İsa’nın Gerçekten Ölümden Dirilişi Neden Önemlidir?

Dahi kafalar

New member
“Mesih dirildi.” “O gerçekten yükseldi.”

Bu sözler, küçük değişikliklerle, dünyanın dört bir yanındaki Hıristiyanların çoğu Paskalya’yı kutlarken bugün birçok farklı dilde yankılanacak. Onlar bir umut ifadesidir. Ve kilise her zaman bunların bir gerçeğin ifadesi olduğunu ilan etti: İsa gerçekten ölümden dirildi. Hıristiyanlar bu kelimeleri tam anlamıyla kastediyorlar.

“Hiç kusura bakmayın: O yükseldiyse, Bedeni gibi olmuştur,” diye başlar John Updike’ın nefis şiiri “Yedi Stanza at Easter”, “hücrelerin çözünmesi tersine dönmezse, moleküller yeniden örülür, amino asitler yeniden alevlenir, Kilise çöker.”

Updike’ın 1960 yılında kilisesindeki bir sanat yarışması için yazdığı (kazandığı) şiiri ben dahil birçok kişi tarafından sevilir. Okuyucuya Diriliş’in bir mesel olmadığını, baharın yeniden doğuşunu simgeleyen bir olay olmadığını söyler. Paskalya, saygın çağdaş insanların hassasiyetlerimize tam olarak uyabileceğine dair evcilleştirilmiş bir gözlem değildir. İddialarının gücü hesaba katılmalıdır, ancak içerikleri asla salt felsefi materyalist bir dünya görüşünde kabul edilemez.

Updike, 20. yüzyılın başlarında ana hat Protestan kiliseleri arasında hakim olan ve bazı yerlerde hala var olan bir fikri geri çekiyor: bedensel diriliş inancının modern bilim, teknoloji ve tıpla bağdaşmadığı. Ancak İsa’nın gerçek Dirilişini reddeden birçok kişi, bir tür Hıristiyan kimliğini korumak istedi, bu nedenle, ölümden dirilen Mesih’in hikayesi, katı bir şekilde, maddi olarak doğru olmayan, tamamen manevi bir olay veya bir metafor olarak yeniden düzenlendi. Buna karşılık, Updike neredeyse kükredi: “Tanrı’yı metaforla alay etmeyelim.”

İsa, diyor, “menteşeli başparmak ve ayak parmakları” ile yükseldi. Dokulu, kaba, ağır bir taş yuvarlandı. Soğuk, kapakçıklı bir kalp, nabzını tutan ritmini geri kazandı. Gerçek bir melek “Max Planck’ın kuantasıyla ağır, saçlarla canlı, şafak ışığında opak” dokunulabilir bir gerçeği duyurdu.

Hıristiyanlık başka ne olursa olsun, tarihsel gerçeğin bir iddiasıdır. Yeni Ahit bizi kanıtları incelemeye davet ediyor. Bedensel bir diriliş iddiası, 2000 yıl önce ilk yapıldığında şimdi olduğu gibi Updike’nin dediği gibi “canavarca” garip ve imkansızdı.

Paskalya, bize doğamızın daha iyi meleklerini yetiştirmeyi öğreten, yalnızca dini idealleri ileten bir ritüel olsaydı çok daha kabul edilebilir olurdu. Ama Paskalya sadece bir soyutlamaysa, benim için pek bir şey ifade etmiyor. Yazan Havari Pavlus’la ve dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca Hıristiyanla birlikteyim, “Mesih dirilmemişse, inancınız boştur.” İsa gerçekten dirilmediyse, o zaman Paskalya baharın tomurcuklanan vızıltısından daha az gerçek, ölmekte olan bir nefesten daha az gerçek, ellerimden, ayaklarımdan ve tenimden daha az gerçek. Derinden, derinden, indirgenemez biçimde maddi olmayan bir Hıristiyanlıkla ilgilenmiyorum.

İnandıklarıma inanmıyorum çünkü özellikle sadık veya saf biriyim. Her zaman – Updike’ın “eğer dirilmişse”, Pavlus’un “eğer Mesih diriltilmemişse” – herhangi bir tarihi iddia ya da tekrarlanamaz olay vardır. “Eğer” beni rahatsız ediyor. Ben şüpheye eğilimliyim. Kısmen inanıyorum çünkü şüphelerimden şüphe duyuyorum ve şüphelerimden şüphe duyuyorum. devam edebilirim. Yuvarlak ve yuvarlak, yuvarlak ve yuvarlak.

Ama günün sonunda, gerçekliğe dair gözüpek bir iddia var: Updike’ın dediği gibi boş bir mezar, geriye yuvarlanmış bir taş, “kağıt hamuru değil, hikayedeki bir taş değil.” , bu iddiayla karşılaşan her insan gibi, İsa’nın ilk takipçilerinin yalan olduğunu bildikleri bir şey için mi öldüklerine karar vermelidir.

Bununla birlikte, İsa’nın dirildiğine inanmak, Napolyon’un Rusya’yı işgal ettiğine veya Kolomb’un okyanus mavisi yelken açtığına inanmaktan farklıdır. Hristiyanlar bugün tarihi bir gerçek olarak “Mesih dirildi” deseler de, biz daha fazlasını da söylüyoruz. Bunu, Tanrı’nın dünyadaki ve yaşamlarımızda, şimdi bile gücünü haber vermek için söylüyoruz.

Hristiyanlar, İsa dirildiği için, onu ölümden dirilten aynı gücün bizde diri olduğuna inanırlar. Romalılar Kitabı, “İsa’yı ölümden dirilten Tanrı’nın Ruhu, sizde yaşıyor” der. Bu tarihi olay tarihin dışına sıçrayarak günümüze deriyse.

Updike’ın dörtlükleriyle sohbet ettiğim bir başka şiir de Gerard Manley Hopkins’in 1918’de yayınlanan ölümcül bir gemi enkazı hakkında muhteşem bir şiir olan “The Wreck of the Deutschland”. Sonuna doğru şu dize gelir: “İçimizde paskalya yaşasın, karanlığımıza bir pınar olsun.”

Paskalya, burada bir fiildir. Bu sadece bir olay değil, başımıza ve içimizde olan bir şeydir. Bu şiir ve dua, İsa’nın hayatımızı değiştirmesini, sadece bir mezarda değil, bizde de dirilmesini, Diriliş’in delici ışığının dar benliğimizdeki karanlığa düşmesini ister.

Updike bize, İsa ölümden dirilmediyse, kilisenin bir yalan olduğunu hatırlatır, ancak Hopkins bize, eğer dirildiyse ve dirilirse, o zaman kesinlikle her şeyin değiştirilebileceğini ve kurtarılabileceğini söyler – gemi enkazları bile, hatta ölüm. İncil’in son sayfalarında, dünyanın kurtuluşunun uzun hikayesinin sonu, yazar İsa’nın bir vizyonunu anlatıyor. Bir tahtta oturuyor ve “Bak” diyor – çoğu çeviri “bak” kullanıyor ama kulağa çok kilise gibi geliyor; Bence söylediği şey “bak”, “fark et”, “hey, dikkat et”e daha yakın. Ve sonra, “Her şeyi yeni yapıyorum” diyor.

İsa, her şey yenilendiğinde bir gelecek vaat ediyor. Ancak bunun hüsnükuruntudan başka bir şey olmadığına dair tek gerçek kanıt, yuvarlanmış bir taş kadar sağlam tarihte kök salmıştır. Gerçekte, gerçek zamanda gerçekleşen diriliş, aşkın aslında mezardan daha uzun sürdüğünün, kırılanın onarılabileceğinin, ölümün ve acının son sözü söylemediğinin tek kanıtıdır.

Ömrümüz boyunca her şey kurtarılmayacak ama şimdi bile yeniliğin başladığını görüyoruz, gelecek şifanın kısa bir anını görüyoruz. “O gerçekten dirildi” diye Tanrı’yı tanıyabileceğimize ve yaşamlarımızın Tanrı’nın yaşamına katılabileceğine, kendi biyografilerimizin ve dünyevi günlerimizin sonsuzlukla çarpışacağına inanıyoruz.

İsa bir sabah Kudüs’te ölümü yenerse, o zaman aniden her diriliş, her yeni doğum, her onarılan ilişki, umutsuzluktan çıkış, kederden sonraki her sevinç, bağımlılıktan her iyileşme, her mercan kayalığı yenilenmesi, adaletin her başarısı, güzelliğin her yeniden keşfi, her mucize, bulunan her umut, İsa’nın tarihte yaptıklarının ve her şeyin yenileneceği vaat edilen bir geleceğin işareti olur.

Bu Paskalya Updike ile dünyanın dört bir yanındaki biz Hıristiyanların “Tanrı’yı metaforla alay etmemesi” için dua ediyorum ve Hopkins ile Tanrı’nın “içimizde paskalya geçirmesi” için dua ediyorum. Paskalya, eğer bir şeye değerse, bir metafordan daha fazlasıdır. Ama aynı zamanda sadece tarihten daha fazlasıdır. 2.000 yıl önce belirli bir saatte gerçekleşti, ancak zamanda yakalanamıyor. Dünyevi ve elle tutulur, ama aynı zamanda adlandırabileceğimden daha gizemli bir gerçekliğe işaret eden bir işaret ve sembol. Diriliş söylenmeyeni söyledi.

Bu yüzden söylenebilecek sözlerle yetineceğim, başkalarından aldığım sözlerle: “Mesih dirildi.” “O gerçekten yükseldi.” Mutlu Paskalyalar!

Geri bildiriminiz mi var? [email protected] adresine bir not gönderin.

Tish Harrison Warren (@Tish_H_Warren) Kuzey Amerika’daki Anglikan Kilisesi’nde bir rahip ve “Namazda Gece: Kimler İçin Dua” kitabının yazarıdır. Çalışın ya da İzleyin ya da Ağlayın.”