Kararları Tutmayacaksak Neden Karar Verme Zahmetine Girelim?

Dahi kafalar

New member
Karar vericiler bir hamile aziz isteselerdi, ömür boyu çözümleyici olan ve kendi kabulüne göre kararlarını yerine getirmede ömür boyu başarısız olan Samuel Johnson’dan (1709-84) daha kötüsünü yapabilirlerdi. Günlüklerini okurken, her seferinde – Yeni Yılda, Paskalya’da ve doğum gününde – Johnson’ın erken kalkma, daha çalışkan olma, yiyecek ve içecek alımında daha ölçülü olma niyetini yenilediğini kabul ederek iç çekebiliriz. ve geçen yıl aynı niyetleri ihmal etmesinden yakınıyor.

1764’teki doğum gününde şöyle yazmıştı: “Şimdiye kadar 55 yılımı çözüm bulmak için harcadım,” diye yazmıştı, “en eski zamanlardan beri neredeyse hatırlayabildiğim kadarıyla daha iyi bir yaşam için planlar yapıyordum. Hiçbir şey yapmadım; bu nedenle, yapma süresi kısa olduğu için, yapma ihtiyacı acildir.”

70. doğum günümü kutlayacak bir Yeni Yılı, Johnson’ın yaptığı gibi erken kalkmaya, incitici düşüncelere direnmeye ve bir günlük tutmaya karar vererek karşılarken aklımda bu sözler var. Ayrıca e-postamı daha az takıntılı bir şekilde ve kan basıncımı daha sık kontrol etmeye karar vereceğim. Diyetimdeki sodyum miktarını azaltmak için. Daha sadık bir arkadaş ve daha özenli bir ebeveyn ve eş olmak. Konuştuğumdan daha fazlasını dinlemek için.

Johnson yıllar içinde programında, özellikle de tembelliğe, kronik depresyona ve geç saatlere kadar çalışmaya yatkın biri için uzun süreli bir meydan okuma olan yükselme saatinde yeniden ayarlamalar yaptı. “Hayatım boyunca öğlene kadar yattım,” dedi bir akşam yemeği sunucusuna, “yine de bütün genç erkeklere büyük bir samimiyetle söylüyorum ki, erken kalkmayan hiç kimse bir işe yaramayacaktır. ”

Bu genç erkekler (ve birçoğunun yayınlanmasına yardım ettiği kadınlar da), geç uyuma alışkanlığı olan akıl hocalarının kendi tavsiyesine rağmen başardığı her şeye kendi aralarında gülmüş olmalılar. Zarif Rambleressay’lerinden, Shakespeare’in oyunlarının çığır açan baskısından ve kalıntıları bugün muhtemelen elinize alacağınız herhangi bir sözlükte varlığını sürdüren anıtsal “A Dictionary of the English Language” adlı eserinden alıntı yapacaklardı. 18. yüzyılın ortalarından sonlarına kadar olan dönemden “Johnson çağı” olarak bahsetmek artık İngiliz edebiyatı derslerinde olağan hale geldi. Çağdaşları şaşırmazdı.

Ancak Johnson için kritik soru, büyük şeyler başarmış olup olmadığı değil, onları yetenekleri ve sınırlı zamanı ile orantılı olarak başarmış olup olmadığıydı. Ölümlülüğün aşırı bilincindeydi – saatinde “Gece gelir, kimsenin çalışamayacağı zaman” yazılıydı – ve kendisine verdiği en basit sözü bile tutamamasından acı bir şekilde hüsrana uğramıştı. Tanıdığım hemen hemen herkes gibi o da yaptığından çok daha fazlasını başarması gerektiğini hissetti.

Pek çok başarısız denemeden sonra, neden zahmet edesiniz ki? Aynı şeyi sorarak bir yılı, bir doğum gününü daha karşılamayan var mı? Johnson, 1775’te 65 yaşındayken şu soruyu kendi kendine sordu:

Bu kadar ağıt arasında, Johnson’ın tuttuğu tek kararı gözden kaçırmak çok kolay, ancak bildiğim kadarıyla bunu asla yazmadı: çözüme devam etme kararı. Bu inatçılığı Johnson açısından boşuna bir egzersiz olarak görebilirsiniz, ancak ben bunu kendisine karşı bir hayırseverlik eylemi olarak görmeyi tercih ediyorum. Johnson, edebi başarıları ve alıntılanabilir sözleri dışında bir şeyle tanınıyorsa, bu onun hayır kurumudur. Kendi çatısı altında bakmakla yükümlü olunan muhtaçlardan oluşan rengarenk bir ürün yelpazesine ev sahipliği yaptı. Londra sokaklarında uyuyan yoksul çocukların ellerine bozuk paralar sıkıştırdı. Sadaka vermesi o kadar iyi biliniyordu ki, dilenciler tarafından yakılmadan evinden zar zor çıkıyordu. Amaç neydi? Bir evvel ona sordu. “Yalvarmalarını sağlamak için üzerindededi.

Johnson’ın çözme kararlılığı üzerinde Başarısızlıklarına rağmen, şüphesiz elde etmeyi başardığı her şeyin bir açıklamasıdır. Diğer harika yaşamlarda ve kendi yaşamlarımızda da paralellikler bulmak zor değil. Onunki, iki adım ileri ve bir adım geri, duraksayan bir ilerleme, mühlet olmak ama yine de ilerleme gibi tanıdık bir durumdu. İlerleme, hatta devrimci ilerleme ne zaman eşitsiz ve aşamalı olmaktan başka bir şey olur? Ve umutsuzluk ne zaman, özellikle de yaygın yoksulluk ve apaçık sosyal adaletsizlik karşısında, akıl almaz bir lüksten başka bir şey olabilir mi?

Johnson’ın kişisel mücadelesi, yalnızca daha iyi insanlar olmak için özel kararlar alırken değil, aynı zamanda çevresel yıkım ve sistemik ırkçılık gibi kötülüklerle yüzleşmek için defalarca çiğnenen ve bazı durumlarda henüz verilmeyen kolektif kararlar üzerine düşünürken de hatırlanmaya değer. Johnson, olgunlaşmakta olan Amerikan Devrimi’ne kötü şöhretli bir şekilde şu soruyu sorarak yanıt verdiğinde bizi ikincisinden haberdar etti: “Nasıl oluyor da en yüksek sesle duyuyoruz? havlıyor Zencilerin sürücüleri arasında özgürlük için mi?” Pek çok konuda muhafazakar, sözde daha ilerici Whiglere karşı olan, kendini Tory ilan eden bir kişi olarak, sömürgecilikten nefret ediyordu ve önceki, “Batı Hint Adaları’ndaki Zencilerin bir sonraki ayaklanmasına kadeh kaldırmayı teklif ederek” Oxford’daki bazı çok ciddi adamları” skandal haline getirdi. ”

Kararların ve kışkırtıcı kadehlerin yapımcısı Johnson, aynı zamanda ciddi, dokunaklı duaların bestecisiydi. Aslında, kararlarının neredeyse tamamına kendi bestelediği en az bir dua eşlik ediyordu. Bu dualarda – yaklaşık olarak “erken kalkma” kararıyla aynı sıklıkta – yinelenen, çeşitli sözcüklerle ifade edilmiş bir ifade, “Tanrı … bir yıla daha başlamama izin veren” dir. Dini olsun ya da olmasın, çoğumuz “başka bir yıl”dan söz etmenin ima ettiği o baş döndürücü erteleme ve olasılık duygusunu biliriz. Buraya kadar geldim. Henüz ölmedim. Hâlâ şansım var – “bir yıl daha” bir başka sefalet dönemi anlamına gelenlerden daha iyi deva almak için bile olsa. Johnson bu şansı asla gözden kaçırmamış görünüyor. Çevresinde gördü, küller içinde uyudu, çamura yığıldı ve onu şefkatle kavradı. Biz de aynısını yapmaya karar verseydik, bu Yeni Yıl ne kadar mutlu olurdu.

Garret Keizer, “The World Pushes Back” şiir koleksiyonunun ve “Okula Uğramak” anı kitabının yazarıdır. Harper’s Magazine ve Virginia Quarterly Review dergilerine katkıda bulunan bir editördür.

The Times yayınlamaya kararlı çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Görüş bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@NYTopinion) ve instagram .