Kazanmak: Tatlım, Ekonominin Kapasitesini Küçülttüm

Dahi kafalar

New member
2010’da bir grup muhafazakar akademisyen, ekonomist ve para yöneticisi, Federal Rezerv’in ekonomiyi destekleme çabalarının tehlikeli bir şekilde enflasyonist olacağı konusunda uyarıda bulunan bir açık mektup imzaladı. Ama enflasyon bir türlü gelmedi. Böylece dört yıl sonra Bloomberg, ne olduğunu sormak için mümkün olduğu kadar çok imzacıya ulaştı.

Hiç kimse yanıldığını kabul etmeye istekli değildi.

Ben o adamlar gibi olmak istemiyorum. Bu yüzden, geçen yılın başlarındaki rahat enflasyon görüşümün neden olaylar tarafından çürütüldüğünü anlamaya çalışmak için şu anda oldukça zaman harcıyorum. Bugün yapmak istediğim şey, bu konuda şu anda nerede olduğumu ve gelecekteki politika hakkında şu anki görüşümün ne söylediğini paylaşmak.

Geçen bahar, tartışma Biden yönetiminin büyük harcama paketi olan Amerikan Kurtarma Planına odaklanmıştı. Larry Summers, Olivier Blanchard ve Jason Furman da dahil olmak üzere bir dizi ekonomist, bu paketin ekonomiyi aşırı canlandıracağı – çıktı ve istihdamın çok fazla enflasyonist baskı yaratacak seviyelere yükseleceği konusunda uyardı.

Diğer taraftaki bizler, aşırı harcama risklerinin uyardıklarından çok daha az olduğunu – eyalet ve yerel yönetimlere yapılan yardım gibi Biden paketinin büyük bölümlerinin zamanla kademeli olarak ödeneceğini ve bu nedenle buna sahip olamayacağını savunduk. çok enflasyonist bir etki. Jargonu kullanmak için, A. R. P.’nin düşük bir “çarpanı” olacağını savundum. ”

İşte komik olan şu: Çarpan gerçekten de düşük görünüyor. Ekonomi hızla genişledi, ancak derin bir delikte başladı ve bu noktada hala pandemi öncesi eğiliminin biraz altında.

Burada, örneğin, gerçek gayri safi yurtiçi hasıla:

Hala trende dönmedi. Kredi. . . FRED, yazarın tahmini

Kongre Bütçe Ofisi düzenli olarak “potansiyel” G.D.P. projeksiyonlarını yayınlar — istikrarlı enflasyonla tutarlı çıktı düzeyi. Şimdiye kadar, 2021’in üçüncü çeyreğine kadar olan ve dördüncü çeyrekteki özel büyüme tahminleriyle genişletilen resmi rakamlar, bizi ekonominin potansiyelinin olacağını düşündüğümüzün biraz altında tutuyor.

İşte başka bir sayı, genel olarak işgücü piyasasının durumu hakkında iyi bir gösterge olan (muhtemelen işsizlik oranından daha iyi olan) asal yaştaki yetişkinlerin istihdam oranı:

Tüm işçiler nereye gitti? Kredi. . . FRED

İstihdamda güçlü bir toparlanma gördük, ancak yine de salgın öncesi seviyelerin önemli ölçüde altındayız.

Mesele şu ki, bir yıl önce bana mevcut üretim ve istihdam rakamlarının böyle olacağını söyleseydiniz, yükselen enflasyonu tahmin edemezdim. Başka bir deyişle, hükümet harcamalarının talep üzerindeki nispeten sessiz etkisine ilişkin beklentilerim aşağı yukarı doğrulandı. Ama tabii ki ılımlı enflasyon beklentilerim olmadı. Peki ne oldu?

Cevabın bir kısmı tedarik zinciri meselelerinde yatmaktadır. Genel talep o kadar hızlı artmadı, ancak yüz yüze etkileşim korkusu, talebi hizmetlerden mallara kaydırdı, nakliyeyi ve bazı durumlarda üretim kapasitesini zorladı. Bu konular son zamanlardaki enflasyonun büyük bir kısmını oluşturuyor, ancak bir bakıma beni çok fazla endişelendirmiyorlar: Özel sektörün işleri hareket ettirmek için büyük teşvikleri var, bu yüzden er ya da geç tedarik zinciri sorunları ortadan kalkacak.

Ancak, sadece tedarik zinciri değil; İstihdam hâlâ salgın öncesi eğiliminin altında olsa da, şu anda yaygın bir işgücü sıkıntısı yaşadığımız aşikar.

Asal yaştaki yetişkinlerin istihdam yüzdesinin genellikle işgücü piyasasının durumu hakkında iyi bir gösterge olduğundan bahsetmiştim. Bir başka iyi gösterge de işçilerin işten ayrılma oranıdır: İnsanlar yeni iş bulmanın kolay olduğuna inandıklarında işten ayrılmalar yüksektir. Normalde bu iki ölçü birlikte hareket eder; ama bir şey değişti.

İşte 2001’den bu yana işten ayrılma oranına karşı birinci yaş istihdam oranının dağılım grafiği; mavi noktalar pandemi öncesi dönemi, kırmızı noktalar ise 2020’nin başından beri olan dönemi temsil ediyor:

Vazgeçenler ulusu mu? … Kredi. . . FRED

İki önlem arasındaki yakın ilişkiyi 2020’den önce görebilirsiniz. Bununla birlikte, o zamandan beri ilişki değişmiş gibi görünüyor, bu nedenle istihdam oranına bakılırsa sadece iyi görünen bir işgücü piyasası, işçi sayısına bakılırsa son derece sıkı görünüyor. bırakan insanlar. Ve ücretler hızla yükseliyor, bu da işten ayrılmaların gerçek hikayeyi anlattığını gösteriyor.

Gördüğümüz, elbette, Büyük İstifadır – ki bu da önemli ölçüde Büyük Emekliliktir. Uluslararası Para Fonu’nun yakın tarihli bir blog yazısı, işgücüne katılmamayı seçen yaşlı Amerikalıların (ve Britanyalıların) sayısında bir artış olduğunu gösteriyor. (IMF’ye Not: Orada seçtiğiniz oldukça talihsiz bir kısaltma.)

… Ancak ben hala bu işin içindeyim. Kredi. . . Uluslararası Para Fonu

Şimdi, iş bulmanın kolay olduğu ve işçilerin daha yüksek ücretler için pazarlık yapabileceği bir işgücü piyasası iyi bir şey. Ancak istihdam ve reel G.D.P.’nin salgın öncesi tahminlerin altında olmasına rağmen işgücü piyasalarının çok sıkı olması, ekonominin üretken kapasitesini değerlendirmek için bu projeksiyonlara güvenemeyeceğimizi gösteriyor. Her ne sebeple olursa olsun -muhtemelen Covid ile bağlantılı sebepler- ABD ekonomisi, beklediğimiz kadar sürdürülebilir bir şekilde üretemiyor.

Ve bu da bize, politika yapıcıların teşviklerden uzaklaşma zamanının geldiğini, özellikle de Federal Rezerv’in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını yükseltmeyi planlamakta haklı olduğunu söylüyor. Verileri okuduğumda, sert bir eylem çağrısı yapmıyorlar: Fed, ayağını gaz pedalından çekmeli, frene basmamalı. Ama bu başka bir günün hikayesi.

Şimdilik, ahlaki olarak, Covid-19’un, durumumuzu pandemi öncesi eğilimle karşılaştırarak nerede olduğumuzu değerlendiremeyeceğimiz anlamına gelmesidir. Bu eğilim, en azından, artık bizim dostumuz gibi görünmüyor.