İsrail, üç rehinenin serbest bırakılmasının ardından 90 Filistinli tutukluyu da serbest bıraktı

Fantestik lady

Global Mod
Global Mod
Yıkılan hastaneler

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, isminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye verdiği demeçte, İsrailli rehinelerin bir sonraki serbest bırakılmasının “önümüzdeki Cumartesi” gerçekleşeceğini söyledi.

Şeridin güneyindeki Han Yunus'ta yaşayan Wafa al Habeel, “Çok ama çok mutluyum” dedi. “Geriye dönüp Gazze'nin toprağını öpmek istiyorum. [Ciudad de] Gazze ve ben sevdiklerimizi özlüyoruz” yorumunu yaptı.

Savaş aynı zamanda Gazze Şeridi'nin sağlık altyapısının da tahrip olmasına neden oldu ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Pazar günü, nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için bölgeye “sistematik erişime” ihtiyaç duyacağı konusunda uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X'te şunları yayınladı: “Yıkımın büyüklüğü, operasyonel karmaşıklık ve mevcut sınırlamalar göz önüne alındığında, Gazze'de sağlık sistemini yeniden kurmak karmaşık ve zor bir görev olacaktır.”

Anlaşmanın ilk aşaması, rehinelerin serbest bırakılmasının yanı sıra Biden'a göre “tam ateşkes”, İsrail'in Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinden çekilmesi ve insani yardımın artırılmasını içeriyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres X sosyal ağında “Bu ateşkesin Gazze'ye yardım dağıtımını engelleyen önemli siyasi ve güvenlik engellerini ortadan kaldırması zorunludur (…)” diye yazdı.

Mısırlı yetkililer, anlaşmanın 50'si yakıt olmak üzere “günde 600 yardım kamyonunun girişini” öngördüğünü belirtti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Mısırlı bir kaynak, Pazar günü “260 yardım kamyonu ve 16 akaryakıt kamyonunun” Gazze'ye girdiğini söyledi.

AFP'nin resmi verilere dayanan sayımına göre, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısında İsrail'de çoğu sivil 1.210 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusuna göre o gün kaçırılan 251 kişiden 91'i Gazze'de rehin kaldı ve bunlardan 34'ü öldü.

Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı'ndan alınan ve BM'nin güvenilir olarak değerlendirdiği verilere göre İsrail, saldırıya yanıt olarak şeritte çoğunluğu sivil en az 46.913 kişinin hayatına mal olan bir hava ve kara saldırısı başlattı.