Kazanmak: Dolar Neden Hakim Oluyor?

Dahi kafalar

New member
ABD doları dünya finans sistemindeki özel baskın rolünü kaybetmek üzere mi? İnsanlar tüm profesyonel kariyerim boyunca bu soruyu soruyorlar. Cidden: 1980’de konuyla ilgili ilk makalemi yayınladım.

Bu makaleyi yazdığımdan beri dünyada çok şey değişti, özellikle euro’nun yaratılması ve Çin’in yükselişi. Yine de cevap aynı kalıyor: muhtemelen hayır. Avrupa’daki siyasi parçalanma, Çin’deki otokratik kapris gibi farklı nedenlerle ne euro ne de yuan, dolara makul bir alternatif değil.

Ayrıca doların hakimiyeti erozyona uğrasa bile çok da önemli olmayacak.

Doların egemenliğinden bahsettiğimizde ne demek istiyoruz? Ekonomistler geleneksel olarak paraya üç rol verir. Bu bir mübadele aracıdır: Bakkaliye ödemelerinde ekonomi dersleri vermiyorum; Ders vermek için dolar olarak para alıyorum ve bu dolarları yiyecek almak için kullanıyorum. Bu bir değer deposudur: Cüzdanımda ve banka hesabımda dolar tutarım. Ve bu bir “hesap birimi”: maaşlar dolar olarak belirlenir, fiyatlar dolar olarak listelenir, ipotek ödemeleri dolar olarak belirtilir.

Birçok para birimi yerel ticarette bu rolleri oynar. Dolar özeldir çünkü uluslararası ticarette orantısız bir rol oynar. Para birimleri arasındaki değişim aracıdır: Bolivya bolivyanlarını Malezya ringgitine çevirmek isteyen biri, normalde bolivyanları dolara satar, sonra doları ringgit almak için kullanır. Bu küresel bir değer deposudur: Dünya çapında birçok insanın dolar banka hesabı vardır. Ve bu uluslararası bir hesap birimidir: Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilen birçok malın fiyatı dolar cinsindendir; birçok uluslararası tahvil, dolar cinsinden geri ödeme sözü veriyor.

ABD ekonomisinin II. Cevap, başkalarının dolar kullandığı için insanların dolar kullandığı, kendi kendini güçlendiren geri bildirim döngüleri olduğudur.

1980 tarihli o eski makalemde pazarların boyutuna ve kalınlığına odaklandım. Bolivya ve ringgiti dolarla takas etmek isteyen insan sayısı, bolivyanayı ringgitle takas etmek isteyen insanlardan çok daha fazla, bu nedenle doları bir “araç” olarak kullanarak dolaylı olarak boliviano-ringgit işlemleri yapmak çok daha kolay ve ucuz. bu işlemleri doğrudan yapmaya çalışın. Ancak tüm bu dolaylı işlemler dolar piyasalarını daha da büyüterek para biriminin avantajını pekiştiriyor.

Uluslararası Para Fonu’nun ilk genel müdür yardımcısı Gita Gopinath ve Harvard’da ekonomi profesörü olan Jeremy Stein, fiyatlandırmayı içeren başka bir geri bildirim döngüsü tanımladılar. Birçok mal dolar cinsinden fiyatlandırıldığından, dolar varlıklarının nispeten öngörülebilir satın alma gücü vardır; bu, bu varlıklara olan talebi güçlendirir ve bu da, diğer para birimlerine kıyasla dolar cinsinden borçlanmayı biraz daha ucuz hale getirir. Ve ucuz dolar borçlanması, işletmelere risklerini dolar üzerinden fiyatlayarak sınırlamaları için bir teşvik verir ve yine doların avantajını pekiştirir.

O halde doları özel konumundan ne çıkarabilir? Çok uzun zaman önce, euro makul bir alternatif gibi görünüyordu: Avrupa’nın ekonomisi ve finans piyasaları çok büyük. Sonuç olarak, Avrupa dışındaki birçok kişi avro varlıklarına sahiptir ve Avrupa’ya satış yaparken fiyatları avro olarak belirler. Ancak ABD’nin geriye kalan bir avantajı, tahvil piyasamızın büyüklüğü ve piyasanın sağladığı likidite – alım veya satım kolaylığı –.

2009’daki devlet borç krizine kadar, farklı hükümetler tarafından ihraç edilen euro bonoları birbirinin yerine kullanılabilir gibi göründüğü ve tamamı ödendiği için Avrupa nispeten büyük bir tahvil piyasasına sahip görünüyordu. aynı faiz. Ancak o zamandan beri, temerrüt korkuları getirilerin farklılaşmasına neden oldu:

Avrupa’yı Parçalıyor. Kredi… FRED

Bunun anlamı şudur: artık bir euro tahvil piyasası yok: Bir Alman piyasası, bir İtalyan piyasası vb. var, bunların hiçbiri Amerika piyasasıyla kıyaslanamaz.

Peki ya Çin? Çin, dünya ticaretinde büyük bir oyuncu ve bunun insanların bir sürü yuan varlığına sahip olmak istemesine neden olacağını düşünebilirsiniz. Ama aynı zamanda, Batılı Kovid aşılarını şu anda reddetmesi ve sürdürülemez bir feci karantina stratejisine bağlı kalmasıyla kanıtlandığı gibi, düzensiz politikalara meyilli bir otokrasidir. Kim servetini bir diktatörün kaprislerine ifşa etmek ister?

Ve evet, ABD doları Vladimir Putin’e karşı bir ölçüde silahlandırdı. Ancak bu, sıradan hale gelmesini bekleyebileceğimiz türden bir eylem değil.

Sonuçta, o zaman, doların hakimiyeti hala oldukça güvenli görünüyor – yani, Amerika’nın aynı zamanda kararsız bir otokrat tarafından yönetilmesine son vermedikçe, korkarım ki bu gerçek bir olasılık gibi görünmüyor. -uzak gelecek.

Ama olay şu: Ben yanılıyor olsam ve dolar hakimiyetini kaybetse bile o kadar büyük bir fark yaratmaz. Sonuçta, ABD doların özel rolünden ne kazanıyor? Amerika’nın yeni basılan dolarları dünyanın geri kalanına zorla kabul ettirme yeteneğinin, sürekli ticaret açıkları vermesine izin verdiğine dair iddiaları sık sık okurum. Millet, size Avustralya’dan bahsedeyim:

Açıklar aşağılarda. Kredi… Uluslararası Para Fonu

ABD, doların özel rolü sayesinde biraz daha ucuza borç alabilir ve ülke dışında dolar parası -çoğunlukla 100 dolarlık banknot- tutan tüm insanlardan sıfır faizli bir kredi alırız. Ancak bunlar 24 trilyon dolarlık bir ekonomi için önemsiz avantajlar.

Yani doların dünya hakimiyeti risk altında mı? Muhtemelen değil. Ve gerçek şu ki, gerçekten önemli değil.