Kanye West’in Sömürü Karşıtı Siyahlığı

Dahi kafalar

New member
Kanye’nin West savunucuları arasında düşünce şu şekildedir: O bir dahidir, özgür düşünür, yüksek vicdanlıdır. Yaptığı her şeyi beğenmeyebilir veya aynı fikirde olmayabilirler, ancak adamı alkışlarlar.

Bir Kanye kültü var ve uzun zaman önce toplumumuzun kültlere, özellikle de dine değil, popüler kültüre veya politikaya bağlı olduklarında özel bir çekicilik verdiği kanısına vardım. Bu arenalarda, kendilerini favori bir takım için bir araya gelmek gibi eğlenceli, masum hissediyorlar.

Bu yüzden West’in bir dahi olup olmadığını tartışmak için burada değilim, ancak birileri kendilerine böyle atıfta bulunduğunda, bu unvanın altını oyuyor.

Bu gazetenin kendisi West’i defalarca bir dahi olarak nitelendirdi, bu yüzden, sanırım, markalaşma ile koşmak ona düşerdi.

Ama bana her zaman West’in modern bir Mozart olarak kabul edilmek için can attığını düşünmüşümdür: işkence gören deha. Elbette Mozart tartışmasız bir dahiydi ama onun işkence görmüş biri olduğu fikri bir efsane olabilir. Jan Swafford’un “Mozart: Aşkın Hükümdarlığı” kitabında yazdığı gibi:

Batı Mozart değildir. West, düşünceli, narsist bir dikkat bağımlısı ve övgü bağımlısıdır. İşkencesine katılır. Küratörlüğünü yapar ve onu kullanır. Bazıları doğal olarak gelebilir, ancak bazıları efsaneyi büyütmek için üretilmiştir.

Bir sanatçı olarak olağanüstü yeteneklerinin dehaya yükselip yükselmediğini başkalarının tartışmasına izin vereceğim. Bunun yerine kültürel bir kaos ajanı, tehlikeli siyasetin tedarikçisi olarak Batı’ya odaklanmak istiyorum. Bu arenada o bir dahi değil; o bir gussied-up hile olduğunu.

Batı genellikle “özgür düşünen biri” olarak tanımlanır, ancak siyasi alanda öyle değildir. O sadece muhafazakar – bazen beyaz üstünlükçü ile sınırda olan – kendi konularıymış gibi konuşma noktalarına kusmaya istekli bir Siyah sanatçı.

Uluslararası bir süperstarın, rap yapan bir moda tasarımcısının ağzından çıkan baskı, siyasetin ve güncel olayların ciddi bir analizini yapmaktan çekinen veya açıkça reddedenlere özgürlük gibi gelmeye başlar.

Geçen hafta West, Paris’teki defilesinde “White Lives Matter” gömleği giyerek bir yangın fırtınasına neden oldu. Hakaretle Mücadele Birliği, “Beyaz Hayat Önemlidir”i “beyaz üstünlükçü bir ifade” olarak etiketliyor ve 2015’ten beri “birçok eyaletteki beyaz üstünlükçülerin, özellikle Teksas merkezli beyaz üstünlükçü grup Aryan Rönesans Derneği’nin üyeleri, sloganı desteklediler” diye yazmıştır. “ifadeyi popülerleştirmek için gevşek bir kampanyanın” bir parçası olarak.

Geçen hafta West, beyaz üstünlükçülere destek verdi.

West, 2013’te turda Konfederasyon bayraklarıyla mal satan adamla aynı adam. O yıl bir radyo istasyonuna insanların dehşete düşüren tepkilerini açıkladığı gibi:

“Herhangi bir enerji iyi bir enerjidir. Konfederasyon bayrağı bir şekilde köleliği temsil ediyordu. Bu, onun hakkında bildiklerime dair soyut görüşüm, değil mi? Ben de ‘New Slaves’ şarkısını yazdım. Bu yüzden Konfederasyon bayrağını aldım ve kendi bayrağım yaptım. Artık o benim bayrağım.”

Kanye bunu ortak seçenek olarak görüyor, ancak aslında Siyah karşıtı nefret sembollerini teşvik eden ve normalleştiren temel şok değeri olan maskaralıklardır.

Bu konuda dahiyane bir şey yok. Bu pazarlık bodrum sömürüsüdür. West’in kendisinin de belirttiği gibi, “herhangi bir enerji iyi enerjidir”, ki bu, jargonla bile olsa, Oscar Wilde’ın 1800’lerin sonlarında “Dorian Gray’in Portresi”nde yazdıklarını yeniden yorumlamanın bir yolu: “Yalnızca bir şey var. Dünyada hakkında konuşulmaktan daha kötü ve bu konuşulmuyor.” Bu fikrin ruhu “tüm tanıtım iyi tanıtımdır” fikrine yol açtı.

Moda Haftası’nda giydiği “White Lives Matter” gömleğiyle ilgili son tepkilerin ardından West, Fox News’e giderek detaylandırmaya giderek tanıtım arayışına devam etti. Röportaj, tanrısallığı, sanatsal ilhamı, kişisel zulmü, kurumları küçümsemeyi, kürtaj karşıtı konuşma noktalarını, ırkçılık etrafındaki fikirleri tersine çevirmeyi ve Donald Trump’a verdiği desteği bir araya getirmeye çalıştığı karmakarışık bir temaydı. Biliyorsunuz, çağdaş sağın temel fikirleri.

West gömlek hakkında şöyle diyor: “Bir gömleğe ‘White Lives Matter’ yazmamın cevabı, çünkü öyleler.” Bariz olandan habersiz oynuyor.

West, 2015’te “ırkçılık modası geçmiş bir kavram” ve “insanların ayırmak, yabancılaştırmak, herhangi bir şeyi saptamak için kullandığı aptalca bir kavram gibi” diyen adamla aynı adam. Bu aptalca.”

2018’de bir TMZ röportajında söyleyen aynı adam: “400 yıldır köleliği duyuyorsunuz. 400 yıldır mı? Bu bir seçim gibi geliyor. Mesela, 400 yıldır oradaydınız ve hepiniz mi?

West daha sonra kölelik yorumları için özür diledi, ancak özründe bile narsisizmini kontrol edemedi ve şunları söyledi: “Biliyorsun bir ilişkide, belki birileri sırf onları hala sevip sevmediğini görmek için bir şeyler yapar. TMZ yorumundan aldığım bir şey, bana Siyah insanların beni ne kadar sevdiğini ve Siyahların bana ne kadar güvendiğini ve bana bağlı olduğunu göstermesiydi. Ve bunu takdir ediyorum.”

Bunların hiçbiri, siyasi alanda dahi değildir. Sığ ve sıkıcı. Kanye, sadece Siyah muhafazakarlığını keşfeden ve bunun aydınlanma olduğunu düşünen bir Siyah adam. Bunda karmaşık veya gizemli bir şey yok. O, beyazın üstünlüğünü papağan gibi okuyan bir Siyah adam, çok fazla kişi bunu fırçalıyor, müziğiyle dans etmeye devam ediyor ve kıyafetlerini giyiyor.

West, eski Siyah karşıtı ırkçılığı örnekleyen, yeni bir etiket altında yeniden karıştıran ve piyasaya süren Siyah bir adam: işkence görmüş Siyah deha.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook ve Twitter (@zeynep) , ve Instagram .