımıza oy verin, başkasına oy verin.

Cumhuriyetçi Peter Smith (@PeterPSmith), 1989’dan 1991’e kadar Temsilciler Meclisi’nde Vermont’u temsil etti. Community College of Vermont ve California Eyalet Üniversitesi, Monterey Bay’in kurucu başkanıydı ve eğitimden sorumlu genel müdür yardımcısıydı. UNESCO.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .