Jeremy Strong’un Savunması (ve Chill Olmadan Tüm Uğraşlar)

Dahi kafalar

New member
HBO şovu “Succession”da Kendall Roy’u oynayan aktör Jeremy Strong’un Aralık ayındaki New Yorker profilinde meslektaşları, arkadaşları ve sınıf arkadaşları onu internet konuşmasında “hiç üşütmeyen” biri olarak resmetti. ” Mesleğine olan yoğun ve bazen aşırı bağlılığı kapsamlı bir şekilde belgelendi ve çarpıtıldı.

Okurken özellikle bir eleştiri dikkatimi çekti. Bay Strong’un mali yardımla çalıştığı Yale’deki bir sınıf arkadaşı, “Yale’de bu kariyerist dürtüye sahip başka kimseyle tanışmadım. ”

Bu açıdan, profildeki Bay Strong versiyonu çok sempatik geldi. O da benim gibi işçi sınıfında büyüdü: Massachusetts’te bir hapishane çalışanı ve bir bakımevi hemşiresinin oğluydu. Babam Alabama’da bir kamu hizmetleri şirketinde yerel bir yan hakemdi ve annem okulumda önce kapıcı olarak, daha sonra kafeteryada öğle yemeği görevlisi olarak çalıştı. Ayrıca küçük bir Avrupa ülkesinin G.D.P.’sine rakip olacak yeterli mali yardımla süslü bir koleje gittim. Zaman zaman hırslı bir gayretli olarak ya da modern ortodonti tarafından rahatsız edilmemiş dişlerime ve kurnaz aksanımla zengin, aşırı eğitimli insanlarla dolu bir odaya bariz bir şekilde uyum sağlamadığım için kendimi dışlanmış hissettim. Duke Üniversitesi’ndeki birinci sınıfım, prestijli bir yatılı okuldan gelen bir lakros oyuncusu konuşurken beni duydu ve “Nereden geliyorsun?” diye sordu. Sadece coğrafi bir konum istemediği açıktı.

“Kariyerist” kelimesinin açık bir şekilde olumsuz bir çağrışımı var. ” Ekonomik sınıflarını aşma cüretinde bulunan insanlara karşı sıklıkla kullanılan küçümseyici bir hakarettir. Ne zaman kullanıldığını duysam, çalışmaya ihtiyaç duymanın ve ilerleme konusunda endişelenmenin yabancı deneyimler olduğu konusunda yeterince ayrıcalığa sahip biri tarafından yapıldı. Hedef genellikle, başarıya giden yolu uzun ve zor olan ve bazen sanatına aşırı bağlılık gösteren Bay Strong gibi biridir. (New Yorker profilinde anlatıldığı gibi, Bay Strong bir keresinde bir film çekiminde Daniel Day-Lewis’in asistanı olarak Kanada’ya gitmişti, büyük aktörün pervane mandolini sanki “bir kalıntıyı koruyormuş gibi” yolcu koltuğuna bağlanmıştı.)

Sadece bir kişi yüzüme karşı bana kariyerist dedi ve bu on yıldan fazla bir süre önceydi. Aynı zamanda yazar olan eski bir erkek arkadaşım, güzel bir dergi görevi aldığım ve bu konuda hevesli olma cesaretim olduğu için sinirlendi. Avrupalıydı ve parası ailesi tarafından ödenen pahalı prestijli okullara gitmişti. Gazetecilik kariyerime odaklanmamı çabanın kokusunu taşıyan şatafatlı bir Amerikancılık olarak gördü. Onun alaycı tepkisini göz önünde bulundurursak, işi alabilmek için tüm profesyonel meslektaşlarımı öldürdüğümü ve bir yığın cesetleri ölçeklendirdiğimi düşünürdünüz.

Aslında bu görev bana o zamanlar Fortune dergisinde köşe yazarı olarak yaptığım bir sözleşmenin parçası olarak teklif edilmişti. Yine de, belki de sözleşmeyi almak için Jeremy Strong seviyesinde çaba sarf etmiştim. Hisse senedi analisti olarak çalışmış olmama rağmen, medyada kimsenin bana iş ve finans hakkında hikayeler vermek istemediğini keşfettikten sonra, birçok genç finans uzmanı tarafından okunan Dealbreaker adlı bir Wall Street blogu başlattım ve nihayetinde, Beni Fortune’da işe alan adam. Gençtim, bir kadındım ve geçmişim bir finans köşe yazarı için tipik değildi. Bir meslektaşım işi nasıl aldığımı öğrenmek istedi. Staj bile yapmadım, dedi.

Ve yapmadım. Medyadaki stajlar çoğunlukla ücretsizdi ve genellikle bağlantılar veya adam kayırma yoluyla kazanıldı. Medya kariyerimin başında hiçbir bağlantım ve param yoktu. Ayrıca, sıfırdan bir medya şirketi kurmak – onu kurmak, yazmak, başka insanları işe almak, bir izleyici kitlesi oluşturmak – staj yapmaktan daha zor olabilir! kesinlikle değildi kolay bir yol. Meslektaşımın bir şekilde yolumu aldatmış olmam gerektiğine dair iması, bana elitlerin sık sık, ender görülen alanlarında araya giren kişiler olarak gördüklerini nasıl gördüklerini oldukça net bir şekilde gösterdi.

Sınıf hıncı genellikle tek yönlü bir olguymuş gibi tartışılır: Alt sınıflar üst sınıflara içerler. Ama diğer yönde de çalışır. Diğer zengin seçkinlerle dolu bir kurumdaki varlıklı seçkinler, birbirlerini müttefik olarak görürler. Ben veya Jeremy Strong bir tehdit olabilir.

2018’de yapılan bir araştırma bu sorunu gözler önüne seriyor: Araştırmacılar Avrupalı üniversite öğrencilerine göçmenlere yönelik tutumları sordu. Üniversite eğitimli göçmenler, ankete katılan grup için rekabetçi bir tehdit olarak algılandığında, daha az eğitimli göçmenlere göre daha olumsuz olarak değerlendirildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, çok az şeyle başlayan bir kişinin sıkı çalışma ve hırs uyguladığı ve başarılı olduğu, ancak yalnızca soyut olarak başarılı olduğu iyi bir Horatio Alger hikayesine bayılırız. Gerçek hayatta, Amerikan seçkinleri, herhangi bir Avrupalı aristokratın yapabileceği kadar, denemeye çalışmaktan nefret eder.

Ulusal mitolojimizde sınıf önemli değildir, ancak pratikte, meritokrasi mitine olan yaygın inancımız eşitsizliği pekiştirir. Harvard Üniversitesi’nden yapılan araştırmaların gösterdiği gibi, Amerikalılar ulusun ekonomik hareketliliğini abartma eğilimindedir ve ırksal ve diğer önyargılara dair bol kanıta rağmen ekonomik sistemlerinin adaletine büyük bir inançları vardır. En azından bazı çevrelerde, mütevazı bir arka plandan gelmek ve açıkça daha fazlasını istemek ahlaki bir eksiklik, bir tür açgözlülüktür.

Bu tavrın klasizmi her zaman aşikar değildir, çünkü Amerika’nın aşırı çalışmaya değer verildiği ve hepimizin ayağa kalkıp eziyet çekmesinin beklendiği koşuşturma kültürü hakkında meşru olarak eleştirilecek çok şey vardır. Covid pandemisi ve iş kültürünün yeniden düşünülmesi, hırsın sonu ve insanlar ölürken ve gezegen yanarken kariyerin gerçekten önemli olup olmadığı hakkında bir tepki ve bir dizi düşünce parçası üretti.

Ancak bu, çabalamanın kendisinin bir eleştirisi değildir; hala sürdürülemez bir şekilde uzun çalışma saatlerine, kıyasıya rekabet gücüne ve sömürücü emek uygulamalarına dayanan bir şirket kültürünün eleştirisidir.

O halde asıl soru, uğraşmaya değer olan nedir? Bir şirket için boş yere emek harcamakla, zevk aldığın için ya da yaptığın işe önem verdiğin için ya da en önemlisi ekonomik olarak ilerlemeye çalıştığın için çok çalışmak arasında fark var. Ailenizden daha iyisini yapmak istemekte yanlış bir şey yok. Bir çaba sarf etmek – hatta Bay Strong’unki gibi abartılı bir çaba – utanç verici olmamalıdır. Biz çabalayanlar bunu anlıyoruz çünkü bu çaba olmadan asla büyük başarılar elde edemeyiz.

Seçkinler genellikle “kolaylığı” etkilemek ve çaba göstermekten kaçınmak için sosyalleşirler. Ancak kişisel stil veya görgü kuralları açısından kopukluğu görmek bir hatadır. Biz çabalayanlar, işler kolaylaşıyormuş gibi davranamayız çünkü öyleymiş gibi davranmak, çoğu zaman bizde olmayan kaynakları gerektirir. “Unchill”iz çünkü chill’in donanımlarını bir araya getirmek veya onu gerçekleştirmek için ne zamanımız ne de paramız var.

Bay Strong’un olağanüstü performansının onu New Yorker profiline layık bir yıldız haline getirdiği “Succession” dizisinin, İskoçya’da zengin olmadan büyümüş ve bir medya imparatorluğu inşa eden bir gayretli Logan Roy’u merkezine aldığını belirtmekte fayda var. Öte yandan çocukları, tıpkı Bay Strong’un Yale sınıf arkadaşlarının The New Yorker’da alıntı yaptığı gibi, çabalamayı küçümseyen zengin insanlardan oluşan bir dünyada yaşıyor.

Bu kopukluk en bariz şekilde, aileyle ve etkili bir şekilde aile şirketiyle evlenen, alay konusu bir sosyal tırmanıcı olan Tom Wambsgans’ta temsil edilmektedir. Ancak sezon finalinde, gayretliler günü kazanmış gibi görünüyor: Tom, Roy çocuklarını kör eden kurumsal bir manevrada Logan’la güçlerini birleştiriyor. ciddiyetle bunun için çabalıyor.

Elizabeth Spiers (@espiers) bir yazar ve dijital medya stratejistidir. The New York Observer’ın baş editörü ve Gawker’ın kurucu editörüydü.

The Times yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .