İsrail’in Yeni Kingmaker’ı Tehlikeli Bir Aşırılıkçı ve Kalmak İçin Burada

Dahi kafalar

New member
Salı gecesi geç saatlerde Kudüs’te, aşırı sağ Yahudi Güç Partisi’nin lideri Itamar Ben-Gvir, boğuk ve kendinden geçmiş bir kalabalığın önünde sahnede zaferle durdu. Taraftarları, “Bakın, bir sonraki başbakan kim!” diye slogan attı. trans sesleri arka planda patlarken. Bay Ben-Gvir, aslında başbakan seçilmemişti, ancak Benjamin Netanyahu’nun iktidara geri getirilmesinde araçsal bir rol oynamış olacak.

Bay Ben-Gvir destekçilerine ışınlandı ve konuşmasına başladı. İsrail’e vefasız olanlara sert bir şekilde davranacağına söz verdiğinde, sağcı mitinglerde sıklıkla kullanılan sloganın sterilize edilmiş bir versiyonu olan “Teröristlere ölüm” sloganları attılar: “Araplara ölüm”. Bay Ben-Gvir ayrıca 1995 yılında Başbakan Yitzhak Rabin’in aşırı sağcı bir İsrailli tarafından öldürülmesine teolojik gerekçe sunan bir haham olan Dov Lior’a teşekkürlerini iletti.

Bezalel Smotrich liderliğindeki Dini Siyonizm partisi ile birlikte Yahudi Gücü, Knesset’teki üçüncü en büyük sandalye payını alarak, Netanyahu’ya bir hükümet koalisyonu kurmak için yeterli desteği sağladı. Yahudi Gücü, özellikle genç Yahudi İsrailliler arasında yankı uyandıran popülist bir kampanya yürüttü; Bay Ben-Gvir ve Bay Smotrich’in parti listesi için, Netanyahu’nun baş rakibi merkezci Yair Lapid için oy verdiği kadar çok aktif asker oy kullandı. Bay Ben-Gvir şimdi İsrail siyasetinde önemli bir kişidir; kral olmak istiyor. Salı gecesi destekçilerine “Arkadaşlar, ben sadece 46 yaşındayım” dedi. “Ben başbakan değilim – henüz.”

Bay Ben-Gvir’in kendinden emin hissetmek için iyi nedenleri var. 1995’te, Bay Ben-Gvir, Bay Rabin’in öldürülmesinden sadece haftalar önce televizyonda Bay Rabin’i rezil bir şekilde tehdit ettiğinde, Bay Ben-Gvir birçok kişiye tehlikeli bir aşırılıkçı göründü. Bugün onun görüşleri İsrail ana akımının çoğuna uyuyor. Ezici bir çoğunlukla sağla özdeşleşen genç İsrailliler arasında daha da yaygınlar.

İsrail’in sağa kayması uzun süredir yapım aşamasında. Bay Rabin’in öldürülmesi, Bay Rabin’in temsil ettiği düşünülen İsrail’i de öldürdü. Pek çok Amerikalının – özellikle de Amerikan Yahudilerinin – saygısız laikliği ve belli belirsiz sosyal demokrat değerleriyle sevgiyle hatırladığı İsrail artık yok. Her zaman gerçeklikten çok efsaneydi, ancak miti mümkün kılan gerçekler ortadan kalktı: Yahudiliğin muhafazakar bir yorumu kamusal alana giderek daha fazla hükmediyor. Son sol partiler mezara gidiyor. Yahudilerin ve Arapların eşit haklara sahip olması gerektiği fikri, Yahudi İsraillilerin yalnızca bir azınlığı tarafından destekleniyor.

En azından Bay Netanyahu’nun 2009’daki ikinci döneminden bu yana, Bay Netanyahu, etno-milliyetçiliğin en savaşçı biçimlerini temsil ettiği görülen politikacıları art arda normalleştirdiği için, doğrudan Filistin karşıtı ırkçılık İsrail söyleminin rutin bir özelliği haline geldi: 2010’da Avigdor Lieberman’dı. İsrail’in Filistinli-Arap vatandaşlarının çoğunlukta olduğu bölgelerin nakledilmesi çağrısında bulundu; 2013’te Batı Şeria’nın bazı bölgelerinin ilhakı için çağrıda bulunan Naftali Bennett’ti (daha sonra başbakan olarak Bay Netanyahu’nun yerini aldı). Şubat 2019’da, Bay Netanyahu Yahudi Gücü partisine ilk onay damgasını verdiğinde, bu bir sapma değil, istikrarlı bir yürüyüşün doruk noktasıydı. Aynı zamanda, Netanyahu’nun ana akım-sağ Likud partisi ile aşırı sağ arasındaki farkın artık bir derece meselesi olduğunun kabulüydü.

Bu kaymanın gerçek nedenleri, geleneksel açıklamalara meydan okuyor. Evet, 2000’lerin başındaki ikinci intifadanın şiddeti, birçok Yahudi İsrailliyi Filistinlilerle barış olasılığı konusunda hayal kırıklığına uğrattı. Ancak, çoğu Netanyahu’nun başbakan olduğu sonraki on buçuk yıl, İsraillilerin çoğunu, hükümetlerinin Batı Şeria’yı süresiz olarak işgal etmesinin ve Gazze Şeridi’ni kuşatmasının sonuçlarından büyük ölçüde yalıttı. İki devletli çözüme verilen destek fiilen buharlaştı ve mesele İsrail söyleminden neredeyse kayboldu.

Geçtiğimiz beş yıl, 1990’larda ve 2000’lerin başında olduğundan çok daha az İsrailli sivil ve askeri zayiat gördü, ancak İsrail Yahudi halkı da kayıpları mideye indirmek için çok daha az istekli hale geldi. Geçen baharda İsrail’in Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskınla ateşlenen ve Gazze’den gelen roketlerle karşılık verilen 21 günlük savaşın ve sözde karışık şehirlerdeki etnik gruplar arası şiddetin ardından, Bay Ben-Gvir İsraillileri kanalize etti. Bazılarının “Filistin sorunu” dediği şeye zorla çözmeyi önererek hızlı ve kolay bir çözüm bulma arzusu. Partisinin platformu “Altı Gün Savaşı’nda kurtarılan Eretz İsrail’in tüm bölgeleri üzerinde egemenliğin kurulmasını ve İsrail düşmanlarının küçük topraklarımızı çevreleyen Arap ülkelerine yerleşmesini” vaat ediyor.

Demografi kader değildir, ancak İsrail’de, Bay Netanyahu’nun on yıldan fazla egemenliği boyunca katılaşan dindar-sağ koalisyon için kalıcı bir çoğunluk sağlayabilirler. Seçim sonuçlarının yasını tutan İsrail’in laik liberalleri, kendilerini giderek kendi ülkelerinde azınlık bulduklarından yakınıyorlar: Yahudi İsraillilerin yarısından fazlası şu anda kendilerini geleneksel, dindar veya Haredi (ultra-Ortodoks) olarak tanımlıyor ve demograflar bu politik olarak muhafazakar nüfusun artmasını bekliyorlar. İsrail nüfusunun bir payı olarak. 18 ila 34 yaşları arasındaki Yahudi İsraillilerin kabaca üçte ikisi kendini sağcı olarak tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda 2016 Pew Anketine göre, 18 ila 49 yaşları arasındaki Yahudi İsraillilerin yüzde 49’u “Araplar İsrail’den kovulmalı veya İsrail’den nakledilmeli, katılmayanlar ise yüzde 44 ile karşılaştırıldığında.

Bay Ben-Gvir, yükselen sağın belki de en yüksek sesi olsa da, benzersiz olmaktan çok uzak: Netanyahu liderliğindeki bir sonraki hükümet, ülke tarihindeki en sağcı ve Ortodoks olacak. Dini Siyonizm lideri ve kendi kendini “gururlu homofobik” olarak tanımlayan Bay Smotrich gibi isimlerin yanı sıra Haredi partilerinin açıkça LGBTQ karşıtı üyelerini de içerecek. Bu koalisyonu bir arada tutacak olan yapıştırıcı, sahada en çok Filistinlilere ve diğer Yahudi olmayan azınlıklara yönelik artan baskıya dönüşecek olan bir tür teokratik Yahudi üstünlüğüdür.

Bay Netanyahu daha önce sağcı koalisyon ortaklarından gelen daha iddialı tekliflere bir fren görevi gördü, ancak şimdi, onu iktidara geri getirdiği ve kısmen de olsa yolsuzluk suçlamalarından kaçmasına yardım ettiği için onlara her zamankinden daha fazla borçlu. mahkemelerin sakat kalması.

Yine de yolsuzluk davasını geçse bile İsrail’in hakkını sonsuza kadar sürdüremeyecek. Bay Netanyahu 73 yaşında. Liderliğinin 17 yıllık dönemi, karizmatik liderinin kölesi olarak popülist bir partiye dönüşen Likud’dan laik ve ılımlı sağcıların neredeyse ortadan kaldırılmasına tanık oldu. Ama bu aynı zamanda partinin geleceğinin onsuz belirsiz olduğu anlamına geliyor. Bay Netanyahu kaçınılmaz olarak kamusal yaşamdan çıktığında, sağda Bay Ben-Gvir’in doldurmaya hazır olduğu bir boşluk bırakacaktır.

Bay Ben-Gvir’in başarısını sağlayan şeyin bir kısmı, gündeminin dini unsurlarını gizlememekle birlikte, bir dizi Yahudi İsrail toplumunu temsil etmek için kampanya yürütmesiydi. Partisi, kendilerini tipik olarak ayrı partilerde bulan İsrail demografisinin genelinden rakamlar içeriyor: Yahudi Gücündeki birçok kişi katı, Ortodoks Batı Şeria yerleşimcileri, diğerleri ise laik şahinler. Bay Ben-Gvir’i Iraklı-Kürt göçmenlerin oğlu olarak tanımlayan Sefarad gelenekçileri ve geleneksel Ortodoks partilerinden hayal kırıklığına uğramış genç Aşkenaz Haredimleri var.

Seçim gecesi yaptığı konuşmada Bay Ben-Gvir, partisinin başarısını “laik ve dini, ultra-Ortodoks ve geleneksel, Sefarad ve Aşkenazim herkesi temsil etme” yeteneğine borçlu olduğunu belirtti. Retoriği, kör etno-milliyetçiliği, İsrail topraklarına tapınmayı ve silahlı kuvvetlere duyulan saygıyı birleştiriyor. Geçmişte, aşırı sağın liderleri İsrail ana akımını küçümsediler ve kendilerini ondan uzaklaştırmaya çalıştılar; Bay Ben-Gvir, aksine, onu temsil etmek istiyor.

Joshua Leifer, Jewish Currents’ta katkıda bulunan bir editör ve Dissent yayın kurulu üyesidir.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .