Jimmy Carter: Demokrasimiz İçin Korkuyorum

Dahi kafalar

New member
Bir yıl önce, vicdansız politikacılar tarafından yönlendirilen şiddetli bir kalabalık, Capitol’ü bastı ve gücün demokratik transferini neredeyse engellemeyi başardı. Dördümüz de eski başkanların eylemlerini kınadık ve 2020 seçimlerinin meşruiyetini onayladık. Bunu, ayaklanmanın ulusu demokrasimizi tehdit eden zehirli kutuplaşmayı ele almaya şok edeceğine dair kısa bir umut izledi.

Ancak, bir yıl sonra, seçimlerin çalındığı yalanını destekleyenler bir siyasi partiyi ele geçirdi ve seçim sistemlerimizde güvensizlik yarattı. Bu güçler, Amerikalıları Amerikalılara karşı döndürmeye devam eden amansız dezenformasyon yoluyla güç ve etki uygular. Amerikan Yaşamı Araştırma Merkezi’ne göre, Amerikalıların yüzde 36’sı – siyasi yelpazedeki neredeyse 100 milyon yetişkin – “geleneksel Amerikan yaşam tarzı o kadar hızlı yok oluyor ki, onu kurtarmak için güç kullanmamız gerekebileceği konusunda hemfikir. Washington Post kısa süre önce Cumhuriyetçilerin yaklaşık yüzde 40’ının hükümete karşı şiddet eyleminin bazen haklı olduğuna inandığını bildirdi.

Kendi memleketim Georgia’daki ve Teksas ve Florida gibi diğer ülkelerdeki politikacılar, partizan yasama organlarını seçim süreçlerine müdahale etme yetkisi veren yasaları yürürlüğe koymak için yarattıkları güvensizlikten yararlandılar. Her ne pahasına olursa olsun kazanmaya çalışıyorlar ve birçok Amerikalı da aynı şekilde düşünmeye ve davranmaya ikna ediliyor, güvenliğimizin ve demokrasimizin temellerini nefes kesici bir hızla çökertmekle tehdit ediyor. Şimdi, küresel olarak başarmak için çok mücadele ettiğimiz şeyin – kendi güçlerini büyütmekten başka bir şey istemeyen güçlü politikacılar tarafından engellenmeyen özgür, adil seçim hakkı – içeride tehlikeli bir şekilde kırılgan hale geldiğinden korkuyorum.

Bu tehditle 1962’de kendi arka bahçemde, oy pusulası dolduran bir ilçe başkanı Georgia Eyalet Senatosu seçimimi çalmaya çalıştığında şahsen karşılaştım. Bu birincildi ve mahkemede sahtekarlığa itiraz ettim. Sonunda bir yargıç sonuçları geçersiz kıldı ve genel seçimi ben kazandım. Daha sonra demokrasinin korunması ve geliştirilmesi benim için bir öncelik haline geldi. Başkan olarak, büyük bir hedef, Güney Afrika’da ve başka yerlerde çoğunluk yönetimini tesis etmekti.

Beyaz Saray’dan ayrıldıktan ve Carter Center’ı kurduktan sonra, dünya çapında özgür, adil ve düzenli seçimleri teşvik etmek için çalıştık. 1989’da Panama’dan başlayarak Afrika, Latin Amerika ve Asya’da düzinelerce seçim gözlem misyonuna liderlik ettim ve burada yöneticilere basit bir soru sordum: “Dürüst memur musunuz yoksa hırsız mısınız?” Her seçimde, karım Rosalynn ve ben, özgür seçimlerde ilk oylarını kullanmak için kilometrelerce yürüyen ve alacakaranlıktan şafağa kadar sırada bekleyen, kendileri ve milletleri için umutlarını tazeleyen ve seçimlerini kazanan binlerce vatandaşın cesareti ve bağlılığı karşısında duygulandık. özyönetim için ilk adımları. Ama aynı zamanda yeni demokratik sistemlerin – ve hatta bazen yerleşik olanların – askeri cuntalara veya güce aç despotlara nasıl düşebileceğini de gördüm. Sudan ve Myanmar iki yeni örnek.

Amerikan demokrasisinin ayakta kalması için, liderlerimizin ve adaylarımızın özgürlük ideallerini desteklemelerini ve yüksek davranış standartlarına bağlı kalmalarını talep etmeliyiz.

Jimmy Carter, 1976. Kredi. . . Leni Sinclair / Getty Images

Birincisi, vatandaşlar politikalar üzerinde anlaşamayabilirken, tüm siyasi çizgilerden insanlar temel anayasal ilkeler ve adalet, nezaket ve hukukun üstünlüğüne saygı normları üzerinde anlaşmalıdır. Vatandaşlar şeffaf, güvenli ve güvenli seçim süreçlerine kolayca katılabilmelidir. Seçim usulsüzlükleri iddiaları, tüm katılımcılar bulguları kabul etmeyi kabul ederek, mahkemeler tarafından karara bağlanmak üzere iyi niyetle sunulmalıdır. Ve seçim süreci barışçıl, yıldırma ve şiddetten uzak bir şekilde yürütülmelidir.

İkincisi, seçimlerimizin güvenliğini ve erişilebilirliğini sağlayan ve sonuçların doğruluğuna halkın güvenini sağlayan reformlar için baskı yapmalıyız. Yasadışı oylama ve anlamsız çoklu denetimler gibi sahte iddialar, yalnızca demokratik ideallere gölge düşürür.

Üçüncüsü, kimliklerimizi siyaset etrafında yeniden şekillendiren kutuplaşmaya direnmeliyiz. Birkaç temel gerçeğe odaklanmalıyız: Hepimiz insanız, hepimiz Amerikalıyız ve topluluklarımız ile ülkemizin gelişmesi için ortak umutlarımız var. Ailemiz, arkadaşlarımız ve iş arkadaşlarımızla medeni sohbetler yaparak ve bizi bölen güçlere karşı topluca ayağa kalkarak, saygı ve yapıcı bir şekilde, bölünmeyi yeniden ele almanın yollarını bulmalıyız.

Dördüncüsü, siyasetimizde şiddetin yeri yoktur ve karakter suikastı, yıldırma ve olaylarda silahlı milislerin mevcudiyeti eğilimlerini tersine çevirmek için yasaları geçirmek veya güçlendirmek için acilen harekete geçmeliyiz. Birçoğumuzun güvendiği dostları ve komşuları olan seçim görevlilerimizi güvenliklerine yönelik tehditlerden korumalıyız. Kolluk kuvvetleri, bu sorunları ele alma gücüne sahip olmalı ve ırksal adaletsizliğin geçmişi ve bugünü ile uzlaşmak için ulusal bir çaba göstermelidir.

Son olarak, özellikle sosyal medyada yayılan dezenformasyon konusuna da değinmek gerekiyor. Bu platformlarda reform yapmalı ve doğru bilgiyi aramayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Kurumsal Amerika ve dini topluluklar, demokratik normlara saygıyı, seçimlere katılımı ve dezenformasyona karşı koyma çabalarını teşvik etmelidir.

Büyük ulusumuz şimdi genişleyen bir uçurumun eşiğinde. Derhal harekete geçmezsek, gerçek bir iç çatışma ve değerli demokrasimizi kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Amerikalılar farklılıkları bir kenara bırakmalı ve çok geç olmadan birlikte çalışmalıdır.

Jimmy Carter, Amerika Birleşik Devletleri’nin 39. başkanıydı.

The Times, yayınlamaya kararlıdır harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: harfler@nytimes. com .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve Instagram .