İngilizce Yaşayan Bir Dildir — Dönem

Dahi kafalar

New member
Ne zaman görsem bayılıyorum: “‘Ücretsiz Alım ve Teslimat”, “‘Taze Balık” ve benzerleri.

Tırnak işaretlerinin ne alıntıyı ne de ironiyi belirtmek için kullanıldığı, ancak tırnak işaretleri büyük harflerin veya belki de caz ellerinin yerini almış gibi, sadece promosyonel vurguyu belirtmek için kullanılan tabelalara atıfta bulunuyorum.

Yıllarca, Jersey City’de yaşadığımda, sanki çamaşır makineleri ve kurutucularıyla ilgili varsayımsal bir şey varmış gibi, ön cephesinde tırnak işaretleri de dahil olmak üzere “CAROLINA’S” yazan bir mahalle çamaşırhanesinin önünden her geçtiğimde mutluydum. (Birkaç yıl önce binada yangın çıktığını öğrenince üzülmüştüm.) Bu günlerde bazen tırnak içinde “Lütfen maske tak” yazılı bir el yazısı ve benzeri yazılar okuyor. Ya da, ilk zamanlarda Yukarı Batı Yakası’ndaki en sevdiğim örnek, müşterilerin gelip “BİR SALATA OLUŞTUR” diyen bir köşe bakkalıydı. Sahiplerin mükemmelliği belirtmek için “A”yı kastettiğini varsaydım.

Bu tırnak işareti kullanımının bazen ana dili İngilizce olmayan konuşmacıların İngilizce gelenekleri yaratıcı bir şekilde yeniden işlemesi meselesi olduğu ve bazen de yazılı ve sözlü dilin günlük kullanım kadar ilkokul öğretmenlerinin katı kuralları tarafından yönlendirildiği gerçeğinin bir yansıması olduğu algılanıyor. gazete editörleri ve profesyonel gramerciler.

Ve onu seviyorum.

Uzun zamandır tırnak işaretlerinin izin verilebilir bir norm olarak benimsenmesi gereken bir şey olduğunu düşündüm. Tırnak işaretleri, bu haber bülteninin bazı okuyucuları için büyük olasılıkla ne anlama geldiğinin aksine, italik, ünlem işaretleri ve aksanların kesiştiği bir yerde yeni bir işlevi kapsayacak şekilde gelişti. Bu tür bahçe-çeşitli metamorfoz, “Latinx” ve “BIPOC” (Siyah, Yerli ve Renkli İnsanlar) gibi terimlerin yerleşik olduğu, ancak ötesine geçmediği aşırı eğitimli, uyanık kayıtlar kadar sıradan. Ve eğer yapmazlarsa sorun yok – uyandırma kaydı Latinx ve BIPOC’u içerir; yerel kayıt, vurgu olarak tırnak işaretlerini içerir. Sorun değil, diyorum.

Kuşkusuz, bazıları bir sorun olduğunu söyleyecektir ve ben, bir dilbilimci olarak, kural kitabını atmaya çok – çok – çok açığım. Bu duyguyu anlıyorum, ancak bu tür şeylerdeki esnekliğim, işlerin her zaman nasıl gittiğinden kaynaklanıyor. Ek A: dönem.

Bir noktanın her zaman bir cümlenin sonunda kesinlik anlamına geldiğini varsayarsanız, affedilirsiniz. Ancak tarihi daha karmaşıktır: Edith Wharton ve Henry James tarafından tasvir edilen “Old New York”ta ve yeni HBO Max serisi “The Gilded Age”de, bugün vurgulu tırnak işaretlerini yakalayabileceğiniz aynı metropol bölgede. etrafınıza baktığınızda, yukarıya doğru bakarsanız, solmakta olan eski reklamlara ve benzeri şeylere bakarsanız, genellikle “reklam dönemi” diyebileceğimiz şeyi görebilirsiniz.

Bir zamanlar fabrika olan bir Jersey City binası lüks bir eve dönüştürüldüğünde, orijinal tabela, tamamı büyük harf “DESEN YAPICILARI” satırıyla korundu. – bu iki kelimelik etiketin tam bir cümle olmamasına rağmen nokta dahil.

Bu, 19. yüzyıl Amerika’sında alışılmadık bir şey değildi. Harper’s Weekly’de Aşağı Manhattan’daki bir binanın 1860 tarihli bir sunumu, “ŞAPKALAR VE KÜRKLER” yazan bir tabelayı tasvir ediyor. – yine dönem dahil. 1862 tarihli bir çizim, “Mrs. Winslow’un Yatıştırıcı Şurubu.” “ALLCOCK’UN GÖZENEKLİ SIVALARI.” ve “PYLE’S ‘OK’ SABUNU.” — tümü bir reklam dönemi ile, sonuncusu bir nokta ve vurgu için tırnak işaretleri ile. Bu dönem kullanımı, derecelendireceğim dönemin reklamlarında yeterince yaygındı, um, dönem “Gilded Age”in özgünlüğü kısmen bu temelde.

Noktalı virgül hakkında farklı görüşlere girmeyelim bile. Cecelia Watson, dönemin bölücülüğü ile virgülün kısa hıçkırıkları arasındaki hassas dolayımına bir kitap boyu övgü yazdı. Ancak Kurt Vonnegut bir keresinde noktalı virgülün yeri olsa da, kullanımının bir dereceye kadar sadece kullanıcının üniversiteye gittiğini gösterdiğine dair temkinli hissini dile getirdi. Noktalama görgü kuralları konusunda her zaman hazır buyrukların değerini azaltan bir bulanıklık vardır.

Laissez-faire’i tırnak içine almamı motive eden en önemli örnek, daha günlük lakabı olan seri virgülle de bilinen Oxford virgülüdür. Bilirsiniz: “Philadelphia, Berkeley ve New York” yerine “Philadelphia, Berkeley ve New York”.

Evet, onu kullanmamak zaman zaman kafa karışıklığı yaratabilir. Sendika kurallarının, bir teslimat sürücüsü olan sizi, tarım ürünleri gibi “konserve, işleme, muhafaza, dondurma, kurutma, pazarlama, depolama, sevkiyat için paketleme veya dağıtım” için fazla mesai ücreti ödemediğini varsayalım. Nakliye ve dağıtım için paketleme için fazla mesai ödemeniz reddediliyor, ancak adil dağıtım için fazla mesai ücreti almaya uygun musunuz? Sadece “sevkiyat”tan sonra bir virgül bize kesin olarak söyleyebilir.

Tam da buna bağlı bir dava vardı ve sürücüler, yalnızca dağıtım için ödeme yapılmasını talep ettiler. Ancak bazen, Oxford virgülü konuları karıştırabilir. Chicago Stil El Kitabı’nın çevrimiçi SSS’leri, “Anneme, Rahibe Teresa’ya ve Papa’ya” benzer bir cümlenin senaryosunu ele alıyor. Bu durumda Rahibe Teresa anneniz mi? Çoğu zaman, bağlam ne kastedildiğini açıkça ortaya koyar, bu nedenle Oxford virgülünün uygulanması çok rastgele değişir. Bu gazetenin stil kitabı çoğu durumda bunu gerektirmez. Özellikle Strunk and White’ın “The Elements of Style” kitabı lehinde etkili bir rehberdir, ancak hatırladığım kadarıyla bu kitap bizi gereksiz yere “sandalye”yi fiil olarak kullanmaktan ve “Ben benim” gibi şeyler söylemeye yönlendiriyor.

Oxford virgülünün esasen uygun bir sıradaki ördekler olarak düşündüğünüz şeyle ilgili olduğu sonucuna varmaktan kaçınmak zordur. Elbette, örneğin, “ve” kelimesi bir dizide birden fazla kez geçtiğinde – tatlı seçenekleri “şeker, kurabiye ve kek ve dondurma” olduğunda – netliğin gerektirdiği yerlerde kullanılabilir. gerekli olmayan vakaların yüzde 99’unda Oxford virgülü kullanmakta ısrar ediyor, neredeyse ihlal talep ediyor. Herkesin “Philadelphia, Berkeley ve New York” yazmasını sağlama arayışı, herkesin her ay arabalarının yağ seviyesini kontrol etmesini istemek kadar Sisyphean.

Diğer insanları küçük görmemize izin veren kurallara çok kolay teslim olmuyor muyuz? Bu tür şeyler hakkında ulaşılmaz bir dirayetli olmak, bazı açılardan, açıkça izin verilen son önyargılardan biridir, sıklıkla geçiştirilen bir tür klasizmdir. (BuzzFeed’in vurgulu tırnak işaretleriyle alay eden 2019 listesi neredeyse çok tahmin edilebilirdi.)

Bu nedenle, vurgulu tırnak işaretlerini bir piçleştirmeden ziyade bir yenilik olarak işliyorum. Yaldızlı Çağ halkı “DESEN YAPICILAR”ı kabul ettiyse, o zaman “Taze Balık” biz modernlerle bir araya gelmeli.

Geri bildiriminiz var mı? Bana [email protected] adresinden bir not gönderin.

John McWhorter (@JohnHMcWhorter), Columbia Üniversitesi’nde dilbilim alanında doçenttir. “Lexicon Valley” adlı podcast’e ev sahipliği yapıyor ve en son “Woke Irkçılık: How a New Religion Has Betrayed Black America”nın yazarı.