Joe Biden İsrail’i Kurtarabilir mi?

Dahi kafalar

New member
Başkan Biden’ın masasına yeni İsrail hükümeti hakkında bir not koyabilseydim, tam olarak nasıl başlayacağını biliyorum:

Sayın Başkan, Yahudi tarihiyle ilgilenir misiniz bilmiyorum ama Yahudi tarihi bugün kesinlikle sizinle ilgileniyor. İsrail, tam teşekküllü bir demokrasiden daha azına ve bölgede istikrar sağlayıcı bir güçten istikrarsızlaştırıcı bir güce doğru tarihi bir dönüşümün eşiğinde. Başbakan Binyamin Netanyahu ve onun aşırılık yanlısı koalisyonunun İsrail’i bağnazlığın illiberal kalesine dönüştürmesini engelleyebilecek tek kişi siz olabilirsiniz.

Biden’a, İsrail’in ciddi bir iç çatışmaya yaklaşmasından korktuğumu da söylerdim. Sivil çatışmalar nadiren tek bir politikayla ilgilidir. Güçle ilgili olma eğilimindedirler. Yıllardır İsrail’de Oslo Anlaşmaları ile ilgili şiddetli tartışmalar politikayla ilgiliydi. Ancak bugün, bu kaynayan çatışma, son derece çeşitli bir toplumda kimin kime nasıl yaşayacağını söyleyebilecek güçle ilgili.

Kısa hikaye: Netanyahu kampının seçimi çok küçük bir oyla (yaklaşık 4,7 milyon oydan yaklaşık 30.000’i) kazanmasının ardından kurulan aşırı milliyetçi, aşırı Ortodoks bir hükümet, seçmenlerin diğer yarısının yalnızca bir güç olarak görmediği bir güç gasbı yürütüyor. yozlaşmış ama aynı zamanda kendi medeni haklarını tehdit ediyor. Bu nedenle hafta sonu 5.000 kişilik hükümet karşıtı gösteri 80.000’e çıktı.

Joe Biden’ın bildiği İsrail yok oluyor ve yeni bir İsrail doğuyor. Bu hükümetteki birçok bakan Amerikan değerlerine düşmandır ve neredeyse tamamı Demokrat Parti’ye düşmandır. Netanyahu ve stratejik işler bakanı Ron Dermer, Netanyahu’nun 2015’te Kongre’deki konuşmasını Biden’ın ve Başkan Barack Obama’nın istek ve politikalarına karşı düzenlemek için Cumhuriyetçilerle plan yapmıştı. Beyaz Saray’da bir Cumhuriyetçi görmek istiyorlar ve liberal Yahudiler yerine Evanjelik Hıristiyanların desteğini ve AOC yerine MBS’nin desteğini tercih ediyorlar.

Bu konuda hiçbir şüpheniz olmasın. Başkan, “eski dostumuz Joe” pablumları tarafından yanıltılmamalıdır.

İsrail’deki mevcut kriz, Biden’a dışında kalması gereken bir iç anayasal mesele olarak sunulabilir. Bunun tersine. Biden (tıpkı Netanyahu’nun yaptığı gibi) hemen devreye girmeli çünkü sonucun ABD ulusal güvenlik çıkarları üzerinde doğrudan etkileri var. Biden’ın bugün İsrail’de ortaya çıkan en aşırı eğilimleri tersine çevirebileceğine dair hiçbir yanılsamam yok, ancak başka hiçbir yabancının yapamayacağı şekilde biraz sert sevgiyle işleri daha sağlıklı bir yola sokabilir ve belki de en kötüsünü önleyebilir.

En acil kriz şudur: İsrail’in Yüksek Mahkemesi tarafından yönetilen mahkemeleri, büyük ölçüde insan haklarının, özellikle de azınlıkların haklarının amansız koruyucuları olmuştur. Bu azınlıklar, Ortodoks ve ultra-Ortodoks Yahudilerin sahip olduğu aynı özgürlük ve dini uygulama haklarını isteyen Arap vatandaşları, LGBTQ vatandaşları ve hatta ıslahat ve muhafazakar Yahudileri içerir. Ayrıca, İsrail Yüksek Mahkemesi, ordu da dahil olmak üzere tüm yürütme organlarının eylemlerini incelediği için, İsrailli yerleşimcilerin suiistimallerine karşı koruma sağlamak ve özel mülklerinin yasa dışı kamulaştırılmasına karşı koruma sağlamak da dahil olmak üzere, genellikle Filistinlilerin haklarını korumuştur.

Ancak bu Netanyahu hükümeti, Batı Şeria’yı resmen ilan etmeden fiilen ilhak ederek, durumu kökten değiştirmeye çalışıyor. Ve planın tek bir büyük engeli var: İsrail Yüksek Mahkemesi ve yasal kurumlar.

The Times of Israel’in özetlediği gibi, Netanyahu’nun Knesset’ten geçirmeyi planladığı yargı revizyonu, çok daha az partizan ve profesyonel bir yargı atama sürecinin yerine “hükümete yüksek mahkeme de dahil olmak üzere yargıçların atanması üzerinde tam kontrol sağlayacak”. Revizyon aynı zamanda “yüksek mahkemenin mevzuatı, özellikle de İsrail’deki azınlıkların haklarını kısıtlayabilecek kanunları” iptal etme kabiliyetini ciddi şekilde sınırlayacak ve artık Netanyahu tarafından kontrol edilen Knesset’in mahkemenin yasakladığı kanunları “yeniden kanunlaştırmasına” olanak tanıyacaktır. aşağı vurur.

Benjamin Netanyahu, Ocak ayında başbakanlık ofisinde düzenlediği basın toplantısında. Kredi… Abir Sultan/EPA, Shutterstock üzerinden

Revizyon aynı zamanda her hükümet bakanlığında yasal bekçi köpeklerinin bağımsızlığını da azaltacaktır: Başsavcıya rapor vermek yerine, her bakanın atadığı kişiler haline geleceklerdir.

Kısacası, İsrail’in yürütme organı, yargının denetimini üstlenecekti. Bu, özellikle bir şeyi daha düşündüğünüzde, Türkiye-Macaristan çoğunlukçu oyun kitabından fırlamış durumda: Bütün bunlar, Netanyahu’nun rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla üç davada yargılandığı bir zamanda yapılıyor. kendi başsavcısı tarafından.

Bu ayın başlarında, eski bir Netanyahu sağcı savunma bakanı ve İsrail Ordusu eski genelkurmay başkanı Moshe Ya’alon, Netanyahu’nun adli “reformlarının” “yakmaya hazır bir sanığın gerçek niyetini” ortaya koyduğunu tweetledi. rıhtımdan kaçmak için ülkeyi ve değerlerini aşağılamak. … Halkımızın başına gelen Holokost’tan 80 yıldan daha kısa bir süre sonra İsrail’de amacı bir suçluyu kurtarmak olan cani, mesihçi, faşist ve yozlaşmış bir hükümetin kurulacağına kim inanırdı.”

Netanyahu, elbette, bunun aklından geçen en uzak şey olduğunu söylüyor – Allah korusun.

İsrail, resmi bir anayasaya sahip olmadığı için, on yıllar içinde gelişen çok karmaşık bir kanunî denetim ve denge sistemiyle yönetiliyor. Yasal uzmanlar bana yargıda bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söylüyor. Ancak bunu Netanyahu’nun tarzında yapmak – partiler üstü bir ulusal kongre yoluyla değil, İsrail tarihindeki en radikal hükümet tarafından Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin elinden alınması ve Netanyahu’nun ceza davasının yüksek mahkeme önünde sonuçlanabileceğini bilmesi – cennet gibi kokuyor.

Amerikan terimleriyle ifade edersek, Richard Nixon, Watergate ceza soruşturması sırasında ABD Yüksek Mahkemesini Nixon yanlısı yargıçlarla genişletmeye çalışmış gibi olur.

İsrail Yüksek Mahkemesi’nin şu anki başkanı Esther Hayut, geçen hafta Netanyahu’nun önerdiği revizyonun “yargı sistemini paramparça edeceğini ve aslında sınırsız bir saldırı olduğunu” açıkladı. Ek olarak, emekli hava kuvvetleri pilotları, ileri teknoloji yöneticileri, avukatlar ve bazı emekli Yüksek Mahkeme yargıçları da dahil olmak üzere soldan ve sağdan emekli hakimler, temelde aynı şeyi söyleyen imzalı mektuplara sahipler.

ABD, İsrail’e olağanüstü miktarda ekonomik yardım, hassas istihbarat, en gelişmiş silahlarımızı ve BM’deki taraflı kararlara karşı neredeyse otomatik destek verdi. Bunu destekliyorum. İsrail’in – her zaman olmasa da pek çok kez – İsrail hükümeti ve ordusu üzerinde kabul edilmiş uluslararası hukuk normlarını güvenilir bir şekilde uygulayan bağımsız bir yargı sistemine sahip olduğu iddiasına dayanarak, uluslararası kurumların meşru eylemlerine uzun süredir karşı çıktık. Filistinlilerin haklarını korumak anlamına geliyordu.

Netanyahu, İsrail Yüksek Mahkemesi’ni parmağının altına almayı başarmadan önce, Biden’ın ona kesin bir şekilde söylemesi gerekiyor:

Bibi, Amerikan çıkarları ve değerleri konusunda kabadayılık yapıyorsun. Şu anda senden bazı şeyler öğrenmem gerekiyor ve senin de benden bazı şeyler öğrenmen gerekiyor. Bilmem gerekiyor: Koalisyon üyelerinin savunduğu gibi, İsrail’in Batı Şeria üzerindeki kontrolü geçici bir işgal mi, yoksa ortaya çıkan bir ilhak mı meselesi? Çünkü bunun için kurban olmayacağım. İsrail’i Türkiye ve Macaristan’a daha çok benzetecek şekilde mahkemelerinizi gerçekten siyasi otoriteniz altına alıp almayacağınızı bilmem gerekiyor, çünkü bunun için kurban olmayacağım. Aşırılık yanlısı bakanlarınızın Tapınak Dağı’ndaki statükoyu değiştirip değiştirmeyeceğini bilmem gerekiyor. Çünkü bu, Ürdün’ü, Filistin Otoritesini ve İbrahim Anlaşmalarını istikrarsızlaştırabilir ki bu da ABD çıkarlarına gerçekten zarar verir. Bunun için kurban olmayacağım.

İşte Netanyahu’nun nasıl tepki vereceğine dair tahminim:

Joe, Joey, eski dostum, beni bu konuda zorlama. Bu delileri dizginleyen tek kişi benim. Sen ve ben, Joe, birlikte tarih yazabiliriz. İran’ın nükleer kapasitesini caydırmak için değil, Tahran’daki ruhban rejimini devirmeye çalışan İranlı protestoculara – mümkün olan her şekilde – yardım etmek için güçlerimizi birleştirelim. Ve sen ve ben, İsrail ve Suudi Arabistan arasında bir barış anlaşması yapalım. Sizi Suudi Arabistan’a güvenlik garantisi ve gelişmiş silahlar vermeye ikna edebilirsem MBS hazır. Bunu yapalım ve sonra bu çılgınları terk edeceğim.

Her iki dış politika hedefini de alkışlıyorum, ancak ABD’nin Netanyahu’nun adli darbesini görmezden gelmesiyle onlar için havlamayacağım. Bunu yaparsak, rüzgar eker ve kasırga biçeriz.

İsrail ve ABD dosttur. Ancak bugün, bu dostluğun taraflarından biri, İsrail, temel karakterini değiştiriyor. Başkan Biden, olabilecek en şefkatli ama net şekilde, bu değişikliklerin Amerika’nın çıkarlarına ve değerlerine aykırı olduğunu ve Netanyahu’nun yararlı aptalları olmayacağımızı ve sadece sessizce oturacağımızı beyan etmelidir.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .