Kazanmak: Enflasyona Gerçekten Ne Oluyor?

Dahi kafalar

New member
Haftanın en büyük ekonomik haberi elbette Perşembe günkü tüketici fiyatları raporuydu. Ve bu raporu döndürmenin bir yolu yok: Çirkindi. Özel sektör gözlemcilerinden enflasyonun yuvarlandığı konusunda çok fazla dedikodu çıktı, ancak resmi rakamlarda buna dair bir işaret yoktu. Ve borsa bu çirkin rapora 800 puan alarak yanıt verdi. Hayır, neden hiçbir fikrim yok.

Ancak resmi istatistikler bize bilmek istediklerimizi mi söylüyor? Sevmediğiniz şeyler ve yaptığınız şeyler de dahil olmak üzere, sayıları “düzenlemek” için büyük bir cazibe var. Bu açıkça ilerlemek için kötü bir yol. Bunun yerine, iddia etmek istediğim şey, resmi enflasyon ölçütlerinin, asıl amaçları -yaşam maliyetini ölçmek- için iyi tasarlanmış olmalarına rağmen, o andaki politika sorusuna, yani Fed’in ne kadar faiz artırması gerektiğine uygun olmadığıdır. oranlar.

Hepsi olmasa da çoğu ekonomist, ekonomik durgunluk ile enflasyon oranı arasında bir ilişki olduğuna inanıyor. Başka bir deyişle, ekonomi ne kadar sıcaksa, enflasyon o kadar yüksek – diğer şeyler eşit – olacak. (Evet, metaforları karıştırıyorum. Son zamanlarda buna yardımcı olamıyorum. Geçen gün kendimi bir izleyiciye hala boru hattında çok fazla düşüş olduğunu söylerken buldum.)

Bu konudaki geleneksel bilgeliğe katılıyorum ve bolluğun en iyi işsizlik oranıyla mı, boş işlerin işsizliğe oranıyla mı yoksa başka bir şeyle mi ölçüldüğü konusunda agnostiğim. Ayrıca, ekonominin gerçekten çok sıcak olduğu konusunda makul bir süreyim, bu nedenle Fed faiz oranlarını yükseltmekte haklıydı – geçmiş faiz oranlarının bu kadar çok etkisi göz önüne alındığında, Fed’in faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi gerekip gerekmediği konusunda daha az net olsam da tırmanışlar henüz hissedilmedi. Dediğim gibi, boru hattında hala çok fazla düşüş var.

Ama nerede olduğumuzu en iyi nasıl değerlendirebiliriz?

Tüketici Fiyat Endeksinin politikayla ilgili beklentileri etkilemesinin nedeni, ekonominin gerçekte ne kadar aşırı ısındığının bir göstergesi olması gerektiğidir. Ham enflasyon rakamlarının bu amaç için pek uygun olmadığını uzun zamandır biliyoruz. Örneğin: Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi şeylerin neden olduğu enflasyon bize ABD ekonomisindeki durgunluktan bahsetmiyor. Dolayısıyla Fed, uzun süredir değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan “çekirdek” enflasyona güveniyor. Daha yakın zamanlarda, birçok ekonomist, her türlü aşırı fiyat hareketini dışlayan medyan enflasyon gibi alternatif önlemlere yöneldi.

Geçmişte, bu önlemler oldukça iyi çalıştı. Çekirdek enflasyona odaklanmak, Fed’in sakin kalmasına ve 2008’de ve tekrar yükselen benzin fiyatlarının genel enflasyon oranında geçici darbelere neden olduğu 2010-11’de devam etmesine yardımcı oldu.

Ancak bu noktada, çekirdek ve medyan enflasyon gibi önlemlerin ekonomiye çatlak bir dikiz aynasından baktığına ve çok az yararlı politika rehberliği sağladığına inanmak için iyi bir neden var.

En büyük sorun konut maliyetleridir. Tüketici Fiyat Endeksi’nin iki büyük bileşeni, kiralar ve ev sahiplerinin kiracı olsaydı ne ödeyeceklerinin bir göstergesi olan ve büyük ölçüde piyasa kiralarına dayanan “sahiplerin eşdeğer kirası”dır. Temelde bu iki bileşenden oluşan barınma, TÜFE’nin yüzde 32’sini ve çekirdek enflasyonun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Medyan enflasyonda daha da baskın: Barınak her zaman medyan olmasa da, tüketici fiyatlarının o kadar büyük bir kısmını oluşturuyor ki medyan enflasyon oranının barınak enflasyonundan çok farklı olması zor. Gerçekten de, medyan enflasyon son yıllarda barınak enflasyonunu yakından takip etmiştir:

Bana sığınacak bir yer ver. Kredi… FRED

Bu neden bir sorun? Çünkü yaşam maliyetini ölçmeyi amaçlayan TÜFE, kiracıların ortalama hisse senedi miktarına bakıyor. Ancak çoğu kiracının kira sözleşmesi vardır, bu da kiralarının geçmişte bir süreliğine kiralama piyasasının durumunu büyük ölçüde yansıttığı anlamına gelir. Gerçekten de, Çalışma İstatistikleri Bürosu’ndan alınan önemli bir yeni rapor, resmi kira önleminin piyasa kiralarının yaklaşık bir yıl gerisinde kaldığını tahmin ediyor.

Bu ne yazık ki önemli bir şey, çünkü muhtemelen evden çalışmanın artması ve pandeminin diğer etkileri nedeniyle kira oranlarında destansı bir artış yaşadık. Erken belirtiler bu dalganın tepede olduğu yönünde. Ama TÜFE geride kaldı. Zillow’dan alınan mevcut yeni daire kiralarının bir ölçüsünün resmi önlemle karşılaştırılması:

Dikiz aynasında sığınak. Kredi… Zillow, Çalışma İstatistikleri Bürosu

Bunun bize söylediği, geleneksel enflasyon önlemlerimizin – çekirdek enflasyon, medyan enflasyon vb. – yetiştikçe bir süre daha hızlı yükselmeye devam edeceğidir. Tüketiciler açısından bu, yaşam maliyetinde gerçek bir artışı temsil edecektir. Ancak ekonomik aşırı ısınmayı değerlendirmeye çalışıyorsanız, standart ölçüler size ekonominin bugünkü durumunu değil, bir yıl önceki ekonominin durumunu söyleyecektir.

Bu yüzden bize ekonominin durumu hakkında daha güncel bir resim verecek fiyat ölçütlerine gerçekten ihtiyacımız var. Ne yazık ki, pandeminin etkilerinin garip sonuçlar ürettiği tek yer kiralama maliyetleri değil.

New York Fed’in, temel enflasyonun daha iyi bir göstergesini sağlaması beklenen Temel Enflasyon Göstergesi adlı bir endeksi var ve standart rakamlardan biraz daha iyi görünüyor:

Bu ölçü cevap mı? Kredi… New York Federal Rezerv Bankası

Ama bu ölçü benim endişelerimi ne kadar uzun süre karşılayacağını bilmiyorum. Bu günlerde sık sık ücretlere bakıyorum; İşte yıllık oran üzerinden ölçülen ortalama ücretlerdeki üç aylık değişim:

Dezenflasyonun maaşı. Kredi… İşgücü İstatistikleri Bürosu

Bu önlem, biraz soğumaya işaret ediyor ve pandemi öncesi seviyelerin yalnızca yüzde birden biraz üzerinde çalışıyor. Yani tüketici fiyat rakamlarından farklı bir tablo çiziyor.

Öyleyse hikayenin ahlaki nedir? Temel olarak, enflasyonun şu anda nerede olduğunu değerlendirmek için basit kurallar çiğnenmiştir. Yargılama bölgesindeyiz – ve bu, tartışma için çok fazla alan bırakıyor.