İyi Bir İşi İyi Yapan Nedir?

Dahi kafalar

New member
Birleşik Devletler çok sayıda iş üretiyor, ancak kaç tane “iyi” iş var? Veri eksikliğinden ve bir işi neyin iyi ya da kötü yaptığı konusunda üzerinde anlaşmaya varılmış bir tanım olmadığı için bunu bilmek zor.

İş Kalitesi Ölçümü Girişimi adı verilen yeni bir proje, bu sorunları çözmeyi ve işgücü piyasasına ilişkin anlayışımızda büyük bir boşluğu doldurmayı amaçlıyor. Bu hafta projeye erken baktım ve öğrendiklerimi sizinle paylaşıyorum.

ABD Çalışma Bakanlığı, Aileler ve İşçiler Fonu, Omidyar Ağı, Lumina Vakfı ve Ford Vakfı da dahil olmak üzere çeşitli kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla işbirliği yaparak girişimi başlattı.

“ABD ekonomisindeki işlerin sayısını sürekli ölçüyoruz, ancak işlerin kalitesi büyük ölçüde ölçülmedi”, Rachel Korberg, Aileler ve İşçiler Fonu’nun yönetici direktörü ve kurucu ortağı, bana bir röportajda söyledi.

Eğer önemli olan işlerin sayısı olsaydı, işçiler şu anda cennette olurdu. Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, pandemi durgunluğu sırasında 2020’de ani yükselişin ardından ABD işsizlik oranı Mart ayında yüzde 3,6’ya düştü. Bu, 1960’lardan bu yana en düşük işsizlik oranı için pandemiden hemen önce birkaç ay ile bağlantılı. BLS verisinin gösterdiğine göre, Şubat ayının sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 11,3 milyon iş ilanı vardı ve bu, on yıl önceki sayının üç katından fazlaydı.

Bununla birlikte, son birkaç yılda işgücüne yönelik güçlü talep, anlamlı hisse kazanımlarına dönüşmedi. Özel sektördeki tüm çalışanlar için ortalama saatlik kazançlar, tarım dışı maaş bordroları Mart ayında son 12 ayda yüzde 5,6 artarak 31,73 dolara yükselirken, bu aynı dönemde yüzde 8,5 artan tüketici fiyatlarına ayak uydurmak için bile yeterli değildi. Ve bu sadece geçen yıl. Cornell’den Erica Groshen ve Georgetown’dan Harry Holzer geçen yıl, “ABD’li çoğu işçinin, özellikle de üniversite diploması olmayanların, ücretlerin son kırk yılda durgunlaştığını görmesi artık haber değil” dedi.

Birçok işçi daha yüksek hisse talep edecek kaldıraçtan yoksundur. Özellikle özel sektörde, geçmişe göre sendikalara üye olma olasılıkları daha düşük. Bazıları seçeneklerini anlamıyor, bazıları ise belgesiz ve dolayısıyla işverenlerinin insafına kalmış durumda. Yakın zamana kadar kasırga ve yangın gibi afetlerden sonra ülkeyi temizlemek için seyahat eden Venezüella’dan 2018’de belgesiz bir göçmen olan 34 yaşındaki Joel Salazar ile konuştum. Alışveriş merkezindeki otoparklarda arabalarda uyuyarak, yeterli koruma olmaksızın kopan elektrik kabloları ve zehirli kimyasallarla uğraşarak ve işverenler tarafından maaşlardan aldatılarak ve polis tarafından taciz edilerek geçen bir hayatı anlattı.

Salazar, işini önemli bir açıdan iyi gördü: “İnsanlar topluluklarını yeniden inşa ettiğimiz için bize teşekkür ediyor,” dedi İspanyolca. “Bir gurur var.” (Artık eskisi gibi afet çalışanlarına yardım eden Resilience Force adlı bir organizasyonun saha düzenleyicisi.)

Bu daha büyük bir noktaya geliyor. Bir kişi tarafından kötü bir iş olarak algılanan bir şey, bir başkası için harika olabilir. Ormancı. Barmen. Evcil hayvan bakıcısı. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (!). Tercihlerdeki farklılıkların üstesinden gelmek için, ölçüm girişimi, hemen hemen herkesin önemli olduğu konusunda hemfikir olacağı kriterleri seçmek için Aspen Enstitüsü ile birlikte çalışıyor. Haziran ayında açıklanacak olan kriterlerin ekonomik istikrar ve hareketlilik ile Korberg’in dediği gibi “eşitlik, saygı ve ses” etrafında dönmesi muhtemel.

İnsanlar bu temel kriterler üzerinde bile anlaşamayabilirler. İyi para ödeyen ancak düşük hareketlilik veya eşitlik sunan bir işi nasıl değerlendirirsiniz? Bu ay yayınlanan bir LinkedIn üye anketi, çalışanların üçte birinin daha keyifli bir iş için hisselerinde küçük bir kesinti yapacağını ve dörtte birinin bunu diğer varsayımsal seçeneklerin yanı sıra “rolde büyümek için daha güçlü bir şans” karşılığında yapacağını buldu – ama yüzde 46’sı hiçbir şey için tıslamaktan vazgeçmezdi.

Çalışma ekonomistleri iki tür işverenden bahseder. Bazıları, çeşitli ve ilginç, çok fazla eğitim gerektiren ve iyi ücretli işler tasarlayarak yüksek yola girer. Diğerleri, düşük yolu seçiyor, işleri herkesin yapabilmesi için aptallaştırıyor ve sonuç olarak daha düşük ücretler ödüyor. Düşük yollu işverenlerin hisseden tasarruf ettikleri şey, denetim ve hızlı devir için daha yüksek maliyetlerle dengelenir. “Bu iki farklı yaklaşımı benimseyen şirketler aynı sektörde bir arada var olabilir. Yani bu bir seçim, ”dedi Cornell’den Groshen.

“Yüksek yol” şirketlerinin tümü beyaz yakalı operasyonlar değildir. Aspen Enstitüsü’nün ekonomik fırsatlar programının yönetici direktörü Maureen Conway, gıda ve benzin sattıkları 900’den fazla yerde 24.000’den fazla çalışanı olan, Tulsa, Okla’da bulunan özel bir şirket olan QuikTrip Corp.’tan olumlu bir şekilde söz ediyor. Conway, QuikTrip’in “istikrarlı işler, daha ilginç işler” tasarladığını söyledi. Çalışanlara müşterilerle etkileşim kurmaları ve envanteri takip etmeleri öğretilir. Ekstra eğitim zaman alır. “Önemli bir işe alım süreci var” dedi. “Birkaç hafta boyunca iş gölgesi var.”

Çoğu insan, yüksek eğitimli, yüksek ücretli işin, düşük eğitimli, düşük ücretli işten daha iyi olduğunu düşünür. Fakat hepsi değil. Bazı insanlar sadece faturaları ödemek için hızlı paraya ihtiyaç duyarlar ve “yüksek yol” işi için eğilim, zaman veya yetenekten yoksun olabilirler. İnsanları ücretsiz cihaz tamiri konusunda eğiten ve sonra onları işe gönderen Nana Academy’nin kurucusu ve CEO’su David Zamir ile konuştuğumda bunun bir örneğini gördüm. Zamir, en karmaşık onarım işlerini öğrenen Nana mezunlarının yılda 160.000 dolar veya daha fazla kazanabileceğini söyledi. Ancak “Yüzde 15 basit ve kolay istiyor” dedi. “Giriş ve çıkış istiyorlar.” Ve bu iyi, dedi.

Kıdemli ekonomist ve araştırma müdür yardımcısı Brad Hershbein’in araştırmasına göre, işçiler daha fazla talep olduğunda işlerin iyileşeceğini düşünebilirsiniz, ancak en azından bir açıdan tam tersi. WE Upjohn İstihdam Araştırmaları Enstitüsü’nde. Şirketler açıkları doldurmak için çaresiz kaldıklarında, işe alım standartlarını düşüreceklerini ve bu da görevleri basitleştirmelerini gerektirebileceğini söyledi. Bu düşük yol yaklaşımı olacaktır. Tersine, işsizlik yüksek olduğunda, yalnızca en yüksek vasıflı başvuru sahiplerini işe alacaklar ve onlara işleri daha karmaşık hale getirme seçeneği sunacaklar – bir uzun yol stratejisi. (Aslında daha karmaşık işler için insanları doğru bir şekilde teşhir edip etmediklerini cevaplamak daha zordur.)

Hershbein bana yeni işlerin ortalama kalitesinin son 15 ya da daha fazla yılda bir cırcır düzeninde arttığını söyledi: yüksek işsizlik dönemleri ve düşük işsizlik dönemlerinde tam olarak geriye gitmeme. Yüksek ücretli mesleklerde düşük ücretli mesleklerden daha fazla işe alım bulan bir endeks oluşturmuştur. Bu, düşük hisse için itibara sahip endüstrilerde bile oluyor, dedi: “Eğlence ve konaklamada, sadece personel ve aşçıları beklemek değil. Pazar analiziniz var – nerede bir restoran açmalıyım? – ve dekor ve yemek danışmanları.”

İş Kalitesi Ölçümü Girişimi bulgularını Eylül ayında yayınlamayı planlıyor. Korberg, aylık iş raporunda yer alan bir iş kalitesi endeksini görmeyi çok istediğini söyledi. Öte yandan, BLS’nin kısıtlı bir bütçesi var – ajansın 2013’ten 2017’ye kadar komiseri olan Groshen, 1995’ten beri işveren tarafından sağlanan eğitimle ilgili bir anket yapmadığını söyledi. Ayrıca, iş kalitesinin bazı yönlerinin, örneğin yukarı hareketlilik olarak sadece geriye dönük olarak hesaplanabilir. (İnsanların gerçekten yükselmeden yükselip yükselemeyeceklerini bilemezsiniz, ki bu yıllar alır.)

İş kalitesini ölçme girişimlerinin zamanı çoktan geçmiştir. Bir düşünün: İşler hiç olmadığı kadar bol, ama Amerikalı işçilerin durumu hakkında kim harika hissediyor?

Okuyucu yazıyor

18 Nisan bülteninizi uzun Covid hakkında yazdığınız için teşekkür ederiz. İnsanların uzun süreli Covid veya miyaljik ensefalomiyelit/kronik yorgunluk sendromu olduğunda kendilerini zorlamanın risklerinin farkında olmaları gerekir. 33 uzun yıldır ME/CFS hastasıyım. Günleri atlatmak için tempo önemlidir. Doğru söyledin. Adım atmazsak, kalıcı olarak devre dışı kalma riskiyle karşı karşıyayız. Her halükarda kalıcı olarak engelli olabiliriz, ancak elimizden geleni yapmak için eğitilmeliyiz ve işverenlerimiz bize bahsettiğiniz şekillerde destek olabilir.

Sandhya King

Los Altos, Kaliforniya

Günün sözü

“Hedefimiz, serbest ama güvenli ticaret elde edin. Ülkelerin, ekonomimizi bozma veya istenmeyen jeopolitik kaldıraç kullanma gücüne sahip olmak için temel hammaddeler, teknolojiler veya ürünlerdeki pazar konumlarını kullanmalarına izin veremeyiz.”
— Hazine Bakanı Janet Yellen, 13 Nisan 2022’de teslim edilmek üzere hazırlanan açıklamalarda

Geri bildiriminiz var mı? [email protected] numaralı telefondan bana bir not gönderin.